Wednesday, December 28, 2011

Pemikiran manusia itu...ibarat jamban...

Alkisah

Lepas aku kaji dan kaji dan kaji dan kaji corak pemikiran manusia ni, aku dah boleh simpulkan bahawa pemikiran kita ni umpama macam kat tajuk tu....aku tak sanggup nak cakap...jadik, kenapa aku kata cenggitu?meh sini aku bagitau...

  1. Jamban kat dalam...memang memudahkan...ramai yang takde masalah kalo jamban kat dalam rumah jek...nak pegi pun tak takut...nak buat urusan pun dekat...tapi pekung...nak-nak kalo yang dah melantak telur sepapan pastu simpan stok tiga bulan punya...sekali dia keluorkan pekung dia...efek seluruh kehidupan..jadik, terpaksala buat maintanance tinggi...nak kena beli pewangi la, nak kena cuci selalu la...nak kena servis tiap-tiap bulanla...jadik, renung-renungkanla...jangan terlampau selesa dengan jamban dalam rumah...kengkadang menyusahkan kita gak...
  2. Jamban kat luor...memang ramai yang tak berani cenggini...ramai yang kata leceh...kena lak yang dah terdesak...kengkadang tak menyempat dah berterabur dah...ada jugak yang tak berani...sebab memalam takut terjumpa benda bukan-bukan...maklumla...rasa tak secure...tapi jamban kat luor rumah ni bagus...kalau bersememeh pun, yang kat jamban jek perasan...kalau pekung sekalipun, orang yang kat jamban jek tau...maintanance pun tak tinggi....tak dan nak beli pewangi-pewangi semua takut rumah terikut sekali bau ek...jadik, jangan kita takut-takut nak guna jamban luor rumah...sebab ada masanya, jamban cenggini yang membantu menyelesaikan banyak masalah....
  3. Kita kena pastikan yang jamban kita tak terlampau sempit...memangla bagus jamban yang sempit...kengkadang membantu kita nak meneran...kena kalau sembelit...tapi jamban yang sempit buat kita rasa tak selesa dan boleh buat kita susah nak buat urusan lain...macam nak cebok misalnya....jadik, luas-luaskan la jamban tu...supaya tak dela kita tak selesa dengan jamban kita sendiri...
  4. Jamban yang kotor memang orang tak suka....menyampah lagi...kengkadang orang naik geli tengok...jangankan kata nak masuk...jadik, janganla dibiorkan jamban tu kotor....bersihkan...barula semua orang selesa nak guna...tak kisah kalo sesekali tu kotor...eksiden kita tak tau...tapi, kita kenala cepat-cepat bersihkan ek...
  5. Kita juga tak digalakkan untuk menggunakan tiga empat jamban pada satu masa...nanti orang kata kita tamak...dah tu...menyusahkan lak tu....tak sempat nak fokus kat jamban ni, sibuk lak kat jamban ni kita tak penuhkan...last-last, kita pun tak ingat jamban yang mana untuk turn yang mana...sador-sador jek berterabur kat lantai-lantai..bukan ke lagi elok kalau kita cuba untuk fokus pada satu jamban jek..lainla kalo jamban yang lain tu desperate perlukan kita kan...tangki penuh ke apa ke...
  6. Jangan sekali-kali kita mencurik jamban orang lain dan mengaku tu jamban kita...kan tak senonoh tu...memang perbuatan yang keji dan mungkar..dah tu menyusahkan diri kita, diri tuan punya jamban dan orang lain...nak-nak kalo tetiba jamban tu ada kekurangan....contohnya takde flush...haaa...cemana nak explain?hanya tuan jamban jek yang tau kelemahan jamban dia dan cemana nak atasi...pakai baldi ke, cebok guna batu ke...
  7. Kita jugak digalakkan untuk berusaha menggunakan jamban sendiri kalo dah rasa nak terberak...jangan duk sibuk-sibuk sangat nak guna jamban orang...manala tau orang tu nak pakai jamban tu masa tu...bila dah terdesak sangat dan dah dapat izin dari tuan punya jamban, barula kita boleh guna jamban orang lain...
  8. Jamban jugak boleh dibentuk mengikut keselesaan memasing...ada yang suka jamban kaler-kaler, ada yang suka jamban ada fringe-fringe...kita tak boleh nak kritik jamban orang sebab tu hak dia...kita just boleh tegur kalau jamban diorang tu tak betul...misalnya dia bubuh air flush tu tak pegi ke lubang tapi pegi ke orang yang melakukan urusan...
  9. Dan ingat...cemana powernya jamban kita walaupun kita siap ada wireless, ada mesin cebokkan, ada meter check kepadatan sisa pepejal...ia tetap takkan jadik tempat yang sempurna sebab cemana maju pun, jamban tetap tempat untuk berak....
jadik, sebab tu aku kata yang pemikiran manusia ni ibarat jamban..korang setuju tak?bagitau la pandangan korang kat komen tu....

p/s: Bila orang kata "aku sorang yang berfikiran songsang....aku special....tak sama dengan korang semua"....aku pun terbayang...jamban yang songsang...mampos bergolek-golek taik jatuh timpa tuan punya badan....

Tuesday, December 27, 2011

LIKE LIKE LIKE


TUMPANG TUMPANG LALU !

Assalamualaikum. First of all log in facebook anda dahulu .
Tolong klik LIKE gambar saya di FACEBOOK ! Caranya mudah sahaja, korang hanya perlu klik LIKE

DAN

Klik LINK di bawah  dan klik LIKE pada gambar di FACEBOOK ;)



KLIK SINI !

Pertolongan anda amatlah dihargai
TERIMA KASIH :)
-Shahrul-

Sunday, December 18, 2011

Perkara-perkara yang aku tak faham pasal membudayakan bahasa Melayu

Alkisah

Pejam celik, pejam celik, dah jumpa lagi sekali kempen membudayakan bahasa yang dianjurkan oleh kerajaan...dah berzaman-zaman aku hidup, aku tetap tak faham dengan beberapa perkara yang kebanyakan orang terutamanya pemimpin kita duk wekbang pasal kempen membudayakan bahasa kita ni...ni antara benda-benda yang aku keliru....

  1. asal kita kata kempen membudayakan bahasa jek, mesti orang duk bercerita pasal puisi, sajak, syair, pantun....kenapa orang tak terpikir pasal benda lain??buatla kempen satu perkataan baru sehari ke...kalo dalam belajor bahasa omptuih masa aku sekolah dulu, kemain sibuk lagi cikgu-cikgi buat "one day one vocab"...sampai aku setakat tau perkataan-perkataan asas macam mom, dad, cat, dog pun boleh tau perkataan yang pelik-pelik dalam bahasa omptuih tu....tapi bila tang bahasa melayu, tak pulak diajor cenggitu...dah jadik bebudak tak faham kalo kita cakap memancah, memetis, melangu, mencicit....aduhai....
  2. tu baru cerita pasal kempen...cemana pulak kat TV...aku taknakla sentuh pasal pemimpin yang dah banyak kali aku cakap...tapi pengacara, artis-artis, senang kata orang-orang yang bebudak semua tengok kat TV hari-hari....termasuk iklan...kita diajor dengan bahasa melayu rojak yang ntah apa-apa bunyiknya....tak caya??perhatikan wartawan, pemberita dan penemuramah...diorang yang mulakan guna perkataan omptuih yang sebenornya ada perkataan lain dalam bahasa melayu...ingat...zaman ni jam, budaya tu bermula dari TV ek...
  3. aku pun rasa pelik gak bila bercakap pasal kempen membudayakan bahasa melayu, sasarannya mesti orang Cina dan India...yang ditemuramah pun orang melayu dan diorang pun cakap benda tu jugak.."bagusla...orang cina dengan india boleh belajor menggunakan bahasa kita dengan lebih cekap"..."kami menyasarkan kaum bukan bumiputera dan juga ahli-ahli koperat(yang kebanyakannya bukan melayu pun) untuk menggunakan bahasa melayu sebagai pengantar"...aduhai...mula dari diri sendiri la melayu...kalo kita punya nama pun Jiman bin Tukiran kita pakai nama Jimmy....kalo Salehah binti Osman pun kita pakai Sally....dah tu bercakap penuh dengan bahasa pinjam...Cina dengan India mana yang kita nak suruh budayakan bahasa kita?
  4. Pihak DBP pun tak buat tindakan yang berkesan dalam nak menjayakan kempen ni...manakan tak...diorang buat sepanduk untuk kempen membudayakan bahasa ni tapi gantung kat pejabat dia jek..tu pun ntah sepanduk tahun bila ntah...tukor tarikh jek...aku takde pun nampak sepanduk tu kat tempat lain...dan takde pulak keluor kat TV nak-nak waktu berita....dalam berita, yang aku nampak sepanduk dalam bahasa melayu yang paling selalu keluor kalau tak "Mana janji-janji dulu?" dengan "Kami mahu hak kami" jek....jangan salahkan kalau orang yang tak pandai bahasa melayu tau ayat tu jek...
  5. kempen ni pun takkan menjadik sebab kebanyakkan orang kita tak cuba nak membudayakan bahasa kita...tak bersungguh-sungguh....yang aku nampak bersungguh-sungguh nak bercakap bahasa melayu pun, kebanyakkannya pekerja-pekerja Bangla jek...walaupun diorang cuma tau cakap "Apa mau makan...roti tulur ada..roti kosong ada...mee goreng, megi goreng..."...tapi dia berusaha gak nak cakap bahasa melayu....
  6. dan yang paling sadis, bila orang yang bercakap menggunakan bahasa melayu siap dengan loghatnya, abis diejeknya orang tu...jangan kata takde...aku tau sebab aku selalu kena dulu...kemain lagi diejeknya aku ek....
jadik, aku memang tak faham kenapa kita duk war-warkan kat TV kata nak membudayakan bahasa melayu tapi hasilnya hampeh belaka....sebab ni la...buat menghabis duit jek kalo tak bersungguh-sungguh....


p/s: "kita telah menyediakan bajet(tengok..bahasa pinjam) sebanyak ***juta untuk menjayakan kempen membudayakan bahasa melayu"...aik?modal juta-juta...buat sayembara puisi jek ke??

Monday, December 5, 2011

Gambor Along sebenor-benornya....

Alkisah

aku rasa dah dekat berapa tahun dah aku berblog...dan ramai yang duk tanya aku..."Long...bila ko nak bubuh gambor sebenor ko??kitorang nak tengok gak rupa ko cemana.."...sampaikan aku dapat report dari member-member yang kata ada yang sampai bukak akaun nuffnang aku sebab nak tengok gambor aku....dan nasib korang la dapat gambor aku yang rendah pixel dan jauh tu....kalo koran zoom pun tak nampak muka...jadik, arini aku nak reveal kat korang gambor aku...aku letak satu jek dan korang tatap la puas-puas ek....lagipun aku malas nak menaip ni....orait...

Bapak r serabai gambor ni....
gambor tu diambik pada April 1988...dan aku retake guna hp aku....dan mana-mana awek yang sibuk buat gaya kembungkan pipi tu, korang dah ketinggalan zaman...aku dah buat dulu dah masa tahun 1988 tu...ngahaha...kecik-kecik lagik dah jadik trend setter aku ni...

p/s: aku tak heran letak gambor aku masa kecik sebab dah besor-besor ni muka aku lain...haha...

Friday, December 2, 2011

Rumusan Perhimpunan Agung UMNO(sarkastik)

Alkisah

selepas beberapa hari aku mendengor Perhimpunan Agung UMNO, aku dapat merumuskan beberapa perkara...ni aku bukan setakat bercakap pasal apa yang Presiden diorang jek cakap...tapi lepas aku dengor hampir semua...tak semua....tapi hampir semua yang berucap aritu....nak tak apa dia??meh sini aku kongsi...

  1. Bila berbahas, kena menjerit-jerit - aku perhatikan, hampir semua Yang Berhormat yang berucap aritu menjerit-jerit tak tentu hala...walaupun TV aku dah diletakkan volume yang agak rendah, tapi aku terpaksa gak slowkan jugak volume tu sebab aku takut speaker TV tu pecah....adoyai...kata mewakili melayu....bawakla resmi melayu...bercakap lemah lembut, penuh sopan santun, beradap sopan...tapi bertenaga dan bersemangat....barula orang respek...kalau dah terjerit-jerit, baik aku tengok game rugby....sekurang-kurangnya diorang buat "Hakka" ada gaya yang menarik....
  2. Bila berucap untuk Kerajaan, wajib kutuk pembangkang - ni satu lagi hal..entah hal bukan-bukan dikutuknya....taula tak suka...tapi bukan cenggitu caranya...tunjukkan yang pambangkang tu salah dengan membuat apa yang korang rancangkan tu jadik realiti dan dipuji rakyat..bukannya masuk bakul angkat sendirik...dah tu nak main perli-perli...jelak aku dengor....kitorang rakyat ni nak tengok perhimpunan agung tu bukan nak dengor korang perli pembangkang...tapi nak tengok apa perancangan korang KALAU korang menang pilihanraya nanti...so, aku tak nampak perancangannya tu...jangan disalahkanla ek KALAU tetiba TERkalah lak nanti kan?
  3. Sape jadik kerajaan, merekala memerintah - sekali pandang, ayat ni nampak betul ek...tapi aku cakap SALAH!!!! bila korang dilantik oleh rakyat untuk jadik kerajaan, tugas korang bukannya untuk memerintah...kitorang tak suka diperintah tau...kata negara demokrasi...kitorang lantik korang untuk memimpin...dan apa tugas pemimpin??apa yang korang buat, kitorang akan ikut....jadik, kalau korang tengok fasiliti kat satu tempat tu tak terjaga, bukan ke tugas pemimpin yang start dulu jaga fasiliti tu...dan tak mustahil jugak rakyat akan ikut sekali lepas tu....wahai-wahai pemimpin-pemimpin, take note....
  4. Ini perang...perang...perang... - haaaa....orang nak duduk dalam amanla...taknak perang-perang...aku ingat lagi Tun Dr Mahathir dulu cakap....sejarah negara kita takde perang-perang...kita bertindak mengikut kebijaksanaan...jadik. kenapa nak berperang dengan puak pembangkang lak??ingat...kalau diorang tak terpilih, diorang akan jadik rakyat korang yang menang...dan menjadik tanggungjawab korang menjaga kebajikan diorang....kalau korang isytihar perang dengan diorang, korang ingat lepas korang menang, diorang nak bagi korang hidup senang ke???pikir menggunakan akal yek...bukan lutut...
  5. Rakyat patut mengenang jasa kerajaan yang telah mendirikan.... - wahai pihak kerajaan...janganla bertindak dangkal dengan mengulang-ulang ayat ni...tak kira la sape pun jadik kerajaan...waima Dafi sekalipun....apa yang dibuat tu semuanya perkara yang WAJIB korang buat...dan takde cerita ini adalah jasa kami....tak....itu ialah tanggungjawab korang....dan tanggungjawab korang tak boleh anggap sebagai jasa...apa perasaan korang kalau bapak korang mengungkit setiap tanggungjawab diorang???Termasukla saat diorang bersedap-sedap dengan bini dia sampai korang lahir??tak terpikir ke semua tu??
disebabkan aku malas nak menyirap panjang-panjang dan cerita pasal Politik banyak-banyak, aku stop sampai situ jek...kalo korang tak puas hati dengan aku ke, dengan apa yang korang dengor ke, hentam jek la kat comment box tu...aku tak kisah pun....


p/s: diorang kat perhimpunan bagi pantun...aku pun nak pantun gak la...

bulat-bulat si daun kobis,
lurut-lurut si daun selasih;
dah habis,
sekian terima kasih.

Wednesday, November 9, 2011

Laporan Cuti Raya Haji aritu

Alkisah

kalo ikutkan aku kena buat report sepanjang aku mendiamkan diri aritu...bukan apa...malas nowh rasanya nak mengupdate blog ni....aku rasa aku kena buat serious makeover kat template ni....manala tau datang mood nak update pasni kan..gasak la tu...arini aku nak bagi report pasal aktiviti sepanjang raya haji aritu...apa aktiviti yang menarik aku buat sepanjang aritu...

  1. balik muor - ni memang dah patut la kan....mana boleh raya aku tak balik muor...macam tak cukup syarat jek rasanya...macam orang nak pergi haji tak pergi mekah lak kan...lagipun, kalo aku tak balik muor, tak dapat la aku tengok betapa meriahnya bandor muor yang dah berubah jadik Dhaka asal semua orang sibuk bercuti kat rumah kan...haha...
  2. mengutip batu-batu - ni pun kena consider gak..disebabkan Hari Tasyrik(11, 12 dan 13 Zulhijah) tu tarikh orang melontor jamrah, jadik, sebab aku rasa tahun ni semangat Haji tu macam menebal gak, jadik aku pun sibuk gak la mengutip 40 bijik batu kat Muor....dengan harapan bila balik Melaka masa 11hb tu, aku dapat la melontor "Setan-setan" yang ada...barula ada feel melontor jamrah...kan?
  3. menengok aktiviti menombangkan lembu - disebabkan aku malas, aku tak tengok pun sampai abis...aku pergi nengok masa orang tombangkan lembu pastu aku balik dengan harapan orang hantor daging kat rumah(dan memang orang bagi pun...rezeki tu)...
  4. menyukat kapasiti sebenor perut aku - biasala...raya....jangan salahkan aku...sebab ramai nowh yang menhantor lauk-lauk kat rumah...jadik sebab aku ni bukan jenis yang suka membazir, aku taram jek apa yang orang bagi tu...tak kisahla sedap tak sedap...bak kata orang tua-tua hensem, rejeki jangan ditolak...
  5. mengumpul kad-kad kawen - aku terperasan semenjak dua menjak ni member-member yang sekelas dengan aku semua dah pakat-pakat menikah....korang ni pehal lak nak kawen awal-awal ni...enjoyla dulu hidup bujang....penat dowh nak jawab orang tanya turn aku bila lagi...
  6. menguji kesaboran dalam bulan haji - bak kata orang...asal bulan raya ni, kita kena saling maaf-memaafi...jadik, aku pun mahapkanla semua drebar bas yang duk tak berenti bas masa aku tahan nak balik melaka aritu...boleh tahan lama gak aku tunggu bas semua duk penuh jek...untung bas last balik melaka tak penuh...kalo tak, maunya bersa'ie aku nak balik Melaka ni....
  7. membuat kira-kira - ni pun dikira benda yang wajib gak buat asal balik beraya....almaklumla...orang berkije, dapat kenaikan gaji masa bajet aritu....orang belajor-lajor ni, sama jek duit pinjamannya walaupun semua benda rega dah melonjak-lonjak...jadik, kena berkira-kira la ek....kalo tak, makan hati berulam jantung jek la duk Melaka nanti....
  8. sepatutnya ni yang aku kena ingat dulu - stadi stadi stadi....final woi...boleh lak aku duk enjoy...jangan salahkan aku sebab sibuk duk buat benda lain lak sampai terlupa nak stadi...kata cuti...kenala manfaatkan cuti tu dengan sepenuh hati...ye tak?
jadik, cukup la entri aku yang dah kesekian lamanya aku menyepi...kalo aku rajin aku update la lagi...korang ada tak aktiviti yang menarik nak kongsi masa raya haji marin?meh kongsi...

p/s: pasni raya haji aku ingat nak bawak tarian singa la....mana tau makin meriah kan...pastu last sekali singa yang berjoget-joget tu kita pakat korbankan reramai...ngahahahahahhaha

Friday, October 7, 2011

Basic Casanova 101

Alkisah

Sebelum ni aku pernah cerita cemana nak ngorat awek la, cemana nak make sure awek yang dah berpunya ke belum, ada gak cerita pasal pantang-pantang bila kita nak ngorat sorang awek ni...tapi aku rasa macam tak complete kalo tak cerita pasal ni....sebagai jantan, memang dah lumrah kita suka ada awek bebanyak...bagi endut aku, jangan terasa ek..ni memang pe'el semulajadik jantan...just kebolehkawalan diorang jek yang berbeza-beza...dan aku rasa macam digeletek-geletak lak hati aku bila ramai yang duk ngaku depan aku diorang la playboy terhebat dan noob-noob yang baru belajor nak ngorat patut belajor dengan diorang...walhal diorang sendiri pun tak pernah lekat sorang pun awek...duk ngejor jek tak dapat-dapat..jadik, meh aku kongsi benda yang paling basic kalo kita nak jadik sorang yang diminati awek-awek....daripada kita perasan yang awek terkejor-kejor kita padahal kita yang sibuk menebeng muka kat tepi dia...orait??

  1. hal yang paling basic...dan aku nak letak dalam caps....CERMIN DIRI KORANG DULU...takdela aku nak kata kalo korang tak hensem, takleh nak ada awek keliling pinggang...tapi baik pilih yang sepadan dengan kita jek...kalo muka kita macam muka orang pecah rumah, bukan ke lebih elok kalo kita tak carik awek yang ala-ala Hanis Zalikha ataupun Fatin Liyana?walaupun kebanyakan awek cun akan cakap, kitorang tak pandang rupa, tapi hati budi...tapi percayala cakap aku....kalo korang tak hensem, takkan diorang layan punya baik-baik....paling pun kalo korang banyak duit ke, ada keta ke, korang jadik "tools" diorang jek...pedih??terima hakikat ek....
  2. NEVER TALK ABOUT YOUR SCANDALS....ini guarantee...dan juga cara menjaga saham...seriously, sebagai jantan tak laku, memangla kita bangga kalo kita dapat bawak awek-awek cun naik keta kita...walhal kita yang offer nak hantor dia balik...tapi jangan riak pasal benda tu...just anggap, well, setakat dia naik keta aku jek kot...takde apa nak dibanggakan pun...sebab orang yang patut kita banggakan ialah endut, tak pun tunang, tak pun bini sendiri...reti?
  3. NEVER CHASE THEM....korang pernah tengok cerita casanova tak??dia tak kejor mana-mana pompuan pun except pompuan yang dia memang nak jadikan bini dia...dan itu memang perkara basic...sorang casanova ataupun orang tak tau ranking panggil sebagai playboy tak payah nak sibuk-sibuk kejor awek...awek tu yang akan terpesona sendiri dengan charm dia...mungkin dari setakat senyuman, tak pun cara bercakap....tak pun jelingan mata...kalo yang dah sibuk-sibuk kejor ke hulu ke hilir, aku lagi suka panggil orang tu womanizer...nafsu tak tentu arah....
  4. DON'T TRY TO BE PERFECT...selalunya, sorang pompuan tertarik pada sorang laki tu sebab kekurangan dia..bukan kelebihan dia...ini memang perkara penting dalam act of conduct bagi sorang casanova berjaya....sebab setiap perkara yang berlaku spontan pasal sorang laki tu akan selalu melekat dalam kepala pompuan...so korang jangan terkejut kalo korang tengok rupa sebenor casanova berjaya ni..walaupun muka diorang ada la hensem sikit, tapi kengkadang korang tengok diorang agak clumsy, tak pun cam cepat menggelabah...itu semua daya penarik tu...tau?
  5. last and the most important thing is....STOP WHEN THE TIME COMES...biasanya orang menjadik casanova sebab marah ataupun nak carik the right someone dalam hidup diorang...so once diorang dah jumpa, they will stop and pass the throne to another noobs...so kalo korang rasa macam hell la nak stick to one person, korang tak sesuai bawak title ni...korang lagi sesuai dipanggil womanizer....got it?
dan persoalannya....tak kesian ke kat girls yang tak dipilih dan dijadikan skandal bebanyak tu??apa nak dikesiankan...kalo ikutkan konsep, aku suka, aku kenal-kenal, aku rapat-rapat, tak declare pun...tengok sesuai tak sesuai....kalo sesuai, jadik endut, stop jadik casanova...kalo tak sesuai, teruskan jadik skandal tak pun convert jadik member....tak salah pun....we never flirt them you know....

p/s: orang selalu salah anggap playboy ke casanova ni pantang tengok awek cun, terkejor-kejor, pastu pasang ramai-ramai dan perasan macam diorangla raja dalam dunia....tu kije womanizer yang mengaku casanova....sebab diorang nak orang fikir diorang ada charm tu....

Monday, October 3, 2011

Penjelasan pasal kebiasaan dalam exam

Alkisah

Ini cerita pasal exam...sape yang tak pernah exam ye tak??yang bebudak umur 5, 6 tahun pun ada peksa lagi...yang tua ganyut pun ada gak yang terkial-kial lagi ambik exam....dan korang mesti dah biasa dengan beberapa perkara yang dilarang masa kita tengah exam kan??dah selalu kita dengor orang yang ambik exam ni macam merungut dengan benda-benda ni....jadik meh aku bagitau apehal lak dibuatnya peraturan exam cenggitu...

  1. salah satu peraturannya ialah, meja orang yang amik exam ni kemain jauh lagi letaknya...berjarak-jarak batu nautika...sampaikan ramai yang merungut payah nak jenguk kertas member sebelah...nak-nak yang rabun ayam macam aku ni....tapi sebenornya korang patut berterima kasih...sebab orang yang cipta peraturan tu dah menyelamatkan korang...korang pun tau keadaan masa exam...ada yang sibuk stadi sampai tak tido la, tak sempat mandila..cubala korang bayangkan kalo korang terpaksa duduk rapat-rapat kat diorang ni..maunya tak korang terpengsan??dah le pulak bangun-bangun terus abis lak time...kan ke susah tu...
  2. ni lak pasal henfon...kenapa la pulak kena off kan pulak kan...manala tau ada call emergency ke, ada orang nak tempah kek ke, tak pun nak berbincang dengan member ke....kan ke susah tu kalo takleh on henfon...tapi korang patut berterima kasih sebab orang yang mencipta telefon tu dah berfikir lebih inovasi...korang pun tau henfon ni jam dah power-power...ada BB la, ada Galaxy Tab la, ada ntah pekejadah nama aku pun taktau sebab aku still pakai talipon ayam brand...dan mesti ada aplikasi untuk dapatkan wifi kan?bila dah ada wifi mestila bukak internet...diorang tak halang korang bukak google.tapi diorang risokan korang terbiasa terbukak fb ke, twitter ke, blog ke...dah duk sibuk-sibuk tu terlupa lak tengah exam....sador-sador jek dengor orang kata "masa tinggal lagi 5minit"....mau tak kesempor korang nak jawab...
  3. ni pasal buku lak...nape kita tak buat exam open book jek??kenapa nak kena test berapa terer kita mengingat lak?lagipun tak semua benda tu apply kan??jangan salahkan diorang...diorang lagi faham...sebab kalo korang carik jawapan dalam buku, korang akan ambik masa yang lama nak carik satu-satu jawapan tu...jadik, dari korang buang masa tak sempat jawab semua, baik takyah bukak buku...kalo tak tau, hentam kromo jek...mana tau korang dapat hadiah nobel kan bagi konsep yang sangat bijaksana...kan?
  4. ok...tapi kenapa kalo kita bawak toyol, pengawas peperiksaan tetap suruh kita letak toyol kat luor?korang kena faham....sepanjang aku bertukor-tukor masuk U, tak pernah lagi aku masuk dewan peperiksaan yang tak pasang air-cond full blast....sejuk gila macam mentos cool baru....pegawai peperiksaan ni bertimbang rasa...diorang tau toyol tu tak pakai baju...sebab tu dia suruh korang letak toyol kat luor...maunya mati keras toyol korang nanti...
  5. peruntukan waktu keluor untuk ke tandas...ramai yang pelik kenapa diorang nak setkan setengah jam awal dan akhir waktu peperiksaan(bergantung pada masa yang U korang letak) kita tak dibenarkan keluor pergi tandas...kena lak ada member yang dah separuh mati nak terberak kat belakang tu...kan emergency..kalo dia tak ter.... kang..jangan kata nak exam...nak duduk pun kita boleh tiga pat kali muntah ijo....tapi sebenornya, ada alasan disebalik tu....dalam masa yang diberikan tu, toyol korang yang korang dah terbawak masuk tu diberikan masa untuk ketandas...lagipun korang fahamla kan diorang punya seksa termasuk sekali dalam dewan tu lagi dahsyat dari korang sebab korang pakai baju...dan pada setengah jam terakhir, diorang nak memastikan keadaan sekitar berada dalam keadaan selamat masa korang nak keluor...takdela terjadik apa-apa yang tak diingini nanti kan...
sebab aku malas dan penerangan untuk entri ni macam terpanjang nowh, jadik aku letak lima point jek....boleh kan??korang setuju tak dengan penjelasan aku ni??ke korang ada versi korang sendiri...meh kongsi....

p/s: aku benci orang yang bincang soalan lepas exam...yang dah lepas, lepasla...kalo dapat markah rendah, terima jek la kita ni bangang...abis citer...

Monday, September 19, 2011

Awek cantik: ikut kata orang dulu-dulu....

Alkisah

kita selalu dengor macam-macam kan bidalan orang dulu-dulu yang tengah kemaruk angau ni bila bercakap pasal kecantikan endut diorang...disebabkan ni suka berfikir secara extreme, jadik aku nak bayangkan secara extremela bidalan diorang tu...boleh kan??


orang dulu-dulu selalu gamborkan yang awek yang cantik mestilah:
  1. bermata bulat
  2. berkulit putih bersih
  3. wajah bujur sirih
  4. rambut ikal mayong mayang
  5. jari-jari runcing halus
  6. gigi tersusun rapi
  7. pinggang ramping bak kerengga
dan bila aku cuba gabungkan kesemua ni, aku dapat result yang agak dahsyat...cenggini ke awek yang orang-orang dulu kata cantik??scary~
p/s: kan orang kata cantik tu subjektif......degil...

Thursday, September 15, 2011

Benda-benda yang PANTANG dibuat kalo mengorat....

Alkisah

sebelum ni aku ada ajor cemana nak mengorat, apa cara ngorat terbaik, kat HHD pun aku ada gak cakap benda-benda yang kena elakkan kalo kita nak awek tu suka kat kita...tapi aku terlupa...terlupa nowh nak ajor basic dalam mengorat...dan salah satu basicnya ialah, benda-benda yang memang kita jangan buat langsung in case kita nak bertindak mengorat ni....meh aku list...

  1. Pantang yang first dan paling utama....sebab ni yang tak boleh nak ada tapi-tapi...jangan sesekali kita ngorat bini,laki atau pun endut orang....sebab bagi sorang pengorat yang berjaya, ni kira macam mengkhianati geng sejantina kita walaupun kita tak kenal endut orang tu....kalo korang kata pedulik apa aku, jangan salahkan orang lain kalo korang dah ada endut atau dah ada laki ke bini ke, orang lain duk ngorat bini korang...faham?!
  2. Pantang kedua, jangan sibuk-sibuk nak ngorat awek comel ke cun ke kalo muka kita tak semenggah...nak ngorat, bior yang sepadan dengan kita....sebab kompem-kompem target yang nak dingorati tu naik menyampah....walaupun kat depan kita, dia berlagak keras macam jual mahal, tapi dalam hati dia cakap "Pi mamposla jimbet...agak rumah lu takde cermin ke hape..."...
  3. Pantang ketiga, jangan terlampau nak up kan diri sangat....sorang pompuan memang suka jantan yang hebat..tapi diorang lagi suka jantan yang jujur dan tak meninggi diri....senang nak kontrol...senang nak komunikasi....ni tak...kalo dah lu bajet lu bagus jek, dah tu kalo salah seboleh-boleh taknak ngaku...sibuk carik salah orang balik lak sebab taknak down, lupakan jek la hasrat nak ngorat orang...pompuan tak suka laki terlampau ego ek....
  4. Pantang seterusnya, memang pantang kalo jenis jantan yang pantang tengok dahi licin...sibuk nak kejor..fix kan pada satu orang jek...dan ngorat...sebab orang pompuan ni kalo nak carik endut ke, bakal laki ke, dia suka yang setia....sape yang rela dimadu ye tak??jadik, kawal nafsu yang satu dengan akal yang sembilan tu jantan...
  5. Pantang lain, jangan sesekali bermuka-muka...depan awek tu kemain baik lagi kita layan....tak pun bukan main elok lagi perangai...tapi belakang dia, macam setan bertanduk lapan....cakap kalo takde maki memang tak sah la...tolong ye sador jejantan sekelian...orang pompuan ni suka jantan yang jujur...jadik, jadikla diri sendiri depan dia walaupun pe'el korang tu macam jembalang tanah...sebab kalo betul dia terima korang, bior dia terima korang dengan pe'el buruk sekali...sanggup ke berlakon jek??
  6. Ada lagi pantang...jangan sesekali nak jadik overprotective nak kawal-kawal target korang tu supaya takde orang kacau...padahal korang belum ada apa-apa lagi dengan dia....hmmm...tokleh nak komen sangat sebab aku pun kekadang terlepas benda ni...jadik, untuk sape yang nak jadik bakal bini aku tu, kalo aku terbuat, mintak mahap ek...kengkadang jeles tu datang sendirik...hehe...
  7. Sebab aku selalu stop kat point ke 7, jadik aku letak gak pantang yang ke tujuh ni...jangan sesekali membohong konon-konon kita ni power sangat...sebab masalahnya kat kita nanti bila kita dah jadik endut...terkantoi segala sifat loser kita dan takut-takut dia susah nak terima...belajor jadik transparent tapi bergaya di kaca mata awek pojaan hati tu...
bunyik macam susah jek kan semua pantang-pantang ni??tapi tula hakikat dia...apa yang aku boleh simpulkan, kalo nak ngorat tu, jadik la diri kita sendirik, bertindak kawal nafsu dengan bijak dan jangan jadik jantan semberono yang bergerak mengikut kepala helmet jek....okeh??

p/s: aku terperasan pantang yang aku bagi ni untuk jantan jek...tak kisahla..sebab biasanya yang kije mengorat-ngorat ni kije jantan...jarang-jarang dengor pompuan yang ngorat-ngorat ni...ek??korang ada apa nak tambah??sila-sila..

Tuesday, September 13, 2011

Bangganya aku menjadik melayu....(entri sarkastik)

Alkisah

aku selalu rasa bangga bila aku tengok kat surat beranak aku tertulis "bangsa: Melayu"...bukan main lagi aku terasa kebangaan tu...terasa untungnya aku dilahirkan sebagai orang Melayu...sebab cuma bangsa melayu jek ada beberapa perkara yang kaum lain semua takde....antaranya:
  1. takde kaum lain yang caring macam kaum melayu...korang bayangkan...cuma orang melayu jek ambik tau pasal hal jiran tetangga, kawan-kawan, adik beradik, waima orang yang tak kenal pun kaw-kaw...sampaikan cerita dalam kelambu pun orang kita ambik tau...dan kengkadang cerita tu dishare bersama-sama antara diorang...tengok...betapa caringnya orang melayu...
  2. tu tak kira lagi tahap genius...korang bayangkan...sorang budak lepas SPM yang takde latar belakang dan latihan kemahiran pun, bila dibagi motor EX5 standard, diorang boleh modified motor tu jadik selaju RXZ..orang yang invent EX5 tu pun taktau yang motor dia boleh jadik cenggitu..tu belum kira masa test drive...mengalahkan pelumba professional...kan??
  3. macam mana lak dengan perniagaan?orang melayu ni memang cukup terer dalam perniagaan....cuba tengok omptuih....nak kena belajor teknik tu la, teknik la, kena tackle tula, tackle ni...orang kita takyah susah-susah...diorang just perlu jumpa mbah jek....kompom pesaing gulung tikor tergulung-gulung...kan??tengokla betapa handalnya orang melayu berniaga....
  4. orang-orang melayu jugak golongan yang transparent...diorang tak pernah sorok perasaan diorang...cuba korang tengok kalo jadik apa-apa isu....kalo kat negara omptuih, diorang lagi suka bukak forum, bercakap, bagi pendapat semua...tu semua tak power...sebab selalunya kalo forum atau apa-apa, yang tukang cakap tu semuanya cakap ikut keadaan dia...tengok cemana orang melayu buat...kumpul reramai, bawak manila kad dengan marker pen, lepas tu berarak ramai-ramai sambil terjerit terlolong apa pendapat diorang....haaa...barula semua dapat menyuarakan pendapat memasing...kan ke adil tu....
  5. orang melayu jugak la kaum yang sangat mementingkan standard diri..tak percaya?cuba kalo korang tengok orang melayu yang kaya, tak pun yang baru kaya, tak pun yang jadik pemimpin, tak pun yang ada pangkat sikit....kemain lagi diorang....jangan harap la nak pandang orang-orang yang tak standard ni...kalo setakat naik motor cabuk, kije panjat pokok kelapa...kalo buat keputusan apa-apa nak naikkan harga ke apa takyah pikir sangat diorang...tak standard pun masuk kepala....
  6. kaum melayu jugakla kaum yang paling romantik..betul...takyah cerita pasal cerita kat TV ke wayangla...cerita kat sekolah jek...berapa ramai yang tak pernah tengok jantan-jantan melayu yang bertumbuk kat belakang sekolah sebab berebut sorang awek yang tentu lagi syok kat diorang??betul tak??
  7. jangan lak kita lupa yang orang melayu ni memang kaum yang pemurah...serius...mana ada kaum lain yang sanggup berhabis berpuluh ribu kat kedai kaum lain semata-mata untuk hal kecik...cuba perhati makcik-makcik bila dekat-dekat raya...sanggup tu pergi kedai Ah Seng beli sofa baru, beli gobok baru, beli dapur baru...upgrade rumah jadik transformers....sampai puluh-puluh ribu...tak ke pemurah tu orang melayu?
aku rasa macam kebanyakan point aku stop kat tujuh jek ek..tak kisahla...tapi akhir kata, aku bangga jadik melayu sebab kaum lain tak boleh nak tiru kehebatan kaum melayu ni....

p/s:kenapala orang melayu ni suka letak maruah diorang bersepah-sepah....kat parti la, kat keris la, kat raja la..kat berndera Malaysia la....cuba la maruah tu bawak kat diri sendiri...kan selamat....

Thursday, September 8, 2011

Perkara tahi 2011

Alkisah

makin lama aku duduk kat Malaysia ni, makin banyak taik lak aku rasa..kalo duduk kat kolej ke, tempat kije ke, yela kita boleh blah...takkan lak kita nak blah dari negara sendiri lak kan...jadik, meh aku listkan perkara yang agak cibai aku rasa makin jadik kat Malaysia ni..dah sampai Gorengbaek ni pun dah jadik macam HHD dah...

  1. SKMM buat kempen memblock site-site download tapi tak block pornsite...actually aku pun agak marah gak la sebab aku ada premium account kat megaupload...nasib baik ada leak untuk bypass...kalo tak, lama dah sampai sekarang aku rage lagik...
  2. kerajaan bercadang nak buat megatower dulu...ingat tak??ye..bendalah tu tak berapa nak jadik sebab ramai yang bantah...tapi aku taktaula diorang teruskan ke tak benda tu...
  3. Bersih 2.0...aku bukannya penyokong bersih...dan aku pun bukan penentang dia...tapi aku rasa macam taik pulak bila nak counter bersih, diorang pergi buat patriot lak...perangai macam monyet memasing....
  4. Putera 1Malaysia pergi sibuk-sibuk kat Somalia nak bantu...walhal rakyat sendiri ramai yang tahap papa kedana dah...bukan nak bantu...makin keruk adala..last-last termeninggal sorang cameraman...tau nak buat liputan dan ucapan takziah....
  5. Pastu kecoh-kecoh pulak pasal Mat Sabu sokong Mat Indera...adoyai...biorla cerita Mat Indera tu disimpan oleh orang-orang Muor jek...toksah la nak kecoh-kecoh bagi pendapat...dahla menyimpang semua cerita tu....ntah apa-apa ntah...
  6. dah tu sibuk pulak buat proses pemutihan PATI...tak payahla nak di"putih"kan mereka-mereka tu....sebab kat Malaysia ni pun dah banyak dah krim yang boleh tolong....ada Fair & Lovely, ada Garnier, ada SK II..pepandai la diorang beli...
  7. dan yang terbaru ni....ada ke patut nak dikenakan cukai pulak kat pengguna prepaid....ni betul buat aku marah gila babi...aje lepas ni aku guna CDMA jek ni kang...baru padan muka semua....dah betul la aku plan nak convert handphone pergi line hari tu....SHIT!!!
rasa macam tak puas jek lepas marah ni...memang sangat la menyirap...taula kitorang ni semua rakyat yang setia dan tak merusuh..tapi janganla semua benda nak keruk dari kita lak...babi betul...

p/s: I should start to use my power as a citizen...quoted from V for Vendetta "People shouldn't be afraid of their Government. The Government should be afraid of their People"..that's what we call as Democracy....

Tuesday, September 6, 2011

Selepas raya ini....

Alkisah

Orang kata raya ni sebulan...sebab kita berpuasa pun sebulan....ada orang kata raya ni seminggu jek...sebab ada orang yang berpuasa enam...ada gak orang kata yang raya ni sehari jek...pada 1 Syawal aritu....tak kisahla apa orang kata...kita semua adap pendapat memasing...tapi kalo korang tanya aku, hari-hari aku beraya...sebab raya ni kan hari yang penuh dengan kemaafan dan kegembiraan...aku nak hari-hari cenggitu...boleh kan??arini aku nak bercerita pasal apa yang jadik lepas raya...aku rasa ramai yang dah tau tapi sahaja aku mandi  cerita balik....mana tau ada yang sama ye tak??

  • masa hari raya punyala kita bergembira...shopping sakan tak ingat...almaklumla...raya dua tahun sekali...tapi yang meriahnya sekali jek..tak kisahla raya puasa ke raya haji...sebab aku dengor-dengor kat Kelantan raya haji lagi meriah...ye ek??lagipun apa nak dikisahkan..kita raya semua dapat bonus...jadik, berhabisla sikit nak jadik lawo pepagi raya...tapi masalahnya...dalam hotak dah set nak berhabis sikit..tapi terlebih sikit...dah jadiknya...raya hujung bulan...awal bulan dah takde duit nak makan dah...mula la buat pinjaman BBL...tau pinjaman BBL?pinjaman buat-buat lupa...bukan sengaja...tapi terpaksa kot...apa nak buat...bahana raya setahun sekali...
  • tersebutla pulak kisah...awek-awek yang menjaga kecantikan..masa bulan puasa kemain lagi seronok...maklumla...dapat jaga badan....masa timbang tengah bulan puasa, dekat 6kg hilang...bangga sekejap...tapi ntah cemana...mungkin bahana ketupat dengan rendang, lepas raya timbang balik, berat dah naik 12kg....segan tak terkira la rasa....padahal kalo jantan tengok macam takde beza jek....
  • kita pun tau..masa raya bukan main lagi kita beratur macam beli tiket LRT nak mintak mahap kat mak bapak, adik beradik, kawan-kawan semua....owh...tak lupa kat anak bini...jangan salahkan aku tertinggal tu sebab aku takde anak bini lagi...tapi yang hebat gila gabannya, bila masuk raya kedua, kita dah mula membuat taik balik...apa nak kisah...nanti raya boleh mintak mahap lagi ek...abah kao...
  • ni pun terjadik kat semua orang...bila dah lepas raya, nak-nak yang dapat cuti sampai raya kedua jek...rasa kalo boleh macam taknak balik jek dari kampung....aku pun taktau apa yang powerful sangat kat kampung tu tapi aku pun kena masalah yang sama...walaupun baju dah siap-siap pack, walaupun dah siap salam-salam semua nak balik, tapi rasa cam tak dan jek nak keluor dari kampung...pelik kan?
  • dan benda yang paling obvious....masa hari raya, semua bloggers pakat-pakat duk cuti reramai termasuk aku pastu lepas raya ni baru la semua sibuk terkeseng-keseng nak update blog...dah tu entri pun merepek meraban tak tentu hala macam aku gak...tokleh salahkan....bahana raya....
jadik, korang kena tak bahana lepas raya ni? korang ada apa-apa lagi nak tambah??meh-meh...aku nak tau gak....

p/s : teringat dedulu aku beraya kat rumah mak sedara....kena ceret makan rendang itik....sapah tak bagitau...tapi aku dulik apa...aku cekik jek...ngahahhahaha

Saturday, August 20, 2011

Bila tiba hari raya....

Alkisah

Korang setuju tak kalo dengan situasi ni:
  • Bila tiba hari raya...kanak-kanak tersenyum ria...menanti syawal tiba..nak mengutip duit raya..jelajah rumah ke rumah bersama-sama...hajat nak kumpul duit berjuta...buat modal selepas raya...beli barang seketul dua...robot mainan ataupun kereta...
  • makbapak pun tersenyum juga...melihat anak riang tertawa...dapat duit raya cecah berjuta....mereka jugak tumpang gembira...bukan kegembiraan anak tu yang mereka suka...tapi "duit pulang modal" tu yang diorang cega...
  • makcik dan pakcik tersenyum simpul..bermuka manis menghulurkan sampul....dengan corak-corak yang cool...letakkan syarat jangan dibukak sampul...takut kantol..dalam tu syiling jek yang berketul-ketul...takut dapat kutukan berbakul...almaklumla anak buah la ni..macam toyol...
  • atok dan nenek jugak rasa seronok...anak-anak bermaafan dan berpeluk-peluk..semuanya balik duduk terperuk..tak kisah dibandor ataupun yang dekat ceruk...tapi dalam hati yang solok...ada sikit rasa tak syok...dah reramai ni bil mesti naik teruk...takde ke anak-anak yang nak menjolok??
  • jiran dan tetangga ramai yang datang...walaupun banyak yang tak diundang...tapi makanan tetap dihidang...tak kira yang datang tu malam atau siang...ikutkan memang nak disuruh pulang...dapat gak layan astro meladang...
  • dan bila hari raya menjelang...dari dulu sampai sekarang..semua kat kota ikut pulang...rai dikampung dengan yang tersayang...sampaikan kota menjadik lengang...tapi sekarang tak la sampai lapang...sebab bila raya datang...kota-kota menjadik daerah pendatang...melepak-lepak riang atau berbuat walang...bukan aku nak tunjuk garang...just cerita rasa tak senang....
p/s: macam kita tau lagi beberapa hari kita akan menyambut hari raya aidilfitri kan?walaupun penyimpan mohor besor raja-raja belum isytiharkan lagi, tapi orang-orang melayu ni semua macam ada kuasa meramal masa depan sebab dah tau dulu dah tarikh mula raya bila...mungkin orang melayu ni terlampau bijak kot sampai dah boleh agak dah anak bulan tu akan keluor bila tiap-tiap tahun...

Wednesday, August 17, 2011

Iklan Petronas tahun 2000 dan 2001

Alkisah

disebabkan hari ni aku malas nak menulis, jadik aku share kat korang dua Iklan Petronas yang ada kat dalam simpanan aku sepanjang aku keluor dari UTP dulu...bagi korang yang tak pernah tengok tu, tengok la ek...bagi yang dah pernah tengok, korang ingat lagi tak iklan ni?


Monday, August 15, 2011

Perkara yang menarik dilakukan dengan CMD

Alkisah

ramai yang menggunakan windows kat Malaysia dan ramai yang tak suka dengan function CMD.exe walaupun kalo diikutkan banyak benda yang seronok dibuat kat CMD ni...even aku sendiri semenjak kenal dengan bahasa DOS masa tahun 2005, aku continue try and error guna CMD ni...so hari ni aku nak share kat korang beberapa benda yang best kita boleh buat dengan CMD ni...first, kita kena tau dulu cemana nak bukak CMD ni...bagi pengguna XP macam aku, korang pergi kat start <run<cmd dan tekan enter...bagi pengguna se7en lak, cemana ek...start<cmd pastu enter kot kalo tak silap aku...dah ready dengan windows CMD memasing?meh kita try...


  1. menonton Star Wars dalam CMD

    korang typekan
    telnet towel.blinkenlights.nl
    kat dalam command prompt korang pastu tekan button enter...voila! let's watch Star Wars in CMD~
  2. menukor kaler CMD korang
    sebenornya ni ialah coding biasa jek..tapi seronok gak kalo kita boleh tukor-tukor kaler tulisan tu...nak-nak bila melayan movie Star Wars kat atas tu..hehehe...no coding dia
    color <color background > <color tulisan>
    takde space ek kat situ...so sini aku listkan kaler-kaler yang aku dah try

    0 = Black 8 = Gray
    1 = Blue 9 = Light Blue
    2 = Green A = Light Green
    3 = Aqua B = Light Aqua
    4 = Red C = Light Red
    5 = PurpleD = Light Purple
    6 = YellowE = Light Yellow
    7 = WhiteF = Bright White
  3. masuk ke website yang diblock administrator
    kita semua mesti rasa fuck up kan kalo kita dapat internet yang best gila macam kat lab atau kat office tapi kebanyakan website kena block macam youtube atau apa-apa..then, aku boleh bantu sikit la untuk bendalah ni...kebanyakan admin hanya akan block website address tapi ramai yang tak block ip...so, kita boleh gunakan benda ni kat cmd..
    ping <website>
    pastu korang akan nampak ip untuk website tu...copy dan paste ip tu kat browser dan tekan jek enter...yess...korang dah bypass blocking tu...tapi aku tak sure bendalah ni boleh bypass SKMM punya block...sebab aku sendiri pun pakai public DNS jek...hihi...
  4. chatting menggunakan cmd
    kebanyakan tempat kerja dan lab selalunya akan block aplikasi untuk chat macam YM atau skype kan?so ni ada satu cara untuk chatting menggunakan cmd...kekurangannya, korang takde buzz atau audible la ek..hmmm....dan aku tak confirm boleh digunakan via different router...sebab kalo aku try pun kat lab jek..dan kebanyakan lab berkongsi satu LAN...apa-apa pun korang kena buat cenggini...bukak notepad dan type perkataan kat bawah ni...
    @echo off :A Cls echo MESSENGER set /p n=User: set /p m=Message: net send %n% %m% Pause Goto A
    pastu savekan file tu dalam format .bat..then, bukak cmd dan drag jek file.bat tu kat dalam cmd tu dan tekan enter...so korang akan dapat view cemni...

    kat area user tu, masukkan ip address member korang yang korang nak connect, tekan enter dan akan keluor message, korang taipkan apa yang korang nak send kat diorang...simple kan?
  5. buat matrix style kat cmd
    ni kalo korang saje nak berlagak macam korang tengah hack mana-mana website..bagi pembuat filem, korang boleh try guna bendalah ni kat mana-mana movie ek..barula nampak power sikit computer...first, bukak notepad, paste ayat kat bawah ni
    @echo off color 2 :start echo %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% goto start

    pastu korang save kan file tu guna nama apa-apa dalam format .bat...kalo aku, letak nama matrix.bat la kan sebab nak buat efek matrix...pastu korang double click file tu, voila! matrix effect in PC~
aku rasa cukupla aku share benda-benda yang menarik nak guna cmd...kalo aku rajin, aku ajor la korang cemana nak hack ataupun nak buat prank guna cmd ni...tapi tu kalo aku rajin la ek...hehe...

p/s: makin power orang buat windows, aku lak makin sibuk nak main cmd...baik takyah guna XP atau se7en...pakai windows 3.0 jek la...haha....

Friday, August 12, 2011

Iklan mekdi yang fuuuu....

Alkisah

memula aku nak kredit kat Encik Bib a.k.a roommate aku yang buat aku mindfuck tengok video ni..so sape-sape yang boleh tengok video ni sampai habis dengan suara terbukak, korang memang berjiwa kental la.....haha....




korang jangan riso...video ni boleh tengok waktu tengah puasa pun...sebab takde tunjuk makanan pun~~~

p/s: du du du du du du duuuuuu~~~

Wednesday, August 10, 2011

Permainan yang aku rindu nak main masa bulan puasa....

Alkisah

korang masa bulan puasa ada tak game yang korang selalu duk buat kalo melepak bersama dengan member-member??tak kisahla masa dah besor ke, masa kecik ke....aku ada beberapa permainan yang aku rindu nak buat dengan member-member aku...korang nak cuba permainan-permainan ni??meh kita tengok...

  1. permainan faveret aku sepanjang zaman...permainan "cuba bayangkan kalo..."...game ni memang game yang sangat best sebab kita dapat menguji tahap imaginasi kita masing-masing....cam contoh "cuba korang bayangkan kalo kita keta kat dunia ni semua tak pakai minyak"....best kan??tapi selalunya game ni akan terberhenti bila turn aku bagi topik...sebab asal aku cakap jek, terus semua marah-marah aku....nak tau apa yang selalu aku cakap??"cuba korang bayangkan, satu gelas...tak kira apa saiz...dalam dia kita letak ais, bubuh air sirap...nampak titis-titis air terkondensasi kat luor gelas tu..lepas tu korang bayangkan korang hirup air tu perlahan-lahan...."...
  2. ni pun game faveret aku masa aku kecik-kecik...kitorang bermain game mempertahankan diri....sape yang lagi terer mempertahankan puasa masing-masing...nak tau apa kitorang buat??kitorang takdela pergi lepak kat area kedai makan tengok orang makan...tu sengaja nak bagi orang dosa...tapi kitorang berusaha untuk mengorek lubang hidung member...sape yang tak dapat mempertahankan lubang hidung memasing, habisla puasa....hahaha....
  3. ni lak tak dikira game...tapi kira pertandingan bila dah hujung-hujung puasa...biasanya masa tu orang tengah sibuk dengan persiapan raya...so kitorang akan duduk sedara mara beramai-ramai dan lumba sape yang dapat anyam ketupat dengan cepat dan banyak...memang seronok gila..disambil mengasah skill yang sedia ada kan??
  4. ni pun antara game yang seronok kitorang buat dulu...nak tau apa??game panjut sape yang paling best...biasanya aktiviti berjalan masa malam tujuh likur....masa tula kitorang keluorkan idea paling kreatif dan gila nak buat panjut yang best...ada yang ukir batang buluh la, ada yang buat sumbu panjut tu bercabang dua la....tak kira la...walaupun pemenang tak dapat apa-apa, tapi terasa kepuasan bila tengok panjut tu menyala jek pun dah cukup dah....
  5. main meriam buluh..ermmm...takyah elaborate...kerajaan dah haramkan dah...hehehe...
  6. yang ni lak game masa dah masuk alam remaja..nak tau??aku pakat-pakat dengan dua tiga orang member, duk melepak kat wetex(ni shopping complex yang memang popular dulu-dulu kat muor..bagi korang yang tak duduk muor la dan taktaula ek)...pastu tengok awek-awek yang lalu...pastu kitorang teka awek ni pakai tudung masa bulan puasa jek ke ataupun memang dia pakai tudung...memasing siap keluorkan pendapat sendiri lagi kenapa diorang bagi alasan cenggitu...tak kirala dari cara pemakaian ke apa ke...
  7. ni lak aktiviti kat bazar ramadhan...baru-baru ni pun aku buat gak...pergi kat stall, pastu mintak kuih atau air dengan menggunakan bahasa lama...pastu tengok reaksi orang...nak dijadikan cerita, aritu aku buat kat bazar peringgit....cakap dengan akak yang jual tu nak beli epok-epok 2ringgit...akak tu boleh buat muka blank...siap cakap ingat aku ni pelat ke hape...hahaha....pengalaman berharga betul...
  8. ni pun salah satu permainan kegemaran aku kalo berbuka kat muor...disebabkan bulan puasa biasanya kita terjumpa makanan yang jarang orang jual selalu, so tak mustahil la kita jumpa makanan yang kengkadang kita tak tau nama dia...so masa tula kitorang bermain permainan mari meneka nama makanan....masa tu la nak jumpa orang salah teka nama pais ikan, tak pun lengkong milo ke, kengkadang kuih kole kacang pun orang pelik...
aku rasa cukupla kot...kang kalo bebanyak permainan aku bagi kang, korang pun jadik cam aku lak terindu-rindu nak main game-game ni....huhu...so korang ada tak game yang korang suka atau teringat pernah main sepanjang bulan puasa ni?meh kongsi ek...

p/s: pastu orang duk tanya aku...apa benda lengkong tu??lengkong tu agar-agar la...kalo kat johor, korang cakap agar-agar, tu yang mentah lagi...yang dah masuk jadik macam jeli tu, lengkong namanya....

Monday, August 8, 2011

Bahasa kiasan melayu dan maksudnya...

Alkisah

kita tau yang orang melayu ni memang tinggi budi bahasanya...tapi tau tak sebenornya kita ni dididik untuk menjadik sarkastik dan tak menggamborkan niat hati kita secara terbuka macam omptuih?meh hari ni kita cuba bongkor apa yang orang kita kata dan apa maksud disebaliknya....

  1. bila kita pergi ke rumah orang, dan dah duduk lama, lepas tu bila kita nak balik, tuan rumah kata "eh?kejap nowh datang?tinggal la lama sikit..."....nak tau apa disebaliknya?"reti balik rupanya...ingat nak tinggal tetap bermastautin kat sini...bla...bla..."..

  2. bila kita datang kat rumah orang secara tetiba, pastu tuan rumah tu kata "laa...kenapa datang tak bagitau...aku tak sedia apa-apa pun ni ha..."...agak-agak apa yang bermain dalam hati tuan rumah tu??ini dia..."dan-dan lak time ni ko muncul...potong stim betul aku nak bermanja-manja dengan anak bini"....

  3. bila kita datang rumah sesorang tu, lepas tu dia hidangkan kita air dengan biskut kering jek...pastu dia kata "mahap la ek...layanan bujang jek...kalo ko bagitau awal-awal nak datang tadi, ada la benda sikit nak dimasak..."..nak tau apa yang diorang ada cakap dalam hati?"apa ko ingat kalo ko datang bagitau aku nak bagi ko makan sedap-sedap?buat lari bajet aku jek...dahla rega barang dah naik"...


  4. kalo kita dijamu dengan makanan oleh tuan rumah, pastu kita makan ala kadar jek, tuan rumah mesti cakap "laaa....sikitnya makan...tambah la lagi...banyak lagi lauk ni..."..tapi sebenornya dia maksudkan ni..."janganla tambah...janganla tambah.."..

  5. kalo kita datang menyinggah jek tak masuk rumah...contohla macam setakat datang hantor barang jek ke....tuan rumah mesti kata "eh??singgah-singgah le dulu...minum-minum barang secawan kopi dua..."...tapi sebenornya diorang maksudkan "apa lagi...blah le...blah le..."...

  6. bila kita datang rumah orang, pastu kena pulak anak tak reti duk diam...sibuk berlari ke sana sini....tuan rumah mesti kata "bagus ek anak ko...pemelor...panjang akal besok budak ni..."..tapi sebenornya diorang maksudkan ni "kawal-kawal le anak ko tu...rimas dah aku tengok..kalo anak aku, dah aku seret dah dia atas jalan..tak reti kawal diri..."...

  7. yang ni pulak jadik kalo tetiba anak kita duk tumpahkan air ke, makan menjijis ke, termuntah, terkencing kat karpet diorang...tuan rumah mesti kata "takpe..takpe...budak-budak...biasala tu...lap-lap ni setel la..."....tapi sebenornya diorang maksudkan ni..."weeiii...tu karpet import dari Iran tu...hutang pun tak abis bayor lagi....nak aje aku mintak bayor la..."...

  8. dan ayat yang biasa kita dengor kalo bertandang rumah orang, ialah "mehla masuk...buatla macam rumah sendiri ek..."...tapi sebenornya diorang maksudkan ni..."jangan nak berlagak lebih-lebih macam tuan rumah lak...bila-bila masa jek aku humban ko keluor kang...."...


so pada korang betul tak apa yang aku listkan pasal suara hati kebanyakan orang-orang melayu kita ni...korang bersetuju tak kalo aku cakap yang orang kita ni memang diajor untuk jadik berjiwa sensitif dan peka dengan keadaan orang lain walaupun mulut diorang kata tak kisah??

p/s: cemana lak kalo orang cakap terima kasih, nanti datang la lagi ek...macam tak faham lak...dia cakap jangan datang lagi dah la....haha...

Saturday, August 6, 2011

Entri terganggu...

Alkisah

Dah baca entri kat HHD? kalo tak, takpe...arini dua-dua blog aku tulis luahan hati...bersepah dah format blog-blog aku...tak kisah la tu...hari ni aku nak cerita secara umum pasal terasa terganggu...benda ni pada orang lain, bukannya big deal...tapi kengkadang menimbulkan rasa tak senang hati gak la kat orang lain...bukan apa...tak tau nak kata sebab apa...aku share jek la..ikutla korang nak komen apa pun....

  • terganggu tak bila, pada suatu hari, di pagi yang indah, kita sedang lena diulit mimpi....dan tetiba kita dikejutkan oleh suara yang asing dari suara memekak yang kita dengor tiap-tiap hari...bukak-bukak mata jek, kita tengok orang yang bukan tinggal serumah dengan kita duduk bermastautin dan memekak macam rumah ni dia pulak yang bayor sewa...sampai terpaksa tangguhkan semua urusan yang nak diselesaikan hari tu...macam kije membasuh baju, mengemas rumah ataupun membayor sewa kat Tuan Rumah??
  • rasa terganggu tak bila kita tengok harta benda yang bukan hak milik kita atau sesapa penghuni rumah kita bersepah-sepah kat ruang tamu rumah??sampaikan kita pun taktau nak buat apa dengan bendalah-bendalah tu??nak dikemas, taktau nak letak mana...nak di buang, barang orang....
  • adakah rasa terganggu bila kawasan privacy kita atau lebih dikenali sebagai kawasan bilik untuk kita melepak-lepak asyik dijenguk oleh bukan penghuni rumah kita...dan bila kita tanya kenapa, dia kata takde pape??saje jek nak jenguk?
  • mungkinkah rasa terganggu tu makin melampau-lampau bila dah tiba waktu berbuka dan kita rasa tak selesa nak berbuka kat rumah....disebabkan orang yang berkunjung tu tak balik-balik pulak...nak masak lebih, kang lari bajet...jadik terpaksa semua berbuka kat luor rumah?
  • mungkinkah rasa terganggu tu akan lebih menjadik-jadik bila kita ingatkan orang yang berkunjung tu dah balik rumah dia, tapi tengok-tengok tengah malam tu dia terjongol lagi kat rumah kita??sambil dengan membuat lagak macam rumah sendiri??
  • dan ada kah rasa terganggu tu boleh diterima bila orang yang berkunjung tu tak balik-balik padahal dah pukul 4 pagi ni...dah dekat waktu sahur dah ni....
  • dan apa lak rasanya bila dah masuk waktu sahur, orang tu masih terdongok lagi kat sini??sedangkan nasik dah dimasak dengan ngam-ngam penghuni rumah ni jek??nak dibior tak sampai hati, nak dilawa takut tersedap pulak...
  • dan adakah rasa terganggu tu akan jadik lebih kacau bilau bila kejadian tu berulang lagi pada keesokan harinya macam rumah kita dah jadik hak dia pulak...padahal orang yang bertandang tu datang tak diundang dan disenangi hampir semua orang kat rumah....
puas hati aku dah luah...gasak la apa nak jadik pun...nak kata tak sabor, rasa dah puas sabor dah dari dulu lagi...

p/s: sebab tu la orang tua-tua kata...buat apa-apa, jangan terlampau over rated...nanti orang tengok jadik menyampah..rasa dah banyak kali kot aku berkias kat sini...

Friday, August 5, 2011

Aku tak faham..kenapa kalo puasa jek mesti....

Alkisah

ada beberapa perkara yang aku rasa sangat typical sepanjang bulan puasa ni...kenapa kita kena jadik cenggini bila masuk bulan Ramadhan ni...adakah ianya budaya, mentaliti ataupun kita jek saje letak hukum sendiri??nak tau apa dia perkara typical yang aku tak faham bila bulan puasa ni???jom tengok satu-satu....

  1. Asal masuk bulan puasa jek, aktiviti utama yang aku tengok orang buat ialah bangun sahur, melepek, tido, pergi bazar, melepek, tido, berbuka, makan malam, terawih(bagi yang pegi), melepek, tido, bangun sahur(bergerak secara looping dari mula)...kenapa ek....kenapa ek....
  2. Kenapa ek asal masuk bulan puasa jek aku tengok orang mesti buat muka letih dan tak larat...cakap pun perlahan jek...bergerak pun macam pengantin bersanding jek....nak angkat beg plastik pun macam angkat satu tan barang dapur...kenapa ek....kenapa ek...
  3. kalo bercakap, mesti nak main censored-censored...nak-nak kalo nak sebut perkataan macam babi, anjing, konek, puki, dan seangkatan dengannya...tak kurang pahala puasa kalo sebut benda tu...kalo kita maki orang dengan perkataan tu mungkinla...ni sampai nak tegur member "wei konek ko terkeluor....zipla seluor ko tu..." pun terpaksa nak cover-cover cakap "wei...burung menjenguk kepala ke luor sangkor...kenapa tak dijalankan keretapi tu sampai ke stesennya..."...aku tak faham betul..kenapa ek...kenapa ek..
  4. kalo berpakaian, secara tetiba ramai yang berlebai, bersongkok...yang pompuan tetiba bertudung, berbaju kurung....kenapa tak dibuat cenggitu gak masa ari tak puasa...atau mungkin diorang rasa tak selamat sebab masa bulan puasa ni nafsu yang berleluasa....sebab takde setan yang bertindak membisik kat telinga manusia supaya tak dengor kata nafsu??terasa pelik aku...kenapa ek...kenapa ek...
  5. masa hari siang, aku tak nampak pun kapel-kapel duk berendek kat shopping complex, berpegang tangan, berpeluk-pelukan, bercomolot-comolot....tapi bila masuk jek azan maghrib, bertempiaran la mereka-mereka ni memulakan aktiviti diorang ni...tetiba aku jadik pelik...cerita mengawal nafsu pada bulan puasa ni just available waktu siang jek ke??malam dah takyah??aku tak faham..kenapa ek...kenapa ek...
  6. asal bulan puasa jek kita mesti dengor orang luahkan perasaan pasal kaum-kaum yang bukan Islam ni duk makan kat depan kita..tak kisahla kat Bazar Ramadhan ke, kat kedai makan ke, kat ofis ke...bukan ke kita tengah konon-kononnya berjihad mengawal nafsu??takkan baru dugaan kecik cenggitu kita dah ngaku kalah kot...sampai nak ngadu-ngadu semua...lembik betul tahap iman tu...ke ada sebab lain??tak terfikirla...kenapa ek...kenapa ek...
  7. asal masuk bulan puasa jek, hampir semua benda keliling aku jadik Islamik....TV pun cerita pasal Islamik..radio pun hampir semua jadik IKIM.FM...apa masa bulan puasa ni jek ke kita kena jadik orang Islam??ke ni semua percubaan untuk meletakkan semua benda jahat yang kita buat masa bulan bukan puasa ni salah setan??tak pun ciri-ciri islamik tu usaha kita nak menipu Tuhan?kenapa ek...kenapa ek...
  8. kenapa ek masa bulan puasa, harga makanan mesti naik....nak-nak kat bazar ramadhan....kalo hari biasa, kita makan nasik ayam kat kedai yang kuantiti dia gila babi punya banyak, baru RM3.50..tapi masa bulan puasa kat bazar, nasik seto'et, ayam kerat 18, harga dia tetap RM3.50?tu tak kira lagi rasa yang macam makan makanan hospital??ke diorang guna alasan bulan puasa, orang kena bersedekah, orang kena memaafkan dan orang kena rasa bersyukur sebagai alasan nak kaut untung??ke aku jek yang fikir bukan-bukan..kenapa ek...kenapa ek...
aku rasa dan r parat tu jek aku tak faham pasal benda-benda yang terjadik masa bulan puasa ni....kalo aku listkan semua kang, ada yang tak masal-masal guna alasan yang aku tulis ni lak supaya tak kena angkut dek lori mayat sebab makan ditempat terbuka pada siang hari di bulan Ramadhan ni lak kan??

p/s: bapak aku kata, beza orang ni jam yang puasa dengan tak puasa just takat bibir dia kering, perut dia lapor jek..yang lain semua sama dengan orang tak puasa...fuhhh...menusuk kalbu sungguh....

Wednesday, August 3, 2011

Seronoknya puasa masa bebudak....

Alkisah

korang ingat tak lagi pengalaman korang masa baru nak belajor-belajor puasa dulu??takyah cakap masa nak belajor sangat la...kita cerita masa kecik-kecik dan hidup penuh adventure dulu...mesti ada macam-macam ragam kan??aku masa kecik-kecik pun bukannya budak baik sangat...banyak kot percubaan untuk mengtaksengajakan termakan...jadik, meh kita tengok apa benda-benda kreatif yang aku buat masa aku kecik-kecik dulu...aku rasa korang pun ada kot buat....

  1. masa kecik-kecik dulu, aku cukup bersyukur kalo panas hingga ke petang rupanya hujan ditengah hari...bukan sebab apa....masa tengah hari tu la masa aku balik sekolah...masa tu almaklumla ek belajor berdikari...balik sekolah, memetis(menapak,jalan kaki)....selalunya memang le rasa macam nak minum air kalo tengah-tengah jalan tu....so bila waktu balik, kalo hujan memang la rasa seronok...bukan sebab sejuk atau apa...tapi masa tu la seronok berjalan tak pandang depan...tapi mendongak ke langit...masa tu la sampai rumah tak rasa letih tapi rasa segar semacam jek...almaklumla...bukannya sengaja...air hujan tu yang TERmasuk kat dalam mulut....
  2. kalo masa memain masa kecik pun, aku paling hepi sekali bila masa bulan puasa la..takyah nak riso jadik lengit ke apa ke...sebab semua tak larat nak berlari...jadik main game pun banyak yang pakai otak...disebabkan aku memang cekap main game yang pakai otak ni, memang payah la nak jadik lengit..selalu jadik jaguh jek...tapi yang kalah takleh nak join budak pompuan main kawen-kawen...sebab budak pompuan kata bulan puasa takleh buat kenduri..orang takleh makan...adehhh...
  3. antara benda best puasa masa bebudak, ialah preparation...sebulan sebelum bulan puasa, semua pakat-pakat duk kumpul duit gila-gila babi...so bila bulan puasa, bermula la kelas drama swasta....balik sekolah, beli cekedis, sorok dalam beg...jalan sampai rumah, sanggup duk nyorok dalam jamban, taram makan kaw-kaw...pastu keluor buat muka letih...memang terbaik r...rasa macam hero jek dapat perdayakan orang dewasa...padahal diorang semua tau..sajek jek buat-buat percaya....
  4. antara benda yang paling memori masa bulan puasa zaman bebudak dulu, ialah masa pergi terawih...yang betul semayang masa isyak jek....tapi bila imam sebut "assolatut tarwihi rahimakumullah", pakat-pakat kumpul geng kat belakang masjid, ghaib kejap..buat projek haram...nak tau apa?pasang mercun tarik kat pedal basikal dengan tayar motor pakcik-pakcik yang pergi masjid tu....masa tu la terasa heaven bila ada pakcik-pakcik yang duk melatah terloncat-loncat sebab tetiba jek ada bunyik meletup kat celah kelengkang bila gohed basikal diorang...haha...
  5. ni antara benda yang aku takleh lupa masa bulan puasa masa kecik-kecik dulu....kitorang memang diharamkan sama sekali nak pergi berkubang kat parit besor kat kampung...sebab mak bapak dah tau dah memasing otak kuning..so kitorang terpaksala buat aktiviti lain...nak tau apa??masuk hutan, carik buluh...pergi kedai apek, beli kabaid...yang selebihnya takleh cerita...sebab nanti bebudak ni jam ikut....kerajaan kan dah tak bagi dah buat benda-benda cenggitu...lagipun bebudak skang ni gelojoh...tak macam bebudak dulu....main meriam cemana kaw-kaw pun tak de yang putus jari....
  6. ni pun benda yang best masa zaman bebudak....asal bulan puasa, masa tu la dapat pergi berkenalan dengan jiran-jiran sambil bertukor-tukor juadah bukak puasa...memang seronok...mak-mak pun masak sekara jek...yang lain-lain semua orang bagi...so jadik la banyak kara nak makan...bebudak sekarang ni dah payah dah nak merasa tu semua...sebab mak bapak main beli jek kat bazar ramadhan...dah tu kalo tukor-tukor pun, salah hemat tukor benda yang sama sebab beli kat tempat yang sama...
  7. ni pun benda yang aku rasa seronok bulan puasa masa bebudak dulu...duk ikut pakcik-pakcik carik buluh...nak buat panjut...best dowh...belajor cemana nak tebuk buluh tu buat panjut, cemana nak buat pacak dia, cemana nak pastikan minyak tak meleleh...skang dah tak dapat dah nak rasa tu semua...sebab nak carik port buluh panjut pun dah payah...lagipun ramai yang lagi prefer beli panjut kat mydin jek...
  8. ni pun antara benda yang seronok masa bulan puasa dulu-dulu..nak-nak time belajor puasa...mungkin salah mak-mak la ek..sebab ajor puasa, diorang kata kita puasa, sampai azan nanti berbuka la...yang jadik ceritanya, diorang tak bagitau azan apa...dah jadik kije asal dengan orang azan jek, tanya dah boleh berbuka ke belum...tapi jawapan mak-mak memang best la masa tu....owh..."azan yang ni belum boleh makan lagi...ni azan suruh semayang"....pergi semayang dulu...hahaha....
kalo nak list, memang banyak benda yang seronok masa bulan puasa dulu-dulu..masa aku kecik-kecik...kalo nak comparekan dengan sekarang....even adik aku puasa pun dah tak senakal cam masa aku kecik-kecik dulu...maybe masa dengan environment buat diorang semua jadik cam matang dari usia sebenor diorang kot...korang ada tak benda yang korang ingat time puasa masa kecik-kecik dulu??mehla kongsi...

p/s: tapi aku paling takleh blah pengalaman ni la masa puasa dulu...tak tercapai dek akal aku betul peristiwa tu.....

Monday, August 1, 2011

Apa untungnya bulan puasa

Alkisah

Kita selalu dengor dan baca kat mana-mana orang bercerita pasal kelebihan bulan puasa ye tak??ada yang bagi tau pasal ganjaran itu ini....tapi tu semua ganjaran yang kita tak nampak dan kebanyakannya berbentuk harapan...tapi kita tak tau harapan tu kita dapat ke tak...so arini aku nak cerita betul-betul apa untungnya bulan puasa nak-nak untuk orang-orang yang tinggal kat kawasan-kawasan macam aku ni ek(aku tinggal dekat dengan kawasan perkuburan kalo korang nak tau...)...

  1. ni salah satu keuntungan bagi aku bila bulan puasa ni...tapi ni cerita keuntungan dulu-dulu...masa tu aku tinggal kat rumah tok aku lagi...masa tu dia punya jamban kat luor...almaklumla jamban kampung zaman dulu-dulu...tak macam orang ni jam jamban duduk kat dalam bilik tido..ye tak??kalo hari yang tak puasa, tiap-tiap hari la aku kena duduk menanti kat luor jamban tu meneman adik-adik aku pergi memerut....ntah apa yang diorang cuakkan ntah...tapi bila masuk bulan puasa, untung betul aku..sebab diorang berani pergi sendiri...almaklumla..kan orang kata hantu, setan semua dah kena rantai....
  2. ni pulak keuntungan untuk setiap mak-mak masa bulan puasa...korang kengkadang mesti pernah dengor orang kat dalam rumah duk komplen masakan kurang menjadik...ada yang komplen terlebih masin la, tertawor la..kan??tapi dalam bulan puasa ni, untungla mak-mak semua sebab kalo terlebih masin ke, tertawor ke, tak de sape yang komplen...biasala kan...yang tukang masak mana boleh nak hentam merasa sangat....lagipun memasing perut tengah lapor...bagi makan tepung godak dengan air pun rasa macam pizza deluxe...
  3. ni pulak keuntungan untuk orang-orang yang memang tak sador diri dan tak tau diorang buat benda yang menyakitkan hati..bila masuk bulan puasa, berbahagia betul la diorang hari tu...takyah nak riso kena maki ke, kena umpat ke...sebab masa tu takde sape yang berani nak buat pun...almaklumla..memasing jaga mulut...takut terkurang pahala puasa nanti ye tak??
  4. bagi geng-geng yang anti merokok, diorang dapat la rasa berbahagia pada hari bulan puasa ni...sebab pada siang hari, diorang takde la annoying dengan bau rokok, bau jantan-jantan yang melekat lagi bau asap kat badan diorang...semuanya pure jek bau takde campuran-campuran bau asap tembakau....
  5. antara keuntungan yang lain, masa bulan puasa ni la kita dapat tengok betul-betul muka awek yang kita admire tu memang betul natural beauty ke atau pun muka lukis...sebab masa bulan puasa ni kebanyakan orang tak berani nak tepek bedak bebanyak...takut tertelan bedak...ramai yang tak nak pakai gincu sebab takut tertelan gincu...taknak pakai eye shadow lebih..sebab nampak muka dah macam lebai kuat tahajud lak...kan??
  6. bagi korang-korang yang kena buat urusan kat pejabat-pejabat gomen, masa ni la yang paling beruntung sekali...sebab korang tak payah nak riso carik officer tu atau apa officer ni...sebab jarang diorang takde kat ofis sebab keluor ngeteh...semua nak taknak kena stay kat office..almaklumla..bulan ramadhan ni kan panas...memasing taknak lekang dari aircond...
  7. bagi korang yang suka tido dalam kelas atau kat ofis, masa ni jugak la yang paling berbahagia sekali...sebab korang takyah risau asyik kena bambu sebab tertido...sebab hampir semua orang berada dalam keadaan letih..even bos atau lecturer korang tau yang korang letih puasa...jadik takde maknanya pun diorang nak marah-marah kat korang...entah-entah diorang pun tido gak kat dalam ofis diorang...almaklumla..mengejor malam lailatul qadar rasa-rasanya....
     
  8. bagi korang yang berkerja kat field dan terpaksa berjalan-jalan kehulu kehilir, masa ni jugak la yang paling beruntung...sebab korang tak payah nak membazir duit nak bayor duit pergi tandas awam..sebabnya kan kita dah kurang makan sebab bulan puasa(subject to yang kurang makan jek la)..jadik, rate untuk berulang-alik ke jamban berbayor tu pun agak kurang..
  9. bagi pihak polis, diorang pun akan rasa lega sikit sebab dah kurang ada perhimpunan haram ataupun perarakan yang bukan-bukan...sebab kebanyakan peserta perhimpunan-perhimpunan ni tak larat nak buat benda-benda ni...sape yang nak kan duduk berjemur kat tengah panas tu...lagipun bukannya boleh minum pun...lagipun diorang semua taknak puasa diorang terbatal dek tertelan pancutan air nak meleraikan rusuhan tu semua...betul tak??
  10. antara benda yang paling untung sekali masa bulan puasa ni...aku harap la ek...takdela berita-berita mengumpat ke, mengutuk ke ada kat berita...barula tak ramai yang terkurang pahala puasa dek terdengor benda-benda yang ntah betul ke tak masa bulan puasa ni...tapi tu aku harap jek la..kengkadang harapan pun boleh jadik palsu gak....
tula antara benda-benda yang aku rasa untung masa bulan puasa ni...taktaula kalo korang ada pendapat sendiri kan??nak kongsi ke??mehla...aku ok jek...

p/s: teringat masa kecik-kecik dulu...benda yang paling beruntung masa bulan puasa ialah kalo puasa penuh dapat sepuluh hinggit...apesal le takde lak yang nak offer aku cenggitu dah tua-tua ni..nak gak rasa...haha....

Friday, July 29, 2011

Jawapan paling tepat untuk soalan berkaitan puasa...

Alkisah

kita selalu dengor jawapan yang typical kalo orang bertanya pasal puasa betul tak??ada yang jawab dengan simple...ada yang jawab dengan jawapan yang detail dan berserta dalil-dalil dan nas-nas yang kengkadang entah sahih ke ntah hentam kromo ke....ada jugak yang jawab dengan tulus suci nak membantu...ada jugak yang menjawab dengan nada sarkastik macam orang tu bongok nak mampos...tak kurang jugak yang menjawab dengan jawapan mudah dan aku paling tak suka dengor iaitu "entah, tak tau, soalan yang dijawab dengan soalan, etc"....so kali ni aku rasa aku nak kongsi kat korang jawapan yang pada aku paling menjawab soalan untuk soalan yang biasa tentang puasa...so, meh kita tengok...

  • Apakah hikmah berpuasa di bulan Ramadhan ni?
    hikmahnya ialah dapat mengurangkan perbelanjaan di siang hari dan mengganda dua kan perbelenjaan di malam hari...tu termasuk dengan expenditure yang accident dan tak disengajakan...
  • Kenapa masa bulan puasa kita kena berlapar di siang hari? Takde cara lain ke nak buat kita kenang orang yang dalam kesusahan?
    Ada cara lain...sedekahkan semua duit ko kat orang yang dalam kesusahan...
  • Rasa-rasa macam penetapan waktu imsak dan berbuka sekarang ni macam kurang tepat...boleh tak bagitau tempoh sebenar untuk menjalani ibadah puasa ni?
    dari awal ramadhan sampai habis ramadhan la...ingat puasa takat tahan lapor je ke?
  • Ramai yang kata setan-setan dirantai pada bulan puasa..cuma nafsu jek yang bebas.tapi kenapa ek?cam sama jek rasa...
    betul la statement tu..setan-setan ni memang kena rantai sebab kalo diorang buat jahat, waima makan secara terbuka pun, dah kena ayak naik lori mayat...
  • Kenapa masa zaman nabi, orang tengah berpuasa still gagah lagi berperang...tapi kita pada zaman ni mengadu letih, sibuk mengkelisakan diri, tido sepanjang hari ek....
    sudah terang dan nyata perbezaan antara "Berpuasa kerana Allah Taala" dengan "Berpuasa kerana Bulan Ramadhan"....
  • Cuba terangkan dengan ringkas, tepat dan mudah tentang perkara-perkara yang boleh membuatkan puasa seseorang tu terbatal...
    Perkara yang membatalkan puasa...
  • Kita semua tau kalo orang dewasa yang berpuasa, akan mendapat pahala dan ganjaran kan...tapi kalo bebudak yang belum baligh, apa yang diorang dapat kalo berpuasa?
    Duit raya...
  • Apa hukumnya kalo kita tak sengaja termakan sepinggan nasik mungkin sebab kita terlupa bulan puasa ke....
    hukumnya kita tak sengaja terbatal habis sehari puasa sebab kita terlupa yang puasa tu kita tak boleh masukkan sesuatu dalam rongga badan...
  • Apakah juadah berbuka yang paling afdal untuk dimakan pada waktu berbuka dan apakah juadah yang paling elok untuk bersahur?
    Juadah yang paling sesuai dan tak boleh disangkal lagi paling sesuai untuk waktu berbuka dan bersahur ialah makanan...skru, nat ataupun dinding batu tak sesuai digunakan untuk berbuka dan bersahur..
  • Kenapa laki kena puasa straight tapi pompuan ada cuti-cuti lak time puasa?
    Tuhan tu Maha Adil..dia bagi jantan-jantan ni dalam sebulan, ada seminggu hari yang kita dapat makan makanan yang asam garamnya cukup...takdela makan makanan yang asam garamnya main agak-agak jek...ye tak??
jadik, tula antara soalan yang aku terpikir orang selalu tanya pasal bulan puasa ni...agak-agak korang ada tak soalan yang nak ditambah??tak pun korang ada nak jawab dengan versi lain lak...meh kongsi....

p/s: ada orang tanya..apa hukum makan nasik depan orang puasa...jawapan yang paling betul ialah hukumnya ialah kenyang la...kan??

Saturday, July 23, 2011

Korang pernah dengor tak makanan ni?

Alkisah

dalam musim buah-buahan skang ni, aku duk teringat beberapa makanan yang pernah buat orang tanya aku "benda apa tu long?" bila aku cerita pasal benda-benda ni...aku bukan bercakap pasal masakan ek...sebab masakan mungkin ada dipengaruhi dengan budaya-budaya kaum tertentu...tapi aku bercakap pasal raw material macam jenis sayur atau ulam-ulaman atau buah-buahan...so hari ni aku nak kongsi kat korang benda yang pernah aku makan dan mungkin ada antara korang yang pernah jumpa kot..orait??meh kita tengok....

buah kemang/binjai
  1. ye korang...benda ni ada tempat panggil kemang..dan ada tempat panggil binjai..kat sesetengah tempat, dua-dua jenis ni dipanggil dengan panggilan yang sama...iaitu binjai...tapi bagi kitorang kat Muor, ada perbezaan antara kemang dengan binjai....kalo buah ni masam, kita panggil dia kemang...tapi kalo manis, binjai...cara makan dia?hmmm...kalo aku, lagi prefer colet jek kot makan dengan nasik...kena lak kalo ada sambal ketuk..perggh...tak hengat bai...
    daun turi

  2. yang ni pulak daun turi..kalo nak dikirakan, ni ialah salah satu makanan faveret aku...nak-nak kalo masak lemak keledek..serius tak teringat orang la kalo makan...ada sesetengah orang tak suka makan daun turi ni sebab pahit...tapi, pada aku kepahitan dia tu macam kena jek dengan tekak...takdela rasa terkejut macam makan ubat periuk...
    buah sentul

  3. yang ni pulak namanya buah sentul...aku taktau nak kategorikan buah sentul ni lebih pada buah duku ke atau buah manggis..tapi tak kisahla...rasa dia yang masam-masam manis tu tak pernah aku lupa walaupun pokok sentul kat rumah atok aku dah mati terkena racun...lagipun buah sentul ni memang mengimbau kenangan...sebab masa kecik-kecik dulu, disebabkan tangan tak kuat, nak bukak kulit dia yang tebal tu, kitorang lempor buah tu kat pokok macam main baseball...lepas tu dapat la rasa buah dia...

    buah cermai

  4. buah ni lak ialah buah cermai....aku ingat lagi masa kecik-kecik, aku cukup tak suka buah ni sebab masam nak mampos...tapi aku suka kije-kije memetik buah ni dan tolong atok aku buat buah ni jadik jeruk....pastu bagi kat orang...memang rasa seronok gila..ada jugak yang makan buah ni lat-lat jek...tapi asal aku tengok orang makan buah cermai ni, sampai ni jam aku rasa ngilu geraham dowh...tak masam ke??

  5. ni pulak ialah buah ciku...sape yang tak kenal ye tak??tapi ada jugak golongan-golongan yang taktau..aku teringat raya dua tahun lepas..ada sepupu aku yang memang terkenal dengan kebandorannya...datang rumah aku...dan ternampak pokok ciku depan rumah aku...kena pulak masa tu buah tengah melacak-lacak banyak...tetiba dengan penuh terernya sepupu aku ni tercakap dengan penuh yakinnya dengan mak dia..."Umi...banyaknya buah kiwi rumah mektam ni..."...aku secara tetiba tertepuk kepala...orang-orang lain lak dah berpusu-pusu ke bilik air dah sebab tak tahan nak terkencing tergelak dengor ayat tu...jadik, bagi korang yang tak tau, ni ialah buah ciku yek..bezanya dengan buah kiwi, isinya kaler gula perang...rasanya pun manis menusuk kalbu...tak macam buah kiwi yang tawor-tawor masam tu...
aku rasa cukupla aku kenalkan beberapa tumbuhan yang aku rasa selalu buat orang terkompius atau taktau kalo aku bercerita...kalo ada apa-apa lagi aku nak tambah, nanti-nanti la aku kumpul dan cerita lagi ek....

p/s: dah siap entri ni, tetiba terpikir nak cerita pasal jenis-jenis pokok yang biasanya orang-orang dulu buat potion...bukan setakat cerita tongkat ali atau kacip fatimah jek ek...
 

Friday, July 15, 2011

Apakah persediaan sebenor nak puasa ni?

Alkisah

macam yang kita semua tau...beberapa minggu lagi kita akan menyambut ketibaan bulan puasa betul tak?? dan aku pun dah bersedia nak kumpul cerita-cerita mengarut bulan puasa nanti...tak kisahla sama ada yang aku nak tulis kat sini ataupun kat HHD...tak kisahla cerita tu pasal bulan puasa ke ataupun cerita yang boleh buat korang terbatal puasa...tapi sebelum sampai bulan yang orang kata penuh berkat tu, aku nak kongsi kat korang persediaan-persediaan yang kita kena ada nak menempuh sebulan bulan puasa nanti...entri ni tak tertakluk pada jantan-jantan jek ek...umum punya....

  1. bagi korang yang ada terskip bulan puasa tahun lepas, sila pastikan betul-betul yang korang dah ganti habis dah puasa korang....tak elok main tangguh-tangguh bayor hutang puasa....lagipun kita tinggal beberapa minggu jek nak puasa ni...betul tak??
  2. bagi korang-korang yang bercadang taknak puasa, korang kena buat persediaan pada bulan ni untuk riki mana-mana kedai yang bukak dan keadaan kelilingnya clear...jangan dilupa yang korang kena jugak carik port yang clear untuk korang melantak supaya tak kantoi...nanti tak memasal korang dapat pakej naik kereta mayat secara beramai-ramai...
  3. korang-korang jugak kena pastikan yang bajet korang untuk makan bulan depan double dari bulan-bulan lain....sebab sepanjang yang aku perhatikan, bajet kebanyakan orang untuk bulan puasa walaupun kita tak makan pada waktu siang, tapi kita punya melantak masa berbuka tu mengalahkan orang yang tak jumpa makanan seminggu....
  4. bagi perokok-perokok, ni ialah opportunity untuk korang berhenti...kamonla bro...kalo bulan puasa boleh try berhenti sebulan, takkan tak boleh nak cuba extend lagi supaya jadik berhenti terus kan??ceh...pandai aku cakap....tapi aku dah letak goal tu dah..tu yang tak sabor tu...

     
  5. bagi student-student yang rajin pokai duit tiap-tiap bulan cam aku, sekarang ialah masa yang sesuai untuk riki setiap masjid dan surau kat keliling...masa ni la kita nak mendekatkan diri dengan masjid dan menjimatkan duit pergi moreh kat tempat-tempat yang berlainan kan??
  6. bagi pengumpul 3gp, korang dah boleh bersiap sedia nak compressed koleksi-koleksi korang supaya korang takdela secara tak sengaja terbatal puasa atau tak tertakboleh puasa pada esok harinya....dan jugak sebagai langkah berjaga-jaga supaya korang tak terbuat benda-benda bangang macam apa yang aku pernah share pasal Meon kat entri bulan puasa aku tahun lepas....
  7. bagi korang-korang yang aku taktau nak kategorikan, masa ni la nak gempur kedai-kedai buku ugama supaya dapat beli kitab-kitab dan buku-buku ugama yang mengandungi niat puasa, niat sembahyang terawih dan sebagainya....sebab cam takde function jek la korang berlapor tapi tak niat...kan??
  8. bagi kaki maki dan mencarut, dalam masa beberapa minggu ni, pastikan korang mencarut sepuas-puasnya...pastikan jangan sampai perkataan biasa mengganggu flow carutan secara terus-menerus korang tu...sebab bila dah bulan puasa nanti, tak elok mencarut-carut...takut terkurang pulak pahala nanti...
  9. bagi kaki-kaki mengumpat sedunia, sekarang masanya korang nak kena beli dua tiga set buku nota....nota-nota tersebut digunakan untuk korang catit semua cerita-cerita hot sepanjang bulan puasa nanti...so adala modal korang nak bercerita lepas habis bulan puasa nanti...
  10. dan persediaan yang paling penting ialah, sekaranglah masanya korang nak adjust ariel TV ataupun bayor bil astro korang....supaya reception TV tu jadik lebih clear...so takdela korang terlepas pengumuman tarikh mula puasa dan jugak masa-masa untuk berbuka nanti....kan?
cukupla banyak tu...nak cerita bebanyak, kita tunggu bulan puasa nanti...sebab apa yang aku perasan, bila aku kurang makan, flow aku untuk menulis tu jadik makin panjang...so tak mustahil masa bulan puasa nanti aku ada banyak idea nak tulis panjang-panjang...ek...

p/s: aku terfikir...sape la yang duk umumkan tarikh mula puasa tahun ni...Pak Syed dah takde....harap jangan dia bubuh muka Najib lak yang umum dahla....

Wednesday, July 13, 2011

Apa pendapat korang pasal video ni??

Alkisah

Hari ni aku nak tengok apa yang korang fikir pasal video ni...lagipun aku takde mood nak menulis sangat ni....berita pun duk tak habis-habis lagi pasal Bersih 2.0 tu....stok berita seminggula jawabnya kan??


aku share video ni sebab aku dah dapat hafal chord lagu dia...hahaha...

p/s: kan aku cakap Tenacious D memang best....korang taknak layan...haaha....

Sunday, July 10, 2011

Tag yang sesuai untuk kempen anti rokok

Alkisah

Semenjak aku balik ke Melaka ni, aku tengok kerajaan negeri Melaka ni giat buat kempen anti rokok ni....betul-betul bersungguh-sungguh diorang ni...tapi aku rasa macam ada yang kurang....sebab still gak kalo jalan mana-mana aku nampak orang bersepah-sepah menghisap rokok dengan bangganya....jadik, untuk pihak-pihak yang berkenaan, penggunaan tag ayat "Say NO to cigarettes" macam dah terlampau lama....so aku dah fikirkan beberapa tagline yang aku rasa sesuai untuk digunakan untuk kempen anti merokok yang berikutnya...macam aku selalu cakap la....kita perlukan kempen yang kreatif...so aku cadangkan beberapa tagline yang menarik minat orang nak baca dan ikut.....

  1. Kissing a smoker is just like licking an ash tray....
  2. a cigarette a day can keep your life away...
  3. Smokers stand in the same line as homos...they love doing sucking and blow jobs....
  4. Cigarettes are known as fags in Britain...so one who smokes cigarettes can be call as fagot...
  5. Please send all smokers into ISA...cause they all send secret messages by smokes...
  6. Please smokers..smokes more...so you'll die faster...
  7. Cigarettes - shortcuts to grave...
cukupla ek...tetiba lak aku blank sebab macam terkena diri-sendiri...hahaha...tapi apa-apa pun, untuk semua smokers kat luor sana, mehla kita beramai-ramai berhenti...sebab antara cukai yang tertinggi kat Malaysia ni ialah rokok...kita pun taknak kayakan Najib dengan beli rokok bebanyak kan??laalalala....

p/s: korang pernah cium tak bau air rendaman rokok selama seminggu...bapak paing baru dia....hahahaha....

Tuesday, July 5, 2011

Perkara yang buatkan kita serupa

Alkisah

Makin lama aku tengok berita, aku dah naik jelak dah...sebab dah makin banyak perpecahan orang nak tunjuk...even semua orang nak tunjuk pendapat masing-masing...ada yang pakai baju kuning nak tunjuk BERSIH...ada yang pakai baju merah nak tunjuk PATRIOT....ada yang pakai baju warna warni nak tunjuk BADUT dan ada jugak yang pakai baju putih nak tunjuk ALIM...tak kurang jugak yang pakai baju hitam nak tunjuk GOTHIC...so, arini aku nak cerita pasal benda yang menunjukkan tak kira apa baju kita pakai, kita tetap berkongsi benda yang sama....dari kita berpecah pada macam-macam puak....orait??

  1. pernah tak korang naik bas atau train yang parking sebelah-sebelah...then salah satu antara dua tu bergerak, kita taktau yang mana satu yang bergerak sebenornya??yang kita naik ke atau yang sebelah...
  2. korang pernah naik bot?? bila korang naik bot kat laut yang ombak boleh tahan kuat, kita rasa macam bergoncang-goncang melayang-layang kan???dan serius bila korang jejak kaki kat atas darat, korang rasa macam korang still lagi tertinggal kat atas laut tu..bergoncang-goncang melayang-layang macam kat atas bot tadi....
  3. korang pernah rasa tak yang satu hari ni macam hari khamis walaupun hari ni hari rabu...dan serius korang yakin ari tu ialah hari khamis...then yang peliknya, esoknya korang jadik normal balik??
  4. korang pernah tak berdiri atas bangunan yang gila tinggi, dan bila korang tengok bawah, korang rasa macam tanah makin lama makin dekat kat muka korang??
  5. korang pernah tak kena...masa korang tengah makan makanan yang sangat sedap, pastu bila tetiba salah sorang dari korang sebut muntah jek, korang terasa macam ada muntah kat dalam makanan korang tu??
  6. korang pernah tak naik keta yang dipandu agak laju, pastu bila keta tu terlanggor bendul, korang rasa macam roh korang tertinggal kejap kat atas?
  7. korang perasan tak setiap benda yang keluor dari lubang jebor kita, tak kira la korang makan nasib briyani tiap-tiap hari ke, makan nasik lauk telur jek ke, kita panggil sebagai taik??takde pulak orang panggil benda tu sebagai najis murahan dan najis mahalan....kan?
  8. korang pernah tak tertido siang yang agak lama, then bila korang terbangun, korang ingatkan dah masuk hari yang baru??mesti nak tengok handset nak confirmkan tarikh dulu...
  9. korang pernah tak pergi kat satu tempat kat rumah korang....lepas tu korang tak ingat apa yang korang nak buat kat situ??
  10. korang pernah tak jalan naik atau turun tangga dalam gelap...lepas tu korang serius ingat ada satu lagi step, then korang terhentak kaki korang kuat-kuat??
aku rasa cukup la banyak tu aku share kan benda yang aku rasa kebanyakan kita buat dan tak perasan....dan tu jugak membuktikan yang kita ni manusia yang sama jek sebenornya...takde nak bezakan bangsa, agama, dan jugak fahaman politik....jadik, meh kita pandang persamaan kita daripada kita duk pikirkan perbezaan...barula takde kes bongok-bongok yang ada kat media ni asyik jadik jek...kan??

p/s: sikit-sikit nak gaduh....macam budak-budak...ntah apa ntah...kang aku cakap lebih-lebih, semua nak buat report polis....

Saturday, July 2, 2011

PANAS!!! Lagi perhimpunan tanpa permit....

Alkisah

Tak habis lagi ek pasal Bersih yang orang duk bising-bising skang ni...ramai orang kata aku ni tak pedulik langsung pasal isu semasa...aku ambik tau....dan aku dah bongkarkan dah siapa dalang disebalik perhimpunan Bersih ni kat sini selepas aku buat penelitian yang teliti dan khusus...dan kalo korang rasa nak tau, korang pergila baca kat situ...kat sini lak aku nak listkan lagi beberapa perhimpunan yang dilakukan tanpa permit kat Malaysia ni...kalo korang nak report, korang reportla...siap ada ceramah lagi bagai..complete...so meh kita tengok....

  1. perhimpunan yang pertama ni aku nak bongkarkan, diorang buat setiap hari Isnin....kat sekolah-sekolah tiap-tiap pagi....beramai-ramai diorang buat perhimpunan tu dengan hadirin memakai baju putih dan berseluor atau berkain biru dan diawasi oleh penguasa yang ada sesetengah tempat berbaju biru dan ada sesetengah tempat berkaler lain...pemimpinnya akan bagi ucapan yang agak lama selepas nyanyian lagu negaraku, nyanyian lagu negeri dan bacaan doa...siap dengan nyanyian lagu perhimpunan lagi....
  2. ni pulak dilakukan setiap hari jumaat...tepat lepas azan zohor....ramai-ramai ahli perhimpunan berhimpun kat kawasan masjid-masjid dan kebanyakannya lelaki tak kira usia...ahlinya pun tak kurang dari 40 orang yang datang setiap hari....duk mendengor ceramah dan diikuti sembahyang dua rakaat dan diikuti bacaan doa..walaupun ramai yang dah cabut balik masa baca doa tu....mungkin berjaga-jaga supaya tak kena rush....
  3. yang ni pulak pada setiap ahad...berbeza dengan yang nombol dua tadi, diorang berkumpul kat gereja-gereja dan mendengor ceramah yang disampaikan....aku taktau nak hurai yang ni lebih lanjut sebab aku tak dibenorkan nak jejak kaki kat dalam tu pun...nanti orang pandang slack lak kat aku....
  4. yang ni pulak biasanya dibuat pada hari cuti sekolah....tempatnya pelbagai..tapi kebanyakannya buat kat hotel-hotel dan dewan-dewan dah skang...diorang bukan jek buat ceramah, ada jugak yang siap buat pertunjukan macam-macam...termasuk imitation Sultan dan Sultanah diatas takhta....perhimpunan ni betul-betul menguji jati diri orang melayu....sampaikan raja kita pun tak selamat dah...
  5. ni satu lagi...jangankan kata perhimpunan jek...siap buat perarakan...dengan sepanduk, pancaragam, lori mayat, naga dan perarakan orang ramai berbaju gelap...berarak sepanjang-panjang perjalanan dengan tiupan lagu-lagu sedih sampai ke tanah perkuburan....
ada yang butthurt ke??haha...mintak mahap....aku rasa kemenggelabahan orang-orang pasal satu perhimpunan tu buat aku rasa macam nak gelak kaw kaw...kalo takde orang yang layan, takkan jadik pun...tak pun, ikut jek la saranan aku macam kat HHD tu...kan??

p/s: dari aku join perhimpunan bukan-bukan tu, baik aku pergi mengorat awek...lagi banyak pekdahnya....