Wednesday, December 28, 2011

Pemikiran manusia itu...ibarat jamban...

Alkisah

Lepas aku kaji dan kaji dan kaji dan kaji corak pemikiran manusia ni, aku dah boleh simpulkan bahawa pemikiran kita ni umpama macam kat tajuk tu....aku tak sanggup nak cakap...jadik, kenapa aku kata cenggitu?meh sini aku bagitau...

  1. Jamban kat dalam...memang memudahkan...ramai yang takde masalah kalo jamban kat dalam rumah jek...nak pegi pun tak takut...nak buat urusan pun dekat...tapi pekung...nak-nak kalo yang dah melantak telur sepapan pastu simpan stok tiga bulan punya...sekali dia keluorkan pekung dia...efek seluruh kehidupan..jadik, terpaksala buat maintanance tinggi...nak kena beli pewangi la, nak kena cuci selalu la...nak kena servis tiap-tiap bulanla...jadik, renung-renungkanla...jangan terlampau selesa dengan jamban dalam rumah...kengkadang menyusahkan kita gak...
  2. Jamban kat luor...memang ramai yang tak berani cenggini...ramai yang kata leceh...kena lak yang dah terdesak...kengkadang tak menyempat dah berterabur dah...ada jugak yang tak berani...sebab memalam takut terjumpa benda bukan-bukan...maklumla...rasa tak secure...tapi jamban kat luor rumah ni bagus...kalau bersememeh pun, yang kat jamban jek perasan...kalau pekung sekalipun, orang yang kat jamban jek tau...maintanance pun tak tinggi....tak dan nak beli pewangi-pewangi semua takut rumah terikut sekali bau ek...jadik, jangan kita takut-takut nak guna jamban luor rumah...sebab ada masanya, jamban cenggini yang membantu menyelesaikan banyak masalah....
  3. Kita kena pastikan yang jamban kita tak terlampau sempit...memangla bagus jamban yang sempit...kengkadang membantu kita nak meneran...kena kalau sembelit...tapi jamban yang sempit buat kita rasa tak selesa dan boleh buat kita susah nak buat urusan lain...macam nak cebok misalnya....jadik, luas-luaskan la jamban tu...supaya tak dela kita tak selesa dengan jamban kita sendiri...
  4. Jamban yang kotor memang orang tak suka....menyampah lagi...kengkadang orang naik geli tengok...jangankan kata nak masuk...jadik, janganla dibiorkan jamban tu kotor....bersihkan...barula semua orang selesa nak guna...tak kisah kalo sesekali tu kotor...eksiden kita tak tau...tapi, kita kenala cepat-cepat bersihkan ek...
  5. Kita juga tak digalakkan untuk menggunakan tiga empat jamban pada satu masa...nanti orang kata kita tamak...dah tu...menyusahkan lak tu....tak sempat nak fokus kat jamban ni, sibuk lak kat jamban ni kita tak penuhkan...last-last, kita pun tak ingat jamban yang mana untuk turn yang mana...sador-sador jek berterabur kat lantai-lantai..bukan ke lagi elok kalau kita cuba untuk fokus pada satu jamban jek..lainla kalo jamban yang lain tu desperate perlukan kita kan...tangki penuh ke apa ke...
  6. Jangan sekali-kali kita mencurik jamban orang lain dan mengaku tu jamban kita...kan tak senonoh tu...memang perbuatan yang keji dan mungkar..dah tu menyusahkan diri kita, diri tuan punya jamban dan orang lain...nak-nak kalo tetiba jamban tu ada kekurangan....contohnya takde flush...haaa...cemana nak explain?hanya tuan jamban jek yang tau kelemahan jamban dia dan cemana nak atasi...pakai baldi ke, cebok guna batu ke...
  7. Kita jugak digalakkan untuk berusaha menggunakan jamban sendiri kalo dah rasa nak terberak...jangan duk sibuk-sibuk sangat nak guna jamban orang...manala tau orang tu nak pakai jamban tu masa tu...bila dah terdesak sangat dan dah dapat izin dari tuan punya jamban, barula kita boleh guna jamban orang lain...
  8. Jamban jugak boleh dibentuk mengikut keselesaan memasing...ada yang suka jamban kaler-kaler, ada yang suka jamban ada fringe-fringe...kita tak boleh nak kritik jamban orang sebab tu hak dia...kita just boleh tegur kalau jamban diorang tu tak betul...misalnya dia bubuh air flush tu tak pegi ke lubang tapi pegi ke orang yang melakukan urusan...
  9. Dan ingat...cemana powernya jamban kita walaupun kita siap ada wireless, ada mesin cebokkan, ada meter check kepadatan sisa pepejal...ia tetap takkan jadik tempat yang sempurna sebab cemana maju pun, jamban tetap tempat untuk berak....
jadik, sebab tu aku kata yang pemikiran manusia ni ibarat jamban..korang setuju tak?bagitau la pandangan korang kat komen tu....

p/s: Bila orang kata "aku sorang yang berfikiran songsang....aku special....tak sama dengan korang semua"....aku pun terbayang...jamban yang songsang...mampos bergolek-golek taik jatuh timpa tuan punya badan....

8 comments:

ainzoo said...

1- mkn telur sepapan? kena rasuk biawak ke masa makan telur tu? :)
(YG NI AKU MCM BLUR LA LONG..MAKSUD KO, KO NK SUH KUAR DR ZON SELESA KE?ATAU CMNA?)

2-Jamban kat luor takut ada antu Kak Limah tenggek kat atas. tehehe
(KOLO KITA PK DI LUAR KOTAK, SESUATU YG UNIK AKAN TERCIPTA)

3-Buat la jamban yang free size spy org yg bdn saiz XS hingga yang obes ble qadha hajat
(PKran SEMPIT LA YANG JADI SALAH SATU SEBAB ADA SUARA2 YG MELARANG AKU UCAP MERRY CHRISTMAS KAT KWN2 KRISTIAN AKU..HUH!)

4-Mujur jamban aku bau bunga2an.Snif snif snif..hmm.bau bunge kenanga :)

6-Aku tak curik Long. Uma ada satu. Kat umum pun melambak. Tak perlu curi jamban.Cuma bayo doposen untuk kencing&membeser.
(ADA JE YG SUKA CURI/PLAGIAT IDEA2 ORG LAIN & CLAIM AS IDEA SENDIRI. BILA PAPE JADI & ORG PERSOAL TTG IDEA YG DITIRU TU, GIGIL PALE LUTUT LA KO NK JAWAB SENGSORANG)

9 - Kat Jepun ada jamban cmni Long. Siap ble pilih, ko nak air cmna. Nak bnyi lagu atau tak masa ko ehem2. Aku terpikir benda yang sama masa guna jamban ni aritu - maju cmna pun, objektif utama adalah simpan taik.Sempat gak aku amik gambonya. tehehehe. Lama dah pun..ada kat link bwh tu.
http://nurulainelias.blogspot.com/2010/12/kul-nrt-dfw-lbb.html

Along Tapa said...

ainzoo

perghh...ko dapat memahami apa yang aku nak sampaikan ek...kritis gak pemikiran ko ni...

Afiq Ryunosuke said...

hebat....
hebat....
^.^ hohohoho....

ainzoo said...

Macih...Boleh la sikit2...:)
aku kolo bab2 tersirat2 ni, ada rajeeenn sikit..hew hew hew :D

suzie rahman said...

weh pening ak blur jga membaca ni.

Along Tapa said...

Afiq Ryunosuke

aik?citer pasal hotak orang sama dengan jamban pun power ke?

Along Tapa said...

ainzoo

haha..toksah le kata...orang2 muor kolo bercakap memang pernuh metafora...

Along Tapa said...

suzie rahman

haha...jamban penuh taik tu...baik ko flush dowh...

ko tak baca HHD lagi...aku sendiri pun naik pening baca...haha