Tuesday, February 8, 2011

Cerita pasal valentine's day..apa kata korang

Alkisah

ehem...orait..bagi korang yang tertanya-tanya apa kena aku tetiba tulis pasal chenta pada entri lepas, sebab ni la...kan dah masuk bulan Februari...so dah nak dekat Valentine's Day....aku tau ramai makhluk plastik yang cakap haram sambut Valentine's Day and so ever so ever..aku malas nak komen pasal tu..sebab aku tau ramai jek kapel-kapel yang kat kuor sana sambut secara diam-diam...kan??jadik, arini meh aku nak citer pasal valentine's day...tapi macam biasa la...point form...boleh kan??

  1. benda pertama, aku just nak cakap yang sambutan valentine's day ni kalo kita pikir secara positif, memang bawak banyak kebaikan...mana kan tak...sebab kita spreading love...sape jek yang tak nak seborkan kasih sayang...semua suka duduk dalam negara yang aman gembira kan...jadik, tak salah kalo kita nak applykan...tak kisah la kalo korang taknak ambik tarikh 14Februari tu sebagai hari nak seborkan kasih sayang...ambik la tarikh lain...tapi tak kisala kalo dalam setahun tu kita khaskan satu hari untuk jadik orang yang penuh kasih sayang kan??kalo nak buat hari-hari pun bagus gak apa...
  2. tak pun ramai yang kondem valentine's day ni menjurus pada peningkatan pendaftaran Sekolah Harapan kat Melaka...jadik, apa kata kita tukor mind set kita jadik Valentine's Day tu sebagai hari kita nak sayang mak bapak ke, bagi kek ke, coklat ke, bunga ke, buah ke, tolong buat kije ke...sekali dalam setahun pun takpe...kalo ikut dasar, orang barat sambut Valentine's Day tu nak spread lovey duwey, apa salahnya kita guna Valentine's Day tu untuk bermanja-manja dengan mak bapak...kan??aku baru perasan kat Ghandiri, Ambala dah buat cenggini dulu...google...google...
  3. ada gak golongan yang pertikai Valentine's Day ni sebagai hari pengorbanan St Valentine yada yada...korang search la kat google cerita dia...aku malas nak tulis kat sini...kalo kita berfikiran cenggitu, sampai bebila pun kita tak maju bai...cuba korang fikir..kalola satu hari nanti kita start puasa pada 14Februari...kita nak boikot taknak puasa ke aritu??tak pun korang tengok Valentine's Day tahun ni dekat betul dengan Maulidur Rasul...cemana??dari kita kondem terus, apa salahnya kita ubah sesuatu tu jadik satu sambutan yang baik untuk kita...alang Chinese New Year kita boleh ubah jadik hari kumpul satu famili..takkanla kita takleh nak convert Valentine's Day tu jadik  sesuatu yang baik...kan??
  4. kita gak perasan setiap kali Valentine's Day, harga bunga dengan coklat naik mencanak tak agak kan....lagipun permintaan bunga dengan coklat kat seluruh dunia tu meningkat tahap power gila babeng kan??jadik, apa kata kerajaan kita ambik untung dari situ...kita tukor la Valentine's Day jadik hari flora dan koko semalaysia...pekebun bunga dan koko termasuk kilang coklat buat satu exhibition maha dahsyat kat sini sepanjang seminggu hari Valentine tu ke...ni sekaligus dapat meningkatkan kadar pelancongan kat Malaysia sekaligus meningkatkan ekonomi negara...betul tak??lagipun, kat sini orang banyak gila coklat jek...gila bunga tu kurang...masa ni la kita nak manfaatkan tanah bertuah kita ni...bukan jek dapat tingkatkan ekonomi...negara kita pun jadik lawo jek sebab dipenuhi bunga-bunga pelbagai jenis...dah macam istana bunian...kan??
  5. kalo diikutkan Valentine's Day ni orang banyak kaitkan dengan hari nak carik endut atau nak luahkan perasaan dengan pompuan yang diminati kan...nak-nak kat kalangan student...jadik, dari buat cenggitu, kita galakkan kampung-kampung atau Universiti ni buat hari keluarga terus pada masa tu...jadik, bila mana-mana calon yang anak dia tu berkenan, masa tu jugak keluarga tu boleh evaluate...bagus ke tak bagus...ok ke tak ok....kalo dah kompem...dan dua-dua pihak setuju, terus jek risik...set masa nak tunang atau nikah terus...sekurang-kurangnya boleh la jadik penemu jodoh secara terkawal kan...takdela masalah terberanak ke, terlebih-lebih ke...lagipun segan tu tinggi sebab ada makbapak kan??
ok..cukupla..tu pandangan aku jek kot kalo nak sambut Valentine's Day ni...kalo diikutkan, takyahla nak keluor dalil bukan-bukan pasal nak kondem...buang masa jek argue...apa salahnya kita fikir cemana kita nak guna bendalah tu jadik advantage atau satu kebaikan pada kita..berfikir secara positif dan kreatif...kata nak letak Malaysia kat mata dunia...ecewah... so, apa pendapat korang pasal Valentine's Day ni??jom kita bincang...yang post ni memang aku tak kisah kalo dapat komen berantai atau komen berjela...hihi....


p/s: tahun ni aku sambut Valentine's Day dengan Tenggiling jek la...endut takde...sape nak date??tapi korang kena belanja aku la...ngahahaha,...

79 comments:

Ujang9897 said...

fatwa dah kate kalo sambut boleh lari akidah..hehe

so positf mana pun dah takleh tetap takleh..serupa smbut krismas gak..hehe..


positif aku anggap la tiap2 hari tue hari kekasih..utk yg dh kawin ok..hihi

Along Tapa said...

Ujang

yang pegi larikan akidah bakpe..apsal ek orang takut sangat dengan kristian..yang sambut raya cina dengan deepavali tu tak lak keluor fatwa lari akidah ek...tak faham aku..

yang positif ko tu aku suka..hehe..

echah mashuri said...

tapi bagi aku tetap tak sokong vlntine days nih.carilahh tarikh lain.benda yg kite ikut org kristian adelah haram.walaucamne pun tetap haram.cntoh macam kite tiup lilin kat kek.sebab kristian je buat.so benda tuh haram.tu pendapat aku la.

Ujang9897 said...

tahun baru cina bukan agama.., tue bangsa..org krintian pun ada yg org cina.., lari akidah kalau meraikan perayaan agama itu..

fatwa dan akidah takleh ubah2 bro..tue tetap...nampak minor..tp sbnr penting...

bkn org tue larikan akidah tapi perbuatan tue boleh lari aqidah..hehe,

so jgn pertikaikan fatwa..takder istilah kuno atau ketinggalan zaman..

f_aRa_aINa989 said...

x pernah dan x akan sambut valentine's day...


titik....

нαηιмQαтяυηηα∂α said...

tak penah sambut.. selain sebab macam kat atas2 ni, takkan 1 hari je nak tunjuk kasih sayang.. patutnya hari2 supaya kasih sayang tu makin bertambah dan tak pudar *aiceh hehehe..

fiezah91 said...

aku xleh nak komen apa dgn point ko ni..weeee~

tp rasanya x perlu la terikut2 dgn bd tu

iwan_dextrous said...

jgn sedey2 yer..

Along Tapa said...

echah mashuri

yup...aku setuju dengan ko echah..jadik cemana kita nak kategorikan sambutan tahun baru dengan hari kemerdekaan tu??budaya tu sama je kan??


Ujang

hehe...rilex r bro...panas nampak...

bab fatwa takleh nak ubah tu aku ada sikit kebimbangan..sebab kalo kita tengok sejarah, banyak fatwa yang dah diubah tapi kita taktau...bukan sebab bergantung pada masa atau trend..tapi sebab ada sumber baru yang dijumpai...

Along Tapa said...

fara aina

ok...hihi..satu kenyataan yang tegas...


HanimQatrunnada

pandai hanim..kat ayat tu pun aku ada tulis kan??sekurang2nya sekali setahun..

Along Tapa said...

fiezah91

ure tu fiezah..just aku nak tengok berapa ramai yang dapat terima sarkastik berirama...maksud entri ni, bila kita nak overcome takut pada budaya kristian...


Iwan Dextrous

haha...ko tuju kat diri ko ke wan??

|arieza| said...

yang point no 4, i paling setuju! hahahahahaa terbaek!

Along Tapa said...

arieza

at last...there's someone who have an open minded..hihi..

tetiba aku terpikir...entri ni patut aku bubuh kat HHD..

Yann Mazian said...

bagi yann, takyah nak setkan kat dalam minda kita pasal 14 feb nih. laluilah 14 feb tanpa ingat 14 feb tu valentines day. hohoho.

susah gak nak larang org kita ni nak menyambut valentines day. kat dalam tv pun melambak2 drama2 @ filem2 yang ditayangkan khas sempena 14 feb. apa yg penting sbnrnya, niat kita nak raikan 14 feb tu sebagai ari apa. jgn terlalu songsang dari agama sudah lah. :)

Along Tapa said...

Yann Mazian

hehe...bijak la yann..sebab tula aku tak tau nak cakap apa...bagi mereka yang tak memahami sarkastik dalam entri ni...hihi....takpe..kita layan...

Abang Jonni said...

Huhuhu... Along ... jom cari endut...

Along Tapa said...

Abang Jonni

jom r..kat mana nak carik??hihi

Dark Half said...

kalau nak ikutkan bkn setakat valentine's day, tapi hari gawai sendiri adalah hari menghormati semangat padi. x efek akidah ke nak hormat2 semangat? tapi rakyat mesia esp sabah s'wak berbilang kaum dan agama still sambut. pada aku, semuanya bgantung pada niat. bila kita terlalu rigid, nak ke mekah pun dah kena pakai dinar, duit kertas haremmmm. bkn aku ckp,sorg ahli agama yg ckp (more in blogserius).islam dah nampak semakin sempit dan payah sedangkan islam itu sepatutnya memudahkan

aku masih ingat hussin yee difatwakan pengikut fahaman wahabi oleh jakim.sahih ke atau cuma satu konspirasi?

melampau-lampau pulak komen..

Along Tapa said...

Dark Half

yup..sebab tu aku tak faham..why too double standard to christianity??kengkadang sampai lupa yang diorang tu sebahagian dari ahli kitab gak walaupun kitab diorang tu dah dimansuhkan...

point yg ni, sama jek macam apa yg aku tulis kat HHD..terlampau mudah nak labelkan sesetengah orang tu..even arwah Ustaz Asri pun dilabelkan al-arqam tapi diorang still sanjung nyanyian lagu rabbani..cemana tu??

takpe dark...komen melampau cenggini la best..membuktikan ko baca dan berfikir...

Khairul Antasha said...

aku tak layan valentine day nih..<----skrip org xde bf...haha..xyah nk sibuk2 nak set kan 14 feb tu tarikh yg d tunggu2 konon2nya nak tunjuk kasih syg lebih pd hari tu...siap bg hadiah apa suma... tuka je ke tarikh lain..

nk halang org (islam) dr sambut 14 feb pun xleh gak..sbb dr kecik dh di dedahkan dgn suma tu..dr tv, majalah, radio, internet...bla..bla..bla... drama2 kat tv tu ha..melambak cite psl 14feb ni kalo dh makin dgn dgn tarikh tersebut.. nak kata apa???

yg pnting aqidah tak terpesong.. masih berada di landasan yg betul.. & jgn plak buat pesta pelik2 masa tu..& jgn niat nk smbut tu sbb valentine day...

pnjg lak merapu kali ini..hooooooo

eh..lupa nk gitau...kalo nk bg hadiah kat orgyg kta syg...xyah tunggu 14feb.. skang pun boleh... :)

Along Tapa said...

Khairul Antasha

aku pun tak layan valentine's day<--saje ulang ayat ko tu..

sebenornya 14feb tu tak salah pun..tapi yang salah tu mentaliti kita...sebab asal sebut 14feb, orang terfikir valentine..lepas tu terpikir hari mengongkek..lepas tu terpikir pesta buih...kamonla...

kalo despise sangat 14feb, aku rasa simpati pada orang yang lahir masa hari tu..asal sambut besday jek, orang tuduh kafir..tak simpati ke??

Khairul Antasha said...

ala kalo yg besday tu lain la.. celebrate je..xde nya nk tuduh kafir ke apa... yg penting jgn la dok bangga2kan valentine day nih.. xdpt apa pun..

kalo nk berkasih syg pun..ikut cara yg betul... ikut cara islam.. dengar lagu jgn pegang2 tu.. cam tu eh tajuk lagu ana raffali tu.. :p


mentaliti org kita tu terikut2 budaya barat..yg lansung x beri faedah utk kita..kta main ikut jer...konon2nya moden.. buat parti apa suma..maksiat sana sini... nak kata apa????

YanaMIB said...

apa kata xyah set minda psl valentine's day..kn senang..klu was was psl akidah segala..baek xyah buat..pe kata bykkan ty pendapat ulama psl ni..mesti majoriti akn ckp haram...=)

aku xpernah sambut and xpernah ingt psl valentine's day..sila contohi aku...weee~ ^_^

Skeldeck Siddik said...

aq sokong ko along!
n bagi yg nk smbut 2..klu niat dy nk hargai endut dy..biar kn je la...tp jngn lak nk smbut wat cara barat..memang la akan terpesong akidah nye..klu ye pon..nk smbut sngat..nk bagi cokelat n bunge kt awek pon bagi je la...ape masalah nye nk smpai lari2 akidah...sume nye bergantung pade orng yg smbut 2 kn.

aq bab2 agama nie kurang skit.tp nk fikir kn secara logik nye..boleh kot!

makdara TERdiva said...

endut tu ape nak???

MDT ni budak baru belajar la katakan..:P

lionteen said...

x igt lgsg sal valentine ni. nak dekat dah rupe nye yek. haram kan sambut valentine ni. aku pun x pernah smbut. tu yg x pernah nk igt date die.hehe

nis humairah said...

ooo~
bg aku la,
stuju kalo nak hargai org tersayang,
buat la bbile n ape cara yg ikut syariat islam,

tp kene igt,
niat ta mhalalkan cara,
mcm seorang ibu nak beli susu utk ank tp tade duet so dye mencuri,
bende tu da jd haram,
sbb byk je care nk dptkan bantuan slaen mcuri en,
laen la kalo darurat sgt,

mcm kes neh,
niat baek nk taw0k msia d'mate dunie,tp ta perlu la dgn ikut cara brt,ta perlu valentine sume neh,

byk lg cara nk majukan msia,
senang cite tayah pk pon psl valentine neh~,

panjang lebo lak eh, neyh pndapat aku je, ^^

Along Tapa said...

Khairul Antasha

tula yang dikategorikan sebagai bodoh alang...sebab kebanyakan kita ni terlampau obses dengan budaya barat, budaya kristian..sampai sume benda yang buat pun jadik haram..

kita selalu ingat hukum menghalalkan yang haram tu berdosa...tapi kita terlupa hukum mengharamkan yang halal tu pun sama...kan?


YanaMIB

hehe..betul tu..yang menjadik masalah bila kita cakap hari tu ialah hari valentine..cuba kalo nama ditukor jadik hari lain..tetiba jek jadik halal..kan??

Along Tapa said...

Skeldeck Siddik

secara akidahnya, kalo kita sambut mengikut ritual agama lain, haram..tapi tu ritual agama ke??hehe

tapi pada aku, nak celebrate masa tu tak salah..nak sambut bila2 pun tak salah..yang jadik salah tu bila ikut membuta tuli jek macam orang takde igama...kan??


makdara TERdiva

alamak kak MDT...endut tu gelfren atau boyfren la kak..ni yang kena repost glosari johor riau ni...

Along Tapa said...

lionteen

hihi..bagus la kalo ko tak sambut kalo takut terbuat maksiat..

hukum tu aku taknak sentuh..kang jadik forum pulak tempat ni...hihi...



nis humairah

hehe..aku suka entri panjang lebor ni nis..sebab aku dapat berfikir sambil baca..

ramai yang aku tengok taknak sambut valentine ni nis..tapi kalo ko perhati betul2, benda ni dah jadik satu perayaan secara sorok2...sebab sikit sebanyak mesti akan ada kapel yang sambut valentine secara diam2..jumpa kat mid, tgk wayang bagai...serius..

Ka-Ching said...

Cikgu Ka-Ching bagi A ekekeke~

seyes membukak minda aku yg sempit ni ttg Valentine/ hari org berkasih sayang ni huhuh.

Idea ko untuk mengguna pakai hari "itu" sangat bernas~ macam2 peluang boleh jadi

kipap de gud wek

nabilah_2908 said...

fikir luar dari kotak....

pokok pangkalnya niat kan..? :)

memang membuka minda...

point2 buat hari keluarga...jadikan hari flora n fauna..seriusly bernas.. ;)

akk2 yg sedang berkecimpung dlm busns buat coklat..sure masyuk..

jom ke APA KATA HATI pulak,
APA KATA SURVEY

Along Tapa said...

Ka-Ching

wahhh...mekasih cikgu ka-ching..hihi...

tapi nak buat benda ni, kita kena bersedia dengan sepanduk2 dan rusuhan2 yang bakal berlaku nnt..ko faham2la...ahaks


nabilah

seriusly kalo kita berfikir di luor kotak, macam2 kita boleh buat..tapi ssh nak bagi kefahaman kat diorang yang belum sempat berfikir cara tu...kan nabilah??

De Mois said...

Haha..chenta lagi. Takde..masalahnya memang remaja kita ni memang dah mindset macam 2. Asal 14 feb je, kena beromen. Kah3..mindset yang kolot. Tak salah pun nak pilih tarikh untuk tunjukkan kasih sayang tapi jaga bats sudeyh

Terbaru di SuaraSendiri
Wikileaks : Ariel tiada dalam penjara - Musa Hassan

d_tieah said...

Fikir positiflah..
Aku tak hairan sangat pun dengan sambutan2 kekasih ni sebab aku single kot..
Hahaha..
Untuk yg dah berkawin oklah pada aku sebab hari mak, hari bapak ade kan, so ape salah 14 februari tu untuk hari suami dan isteri plak..

Latest entry : Nak petua? Petua Jadi Sailormoon pun ade..

Along Tapa said...

De Mois

tula De Mois..kalo nak dikirakan bukan salah tarikh tu pun..tapi salah cemana kita menggunakannya..

sebab konon2la kita taknak sambut valentine's day sebab fatwa kata takleh...tapi kalo pilih time lain nak mengawan pun salah gak kan??


De Tieah

hoh??ko single?jom kapel..haha..

betul gak kan apa ko cakap tu..tapi kalo letak hari keluarga pun tak salah gak..sianla kat anak2 nnt..rasa terpinggir lak masa hari tu..ahaks...

Asni Amni said...

Pada pendapat sy la kan. Tak perlu nak sambut hari kasih syg pada 14feb, sejarah valentine ni ada banyak versi tetapi kebanyakannya menjurus kepada ritual keagamaan. Jadi sebab tu sy rasa walau apa alasan pun, rasanya tak sesuai tarikh tu.

Pada hari ni, barat menjadikan tarikh tu untuk meraikan hari untuk sebarkan cinta. Hmm, kita sebagai umat Islam juga tak mahu ketinggalan untuk meraikan hari tu sebagai hari bahagia, semua org bahagia, kita tumpang tarikh mereka,yeah..sama2 gembira.

Actually, bukan itu yg sy cuba perkatakan tapi; kenapa tarikh itu juga yg hendak dipilih? adakah untuk bersama2 dgn semua masyarakat dunia merasai kehangatan hari valentine itu?

Macam saranan owner blog AT tadi, bagus sangat tu, sy pun pernah argue pasal ni dan beri alasan macam point2 diatas...tapi bila fikir2...nak celebrate dgn mak ayah, adik beradik, sahabat2 dan teman2? rasanya susah untuk dikempenkan kepada masyarakat dunia khususnya yg beragama Islam untuk celebrate dgn yg 'halal', sudah tentu mereka akn menyambutnya dgn yg tidak halal iaitu 'kekasih' masing2..Erm, kenapa nak tumpang tarikh tu..

Tujuan mencipta dan mengungkapkan rasa kasih sayang di persada bumi adalah baik. Tetapi bukan seminit untuk sehari dan sehari untuk setahun. Islam diutuskan kepada umatnya dengan memerintahkan umatnya untuk berkasih sayang dan menjalinkan persaudaraan yang abadi di bawah naungan Allah Yang Maha Pengasih dan Penyayang. Bahkan Rasulullah s.a.w. bersabda :“Tidak beriman salah seorang di antara kamu sehingga ia cinta kepada saudaranya seperti cintanya kepada diri sendiri”.

Baiklah, sebelum sy mengundur diri, sedikit info ringkas tentang valentine's day..;

'Valentine' adalah nama seorang paderi. Namanya Pedro St. Valentino. 14 Februari 1492 adalah berkait rapat dengan hari kejatuhan Kerajaan Islam Sepanyol. Tumbangnya Kerajaan Islam Sepanyol dirayakan sebagai Hari Valentine selepas beberapa rentetan mengenai kisah penentangan St.Valentines. Jadi, mengapa kita ingin menyambut Hari Valentine ini kerana hari itu adalah hari jatuhnya kerajaan Islam kita di Sepanyol..

seperti yg sy kata tadi, history valentine banyak versinya, tapi lebih kepada keagamaan Islam-Kristian.

Along Tapa said...

Asni Amni

komen yang berjela dan penuh info..yup aku pun ada dengor pasal Pedro St.Valentino ni..

tapi kalo ko buat research, tak ada pun paderi yang bernama Pedro St.Valentino...tapi Valentine ialah gelaran several orang bagi matyred saint kat Rome...diorang dikuburkan kat Via Flamina pada 14Februari..sambutan valentine's day yang dikategorikan sebagai hari kekasih pun dicipta pada tahun 1960an oleh seorang pembuat kad ucapan..aku tak ingat nama dia...dan macam aku cakap takde nama Saint Valentine pun dalam gereja ortodon katolik..

dan sambutan hari kematian kebanyakan Pope dan Saint bagi gereja pun ada clash dengan tarikh perayaan dan sambutan lain tapi takde orang yang kondem..jadik, kenapa kita nak big dealkan hal valentine ni ek...just a piece of thought..

so, kesimpulannya takde salah pada tarikh..tapi yang salah pada penerimaan minda kita...sama jugak macam tuduhan orang persamaan 1Malaysia dengan 1Israel..dan jugak sambutan hari gawai macam dark cakap tu...

Asni Amni said...

oh, iye ke...terima kasih..
kalau sudi..boleh awk kongsi link2 pembacaannya? sy cuba jugak seacrh, tp banyak yg mengiyakan wujudnya paderi tu. Mungkin sy perlu seacrh sungguh2.. =D

Along Tapa said...

Asni Amni

hehe..pergi library dan search secara manual..jangan pilih buku..baca semua dan kaji..tu cara yang lebih baik..sebab tak semua benda yang ada dalam internet, media dan link dari e-mel tu berkisarkan hal yang betul..dan jangan just bersandarkan pada buku yang berbahasa melayu jek...try untuk kaji text2 yang tak menggunakan bahasa melayu dan bahasa inggeris...

sebab tula orang kata membaca tu jambatan ilmu...

Asni Amni said...

=)

Along Tapa said...

Asni Amni

terima kasih sebab sudi komen ya... :)

Ujang9897 said...

tak marah..tp just bgtau kau..valantine day haram kalau sambut..

tak kira ko tuka nama ke apa..tp motif tetap sama..

dgr la kutbah jumaat, byk terangkan sbb apa..

tarikh tue tarikh paderi yg kena penjara yg smbut kekasih die..

valentine tue nama paderi

fatwa ubah apa kau ckp ek..halal haram takleh ubah..valentine nie dh sependapat ulama..ko nk tuka ek..ok2..hihi..

sila BW tgk entri2 yg buat ek..hee

Ujang9897 said...

nah...dosa jgn main2 ek..('',)

tgk apa kate dorg..byk link kat blog tue

http://www.sunahsukasakura.com/2011/02/kempen-kena-bagi-besar.html

Along Tapa said...

Ujang

hihi...haram atau halal bukan aku tentukan..dan bukan jugak orang yang ramai2 tulis tu tentukan...kalo kita pegangan agama pun tak tentu lagi, lebih baik jangan point pasal agama..kan??

diorang tulis tu betul..mengikut fahaman diorang...aku tulis pun ikut apa yang aku fikirkan betul...dan aku tak paksa pun orang ikut...jadik kita takleh nak pointkan orang ni salah, orang ni betul...

uka with the silent letter a said...

Di sini ingin aku mengajak anda semua beramai-ramai menyambut maulidur rasul.. Selepas valetine nanti. valentine x beri ape2 makne pun pada umat islam sebenarnya. drpd berhabis duit sambut valentine baik pergi berarak sempena maulidur rasul ni... ada gak faedahnya.

Along Tapa said...

uka with the silent letter a

betulll...tapi aku dengor2 la kan...ada FATWA kata berarak masa maulidur rasul tu bida'ah...takleh buat...cemna tu ek

uka with the silent letter a said...

Hah aku suka soklan 2...
Ko rasa betul ke apa yg ko dgr 2???
Aku pun bkn pandai sgt agama ni, ape kate ko rujuk dgn tablik...
X pun ko buka buku...
Ataupun ko tanya Ustad yg duk sebilik ngan bilik ko...

Along Tapa said...

uka with the silent a

haha..ko butthurt apa...sama jek dengan hal valentine ni...

tapi kalo ko tak percaya, ko boleh tengok history...dah banyak kegiatan agama yang dah dimansuhkan sebab diorang anggap benda tu bida'ah...

Asni Amni said...

hmm...sy rasa mcm awk mungkin satu pendapat dengan dr faizal tehrani kot..

http://tehranifaisal.blogspot.com/2011/02/1-zulhijjah-untuk-ganti-valentine-day.html

by the way, awk student lagi ke? amik course apa?

nas said...

daripada sambut valentine day..baik sambut maulidur rasul.. hu3...
bukan apa..valentine day banyak membawa maksiat.. xyah la nak bercinta2 dan bagi2 bunga la.. agak dating..maksiat tuh
kesimpulan haramkan valentine day 101%

p/s- sori along..aku kurang setuju ngan entri nih.. hu3

latest entri:

Aik,nak pergi belajar ke nak pergi fashion show??

Along Tapa said...

Asni Amni

mungkin..tu kan pendapat dia..tak salah kalo kita respek pandangan orang kan??dari rage tak agak...

yep student...IT..nape ek..

nas

sape kata aku sokong valentine...kan aku suruh ubah budaya tu..kalo ko baca balik tanpa fikir 14feb=valentine, maybe ko dapat faham apa maksud entri ni..

Asni Amni said...
This comment has been removed by the author.
Asni Amni said...

y faham point yg cuba disampaikan, tapi biasalah setiap orang mempunyai cara pemikiran masing2, tapi untuk topik valentine ni ramai bermajoriti Valentine berkait dgn maksiat tau. =D

Takpelah, semua bergantung pada hati/niat kan. Ok gak tu, nanti kita bagi hadiah kat parents, hulurkan tenaga untuk bantu ibu bapa kat rumah, Oh, kalau org cakap bantu ibu bapa bukan sekali setahun pada 14 feb saja, tapi setiap hari...ok gini..jawabnya..14hb tu rajin terlampau sikit, kalau sebelum ni tolong mak kat dapur,kemas rumah kali ni buat spa dari bilik ke bilik pulak,facial treatment kat kakak,abg, mak, ayah,tok ki. Kalau mereka tanya kenapa rajin bebenor buang tebiat ke ape,jawablah "hari ni hari kasih syg lah". Hehe, bergantung kepada niat kan. Sy cadangkan kita berpuasa sunatlah pada hari isnin tu..hehe..esoknya pulak kelahiran Junjungan kita, Nabi saw..=)

sy tanya sebab, cara awk berfikir tu nampak macam straight takde kona2, sesuailah student IT, aliran sains..=P jangan ambil serius, ramalan macam dokter fadzilah kamsah aje ni..=]

February 12, 2011 11:46 AM

Along Tapa said...

Asni Amni

haha...tula pasal..thanks sebab memahami..

tujuan aku buat entri ni pun nak buang obsesi orang...asal sebut 14februari, otak otomatik fikir hari valentine..tu dah buat kita jadik lemah kan??

Asni Amni said...
This comment has been removed by the author.
Asni Amni said...

maaf, banyak kesalahan ejaan*

sy cuba tuk memahami, sy memang berbakat dalam memahami cara pemikiran orang lain..ahaa..

hmm..sebabnya terlalu byk kerosakan bila dikaitkan dgn valentine..kita tak mampu nak halang orang dengan menyeru..."wahai manusia, tak usahlah nak menyambut valentine dgn kekasih masing2 ada paedahnya duduk kat rumah ringankan beban keluarga dan jiran tetangga", sebab bagai dah diprogramkan bila tiba valentine day, satu perkara dalam fikiran, kekasih hati masing2..bimbang datang mudarat..hati manusia berbunga2 tak ingat dunia, tak ingat Allah.. =)

Along Tapa said...

Asni Amni

yup..dan lebih annoying bila bagi nasihat yang bernada ayat yang ko berikan tapi dalam nada yang lain tapi kita kena cop sama dengan golongan yang sambut valentine...tu la apa yang aku panggil narrow minded person..

dan sebab tu genap 3hari dari tarikh aku post entri tu aku tak hilang lagi butthurt sampai arini..damn..

Ieqa Swetluv said...

valentine x bagus untuk kesihatan dan membazirkan duit, apatah lagi menggalakkan kemaksiatan dan boleh bertentangan dengan ajaran Agama...so, dengan sebab2 tu aku sememangnya x pernah dan x kan sambut mende alah ini..



*** khusyuk membaca debat ko dengan asni amni ni huehue ;p

Ieqa Swetluv said...

oopps bukan boleh, memang bertentangan dengan agama pun bila menyentuh isu akidah =)

penaberkala said...

tapi yg haram tetap haram
niat takkan menghalalkan kan cara
klu nak berkasih sayang sekalipun, xpayah la nk letak nama segala
buat apa nk ikut trend dan budaya agama lain?
lebih2 lg yg berisiko tinggi utk menjurumuskan diri ke lembah maksiat

Along Tapa said...

Ieqa Swetluv

aku dah penat nak berdebat pasal ni ieqa...tapi sebab ko, aku layan gak..hehe..

bila aku sebut pasal niat nak tukorkan sambutan hari valentine tu jadik hari keluarga, ramai yang salah faham sebab fikir aku bercakap pasal suruh sambut valentine..sape yang isytiharkan 14 ferbruari tu just untuk kristian??kalo cenggitu, baik kita takde kan jek 14 februari tu dari kalendar..kan??

yang menjadik masalah, bila orang baca entri aku ni tapi dalam kepala otak fikir 14februari tu hari valentine..cuba tukor mind set tu..

Along Tapa said...

penaberkala

kita bukan tuhan nak letak satu benda tu haram atau halal penaberkala...kita just boleh anggap benda tu syak..benda yang syak ni lebih elok tinggalkan kalo bawak mudarat..tapi kalo ko baca entri aku, apa mudharatnya kalo ko buat satu hari appreciation untuk mak bapak ke, hari usahawan ke...tak cenggitu..berfikir diluor kotak valentine ok?

penaberkala said...

Maybe most of them keliru dgn apa yang ko tulis
so, better keep the 14 feb is free day
just normal day
tak payah nk keruhkan keadaan
ko tau kan, fakta asal velentine
apa yang smua orang islam dan melayu terutamanya fikir (esp yg ada kesedaran la)
so, what for nk ubah agenda just for that day

Along Tapa said...

penaberkala

yup..most of them..sebab tu aku berkali2 cakap...open your minded..jangan narrow kan pemikiran...sebab auto mind setting ni buat kita jadik penakut kat bumi sendiri walaupun kita ni gagah perkasa sebenornya...

missSenget said...

jom2 smbut birthday aku 15 feb..abaikan 14 feb...

kakakakaka...

Along Tapa said...

missSenget

jom2...tapi aku kompius nak sambut besday ko ke nak sambut maulidur rasul..hahaha...

Asni Amni said...

pendek kata, berbalik kepada al-quran dan sunnah. Kenapa Valentine haram? Sepatutnya kene persoalkan macam ni, "Kenapa valentine boleh JADI haram?"

sebab jadi haram...sebab pada hari tu, ramai pasangan2 yg belum sah nikah keluar berdua2. Harommm. Maksiat2!. Mendekati zina itu ditegah agama kita. "Abis kalau nak bagi kad je, nak wish je tanpa jumpa boleh?" Hmm, terpulanglah, sila tafsir tegahan mendekati zina dalam al-quran.

Oh, btw..

satu lagi blog yg berfahaman sama seperti awk, AT..

http://theotherkhairul.blogspot.com/2011/02/fakta-valentines-days-hanyalah-rekaan.html

tapi sy agak tak bersetuju dgn kata2 blogger tu yg ni ;

["Pasal ada hadith - Sesiapa melakukan perbuatan menyerupai sesuatu kaum, maka ia termasuk bersama golongan itu”

"So you are telling me if I celebrate New Year, World Cup , AIDS day, Diabetes Day, Hari Pahlawan, Hari Guru , Hari Persahabatan dan segalanya aku masuk neraka la yek. Macam tu?”

“Ko ni memandai lah. Hari yang diilhamkan kaum kafir je haram”

"Abis ko ingat hari-hari yang aku listkan tadi tu siapa yang reka? Graduation day pun kaum kapir yang start dulu. Yang baling Mortar Board Hat masa graduation tu kapir yang start dulu! Masuk neraka la kamu nanti!“]

kedua2 individu yg bercakap dalam conversation ni, dua2 bagi sy tak begitu sy bersetuju dgn statement yg dibuat, maksud sy di part yg sy [bracketkan] tuh..

nak bagi ucapan sikit "Selamat mengenang hari kelahiran Rasulullah, kenangi pengorbanan baginda" nak sambut? katenye bidaah? huhu.. adeh...pokok pangkalnya bergantung pada niat juga kan..

Along Tapa said...

Asni Amni

sebelum ko rage, Khairul tu terpengaruh dengan entri kat blog Obe dan ayat yang ko quote tu memang ayat dari blog Obe...aku pun tak setuju dengan ayat dia tu..tapi kalo dia pikir balik, ayat dia tu nak memperli segolongan manusia yang percaya jek apa-apa yang diorang jumpa kat Internet bulat-bulat tanpa buat kajian...jadik, dari kita tergolong dengan golongan cenggitu, baik kita kaji apa-apa statement yang diorang bagi...

kita jangan cepat butthurt dengan statement yang orang letak..betul sambutan maulidur rasul tu bidaah..bacaan berzanji tu pun bidaah...tapi, kalo kita buat bidaah yang membawa kebaikan dan tak buat kita tersasar dari syariah, benda tu tak salah...bidaah tu bukan berdosa ek..bidaah tu perkara yang dilakukan selepas kewafatan rasulullah dan tak pernah rasulullah lakukan masa hidup baginda..jadik, kalo benda tu bawak kebaikan, tak salah kita buat...pada ko cemana?

penaberkala said...

cerita pasal valentine day, aku pun ada gak cerita

jom baca : pertama kali kena raba di sini -> http://penaberkala.blogspot.com/2011/02/14-ferbruari-valentine-day-pertama-kali.html

Along Tapa said...

penaberkala

haha...macam menarik tu..nanti aku jenguk...

Ujang9897 said...

nk tegur sikit..along tapa..salah tu kalo ko kata bidaah tu tak dosa..bidaah tak cium bau syurga ok..TQ..

Along Tapa said...

Ujang

kalo cenggitu ko nak cakap semua orang yang sambut maulidur rasul skang ni tak cium bau syurga la ek...

Gorengbaek - Koleksi bahasa kias dulu-dulu....

Hangit Habis dah - Kenapa nak double standard??

Ujang9897 said...

sambut maulidul rasul bukan bidaah..

bidaah ada 2..=)

Along Tapa said...

Ujang

sambutan maulidur rasul tu bidaah sebab bidaah tu perkara yang tak dilakukan oleh rasulullah tapi dilakukan selepas kewafatan baginda...macam ko cakap bidaah tu terbahagi 2...yang bawak mudarat dan yang bawak manfaat..dan bidaah yang aku cerita dengan Asni Amni tu ialah bidaah yang tak bawak mudarat...so, jangan menghukum sebelum baca ek...

masturah idrus said...

along tapa yang kuat! bagus. kau ada jawapan untuk setiap komen depa.

komen melimpah ruah ke ladang gandum. dasat kau ni along... haha. chill along, kalo kau tulis bende hot, ko kene kuat weyh.

entri sarcasm. entri feveret aku. bukan entri ini aje.

Orang kita terlalu sensitif bila tiba perbicaraan tentang agama. TERLALU. bila sensitif ia mula membawa pada emosi.kadang2 aku pun mcm tuh. manusia kan.. walhal kau sedang bersifat sarkastik di sini. mungkin orang lain lambat tangkap maksud kau.

cepat betul orang kita melatah. aku rasa kau tukar lah frasa valentine day tu jadi 14 FEBRUARI. ,mungkin sebab kau guna valentine tuh semua hangin, i sensitip u know.. haha

nanti aku kawen 14 FEBRUARI dan aku nk mohon letak dlm kalender sebagai Masturah's Day. haha. just joking.

lastly, mereka yang komen di atas takut orang lain yang lebih jahil salah anggap tentang kenyataan kau di atas.sbb tu depa bg teguran dan nasihat. just accept it. aku rasa lah.

(sorry dh lame tak singgah rumah hangit ni)

Along Tapa said...

mashi lala

yup..aku pun anggap cenggitu..sebab tu aku tak rage...dan untuk puak yang hentam menghentam tapi tak faham tu, aku dah sedia teguran yang panjang lebor kat HHD..so, daripada hanyut dengan perasaan sendiri, pegi HHD tu baca apa yang tak dapat difahamkan tu..

tapi idea buat Masturah's Day tu pun menarik gak la..hihi..

(sebab ko dah lama tak singgah la aku rindu kat komen ko yang sentiasa panjang lebor ni..hihi..)

masturah idrus said...

mish u too along! haha. jangan mengada nak merajuk2, nanti sape lagi nak geng ngn aku pasal sarcasm ni? haha.

Along, ade twitter. kalau takde buat. sodap sket nak borak ngn ko.

Along Tapa said...

mashi lala~

twitter??haha..tak layan la mashi..aku percaya pada direct meeting jek..lalala~