Wednesday, February 2, 2011

Kenapa kerajaan kena tukor desktop pegi laptop?

Alkisah

Ini sebenornya entri homework untuk budak kelas lain kat segmen Mengarut 101 dari blog Tukang Komen tapi aku tetap tergedik-gedik nak buat gak...sebab macam best jek...jadik, aku pun cuba gak nak buat dan seludup nak hantor kat kelas tu jek..harap-harap watak cikgu badrul tu tak perasan aku dalam kelas lain...

tapi sebelum tu, aku nak bagitau aku nak escape beberapa hari nanti..jadik, mungkin aku tak berapa blogwalking sangat nanti..lagipun aku tak bawak laptop pegi sana...tapi korang jangan riso...aku balik aku akan terus blogging dan blogwalking macam biasa...two times effort..boleh??orait..berbalik pada tajuk..kenapa aku rasa kerajaan kena tukor desktop pegi laptop...jawapan ada kat point bawah ni..

  1. jawapan yang typical dan biasa...sebab peruntukan komputer untuk kerajaan tu banyak..diorang boleh tukor desktop hampir tiap-tiap bulan dan boleh dapat software yang paling update walaupun diorang just guna UBS, word dengan excel jek...jadik, apala salahnya diorang guna peruntukan tu untuk beli laptop yang spec dia mencanak tinggi...pakai mac latest ke..kan??

  2. ni dari segi psikologi..jika menggunakan laptop, orang dah takkan cop pekerja kerajaan ni pemalas...diorang takkan hanya bekerja di desk diorang jek..tapi boleh bergerak kemana-mana sebab komputer diorang ada kat riba..lagipun, efisiensi kije pun bertambah sebab sambil diorang buat minum-minum kat mamak pun diorang boleh buat kije..kan mamak ni jam pun dah ada wifi...so timeworknya takla 9-5 lagi...dah boleh jadik kije 24/7..kan??tengah-tengah MC atau cuti umum pun boleh buat kije..kan??

  3. lagi satu, penggunaan laptop ni lebih bagus sebab dapat mengelakkan pekerja kerajaan sibuk main game masa kije...sebab orang memang tau spec untuk laptop tu lebih sikit dari desktop..so, kebanyakan game memang takleh nak run kat dalam laptop...jadik, nak taknak, diorang kena tumpu jek pada kije...barula dapat berkerja dengan dua kali kuasa kuda...

  4. ni pun kira jawapan typical gak...dapat menyediakan ruang yang lebih banyak untuk lambakan kertas...jadik, boss boleh bagi kije yang lebih banyak pada pekerja...takdela diorang bagi alasan "Takleh nak buat boss..meja dah penuh..."..sebab ruang yang dipenuhi desktop tu dah dikurangkan dengan ruang yang kecik yang digunakan laptop...

  5. penggunaan laptop gak boleh mengelakkan pembaziran ruang plug dan karen..sebab boss boleh sediakan ruang yang sikit jek untuk cas bateri..lagipun pekerja takkan ada masalah nak bekerja walaupun masa tu boss terlupa nak bayor bila air dengan api...barula kije tu lagi efektif...

  6. ni juga kebaikan untuk boss...diorang tak payah susah-susah nak sediakan meja banyak-banyak untuk pekerja...sediakan satu meja besor dan kerusi yang mencukupi..kalo taknak sedia kerusi pun takpe..suruh diorang duduk bersila kat atas lantai nak buat kije..ni dah dapat menjimatkan kos dan kos lebihan tu boleh transfer untuk guna buat projek mega yang lain-lain...buat projek menara 100tingkat ke..kan??

  7. untuk buat presentation kije pun, pekerja takyah la susah-susah nak beli cd atau kena angkut processing unit yang besor gedabak tu bawak masuk presentation room..diorang just bawak laptop diorang dan terus connect pegi projector..lagipun kan lebih bergaya jek nampak bawak laptop...

  8. last sekali...para pekerja tak perlu nak risokan tahap kesihatan diorang masa kije...sebab dengan menggunakan laptop, diorang boleh bersenam sambil berkije...tak pun kalo tengah kije tu sakit tengkuk atau pinggang, diorang boleh berbaring, menunduk atau berguling-guling sambil buat kije diorang kan??
aku rasa cukupla reasoning aku ni...bagi yang ada nak tambah tu, tambah la...Cikgu Badrul dah kata takleh tiru Dark Half punya entri...tapi kalo tiru entri aku takpe kan??tu pun kalo korang sanggup nak tiru la..hahaha....

p/s: kenapa la ko bagi soalan ni Irwan...cuba la ko bagi soalan kenapa laki suka kawen banyak ke, tips nak ngorat dengan berjaya ke...ciri-ciri bini yang best ke...kalo tu, dengan penuh terer aku buat...haha...

22 comments:

d_tieah said...

Sebab tu hari2 aku bawa laptop p ofis tau..
Tengoklah tahun ni, konfem aku dapat anugerah pekerja cemerlang masa Hari Pekerja nanti..
Haha..

d_tieah said...

Tapi kan long..
Laptop aku sudah mulai lembap lah..
Slow cam siput jek..
Dulu laju woo..
Perisian autocad ni yg melambatkan pergerakan laptop aku tau..
Tak sabo aku nak letak jwtan n buang autocad dlm ni.. *semak

VIVIAN said...

Dulu aku pakai pc, tp aku buang pc tu sbb menyemak jer..monitor besar gedabak..then aku bawa lp sndiri..mak oi..makin galak aku berYM! sbb pc opis takdpt YM..hhahah

sktg aku pakai pc baru flat skrin pulak..rasa rajin sbb pc baru.. laptop ni leceh nak bawa along..

senang kena curik!

Jom Terjah Entri Baru : [my270view] Risau!

Jom Terjah Entri Baru : [Ailurophile] Suki Have Epilepsy?

iwan_dextrous said...

ak dua2 x mmpu nk pki..T_T

Muhd Aizie said...

aku prefer laptop. seng nk bawak g mana. dlm jmbn pon boleh...

nabilah_2908 said...

gomen bagi pada pegawai2 atasan je laptop ni..

kalau tak silap..cikgu2 pun dapat laptop sorang satu..terutama cikgu yg ngjar subjek math, science & english.. :)

kalau setakat kerani...dok la pakai desktop.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
MENTARI MUNCUL LAGI

Ieqa Swetluv said...

kalo kerajaan baik hati lagi, baik bagi jela laptop free kat sumer pekerja, konfem diorg tambah berkobar2 nak bekerja nty ngehehe

nora said...

AKU BANTAH!!!

HIDUP DESKTOP! HIDUP DESKTOP!

ENTRY HOT : Pakej Lengkap

De Mois said...

Hmm..orang sekarang semua nak senang.Aku dulu pergi sekolah naik basikal je tau. Haha..takde kaitan

Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

yad'z said...

latop,latop, latop... arghh... asal aku pening nieh... fine, aku mengarut.. chiauu

нαηιмQαтяυηηα∂α said...

desktop ke, laptop ke,. kalau dah malas nak wat keje, malas jugak.. hehehe..

nas said...

betul tu
kalau gne desktop macam pemalas gak
sbb asyik duduk kat kerusi statik n buat keje
bagi la lappy
leh buat keje di mana2 saja :)

gambar hukuman maut zaman dulu dan kini (gambar kartun,jgn takut ea :P)

ANATI SOKI said...

reasoning yang boleh tahan munasabahnya. wakakakak

Along Tapa said...

d tieah

hmmm..ko kena mkin rjin update blog la..baru dapat anugerah pekerja cemerlang...hihi...

laptop lembap?ko tak buat maintanance ke?



VIVIAN

takdenya riso nak kena curik..alang PC gedabak pun orang amik...sama jek kaedahnya...kan??

Along Tapa said...

iwan dextrous

aik??laptop ko tu nak bubuh mna??nak bagi aku ke??


Muhd Aizie

baik ko kata pakai PDA jek jie...yang tu sambil drive pun boleh buat kije..hihi...

Along Tapa said...

nabilah

tula yang tak aci tu...padahal yang banyak kena pakai laptop, kerani2 cabuk ni la...kalo nak buat display jek, pakai PC flatscreen jek pun dah power...


Ieqa Swetluv

hihi..gila ko..kalo dah semua duit bagi laptop free, cemana kerajaan nak buat projek menara 100 tingkat...

Along Tapa said...

nora

rilex la noa...nanti kalo tukor laptop, ko mesti tukor ayat punya...hidup laptop..hidup laptop..ahaks...


De Mois

tula...aku dulu naik sampan..sebab tu tak pernah sampai sekolah cepat..mana ada orang naik sampan atas darat...

Along Tapa said...

yad'z

ko tak faham sebab ko lum kije lagi..tunggu dah besor sikit nanti ko faham ek..hehe...


HanimQatrunnada

adoi...ko jangan la bukak rahsia tu...nanti cemana nak dapat subsidi laptop dari kerajaan..haha...

Along Tapa said...

nas

ahaks..bila aku baca ayat ko jek, aku terbayang cemna la orang pakai desktop buat kije berguling2...

Along Tapa said...

Anati Soki

hehe..logik...kalo tak logik nanti cikgu badrul marah nanti...ahaks..

Dark Half said...

kan aku dah cakap. kalau along tapa buat assignment ni, berkilo-kilo reason kau bleh bagi...haha

aku setuju dgn penadapat kau ttg saiko-logi tu. desktop cabuk yg selow melow kat jabatan kerajaan secara tak langsung buat pekerja lg malas. bayangkan, nak cek sesuatu benda amik masa lama sbb pc cabuk low ram

Along Tapa said...

Dark Half

haha..tapi ko buat lagi cepat...aku lak duk terpikir2 lagi apa reason dia..haha..