Saturday, February 12, 2011

Peribahasa kita...patut ke tak kita tukor?

Alkisah

dalam entri lepas aku dah buat entru yang panas sampai emosi-emosi ek korang..hihi...takpe..biorkan entri tu..kalo ada yang gatal tangan lagi nak mengomen kat situ, pegila..macam aku cakap..entri aku memang aku open komen sampai bila-bila...kalo nak komen, komen r...kalo ada masa aku reply..tu pun kalo aku perasan la ek...ok..tu satu...benda second, kak MDT dah buat aku teringat yang tak semua orang boleh faham loghat Muor yang aku guna ni kan...jadik, aku dah buat keputusan nak keluorkan entri Glosari Muor/Jawa aku tu buat page baru..jadik, kalo sape-sape yang tak faham, klik jek la page tu..kalo ada yang ada idea lagi bagus, bagitaula ek...

berbalik pada topik asal...entri ni sebenornya De Mois pernah letak kat blog dia..tapi dia lebih pada mengatakan peribahasa ni tak tepat kalo nak digunakan pada masa ni jam...jadik, aku nak sokong peribahasa ni...bukan apa..sekali-sekali nak gak aku cabor minda aku fikirkan kenapa orang-orang dulu bubuh peribahasa cenggini...tak macam perumpamaan Karam Singh Walia yang berbunyi logik tapi cam tak berapa kena...boleh kan??takpe..kita try jek..macam biasala..aku dah buat sesi perbincangan dengan Meon..dan ni la huraian kenapa aku kata peribahasa ni logik digunakan sampai bila-bila...

  1. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. baik lagi di negeri sendiri...ramai orang kata, baik pegi negara orang..sebab hujan emas...tapi pada aku biorla kita kena hujan batu dari hujan emas...walaupun emas tu turun emas 40karat pun..kenapa ek..cuba korang bayangkan...kalo hujan yang turun tu hujan batu, kita masih lagi selamat...sebab yang jatuh dari langit masa hujan batu tu bukannya batu kerikil atau pun batu block yang orang buat rumah tu...tapi air batu...beratnya tak sedahsyat emas yang turun melimpah-limpah dari langit...kan?lagipun, kalo hujan batu yang turun, kita tak perlu risokan kerja pembersihan..sebab air batu akan cair..kalo emas?dan apa perasaan korang kalo atap rumah korang kena kopak sebab dah kena sadur dengan emas sebab hujan??kan??jadik, lebih baik hujan batu...jenayah tak tinggi..maintainance tak tinggi..risiko pun tak tinggi...pada korang cemana?
  2. Biar mati anak jangan mati adat..aku tau poin ni mesti ramai yang hentam aku punya..tapi takpe..aku nak try huraikan gak ikut logik...macam kita tau..adat kita ialah identiti bangsa kita...dan orang selalu kata anak tu penyambung adat kita..betul tak??tapi cuba kita fikirkan balik...tengok keadaan sekeliling kita...mana rupa anak-anak yang sambung adat??(aku sengih jek..takleh cakap lebih)...tak ke kita dah kehilangan identiti kita kat situ??nak soalan lagi panas...mana perginya kemelayuan kita sebagai melayu?jeng jeng jeng...sebab tu orang dulu sanggup bior anak dia yang tak reti adat sopan melayu tu mati dari bior dia besor dan meranapkan adat melayu tu...silap-silap, masa depan jadik omptuih la orang-orang melayu kita nanti..kan?
  3. masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak(harimau tu lawak majalah ujang jek..aku taktau apsal orang ambik serius part tu)...ada yang kata peribahasa ni dah tak logik sebab zaman sekarang ni kita kena jadik diri kita..be yourself kata omptuih...tapi pada aku, lebih baik ikut..kenapa orang tua-tua dulu ajor peribahasa ni..sebab kita kena belajor menghormati resmi orang lain..jangan ikut suka kita...sebab nanti orang akan bajet kita macam bagus jek..dahla masuk tempat orang...berlagak pulak tu..jadik, kan nampak lagi beradab kalo kita ikut kebiasaan tempat tu...barula orang tak rasa kita macam lebih-lebih...saje tunjuk terer..kalo nak sangkal gak pesan orang tua ni, jangan nak buat laporan polis la ek kalo tetiba korang TERdapat penampor sulung dari tok ketua kawasan tu..betul tak??
  4. berakit-rakit ke hulu berenang-renang ketepian, bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian...ni ramai yang kondem...nak-nak dah zaman sekarang ni kan..kalo dah sakit sekali tu, sakit terus la tak baik-baik..atau bahasa directnya, kalo dah susah sekali tu, memang nak tunggu jadik senang tu macam takde harapan la...kan??tapi cuba kita amati betul-betul peribahasa ni...jangan tengok yang permaksud..tapi tengok pembayang...berakit-rakit ke hulu berenang-renang ketepian...tu menunjukkan usaha yang digunakan...kalo tak dapat nak berakit, kita berenang...kalo tak dapat ikut cara mudah, kita tempuh jugak ikut cara susah...barula boleh rasa senang..ni kalo asyik nak tunggu barang subsidi jek, memangla tak dapat senang tu...usaha takde kan...kalo asyik tunggu jek, tu bukan susah..tu menyusahkan diri...betul tak??
  5. kalau takut dilambung ombak, jangan berumah ditepi pantai...ramai yang aku tengok mempermainkan pesanan ni...yela..zaman ni jam kan orang tak de yang berumah kat kawasan perairan...semua nak duduk kat bandor besor...tapi kenapa kita nak pandang pada zahir jek...kata makin moden, kita tak berotak kolot..cuba kita tengok apa yang peribahasa ni nak sampaikan..maksud dia kalo takut dapat masalah, takyahla nak ambik risiko tu...simple dan direct...tapi kalo nak dikirakan zaman sekarang ni, hidup memang la kena ambik risiko kan??jadik mana relevannya peribahasa ni??relevannya bila kita buntu...nak ke taknak ambik risiko tu...masa ni la baru teringat peribahasa ni...kalo kita tak rasa yakin dengan risiko yang kita bakal ambik tu, tak salah kalo kita give up dan carik jalan yang kurang risikonya kan??
cukupla lima...kalo korang ada peribahasa yang rasa macam tak logik, meh kita bincang...dari kita bior jek keindahan bahasa kita rosak, lagi baik kita bincangkan nak bagi maksud tu clear kan??tapi secara jujurnya la ek..ni no offense tapi perasaan aku sendiri la...aku cukup riso bila orang gunakan peribahasa untuk buat joke...dengan tambah atau ubah mana-mana frasa tu...sebab budak-budak yang taktau ni akan bajet tula peribahasa yang betul..siap guna dalam karangan...salah nanti kat sape??generasi kita yang merosakkan bahasa...

p/s: aku still takleh blah orang yang salah guna peribahasa ni...dan lagi terer, taktau nak bezakan peribahasa, simpulan bahasa dengan bidalan...kan??dan lagi takleh blah orang yang merosakkan bahasa tu orang melayu kita jugak...agak-agak korang concern tak hal ni??meh citer sikit...

37 comments:

echah mashuri said...

betul la semua tuh.:)

Along Tapa said...

echah mashuri

waahhh....aku terkejut echah bagi komen pendek...selalu ko kuat membebel echah...hihi...

yad'z said...

wah... panjang leborr ko mengulas.. haha.. mantain jek muo.. aku faham.. hahaha

Along Tapa said...

yad'z

haha..kalo ko tak faham aku taktaula..buat malu jek ngaku orang muor...hihi...

iwan_dextrous said...

kawe pahe mu nhgoyak bahaso negeri mu...dok seh riso abe long...hahaha

biar kurang pandai jangan kurang ajar tu mcm mane pulak ea..hahahaha

Skeldeck Siddik said...

jngn risau long...aq pon pham gak klu ko ckap kuor 2 pon...hahahha

нαηιмQαтяυηηα∂α said...

biar mati anak jangan mati adat.. memang betul la huraian kat atas tu.. tapi bila anak yang mati sape pulak nak teruskan adat tu? (sekadar mencilok ayat zack zukhairi hehehe)

tapi pikir2 balik dua2 pun betul

Abang Jonni said...

huhuhu.... aku repot karam singh walia...


tapi bro ... ko kene pikir.... bila byk emas... maka berduyunlah endut dtg... huhu...

Dark Half said...

kah3..komen abg jonni mmg terbaek laa. aku suka sense of humor mcm karam singh walia

pendapat kau tu ada yg make sense. pasal hujan emas kat negeri org, aku nampak camni:
eksploit 'hujan emas' di negeri org dan bawa kekayaan ilmu atau harta yg kita kutip dari sana. kemungkinan kita bleh transform 'hujan batu' di tempat kita menjadi sesuatu yg bermanfaat utk semua

Along Tapa said...

Iwan Dextrous

mun ko sik faham, sik boh ngaku mbiak johor eh..haha..

tu ko faham?? :p


Skeldeck Siddik

komen ko pun dah jadik macam entri kopi pes dah deck..hiihi..

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

hihi..sebab orang dulu pikir biorla bangsa tu mati dengan anak dia jek..dari adat tu mati dari tangan anaknya tu...kan??


Abang Jonni

gila ko..nnt makin byk la peribahasa aku kena translate...

a'ahla bro..adoii..tapi aku takut mak endut pulak yang terjatuh hati kat aku nnt...

Along Tapa said...

Dark Half

macam apa??macam jadikkan Air Batu campur terbesor kat dunia ke??

Yann Mazian said...

mmg semua peribahasa ni still relevan dan logik untuk digunakan sampai bila2. antara paham ngan tidak je maksud sebenar terciptanya peribahasa tu.
dan yang lebih penting lagik, jangan nak jadikan peribahasa melayu lama ni semua sebagai alasan bila cuba nak buat sesuatu yang tak betul. betul tak? jgn terslh faham pulak dengan mesej yang cuba disampaikan melalui peribahasa ni semua.

p/s : yann pon mmg takleh terima bila ada yang salah guna peribahasa, pastu bleh pulak tukar peribahasa tu ikut keselesaan diorang. alahai. kesian.. mintak2 lah org cenggini semakin berkurangan kat dunia nih. =.=

fiezah91 said...

wuuuu~
aku setuju kat kak hanim tu weh..agak peribahasa biar mati anak jangan mati ada.. kalau la anak tu dah mati, agak sapa nak teruskan adat?wuuuu~

Anati Soki said...

alONG!giler terbaiklah ko ulas!!! bleyh wat esei uh!! nice one!

echah mashuri said...

aku tulis gtu sebab aku tak reti berperibahasa.eheheheh...alaaa.kadang-kadang kena sopan gak ngan kau:)

Along Tapa said...

Yann Mazian

tula..kan peribahasa tu nak menunjukkan banyak perkara..satu dia nak tunjukkan kecantikan bahasa kita sebagai orang melayu ni..dalam kiasan ada teguran...satu lagi dia nak tunjukkan yang kita pun setaraf dengan greek...ada ahli falsafah gak...kan??


fiezah91

hihi..macam aku cakap kat hanim tadila fiezah..bagi orang dulu2 yg cipta peribahasa tu, diorang lagi sanggup takde anak yang nak sambung adat tu daripada dapat anak yang merosakkan adat...kan??

Along Tapa said...

ANATI SOKI

kalo ada la budak sekolah ambik entri aku buat karangan, tepuk dahi aku..kalo ambik poin jek boleh kot..tapi kalo ambik entri bulat2, mau gelak besor cikgu membacanya..hihi


echah mashuri

rilex r echah..kalo ko banyak mulut kat sini pun, takkannya aku sound ko kat HHD tu..hihi..

nas said...

memang panas kot... setakat ni ade 58 komen.. lagi tinggi drpd entri2 sebelum nye.. hehehehe
betul gak entri peribahasa nih
aku setuju semua kecuali nombor 1..
sebab better hujan emas kat rumah aku.. kan boleh amek emas dan boleh jadik jutawan.. kalau hujan batu xsemestinya air batu.. hujan batu mcm batu2 besar telur puyuh tu mcm teruk laa..

Along Tapa said...

nas

hujan batu memang air batu la nas..sebab tu air yang tersejat dan bla bla..bukak la buku sains balik..hihi..

aku teringat ayat bapak aku...kalo dah hujan emas, orang carik air lak..hihi..

Dark Half said...

'hujan batu' dan 'hujan emas' hanya simbolik di sebalik peribahasa. aku tak perlu nak tunjuk pandai explain panjang2 ;)

Along Tapa said...

Dark Half

haha..rilexla dark..cam emo lak ko ek..hihi..

Ieqa Swetluv said...

alahai peribahasa ni sumer kan org dolu2 yang bikin.. meyh sini aku tolong translate sikit.

1) org dulu2 kan selalu pandang tinggi kat ngra org, yela bile anak dia balik dr london bawak wet sumer bg harta kat mak bapak.. tp aku pon konpius gak kengkadang pe pasal nk kene hujan batu kat ngri sndri lak..

2) org dulu kalo sebut pasal adat punya semangat, mklumlah pantang tok nenek moyang kalo adat dilupakan. anak dia pun sanggup dibunuh kalo derhaka kat keturunan dia..


Nombor 3, 4 ngan 5 tu ko kena datang kelas tuisyen aku luk arhh baru aku terangkan. Injured lak jari aku tulis komen ni hak3

Along Tapa said...

Ieqa Swetluv

kalo aku datang kelas tuisyen ko, ada can tak dapat ngorat ko nnt??hahaha...

|arieza| said...

di luah mati emak, di telan mati bapak..

ha camaner tu? mak bapak tggl dalam mulut kita ke? :p hehehehe

Along Tapa said...

arieza

tu berkaitan dengan kata2 atau aduan...kalo diluahkan, takut mak kecewa..kalo kita simpan, takut bapak kita susah hati...lebih kurang cenggitula..tapi kumpulan sepah ada solution dia..kemam jekla...haha..

wan alif fahmi said...

bagus2....terbaek nyer entry....bak kata mcm citer naruto, dinamik entry...hahahaha....pasni pasal ape plak...

Along Tapa said...

wan alif fahmi

naruto tu sape??lalalalala~~

wan alif fahmi said...

alamak xkenal ek...adesss....lupe2 org lama an...xpe2...nnt tanye bib...dia tau

nabilah_2908 said...

" harapkan pagar...pagar makan padi.."

ini merupakan peribahasa or simpulan bahasa...?

sy ngaku...confius sikit nk bezakan di antara 2 ni...(^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BILA MOOD KE LAUT

Along Tapa said...

wan alif fahmi

bakpe tanya dia..dia pun nampak lagi tua dari aku..hahaha..


nabilah

hmmm..tu peribahasa nabilah...nak bezakan simpulan bahasa dengan peribahasa senang jek...peribahasa=bahasa berbunga atau bahasa yang berkias...kalo simpulan bahasa pulak= bahasa yang dimudahkan...sebab tu peribahasa panjang2...simpulan bahasa terdiri dari tiga atau kurang frasa...

macam pakar bahasa la pulak..hihi...

De Mois said...

Wakaka..along. Kau perli aku he. Aku mana ada main2 kan peribahasa pun. Ni nak nangis ni. Kan 2 segmen santai. Lagipun aku cakap semua 2 jadi betul kalau kita ambil makna secara direct. Aku cakap last sekali dalam entry 2. Waaaaaa..haha

Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

Along Tapa said...

De Mois

mana ada perli ko...tapi aku ambik peribahasa tu kat blog ko jek..sebab dah memang ada dalam bookmark..senang sikit..malas aku nak google..hihi...

d_tieah said...

Soalan no 2 tu dulu aku ingat lagi pernah ade dalam buku kerja sekolah rendah..
Dia tnya releven ke tak peribahasa tu..
Aku jawab tak, sebab kalo anak mati, sape plak yg nak mewarisi adat..
Betul tak?


Entry Terbaru : Ketahui Gred Untuk Url Blog Anda

Along Tapa said...

d tieah

kalo diikutkan takde jawapan pasti..setiap orang ada persepsi sendiri pasal peribahasa ni...lagipun orang guna peribahasa pada situasi yang sesuai jek kan tieah??

Ka-Ching said...

ais batu campor 1 long^^ yg terbesar di dunia punye okeh!

aku sukaaaaaaaaa sgt part peribahasa "biar mati anak jangan mati adat"
mcm ko gak along, aku mampu tersenyum jelah macam ni :D

jom senyum ramai2.

Along Tapa said...

Ka-Ching

haha..giler mintak ABC terbesor didunia..gigi tak sensitif pun jadik sensitif Ka-Ching...

jom Ka-Ching...nanti kita senyum lagi gila2 babi sampai dapat jadik maskot mekdi...