Saturday, October 9, 2010

Mari membudayakan bahasa melayu

Alkisah

Aku pada saat ni ada kat Muor...Alhamdulillah...takdela rindu nowh kat rumah gayanya...Maka apakah aktiviti aku ada kat Muor yang terchenta ni..macam biasala...sepanjang ada kat Melaka, aku , cukup culas nak nengok tv...jadik bila ada kat Muor ni, aku membalas dendam la tengok tv...sebenornya takdela menarik sangat pun siaran...just aku tertarik dengan satu iklan kat tv...channel RTM kalo tak silap aku...pasal ada sorang makcik ni sikit punya berabuk cakap omputih...iklan pasal membudayakan bahasa kebangsaan...

aku bukan nak ulas banyak-banyak pasal iklan ni...lantak la kalo iklan tu dia nak buat stail macam tak cukup bajet ke apa ke...tapi aku nak membebel pasal mesej yang iklan tu nak sampaikan....macam perjuangan asal aku sebelum-sebelum ni...aku cukup menyirap darah kalo orang jumpa aku, bercakap guna loghat rojak buah ni...memang menyirap gila...tolongla bai...korang orang melayu...rambut asal hitam walaupun ko kaler jadik karat sekalipun, tetap ko takkan berubah jadik omptuih punya...walaupun ko berabuk cakap omptuih berapi-api...guna la bahasa kebangsaan ko wei....kalo ekau orang soromban, ekau guna eh loghat ekau tu...takdo sapo nak golak an..mun kitak miak sarawak, klaka la sarawak, sik da sapa mok mengalang...kalu mu ore kelate, kecek kelate deh..toksey segan-segan...kalu mai daghi kedah, cakap utagha sikit pun tadak sapa nak maghah kan hangpa...kalo mike oghang peghok, cakap la loghat peghok...takdok oghang nak menyampoh kate ko...kalau kau orang melaka, gune le loghat ko be...takde jadahnya nak orang ketawa...dan kalo ko orang johor, bawak-bawak la muka bangga guna bahasa daerah ko...takde hilangnya macho kalo loghat ko totok benor...orang tetap akan pandang ko comel lagi bergaya...

aku bukan apa...macam entri aku awal-awal dulu, aku banyak kali suarakan kesedihan aku bila kebanyakan orang melayu sendirik tak nak guna bahasa sendiri...waima ko orang kelumpo sekalipun...orang dulu-dulu kata bahasa jiwa bangsa...kalo ko dah taknak guna bahasa ko sendirik, mana nak datang jiwa bangsa ko ek...kang kalo orang kutuk orang melayu dah takde, korang marah...padahal korang sendirik yang menghilangkan jati diri bangsa korang...tak percaya, korang tengok sendirik perkembangan bahasa korang tu cemana...takyah la guna kamus dewan bahasa ke...kamus dewan badminton ke, ismail kamus ke...korang tengok dialog dari filem-filem je korang dah boleh perasan...

pada asalnya, masa zaman kegemilangan shaw brothers kat singapura, kebanyakan bahasa yang diorang guna adalah bahasa yang aku guna ni jam...tak percaya korang tengok cerita seniman bujang lapok...bersahaja, simple, tapi menangkap jiwa...bahasa yang diorang gunakan pun pasor sepasor-pasornya...tapi kalo diikutkan, tula bahasa asal orang-orang sebelah selatan...penggunaan perkataan macam membelik-belik mata, jumpa pompuan terhegeh-hegeh...masa aku kecik-kecik dulu, perkataan tu la yang aku rajin dengor dari mulut orang tua...sampai la masa zaman-zaman Sembilu, Sembilu II, Layar Lara, bahasa tu dah mula hilang dah...banyak bercampur-campur rojak dengan bahasa omptuih...yang aku tak faham, bila part gaduh-gaduh ke, berjiwang-jiwang ke, masa tu la dia nak speaking berabuk...apa bahasa melayu dah takde bahasa indah-indah ke nak berjiwang-jiwang ke, nak bergaduh-gaduh ke....masa tu la titik permulaan filem melayu ni dah jadik rojak...bukan kan filem...cara bercakap orang-orang masa tu pun dah ala-ala cenggitu gak...bak kata Meon, when i cakap english, my member, u know member tengok i as a corporate man...tolongla pakcik...cakap melayu pun korporat la...

bila dah masuk zaman millenium, mula la banyak perkataan diorang dah serapkan dalam bahasa melayu...macam bahasa melayu ni tak cukup perkataan sampai terpaksa pinjam bahasa omptuih...bajet(belanjawan), handsome(kachak bergaya), cute(comel...), pink(merah jambu), purple(biru kundang, ungu), yada yada yada....sampaikan aku rasa dalam satu ayat yang diorang cakap tu 80% bahasa omptuih....mana bahasa melayunya??ko tanya la diri sendirik ek...

jadik aku tak rasa terkejut la kalo aku bercakap, mesti orang akan tanya, "Long, ______(isikan dengan perkataan apa-apa) tu amenda??"kadang-kadang rasa menyirap gak nak terangkan...nak kata SPM tak lulus bahasa melayu, lulus...tapi tak faham gak...mungkin la kalo perkataan daerah macam tonkonsil, memetis, memberot, gamen, odorono tu korang tak faham...ehem ehem...kalo korang tak faham tu, tanya jek la...aku tak kisah...tapi kalo dah sampai tahap pelantor, serdak, pipil, tutuh, kokak pun korang tak faham, memang tahap melaun la korang...memang bengkek aku kadang-kadang cakap dengan mat salleh celup ni...kalo aku kutuk korang melayu celup, tak layak dapat MARA, korang marah...tapi dah hakikatnya cenggitu...nak buat cemana lagi ek...

jadik berbanggala korang dengan loghat korang masing-masing...korang ingat orang dulu-dulu nak menjaga bahasa ni sikit punya susah...orang ni jam sesuka jek mengubah tu mengubah ni....tu la nama dia bangsa manusia yang tak reti bahasa...tau??jadik, sebagai selingan, aku tulis karangan pendek pasal Meon dalam loghat aku...apa kata korang tulis balik cerita Meon ni dalam loghat korang kat komen lak...amcam??

Satu ari Meon bangun dari tido...matahari dah meninggi dah parat pucuk kelapa...memang melaun jebon si Meon ni...ari dah tinggi baru reti nak celik bijik mata...lepas tu dia pun pegi la dapur, nak carik sarap...tengok-tengok, jemput-jemput pun takde..dia bukak gobok dapur dia, takde hape...carik dalam sorong...mana tau mak dia ada sorok apa-apa ke...haram takdek...tengok kat gobok seybot pun takdek benda....abis-abis Meon pun jerit la...Mak!!!kedarah takde benda nak nyekik ni mak...orang lapor dah ni..mak dia pun kata..nasib ko la ngok...kesiangan...nak ko pegi pekan sendirik makan luor....dengan ati yang bengkek, Meon pegila mandi, tak lupa gosok gigi, melawo depan cermin...Meon tak pernah lupa pakai odorono...tak hingin dia badan macam bangla...mau nya ngorat makwe nanti, tak sempat sampai makwe tu dah ghaib...

Meon pun pegila bando naik bas sangkut...ingat arini nak pekena roti prata ke, epok-epok ke, lengkong pun ngam gak pagi-pagi...sampai jek kat kedai makan, dia pun makan le otak-otak, pekena dengan kopi o piau...sempat gak dia taram nasik lemak dua tiga bungkus...nafsu menatang betul dia ni...masa nak bayor tu, dia seluk-seluk kocek seluor dia...mangaih...rasa lompang...berangin-angin...rupanya lobos...sudah...jadik akhirnya terpaksa la Meon mintak ihsan tokei kedai tu kije nyuci pinggan kat pelantor belakang...buang karen jek dia melaram pepagi tadi...tengok-tengok kena cenggitu pulok...

p/s: potong, kerat, takik, tutuh, tetak, takuk, tebang, pipil, kopek, hiris, mayang, kopak, kokam, titik(bukan noktah), tebas, cincang, dadu, racik, kokel, kemam, kokak, kepal...berapa banyak yang korang faham dari perkataan-perkataan ni???

21 comments:

y@n@ M!B said...

I don't understand what are you talking about...

HOH! gempaq siot aku sepeakang..muahahaha~

bg aku x kesah org nk speaking..tp klu speaking biar speaking btol²..klu ckp melayu biar sume melayu...aku xsuka org yg guna bhs rojak² cth,

"my kaki is hurt la.."

"yu tgk my anak tu.."

"I feel so letih la.."


klako kn bunyiknye? =p

org akn lbh respect bila kita berckp guna SATU bhs je..especially penceramah..xyah la rojak²kn bhs..huhu~

*tp aku pn suka rojak² maa dlm entry aku..nmpk comel..kekekeke~*

peace! v(^_^)

d_tieah said...

Thats y i told u already long..
Haha..
Wei blog aku pun kdg ade gak 1,2 word org putih..
Konon la kan..
Ble ko jumpe word english lam entry aku mksdnye aku baru balik dr London la tu long..
Haha..
Jgn marah ha..
Tp aku setuju lah long, x perlu lah nak ckp omputih kan kalo still berada kat negeri dan tanah air sendiri..
Cm budak ofismate aku yg baru msok la, exsyen tul..
Org suruh bukak kasut msok ofis then dia boleh balas balik ckp minah salleh..
Wei, ko x reti ckp swk ke?
Adoi..

intaneqashut said...

haha...sOkong yana =)...klo nk 'speaking' bole...tpi, jangan setakat 'i' dan 'you' je yang menjadi 'english' nya...manglish ok~..ayat biar penuh =)...

lagi, bercakap 'english' tiada masalah bagi int..tapi, bercakap biar bertempat la bang/dik/kakak/mcik/pcik..kalau ko bercakap ikut suka tak kisah pangkat orang bercakap tu yang tak masyuk tu...haish~...fikir-fikirkan juga dengan siapa ko bercakap..

Dan untuk informasi kamu along, den banyak tak faham bahasa yang ekau keluarkan n lontarkan tu...adakah den seumpama malaun @ pu minah saleh celup?...hehe...ouh tidak sama sekali...=),...klo minah cina celup iya~..haha...

Jangan malu untuk bertanya...~mengambil dari kata-kata ni, ko tolong jelaskan sikit long pe maksud satu-satu bagi perkataan ni :

- serdak, pipil, tutuh,

-kokam, titik(bukan noktah), kokel, kokak (mungkin pada aku maksudnya lain..

masturah idrus said...

amboi along... hang ni boleh jadi pejuang bahase. dasat!

btw, aku paham odorono tu ape.hahahanah

dan2.. aku paham perkataan2 bunyi pelik kat p/s ko tuh.. weee..

Time aku gedik ngn gadis2 je aku start rojak jambu ni..

hidup along! hehe

Along Tapa said...

yana mib

a'ah..orang akan pandang kita unik...takdela sampai kena cakap guna bahasa formal memanjang...ye...entri ko macam comel sebab bahasa rojak...tapi aku lagi comel...haha

tieah

aku pun tak kisah kalo entri satu dua perkataan tu bahasa omptuih...tapi kalo dah teruk nowh rupanya tu..dari nak baca pun jadik menyampah...

Along Tapa said...

intan

kat tempat ko dah tak guna ke bahasa ala-ala klasik ni...rugi seyh...

-serdak tu serbuk halus baki-baki kuih atau biskut...pipil tu pilih dan pilin..ambik secebis-secebis(biasanya batang kayu)dari bahgian luor lepas tu siat sikit-sikit..sampai habis...tutuh tu macam menyerang pada satu tempat jek dengan bertalu-talu...

-kokam=kopak dan terkam...titik-macam tutuh tapi gayanya lebih comel..biasanya orang buat kat serai..kokel=menghabiskan makan cebisan-cebisan isi kat tulang..biasanya ayam atau kambing..kokak=kopak ditahap dahsyat..

maksud tu macam tak berapa tepat..payah nak bagi maksud ni...

mashi lala~~~

odorono tu deodorant la..haha...perkataan kat p/s tu tak pelik pun sebenornya...tapi dah jarang orang guna...diorang lagi suka guna cut, smash, slash, slice, dice...etc....tu yg jadik pelik...

masturah idrus said...

aku tau loh... kawan melake aku pun duk cakap odorono.. hehe..

perkataan tu tak pelik la long oi.. aku kate bunyi nye pelik... hehe

budak_nakal said...

wei jap aku cek etri aku ada pakai bahasa omputeh x..muakaka..

wei kalau boleh aku nak buat semua entri aku ni guna bahasa swk.. tp takut org x paham 1 benda apa ku tulis mcm mana?haha.. apa pun aku suka entri ko ni.. nak tekan butang suka tapi tak jumpa pulak..wakaka :P

Along Tapa said...

mashi lala~~~

kalo ikutkan loghat melaka dengan johor tak jauh beza..dedua dari akor umbi yang sama...just beza penggunaan ar tu, kat melaka pakai au tapi kat johor pakai or...

memang tak pelik pun...sebab tak pernah dengor jek jadik macam pelik gile...



budak nakal

kalo ko tulis guna bahasa sarawak, aku still boleh faham lagik...tapi kalo dah masuk loghat iban ke mirai ke, memang blank sekejap la aku...haha..

sikpa mun sikda button suka ya...tekan jak link komen ya...pas ya tulis komen rah kamik...haha...macam bersepah aku klaka sarawak...

syuQ said...

wey ak paham suma pekataan atas ni..haha ak hebat! haha

Along Tapa said...

syuQ

haha...terbukti ko dari golongan org solok berdentum...kita serupa..haha~~

echah mashuri said...

owww...i no komen yerkss..almaklumleh..saye dah sefuluh tahun kat negaara oreng putis...:P

Along Tapa said...

echah mahsuri

nasib ko tak kena pegi duduk kat india...kalo tak balik mesti cakap melayu pun memantul-mantul bunyiknya~~~

ainz said...

wahhh.....kitak pandei klaka swk...ajar kamek! aku bleh baca ja..nak tulis xgheti..

hehehe..bgusla ko ni..byk loghat ko tau..aku tau loghat utara pun sbb aku studi kat perlis..4tahun dok sana..mmg dah biasa,la..

ade 4 perkataan aku xpaham..tutuh, pipil, kokam, kokel kira aku ni xcukup solok berdentum la ek?hik3..

Along Tapa said...

ainz

aok..mik blaja time kat utp lok...faham jak la...ex-gerek kamik mbiak sarawak...adik angkat sama juak...ya la camnei kamik blaja lok..haha...

tu la gunanya ramai member...sikit-sikit belajor la..huhu..
tak semestinya tak faham tu tak solok...orang asli reti pun tak bape faham...:p

ainz said...
This comment has been removed by the author.
ainz said...

Ex-gerek mek pun miak swk..aku ade blajar dari member..tapi melalui email+sms je..mmber blogger..aku xde mmber swk depan mate..kalo ade mmg senang..

Bahase ko tggi sgt,la long..sampai org asli pon xpaham..hik3..

miraellyna. said...

hahaha. erm, ta salah kot dia try speaking.. walaupun rojak bagi aku la kot. sebab dia try nk improve kn bi dia sapa tau. mmg la kene menegakkn bahasa melayu tp skrg ramai menekankan bahasa omputih nie. sbb negara asing ramai sini malaysia. erkk bahasa tunggang langgang lak hoho tp jgn guna i and u je omputih tu dah la..

hohoho wa ta sependapat dengan lu camne.. ape kate pekena teh..

p/s- cerita meon tu sepatah aku ta paham jln cerita dia.. egtkn jumpa harta karun ke?? mak dia pemalas ke. tibe2 kne basoh pinggan tuingtuing..

nabilah_2908 said...

hahaha...terbayangkan iklan di rtm tu..buat muka sombong masa dok speaking tu..

bab bahasa ni...kita kena kuasai kedua-duanya...lebih pun tak pa..tp bila dh start speaking tu..jgn la berlagak sngt..sampai lupa asal usul..

itu lah yg berlaku sekarang ni kan..? ;)

p/s: dlm n3 sy pun bnyk campur2 bahasa... :P

Along Tapa said...

ainz

tinggi mendanya...tu la namanya pengguna loghat daerah yang tegar...hehe..

miraellyna

mungkin...lain orang lain pendapat...pada aku biorlah cakap omptuih sepenuhnya walaupun tunggang langgang....ni tak...dah le bahasa omptuih takde rupa...bahasa melayu pun takde makna...ko faham kan maksud aku...

Along Tapa said...

nabilah

yep...mmg betul tu...sebab tu la kena ingat...wlaupun muet dapat band 6..tapi bahasa melayu tetap melekat d'hatie(jangan marah ek tieah)...barula kena gaya sorang yang pakar lagi bergaya...kan??