Friday, October 22, 2010

Aku nak tengok benda lain gak wei...+Announcement...

Alkisah

Ok...announcement dulu...dengan rasminya aku merasmikan penghidupan semula blog lama aku yang dah terlebih goreng dulu...sampai skang dah tak gorengbaek lagik...jadik korang pergila kat sini kalo nak cerita-cerita yang dah tahap hangit lagi rentung....

dah..habis announcement...berbalik pada tajuk asal...aku bukan nak tengok benda-benda lain yang bersifat mengurangkan tahap IQ aku yang sebanyak 200 ni...nanti mengurangkan tahap kecomelan aku...tapi aku nak memekak pasal Patern filem-filem buatan Malaysia ni...aku bukan nak kutuk semua pembuat dan penerbit filem kat Malaysia ni...tapi aku mintakla yek cik abang cik akak yang menerbitkan filem tu...buatla cerita yang lebih berkualiti....ni antara genre filem yang memang hanya dan hanya memang dibuat kat Malaysia...

  1. Cerita cintan-cintun....aku rasa semua orang dah tau betapa jakinya aku dengan cerita-cerita mat jiwang karat ni....tolong la paham ek tuan-tuan penerbit....aku dah naik jelak dah...balik-balik buat cerita cintun...cerita orang berendut kena halang mak bapak la(cam kenal jek cerita ni), cerita cintun ala muslimah la...cerita cintun budak-budak muda la...cerita cintun 6 dalam 1 la...cerita cintun tak sengaja la...cerita cintun tu...cerita cintun ni....meluat dah aku...kalo sekali-sekali keluor, boleh gak aku terima...ni dah banyak nowh....dah tu bila budak-budak kecik yang baru tahap mumayyiz dah pandai nak berendut-endut, ko mula la nak memekak-mekak...salahkan cikgula...jabatan igama la...punyala orang jabatan igama buat kempen macam-macam nak kontRol(R itu dicaps kan supaya tak salah faham) supaya bebudak tak terlebih suda dalam berkapel...e'eh penerbit buat cerita ala-ala Hollywood lak...cemana tu??tindakan tak tele sungguh
  2. Cerita Seram dan Mistik.....ni satu lagi genre yang aku dah naik jelak....masa memula keluor dulu excited la aku nak tengok...nak-nak masa dulu hantu yang keluor muka Maya Karin...sampai aku berharap dapat jumpa hantu lak...mana tau selawo Maya Karin tu ek...tapi ni jam aku dah naik jelak dah...bukan sebab hantu tu dah makin buruk muka dia...tapi sebab cerita dia sangat typical...sampai aku tengok cerita hantu tu aku dah boleh agak dah apa yang jadik lepas tu...takpe...kalo nak gak buat cerita seram, jap lagi aku bagi cerita yang mungkin korang boleh buat...
  3. Cerita lawok....aku suka tengok cerita komedi cenggini bai...serius...tapi aku taktau apa pasal aku tengok cerita komedi kat wayang aku tak rasa nak gelak langsung...siap buat muka ketat lagi dalam panggung...mana tak...membazir kot duit poket aku bayor tiket...dah tu cerita cam gampang apa ntah...dah tu pengarah lak balik-balik amik muka pelakon yang sama dalam filem diorang...dah rasa macam tengok siri lain bagi filem yang dah tengok sebelum ni...apa ada hal...lagi satu aku tak boleh blah, bila tang cerita lawok jek, kalo tak bercakap loghat utagha, mesti cakap loghat nogori...agak loghat lain tak boleh buat lawak ke??kesian orang sabah serawak...kesian orang johor, orang kelantan...sekali-sekali nak gak publisiti murahan kan.....
  4. Cerita kebangsaan....ni cerita ala-ala sejarah pasal tokoh-tokoh Malaysia...bagus cerita cenggini...banyak gak cerita yang menarik hati aku....secara jujur cerita cenggini walaupun bosan tapi aku sanggup layan sebab cerita dia jarang keluor....just yang aku tak puas hati, apsal lama nowh baru nak keluor satu cerita cenggitu??adoyai
jadik aku bagi la idea kat penerbit filem ni wei....apala salahnya kalo korang rerajin buat filem yang genre dia lain sikit...aku tau kekurangan kita ialah jumlah bajet nak hasilkan filem tu...tapi kalo korang tengok balik, ada jek cerita yang bajetnya kurang tapi still dapat hasil yang boleh buat aku terpaku kejap...so tuan penerbit, apa kata korang buat filem-filem cenggini lak,..
  1. Cerita Perang-perang...dalam seingat aku, cerita perang-perang yang last Malaysia buat dulu pun cerita Paloh..tu pun kalo aku tak silap...aku faham negara kita ni aman...askar kat Malaysia ni pun banyak yang jaga sempadan jek...tak suka gaduh-gaduh...jadik apala salahnya buat cerita yang boleh tutup kesenggangan masa askar kita tu...buat cerita askar kita berperang dengan askar kita sendirik ke...apa ke....ek?
  2. Cerita Bercorak Jenayah...Buatla cerita ni menggantikan cerita hantu tu....cerita pasal pembunuh bersiri ke, cerita pasal orang rompak bank ke, cerita orang rompak kereta ke, tayar motor ke...bukan cerita nak mengkonon-kononkan PDRM...tapi nak bagi pengajaran sepandai-pandai tupai melompat, tak masuk Olimpik jugak dia....kan??tapi takyahla buat cerita perogol bersiri..meluat aku...cerita hantu ni jam pun dah ngala-ngala perogol bersiri gak...siap ada scene bogel-bogel...
  3. Cerita ala-ala bencana alam...aku tau negara kita selamat...tak macam jepun, korea, US yang selalu ada topan, gempa bumi semua...tapi takkan kita terlupa negara kita ni pernah kena Tsunami..Sabah Sarawak ada masalah gempa bumi...gunung berapi...gunakanla imaginasi korang peristiwa-peristiwa yang boleh jadik kalo bendalah tu jadik...tak pun ambik contoh filem "The Sinking of Japan" tu...sape sangka diorang boleh buat cerita negara diorang tenggelam dari peta dunia...apa korang takut sangat buat cerita cenggitu, negara kita betul-betul kena bencana???kalo kena tu silap korang sendirik la tak percaya pada kuasa Tuhan...ehem..marah lak aku...
  4. Cerita sukan....ni pun boleh buat cerita apa....ambik contoh lagenda yang memang ada..tak pun buat jek cerita yang mencontohi cerita-cerita kegemilangan diorang ni...macam korang buat cerita anak-anak sidek ke....tak pun cerita pasal arwah Mokhtar Dahari ke...tak pun buat cerita kehebatan orang kita memanah ke...tak semestinya cerita tu fakta...yang penting logik...betul tak??
  5. Cerita Magik-magik....dah tentula ramai orang nak tengok cerita cenggini...ye tak??kalo tak, takdenya cerita X-man ke, cerita cicak man ke walaupun buat cerita separuh hati, tak pun cerita Sorcerer's Apprentice tu boleh pecah panggung...orang kita ni memang suka tengok benda yang takde...magik-magik imaginasi tinggi...jadik tolongla buat cerita cenggini...kalo buat mungkin aku pegi tengok...jangan kata takde bajet nak buat filem cenggitu...filem Mantera tu boleh buat siap dengan efek ala-ala Storm Riders lak...ke korang gadaikan bajet pakaian semata-mata nak dapatkan efek tu...sampai pelakon terpaksa berbogel-bogel lak dalam scene...lalala~~~
jadik aku rasa cukupla aku menghamput pasal filem ni...lagi banyak aku tulis kang lagi dahsyat aku meraban...jadik korang timbangla...nak bior filem kita kat tahap cenggini jek ke atau korang setuju dengan aku...

p/s: nasib baik Les' Copaque buat cerita Upin Ipin...kalo tak, sampai ni jam kita semua adored dengan ketampanan animasi Disney dengan Pixar...kan??

33 comments:

Si Sangkar Hitam said...

senang camnilah...aku cadangkan wat cta tentaang ko...baru mantop kan2....
tol x bang <<<< aku kan adik lg>>>>

intaneqashut said...

haha, tetiba ak sOkong si sangkar hitam =)...cara =)

Along Tapa said...

Si Sangkar Hitam

jangan panggil aku abang kalo ko nak idup lama...haha...

apa lobang buat cerita pasal aku...nanti aku tak misteri lagik la~~~


intan

sampai ati u sokong dia...hantor i balik rumah mak bapak i...hahaa

nas said...

pergh.. cayalah... meminati filem2 berunsurkan patriotik la kow... gilerla bro..:P
aku nie cuma berminat filem yang betul2 yang medapat respons baik daripada member2 serta pengkritik filem sebab biasanya komen +ve drpd mereka,bila tengok pon rase besh..hehehe

pst: jangan tengok 2 alam..dengar citer xbest :P

latest entri:

pengertian sebenar seksi

Along Tapa said...

nas

haha...sokong gak ko ek cerita tempatan...nasib ko takde alergik jiwang cam aku..

pst:cerita tu pun boleh buat aku gatal2 kan??jadik ko dah tau la keputusan aku nak tgk ke tak...

iwan_dextrous said...

cerita 3gp byk ap org kite buat..hahahahha

Along Tapa said...

iwan dextrous

haha..bongok...yang tu tak guna bajet...tu asal ada gambor pun diorang tak kisah...

iwan_dextrous said...

tapi rmi yg yg tgok ap..pecah panggung gak ap...mcm ariel ngan luna tu..hahahahah

:::Cerita Pasal Bola Sepak Kita:::

Along Tapa said...

iwan dextrous

tu wayang indon...haha

iwan_dextrous said...

ko jgk yg ckp indon tu melayu...hahahha

:::Cerita Pasal Bola Sepak Kita:::

Along Tapa said...

iwan dextrous

eh???bukan najib ke kata...jowo tu melayu...bugis tu melayu...mamak tu melayu...india muslim tu melayu...mualaf tu melayu...bongok orang tua botak...

iwan_dextrous said...

hahahah.saba2...jgn cite politik kt sni..susah nnt.hahaha

Along Tapa said...

iwan dextrous

eh??a'ah...nasib aki takde...kalo tak makin teruk cerita politik..haha

ainz said...

aku tgk cite magika kat wayang,babe..bleh tahan,la..ade ramai maya karin..ko mesti suke..hehehe..

nabilah_2908 said...

bab cerita hantu itu sngt la setuju..bnyk sngt...promo bukan main gempak...tp cerita hampeh....

awal tahun keluar wayang...raya hujung tahun dh boleh tgk...huhuhu...tu pun tgk sekerat je..sngt la membosankan...

setuju kalau ada filem tntg bencana alam..dgn sukan...belum pernh buat lagi kan..?

jom ke APA KATA HATI pulak,
NOTA CINTA

d_tieah said...

Erm..
Tunggu aku buat filem la ek..
Hehe..

Along Tapa said...

ainz

tapi kalo cerita tu tak dapat bagi dinamik kat aku, kompem aku tido

nabilah

tula...agak diorang tak pernah terpikir ke??ke Jabatan penapisan filem tak bagi??

Along Tapa said...

d tieah

ok...tapi ko jgn buat filem ala2 jiwang lak tieah...haha

f_aRa_aINa989 said...

slalu tgk cerita ikut mood...hehe

Along Tapa said...

fara aina

cemana tu?

suzie rahman said...

huhu xmo tgk cerite r.ngee..bc je lh,hihihihi

Along Tapa said...

suzie rahman

rajin lak ek baca...huhu

syuQ said...

ak suke cite animasi..kalo kuar cite animasi sure aku g menyemak kt panggung tu..

cite mejik2 tu cite fantasi ke long huhu..kalo cite fantasi mmg feberet aku lah tu..
alang2 kene tipu dek mat saleh, bek tengok cite yg mmg terang2 punye menipu hakhak

Along Tapa said...

syuQ

ye...ko dengan aku memang sefahaman...jom g tgk wayang...ko belanja..hahah

y@n@ M!B said...

klu cite tempatan aku xtgk kt wayg..tggu kuar kat astro ria je..huakaka~ =P

klu nk gi wayg gak make sure org len yg lanje..aku xmo kuar duit sendiri..sbb klu ikut minded aku lah, wayg tu seswai tgk cite² action yg sound effect/gambar dia xleh dpt lah klu tgk kt rmh...unless aku ada home theater sendiri/guna tv HD..paham dokk?? ngee~

tp aku feminatttt upin ipin..cuteeeee...lagi cute dari ko lah..aku pasti! hahahaha~ yg tu aku ada tgk kt wayg..sbb mmg best! mabelessss! ^_^

Along Tapa said...

yana mib

akhirnya ada kata sepakat...aku setuju upin ipin tu lagi cute dari ko....haha...tapi bukan upin ipin tu pun sound effect dia dasat ke??

sbb tu la aku mintak producer tu buat citer gempak cenggitu..barula sepadan dengan sound system wayang tu...

ieQa sWetLuv said...

along, ko je ler tukang buat filem, konfom free aku masuk wayang nty x yah membazir beli tiker ye dok! huahuahua



sesungguhnya aku pun da bosan tgk filem melayu now ngee

iwan_dextrous said...

3gp gak best..hahha

Along Tapa said...

ieQa sWetLuv

nak aku buat movie?boleh...bagi aku bajet..haha

iwan dextrous

bongok ko...

nas said...

so better xyah tengok citer 2 alam..ngeee...xbest :P

latest entri:

dara gersang

Along Tapa said...

nas

haha...sokong....ternanti-nanti bila penerbit nak keluorkan filem yang gempak2...

|arieza| said...

hahahha aku hard core fan upin ipin jugak!!!!!!!! terbaek!!~

Along Tapa said...

arieza

yeah!!!sama...bila agak2 nak dewasa ek..haha