Wednesday, October 27, 2010

Entri emo...ikut korang la nak baca ke taknak

Alkisah

Ntah apa jadik ntah...entri lepas, entri lagu jiwang...ni lak entri emo...mungkin aku dah pandai nak main feeling-feeling kot...tu tandanya aku ni manusia gak...bukan robot ek...memangla aku sporting, ceria lagi comel....tapi aku still reti gak terasa kan...tapi korang yang baca ni bawak bertenang ek...aku emo kejap jek...nanti ok la tu...tapi aku kena lepaskan gak emo ni kat memana...jadik korang yang rajin dan baik hati sangat nak baca dan komen tu, mekasih la ek...

ok..macam biasa la...nak emo pun kena dalam point form...kalo tak, aku rasa tak berseri hidup aku tanpa point form ni....oh..sebelum aku terlupa, emosi aku masa menaip ni ialah, bengang, sakit ati, makan dalam, marah, takde gelak-gelak(siyes aku tarik muka ketat sambil taip ni...bertangkup 3 inci lagi)...jadik, korang pun kena baca sambil buat muka bertangkup gak nak ambik feeling tu...aku ajor cemana nak buat muka bertangkup ni...rapatkan kening serapat-rapatnya...kalo dapat bersambung pun best...lepas tu kontrol tahap kekembangan hidung tu...jangan bagi kembang sangat....nanti nampak macam korang tahan berak....lepas tu buat muncung sepanjang yang boleh...kalo boleh tahap sedepa lagi bagus....pastu cuba tarik dan lepas nafas dengan keras...tapi berhati-hati jangan sampai terpancut lendir-lendir hijau dan taik-taik hidung itu...ok...dapat??bagus...kekalkan ekspresi muka tu sampai habis entri ni....

  1. aku akit hati betul orang tak reti nak appreciate kije yang aku dah buat berbulan-bulan...mungkinla hasil kije tu tak macam apa yang ko expect...tapi sekurang-kurangnya appreciate la...ko ingat nak menghasilkan kije tu senang ke...makan masa berbulan-bulan...memang la aku tak entirely selesaikan kije tu...punya la aku curahkan semua masa dengan kederat aku, punyala aku bersusah tak tido malam, punyala aku hari-hari praktis guna peralatan tu daripada aku tau sikit sampai aku tau banyak, punyala aku letak segala feeling aku kat kije tu....sekali tengok apa ko cakap??"eee...tak suka la...apsal ko buat benda ni cenggini...buatla yang jenis lain...aku tak suka betul stail ni...macam itu-itu la...macam ini-ini la...."..sebel...tak boleh ke ko guna ayat yang lagi sakitkan ati aku nak cakap??punyala aku berharap sekurang-kurangnya ada sikit ucapan mekasih sebab ko susah payah buat....bukan susah sangat cakap mekasih...sekurang-kurangnya sejuk ati aku....dah tu bila ko tengok aku melenting, baru la ko terhegeh-hegeh nak cakap "laaa...sori la..."..damn...what??ingat just cakap sori jek aku pun terus "yeay!!i'm back on earth again!!!"...dahla...abis hati aku yang dah tercedera ni sape nak bagi rawatan mulut ke mulut??kesian dia tau...ni yang mula aku buat lagu jiwang lagi kang...Iwan gak yang kena tulis lirik bunga-bunga lagi....ko suka kan wan lirik bunga-bunga??
  2. ni satu hal lagi....aku tau la bai aku dah takde duit...pokai...ko fahamla penyakit hujung bulan ni...nak-nak duit aku dah lebih separuh bayor benda yang aku tak merasa langsung kat hujung lidah aku ni....dah tu ko reti-reti la kalo aku kengkadang mood swing...ni tak...ko pikir ko jek punya mood swing...jangan sampai aku hilang pertimbangan akal yang berIQ 200 aku ni....karang aje dari aku mood swing aku terus swing ko berpusing-pusing macam eye of Melaka(aku tengok tak bukak-bukak benda ni..diorang tak de promotion ke wei??)...dah tu cuba nak berlagak normal, citer kat aku macam makbapak aku tu kije dia macam ATM machine jek....taula makbapak korang jenis kalo takde duit, mintak terus dapat...yang aku ni, kena timbang gak adik-adik aku nak hidup gak...ko hengat aku ni anak tunggal ke??aku anak sulung towh...dalam kepala otak aku yang cerdik ni just pikir kalo apa-apa, lepaskan bebudak kecik kat bawah aku ni dulu....bila diorang dah selesa baru aku pikir aku...jadik, kalo ko dah bosan sangat nak layan aku yang tak berduit ni, pegila carik orang lain yang berduit dan setaraf dengan ko...buat apa ko pegi susah-susah nak layan aku...lagipun kalo ko layan aku pun, makin buat aku makin terasa dengan cerita-cerita dan perangai ko tu...aku reti la orang tua-tua kata enggang dengan enggang, pipit dengan pipit sparrow dengan sparrow...aku taknak guna perkataan yang kena strikethrough tu sebab boleh mengundang maksud tersirat...korang faham-faham la ek...
  3. aku letih la layan orang yang tak reti-reti ni....kalo dah sekali aku cakap jangan, taknak, tak suka, taknak pikir, korang reti la aku memang taknak langsung pikir atau dengor benda tu...apakan lagi nampak...ni ko tak...eh....makin ko bangga-banggakan pulak dengan benda yang aku tak suka tu....dah ingatkan beribu kali pun ko macam tak reti-reti jugak...agak apa susu yang ko minum masa kecik dulu...susu getah ke???padanla memantul jek semua yang aku cakap kat ko sampai  ko tak reti-reti nak faham...sibuk bagi alasan pujuk rayu..sibuk nak tunjuk-tunjuk garang, terer ko kat aku....mentang-mentangla aku ni jenis yang cool tak suka nak bergaduh-gaduh...ko makin suka naik kepala....buat perangai tak reti-reti....janganla sampai aku masuk hantu benggali, aku lipat-lipat ko macam roti....takkan nak sampai cenggitu baru nak faham...aku nak bagi ko nasihat, peringatan...bukan nak bagi ko mati...sah ko ni memang jenis daun keladi....
  4. ko kan reti aku ni dah masuk alam dewasa....ko kan tau aku ni tau cemana nak timbang yang mana penting yang mana tak....tapi apa la pasal ko ni tak faham...aku ni tak suka kena paksa...ko dah kenal aku lama...ko tau aku memang freethinker...makbapak aku ajor aku jadik indipendent...tapi apa pasal ko sibuk-sibuk nak tolong aturkan hidup aku lak??ikut aku punya suka la...bukan nya aku buat kije salah pun...bukannya aku buat dosa besor pun...belum ada rekod lagi aku tikam anak orang...belum ada rekod lagi aku rabak kan anak dara orang....belum ada rekod lagi aku jatuhkan kerajaan melaya ni....yang aku tau rekod salah aku dengan ko, aku jarang nak layan perangai ko, aku malas nak ikut aturan ko, aku malas nak makan jarum-jarum ko....alang makbapak aku sendirik pun suruh aku pikir sendirik solution kalo ada masalah...aku appreciate ko datang dengan baik nak setelkan masalah aku...tapi kalo dah sampai semua nak ikut aturan ko, sampai berak aku pun ko nak jadual, apa lobang nya tu?kalo cenggitu, apa guna Tuhan bagi aku otak cerdik pandai ni??buat pameran kat muzium ke??asyik-asyik ko suruh aku pikir la...skang, ko pikirla aku cakap ni betul ke tak...
  5. tapi..ada tapi ek...ending ni...ko bernasib baik sebab aku ni bukan jenis yang kalo tak puas ati terus nak meloncat, lempang muka ko tu...sekurang-kurangnya kalo aku tak puas ati, aku diamkan jek...dah jadik pekasam baru aku cakap...tu pun dalam bentuk point form cenggini gak...tapi lagi ringkas...takde ulasan emo macam skang....so takdela ko terasa sangat aku marah kat ko....eh....aku silap gak...aku ingat aku lepaskan tak puas ati aku kat ko, ko reti la nak faham...tengok-tengok ko pun sibuk nak marah gak...kalo ko marah bukan main lagi aku sejukkan...bila aku marah ko makin nak marah lak tunjuk sape terer...last-last aku diam, lepas tu menambahkan lagi la bengkek dalam hati aku ni...tapi hati-hati la ek ko...jangan sampai satu hari, tahap sabor aku yang tinggi ni sampai puncak...masa tu kalo aku marah, aku sendirik tak sanggup nak tengok...kalo ko tak caya ko tanyala adik-adik aku, si cecep tu, miamans tu, fishah tu...aku dah tua-tua ni malas nak marah....kalo zaman memuda dulu rajin la aku hangin satu badan...darah tengah panas...ni jam, dah masuk umur dewasa ni, takkan aku nak jadik macam orang tak sador lak nak ngamuk tak masal-masal...jadik, janganla ko buat aku sampai puncak  kasih sabor aku tu...
p/s: dah korang...rentikan la buat muka bertangkup tu....lega sikit lepas bengang ni....nak aku cakap personal kat orang lain, bukan semua orang faham pun...maklumla, semua pandang aku macam manusia yang selalu ceria jek macam takde rasa reti nak touching-touching ni kan....oi...announcement la wei..aku manusia gak...

23 comments:

Si Sangkar Hitam said...

salam...
huhuhu lex bro...risau gak kalo ko x emo...
sb tkut la ko jin ke bunian ke...
heheheh..
betulla kekadang kite ni ade masalah..orang x reti2 nk memahami
perasaan dan jiwa yg bergelodak dalam hti..(huh jiwang gitu)
so tips aku..
apa kata KO bce bnyk2 surah muhammad...
insyaallah ok pastu...
ok lex ek

ieQa sWetLuv said...

mintak maaf la bebanyak ye along.. aku cuba nak memahami aka menjiwai apa yang ko rasa, tapi aku x tahan nak tergelak la bila kau hambur segala.. haha..


papepown sabo ea ngucap ngucap hehe

y@n@ M!B said...

sapa kwn ko yg wat ko tacing ni?? meh aku luku pale dia..

nk aku pujuk ke long?? ololo mucuk mucuk along...meh aku lanje ayam grg mekdi meh...

ngahahaha~











eleh senyum la tu bc komen aku...lalalalalala~ =P

nabilah_2908 said...

betul2 bengang En Along nih...penat juga mengerutkan muka sambil membaca segala luahan isi hati jantung En Along di sini....

tapi sekarang ni dah lega kan..??

cuba la senyum sikit....kata comel... (^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
CHINTA

KERDILDESA said...

panjang lebar entry kau kali nie along .
cool okey .
biasala manusia.
semua ada perasaan . kalau ta der perasaan samalah kita mcam robot buatan jepun yang berwarna puth tu .
robot yang mahal tu ..

ceh apa aku merepek nie . hHAHA

Anonymous said...

agak tacing ye mood hari ni?
sabar la ye...2 je aku leh cakap..:)

ikhlas dari meon pompuan..

Along Tapa said...

si sangkar hitam

huhu..mekasih tips tu..ada cara lagi cepat la nak hilangkan panas ati...bila marah time berdiri, duduk..kalo time duduk, baring...kalo time baring,tido..tu ikut hadis...senang kata pegi kat tempat lebih rendah..ataupun belajor la rendahkan diri ek...


ieQa sWetLuv

haha..aku sendirik pun kalo ingat balik perangai aku tengah marah, mesti aku gelak...

Along Tapa said...

yana mib

ayam goreng mekdi?ngam jek...huhu...aku memang senang dipujuk...lalala~~

nabilah

aku taknak senyum sikit....tak best...aku senyum bebanyak ni...barula terserlah kecomelan~~~

Along Tapa said...

KERDILDESA

bukan robot putih yang mahal nak mampos tu skang pun dia dah upgrade sampai boleh tunjuk ekspresi ke??huhu

Meon pompuan

haha...apa-apa pun Meon memang terbest~~~

makdara TERdiva said...

bawak2 bertenang k..
buat derkk jer dgn org macam ni..memanglah sakit hati tp lagi dikenang2kan dan dilayan mereka yg tak reti bahasa ni..lagi buat kita tensen..depress..sedih..kecewa dan yg sewaktu dengannya..

jom kita shuffle dulu..eh!

rupa2nya kita samala..MDT pun anak sulong..but they called me Yong.. :D

Along Tapa said...

makdara TERdiva

haha...kalo aku tak sulung, takkan orang panggil aku ALONG...orang yang tak reti2 ni, ubat dia kalo ikutkan lempang jek...nasib aku ni penyabor lagi...

skeldeck said...

weh...
siapakah yg memberi dorongan untuk ko wt entri kli nie..
pe yg da jd weh...
sah ko marah nie....
relex2...
huhhu

Along Tapa said...

skeldeck

haha...rilex r ni...

bofoyengfeng said...

sabar cik sabariah..sabar....

Along Tapa said...

bofoyengfoyeng

sabariaaaaaahhh~~~~

nas said...

kalau xnak bace cmne? ehehhee..gurau la...erm..bese la emo....aku pon pernah emo gak..yang penting jangan emo sgt yek...nanti orang kate cm pompuan lak...cool je beb :P

YOUsoF said...

Sangat panjang luahan hati lelaki kau tu Long.. Aku cube paham dan cube gak buat muke berangkup tu ;DD

*Sabar² dan sabar...

Along Tapa said...

nas

taknak baca takyah la baca..haha..

aku emo jap jek...tak lama pun...


YOUsof

sabor la ni bai...

d_tieah said...

Perghhh..
Meleleh peluh aku even ade 3 bijik aircond long..
Mmg pns entry ko ni..
Hehe..
Sabar ye long..
Tu la gunanya blog kan tmpt utk kte cte mcm2 perkara..
Anak sape ntah yg ko dok ngate ni ek?
Tertanya2 plak aku..

iwan_dextrous said...

ko apsl..x puas ati ckp...hahahahah

!@#$%^&*

Along Tapa said...

d tieah

yang pastinya dia tu anak makbapak dia la....haha...leks tieah...aku suda sejuk...


iwan dextrous

bajet garang la...ko gi buat lirik skang...haha

ainz said...

Emosi btul ko harini,yek?hehehe..aku pun emosi gak..biasela..manusia..tu tanda kita ade perasaan..xpe..luahkan je kat sini..ade je yg sudi bace.. *wink*

Along Tapa said...

ainz

huhu...tula...korang-korang ni memang rajin melayan entri aku walaupun aku marah dan ckap benda tak masuk akal...sayang korang lebih2...haha~~~~