Thursday, October 14, 2010

Proses-proses Along update blog

Alkisah

Mungkin korang tertanya-tanya ek(walaupun aku tau ramai yang tak amik kisah pun) cemana proses dak Along Tapa ni masa dia nak update blog...almaklumla ek....setiap kali update mesti darjah kecomelan tu tak kurang ditambah lak dengan tahap kewarasan yang menguji kesaboran kalo membaca entri-entri yang dah dipost...jadik kali ni aku nak kongsi cemana proses aku tetiap hari kalo aku nak update blog...lagipun kalo korang pengunjung setia blog aku ni mesti korang tau yang aku ni update dalam seminggu tu paling banyak pun 3, 4 entri jek...mengalahkan YB tahap kesibukannya....payah nowh nak update...kalo komen blog orang, tak dijemput pun sador-sador dah bertebeng dah muka aku komen...

So cenggini la proses aku setiap kali aku nak buat satu entri...

  1. Memula dah tentu le aku bukak Tenggiling lepas tu bukak browser...macam tak reti-reti...lepas tu tengok email mana tau ada material yang syok nak dibaca dan dikongsi...lagipun bahagian yang paling aku suka baca ialah bahagian spam...syok betul tengok orang hantor spam bukan-bukan kat email aku...nak gelak pun ada...
  2. lepas tu aku terus la bukak webpage ni...memang wajib aku bukak tetiap hari....nak tau gak apa update baru penulis tu tulis....tapi biasanya pemalas betul penulis blog tu...bila aku buat entri baru, masa tu la dia baru post entri baru....
  3. lepas tu aku tengok penambahan komen...kalo ada, aku reply komen-komen tu dengan penuh setia...maklumla...kalo kita tak sayang member-member yang rajin komen, cemana member-member nak sayang kita gak...korang sayang aku kan??*sparkling~~~
  4. lepas tu jenguk kat cbox...mana tau ada yang rajin tinggal jejak...aku memang rajin tengok blog orang yang tinggal jejak ni...tapi jangan marah ek...kengkadang aku jenguk jek...rasa cam minat baru aku komen...
  5. lepas tu tengok kat bahagian member yang baru update...loncat pegi blog diorang dulu tinggal kan komen yang bermakna dengan cara yang penuh kecomelan lagi bergaya...
  6. lepas tu baru aku tekan button new post...sikit punya jauh perjalanan...
  7. benda yang memula aku tulis, Alkisah...lepas tu baru pikir nak update apa...
  8. takde idea??takpe...bukak solitaire kejap...
  9. tulis tajuk...padam...tak best...tulis lagi..tak best...tulis lagi, bior kan dulu...main solitaire balik...
  10. tenung tajuk lelama...lepas tu amik gitar, main 3, 4 lagu...
  11. tengok balik tajuk, tulis dua tiga patah perkataan kat bawah alkisah...
  12. padam balik semua sekali...tulis tajuk baru...
  13. bukak game solitaire baru..settlekan lagi...amik gitar, main lagi lagu...
  14. tulis balik semua sekali secara one shot dari tajuk sampai abis...
  15. preview sebelum publish..baca balik tahap keganasan tu...kalo ala-ala lembut jek, edit....
  16. tambah keganasan...
  17. preview balik...
  18. amik gitar balik, sambung main solitaire lagi...
  19. pastu baru check apa yang nak edit...
  20. dah puas hati, post entri...tadaaa...siap satu entri...
p/s: tengok tu...sikit punya banyak proses aku nak update...jadik jangan le salahkan aku kalo aku update ikut sukati makbapak aku jek...contohnya kalo proses main solitaire tu, tak dapat settle, aku akan main sampai settle baru aku pergi ke move seterusnya...penting tu solitaire...menjana otak aku menjadik lebih mentel...ehem ehem...korang punya proses post entri mesti tak se"complicated" aku kan...korang kan senior power...aku budak baru nak belajor kat mana button shutdown...*bangga~~~

28 comments:

echah mashuri said...

ahha...gilak....mmg payah r nk dapat buah tgn kat blog ko neh..tp xpe..kuantiti updte xpnting bro..kualiti tuh pnting..kualiti!

Along Tapa said...

echah mahsuri

gile cekap ko komen...tak sempat bernafas aku...jap...kat rumah aku kualiti takde..yang ada kuali bulat jek...sama ke??(serius bebuat blank)

masturah idrus said...

terbaek r along... patut la entry semua berkualiti... *wink2* haha

budak_nakal said...

haha..punya panjang proses ko nak update blog wei.. aku ni malas dah nak update.. (tanda nak delete blog lagik) muakaka :P

nas said...

perghh..amat komplikated la proses ko nak hupdate blog..terseksa plak aku rasekannyer..hehehehhee...
weyh,aku pon da tak de idea nak tulis ape kat blog..anyone ? :P

Si Sangkar Hitam said...

bestnye...
nnt rjin2la tgk blog aku...
n follow gak k

Along Tapa said...

mashi lalalala~~~

yea...tu la nama dia proses pemeringkatan dua kali..barula suci lagi murni entri tu...padahal aku sendiri kengkadang tak faham entri aku...

budak_nakal

alasan semata-mata jek tu..padahal aku pun taktau nak update menda...

Along Tapa said...

nas

haha...tu nama dia alasan orang blank yang tak reti-reti nak ngaku malas...nak buat entri tak susah...semua benda keliling ada can nak jadik entri...cam kalo tengok kipas, buat le entri andainya kalo ko nak berak, cerita la pasal kenikmatan masa berak tu..erk...

Sangkor itam

haha..blog ko rajin gak aku ushar...lama dah follow...tapi jadik silent reader sebab tak berani nak komen...topik ko sangat berat~~~

nas said...

yeker? heheheh..berat ker nak komen...xper2..thx follow blog aku...aku follow balik blog nie :D

Along Tapa said...

nas

mekasih...topik ko takde la berat...tu reply untuk sangkor hitam...

d_tieah said...

Haha..
Boleh tahan la proses nye..
Ade plak main solitaire..
Lain kali ko main la counter strike, aku sure idea ko dtg cpt..
Cayolah ckp den ni ha..

echah mashuri said...

nas..ko xleh updte dah,,ko kan xsihat,.haha..tetiba lak..

long..mstla cekap..xtgk ke kt chatbox tuh bape kali ak suh ko hupdte blog..ahahah...

Along Tapa said...

d tieah

main solitaire r...baru guna otak..kalo aku main counter, tu guna nafsu dan reflex...

echah mahsuri

huhu...ko ngadap cbox tu bape jam???haha~~~

ayue said...

amboii amboii !
sampai 20 step kene ikot na post entry baru yep ?
hebad laa lu . HAHA .

Along Tapa said...

ayue

tu secara random jek tu...kalo tak random, rasa-rasanya sampai 100 step kot..sebab termasuk cancel tak jadik update...haha...

nabilah_2908 said...

wah...complected juga yer proses pembikinan entry baru kat sini...hehehe...

solitaire..dulu..time2 study...rajin gak main...siap leh tunjuk lagak kat kawan2..sbb mampu menyelesaikannya dgn mudah...hehehehe...

tp sekarang...lama sesngt tinggalkan game tu... :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
OH MALAYSIA

ieQa sWetLuv said...

wahhh agak complicated jugak r proses nak mengapdate ko ni along.. tp update la jugak kan... dari aku ni hampess.. haha

Along Tapa said...

nabilah

kalo ko kije gomen, aku kompiden ko tiap2 ari sempat main solitaire tu...haha

ieQa

haha..tula ko..jangankan kata update...aku menjerit-jerit kat komen ko pun ko buat dek jek...

y@n@ M!B said...

mcm pompuan buat kojo..aci x aku ckp cemtu?? wakaka..mmg nk cari gado je dtg blog ko nih..haish..

aku lg suka men FreeCell..lg mencabr minda dari solitare cam kanak² ribena jek...lalalala~ =p



















peace! v(^_^)

nizam omar said...

banyak betul ye step2 ye...kalau saya..hantam saja lah labuuuu...hehehe

Along Tapa said...

yana mib

myb sbb tu org cakap aku lomentik...weeekkk....

apa da...freecell lagi senang...average aku menang 97% dari 358 game...huhu..


nizam omar

step2 tu hanya fatamorgana semata-mata...ecewah bahasa aku...huhu

bofoyengfeng said...

panjang gilo ekau punyo step...humang aii...nasib baik takde step kena gi makan nasik dulu...heheh..

Along Tapa said...

bofoyengfoyeng

a'ah ek...aku lupa nak masukkan sekali...haha~~

ainz said...

Aku lg suke main freecell..solitare aku kureng sikit sbb slalu kalah..hik3..

Tq,sbb slalu drop komen kt blog aku..komen ko mencomelkan lagi blog aku yg dah sedia comel tu..hehe..

Trah Wann said...

amende lah complicated gila babeng nih T____T

ko main solitare tu boleh dapat idea ke ? aku kena main dota dulu baru idea datang mencurah2 .

komen ko yang comel tu sangat menambahkan kecomelan semulajadi blog aku .

terimo kasih yo T____T

aku rasa macam nak panjangkan lagik komen ni .

tapi tak ade idea , jadi aku blah sekarang T___T

Along Tapa said...

ainz

sbb tu aku main solitaire...aku paksa otak aku bekerja sampai tahap kritikal..tu yang mentel jek entri tu...

huh??kecomelan aku tererlah lagi.. *sparkling~~~


Trah

main dota aku terus takde idea...sebab bila main, terus otomatik aku tekan cheat dia...haha

disebabkan ko budak kecik yang cumel, aku bagi can ko merasa jadik cumel sekejap ek...

suzie rahman said...

wat 20 perkara dititik berat tu,hihi.

Along Tapa said...

suzie rahman

huish...sudah semestinya~~~