Friday, December 31, 2010

Tips nak tau awek itu dah berpunya ke belum...

Alkisah

mukadimmah...macam biasa...korang bawak bertenang dulu...aku nak promote HHD kejap...bagi korang yang nak baca entri yang kontroversi, bahasa melampau dan straight dari jiwa, korang pegila sana...kenapa beria-ia aku promote HHD ni lak??sebab aku bercerita pasal benda yang best...pasal...korang pegi baca sendiri...tapi peringatan ek...sila baca dengan akal yang lapang, jiwa yang tenang dan bukan dalam keadaan mabuk atau mamai...sebab takut korang tak dapat tangkap yang mana satu makian, yang mana satu sarkastik atau yang mana satu benda yang aku ceritakan nanti...

ok...ada benda lain nak masukkan kat perenggan awal..tapi takpela..aku letak bawah-bawah nanti...hehe...ni aku nak cerita tips nak tau sama ada awek tu dah berpunya ke belum..bukan apa...mana tau kita dah syok-syok tangkap jewang kat diorang...sekali tengok dah ada orang punya kan..jadik, meh kita tengok...aku try senaraikan yang mana aku mampu...ahaks...

  1. korang tengok status FB diorang...kalo diorang letak status "married" tu, jangan dipikir-pikir la nak masuk line...tu memang dah tahap sayang sampai mati tu bai...tapi kalo setakat bubuh "in a relationship" tu, tu tandanya masih ada harapan lagi tu...
  2. yang ni perlukan kecekapan bijik mata...korang perhatikan kat mana letaknya jari-jemari diorang yang halus lagi menawan tu..kalo doploh patjam jari kat handphone, tak beralih-alih...sibuk mereply SMS..even kalo time berbual pun...memang takyah cerita lagi la bai...dah tahap sayang sampai mati la tu....
  3. ni kena pandang sekilas pandang...tapi takyah tengok kat budak sekolah la...jarang ada tanda ni...dengan pantas tengok jari diorang...ada tak cincin...kalo ada, kemungkinan dah ada yang punya...tapi kengkadang cincin tu hadiah mak bapak atau saje-saje nak pakai bagi nampak cool..so, kena gabungkan dengan teknik yang ke-2 tadi...
  4. yang ni pulak dari pe'el...korang tengok awek tu gila hepi meloncat-loncat..jenis peramah, periang, kepala ketotol...then bila handphone berbunyik, secara tetiba jek dia menjadik pemalu, main sorok-sorok ke lari dari orang ramai...cakap pun bukan main lagi mak aih manjanya...lembut jek suara menggenyeh-genyeh...korang carik jela target baru..
  5. ni stail yang paling gila babeng punya...dari korang susah-susah berteka-teki, korang tanya jek direct...janganla korang tanya terus dah ada pakwe ke belum...kalo yang jenis sayang sampai mati tu memangla jawab dah ada..dengan muka berlagak lagi...korang tanyala berkias-kias sikit...mesti terjawab punya persoalan tu...
  6. ni kalo korang cukup jantan la..pegi tanya makbapak diorang...untung-untung boleh pegi meminang terus...baru melepas sang pakwe yang sayang sampai mampos tu..betul tak??haha~
  7. ok..ni cara yang paling weak..tapi still available gak..rajin-rajinkan diri mendengor gossip dan findout cerita sikit-sikit pasal awek tu dari kawan-kawan dia..mana tau terkeluor gossip dia dah ada pakwe kan...kalo takde keluor gak walaupun korang dah tanya direct, jangan lepaskan peluang bai...ikan dah nampak kilas..tinggal baling pancing jek..
cukupla ek..nak bebanyak kang, abis lak terbongkar rahsia awek-awek ni..marah lak diorang...bagi pembaca pompuan lak, aku nak bagitau cara nak tau laki ni dah berpunya ke belum, macam payah...sebab walaupun jantan tu dah ada bini, dia masih lagi bujang 3 tempat kosong...payah kot...huhu

p/s: sebelum terlupa...aku nak ucap terima kasih pada BSI-BSR-VIVIAN(gorengger 100), Afizz(gorengger 101), burnkelana(gorengger102) dan jugak korang-korang yang jadik gorenggers awal-awal dulu...dah jejak 3angka dah...aku rasa sangat berterima kasih...takde hadiah, takde award..sebab tak adil bagi korang-korang yang dah follow dari awal kan??

Wednesday, December 29, 2010

Cara-cara kentut dengan bergaya,,,

Alkisah

dah lepas buat entri sensitif, emo, kena la buat entri gembira lak kat sini kan??bagi korang yang nak baca entri emo dari aku, pegila klik kat HHD terserlah pula sifat sensitif aku kat situ..bila baca balik segan lak...tapi nak tarik balik entri aku malas...biorla...kata luahan hati..kan?

ok...entri ni kira backlink kat yana mib sebab kata aku expert bab kentut mengkentut ni..ada ke patut..jadik, aku terpaksa mintak tolong sang Meon untuk bagitau aku cemana tu cara kentut yang penuh bergaya....so cengginila kiranya poin-poin yang diserahkan oleh Meon...

  1. jika kita berada dicelah orang ramai, kita jangan malu-malu untuk kentut secara total...caranya, buat muka takde perasaan, jalan seperti biasa dan kentut tanpa rasa bersalah...sebab dengan penuh confirmnya orang takkan pandang kat korang...lagipun, sape sanggup nak pegi cium bontot sorang-sorang kat situ kan?
  2. ni kalo korang berdua saje...biasanya kalo dengan awek@balak korang...ye..kita kena cover macho/cun kita tapi pada masa yang sama mendapatkan kelegaan siksa yang ditahan-tahan itu..jadik, cemana caranya??Meon kata suruh buat cenggini...secara tetiba buat sesak nafas macam orang dah betul-betul nazak...lepas tu cakap la yang korang sayangkan dia sangat-sangat...nak hidup dengan dia...sanggup terima buruk baik diorang..pastu tanya sanggup tak dia terima apa-apa yang korang lakukan??kalo dia cakap sanggup, korang tarik nafas panjang, senyum, pejam mata dan lepaskan kentut anda dengan sewenang-wenangnya...*akibat tanggung sendiri ek kata Meon
     
  3. ini pulak kalo kat dalam swimming pool...korang mesti taknak kalo saham jatuh kan..body dah ketak-ketak..tak pun stail dah gorgeous gila...sedang berlagak macho atau cool sambil berenang-renang..secara tetiba rasa nak kentut...jarak darat jauh lak tu...dah tu kentut dah dihujung lobang majinbu ni...korang lak taknak standard jatuh lak tetiba keluor bubble-bubble seksi tu...jadik apa nak buat??menyelam kat dalam air, dan berenang secara berpusing-pusing macam helikopter dan lepaskan kentut secara berperingkat...jadik, orang takkan tau dari lobang mana keluornya udara tu...lagipun sape nak telan bubble tu kan??haha
  4. ni pulok kalo berada ditempat kije...kita memang kalo boleh nak ngelakkan keluor kentut silent tu..sebab kentut jenis tu memang silent killer...macam senjata biokimia...bior yang kuat macam meriam tapi takde efek yang berpanjangan..tapi cemana nak bagi tak kantoi?mudah jek..pegang monitor atau laptop korang, tarik mengikut rythm kentut..lepas tu cakap "bangang betul la monitor@laptop ni...beralih lak dia" dengan muka yang bengang...
  5. masih di tempat kije tapi kalo korang kentut jenis silent killer...korang kumpul ramai-ramai lepas tu buat cerita hantu pasal opis korang...cakapla korang pernah kena..tetiba terbau bangkai sorang-sorang kat ofis...pastu kentutla...lepas tu cakap "tengok tu...datang dah bau ni..betul la aku rasa ofis ni berhantu.."
cukup ek 5...lagipun aku rasa semua orang ada skill yang hebat pasal kentut ni...aku kurang sikit...mungkin tuan Ujang boleh membantu...haha...

p/s: baru aku perasan...jarak aku update ni macam dekat sangat lak...haha...lantakla...korang tak kisah kan?

Sebab-sebab berlakunya kes pembunuhan terlampau

Alkisah

ok..entri ni aku backlink kan kat Anastasyea...dia listkan kes pembunuhan kejam yang berlaku sepanjang tahun 2010...bila aku tengok entri tu, aku terperasan satu benda...kalo kes bunuh secara kejam ni boleh disenarai panjangkan cenggitu, maksudnya jenayah ni dah boleh dikira macam public threat la...betul tak?jadik kalo kita nak tau solution untuk kes-kes cenggini, kita kena tau dulu mana datang punca yang membuatkan orang sanggup bertindak membunuh secara kejam cenggini...jadik macam biasala aku listkan mengikut susunan rawak(pernah ke aku list ikut susunan??haha) sebab-sebab berlakunya kes pembunuhan kejam ni menurut pandangan aku...

  1. salah satu sebab utama ialah duit...yep..duit yang korang kejor hari-hari tu...contoh yang boleh kita nampak kat Malaysia tercinta ni macam kes Sosilawati dulu...orang kata kes ni disebabkan dendam la...sebab taknak rahsia terbongkar la...apa la...tapi aku kata sebab duit...sebab apa?yang kena bunuh tu banyak duit...yang membunuh dan rancang bunuh gak buat sebab nak cover pasal duit diorang...jadik, kes ni terjadik sebab duit...habis cerita..takde drag pikir motif semua...tu bukan kije aku...tu kije polis..
  2. ni pulak sebab tak puas ati...kebanyakan kes bunuh disebabkan hal ni la...orang ni tak puas ati dia lagi pandai la...tak puas ati sebab orang tu lagi comel la...tak puas ati sebab barang orang tu lagi power bini kena ngorat la...secara jujur aku rasa benda ni nonsense betul...bukan ke kita dianjurkan kalo tak puas ati, kita kena berusaha untuk jadik lebih baik...kalo ambik jalan singkat cenggitu sebagai langkah mudah nak habiskan tak puas ati, baik skang ni aku dah pegi bunuh mark zuckerberg tu dan rampas takhta facebook...sekurang-kurangnya rakyat malaysia bangga sebab facebook tu jadik barang buatan malaysia..betul tak?
  3. ni satu lagi sebab yang aku rasa tak logik..sebab kepercayaan karut...bagi korang-korang yang lahir sebelum awal 90an, korang mesti ingat lagi pasal Mona Fandey kan?bagi korang yang taktau, sila la klik kat sini untuk keterangan lanjut...tak pun pasal kes ajaran sesat yang membawak pada pembunuhan beramai-ramai...korang tengok kat sini untuk list panjang ajaran yang membawak pada massacre dari tahun 61M sampai la ni...aku taktau nak komen apa...jangan salahkan aku...bukan aku malas tapi aku terlampau amazed dengan kehebatan diorang pengaruh psikologi manusia sampai tahap tu sekali...
  4. diorang rasa tu tanggungjawab diorang...ni satu lagi pelik...aku bukan kondem polis atau askar...polis atau tentera bertindak bila diancam atau ada arahan jek...tapi ni dari diri diorang sendiri...mungkin terpengaruh dengan cerita kamen raider, ultraman, death note, doraemon(apsal tetiba lak ni?)..so diorang rasa this is the right justice...benda ni termasuk dengan kes bunuh diri ala-ala Alviss Kong dulu..bunuh diri pun kira membunuh jugak kan?
  5. membunuh sebab hobi...kes ni aku tak jumpa lagi kat Malaysia..tapi kat Europe, America boleh kata banyak gak...pada asalnya diorang membunuh sebab stress atau tertekan atau obses tentang sesuatu..tapi  lama-lama dah jadik macam kebiasaan...dan secara tak sengaja gak diorang jadik cam tak tentu arah lak kalo tak bunuh orang satu ari...
  6. membunuh sebab penyakit...korang pernah tengok cerita Saw tak??atau mana-mana sequel dia??aku peminat setia cerita tu.hehe...tapi bukan penyakit macam tu yang sebab membunuh(bagi korang yg tak tau, pembunuh tu ada kanser otak..dia buat trap yang intelligent dan membunuh untuk uji orang menggunakan"game-game" dia tu supaya survivor game dia menghargai hidup)..tapi penyakit mental macam skizofrenia...ramai orang membunuh sebab ni..terdengor suara-suara halus...tak pun tak sedar diri masa tu..macam automatik...no further komen~ penyakit kot...
  7. sebab terdesak...aik?yela...contohnya macam nak kena rogol ke, nak kena rompak ke..tapi yang aku tak faham, kengkadang sebab "terdesak" tu, sampai 4,5 orang kampung yang tak bersalah pun kena sekali...atau mungkin diorang dah terdesak betul-betul mula-mula...lepas tu dia terdesak lagi bunuh 4,5orang tu nak buang bukti...baik la dia bunuh jek semua hakim kat Malaysia ni...eh?jangan cakap aku ajor...tu sarkastik...sarkastik ok~~
  8. sebab tak suka sebab yang remeh...haha..macam tak logik kan?korang pernah dengar pasal Ted Bundy?serial killer dari US...kebanyakan mangsa dia ialah pompuan berambut lurus panjang sejibik macam ex dia...so, lepas dia break dengan ex dia, dia benci dengan pompuan cemtu..sape2 yang rambut panjang lurus semua dia bunuh..huhu...nasib baik aku ni bukan psikopath...kalo tak, lama dah orang yang macam ex-ex aku kena bunuh...lalala~
tu antara sebab-sebab orang membunuh secara kejam dari pandangan aku....rasa macam banyak lak aku list..tapi kalo korang ada nak tambah apa-apa, atau nak bagi pandangan, sila la ek..

p/s: tetiba aku terasa macam aku rajin membaca pasal serial killer dan serial massacre ni...adakah aku tergolong dalam geng-geng psikopath ni gak?hehe..

Monday, December 27, 2010

Ini teknik-teknik penting untuk berjaya...

Alkisah

Untuk mukadimah..bagila can aku bagi mukadimah...jangan la mintak loncat terus pegi isi...aku bukan jenis yang gelojoh tak hengat...Jangan tanya kenapa aku tak bercerita pasal kemenangan Malaysia sebab menang 3-0 dengan Indonesia tadi...dan aku taknak cakap tahniah kat player-player sebab menang tadi dan taknak bagi kata-kata semangat kat diorang untuk 29hb nanti...sebab dah ramai yang cerita aku kira...jadik, aku nak cerita pasal teknik-teknik yang biasanya semasa melakukan aktiviti tersebut...atau cara-cara yang orang lakukan untuk melancarkan pengeluaran produk...

jadik, aku taknak la tanya soalan bongok macam "korang pernah tak buat aktiviti ni?" atau "apa expectation korang masa proses pengeluaran tu?"...sebab semua orang wajib lakukan dan expectationnya adalah untuk melempiaskan seluruh tenaga dan usaha untuk mencapai cita-cita yang tersebut berdasarkan teknik-teknik yang berikut:

  1. Bagi cara yang pertama, jika tiada halangan dan petanda-petandanya telah ditunjukkan dengan jelas dan terang nyata, takde usaha keras yang perlu dilakukan...hanya perlu berada pada tempat yang betul, di sudut yang tepat dan burst on dalam bentuk one shot...cuma yang perlu dipastikan, jangan sampai tersasar pada sasaran yang sepatutnya...sebab teruk nanti kalo tersasar...memangla hasil produk tu dapat dihasilkan sepenuhnya...tapi korang terpaksa buat aktiviti tambahan bagi clearkan mana-mana jejak yang korang dah tersilap tu...bukan ke membazir tenaga dan masa tu...
  2. Ini pulak jika petanda-petanda tu dah ada tapi hasil produk tu macam terdapat sedikit masalah untuk dikeluorkan...ada sesetengah orang menggunakan bahan pelembut seperti air supaya produk dapat dikeluorkan dengan mudah...tapi ada jugak yang memerlukan bantuan tenaga tambahan seperti meletakkan force pada dinding kawasan supaya force dikawasan produk dapat ditambah supaya produk tersebut dapat dihasilkan...
  3. Jika hasil produk tersebut berada pada tahap yang sangat kritikal dan sangat payah untuk dikeluorkan, kita mempunyai dua pilihan iaitu sama ada ingin meneruskan perjuangan atau berhenti pada masa itu dan sambung pada masa yang bersesuaian...jika kita pilih untuk meneruskan perjuangan, mungkin kita perlu bersabor pada sedikit masa atau melakukan gerakan-gerakan tambahan bagi memaksa hasil tersebut dihasilkan...ada yang cuba untuk bekerja sambil menari dan ada juga yang cuba menggunakan teknik silat atau kuasa dalaman yoga bagi melancarkan produktiviti...
  4. namun begitu, jika hasil produknya terlampau mudah keluor ataupun hasil produknya bukan pada keadaan yang diingini...mungkin terlebih campuran cairan atau pengeluarannya pada tahap yang boleh membawa pada rujukan pegawai kesihatan, maka teknik pengeluarannya ialah cuba mengawal jumlah setiap keluaran pada satu-satu masa dan pastikan kita tidak tersasar pada lingkungan yang ditetapkan...cuba elakkan melakukan keluaran one shot kerana kemungkinan bagi hasil produk tersasar dari lingkungan yang ditetapkan adalah tinggi...
  5. dan ini merupakan teknik yang terakhir...jika kita sudah mendapat petanda tapi pada peringkat pengeluaran, tiada hasil produk yang dihasilkan, kita dinasihatkan supaya tidak terlampau memaksa penghasilan produk pada masa tersebut...lebih elok jika kita tunggu pada masa yang lain yang lebih bersesuaian dan pada petanda yang lebih jelas...
itulah teknik-teknik yang digunakan...diharap korang jangan marah-marah kat aku sebab aku hanya berkongsi...kalo korang ada komen atau pendapat, sila la ek...tapi janganla tanya aku teknik yang lebih complicated....sebab aku bukannya expert sangat pun.....

p/s: agak-agak korang, kalo aku bagitau yang aku cakap pasal teknik-teknik penting untuk berak dengan berjaya korang marah kat aku tak??tak caya cuba korang baca balik dengan mentaliti korang tau tu ialah teknik berak...kompem korang loya-loya...ahaks~

Saturday, December 25, 2010

Kenali jenis entri dulu kalo nak berblogging

Alkisah

Macam dalam HHD, aku ada kata aku nak berhenti blogging tapi tak jadik..so aku terpaksa diam beberapa hari nak ambik mood nak menulis balik...takpe kita abaikan tu...lagipun tangan aku gatal nak menaip...idea dalam otak aku menari-nari menunjukkan taring nak diekspress kan...jadik, ni salah satu yang aku perasan...first, kredit to miya insyira sebab buat entri pasal buat blog semata-mata nak hentam orang...aku mengaku aku buat HHD just untuk hentam orang, lepaskan tak puas ati, cakap semua benda yang aku tak puas hati kat dalam tu...tak macam kat dalam GB ni...then aku perhatikan link-link yang dia bagi tu...rupa-rupanya tuan tanah pena maya tu cerita pasal satu blogger ni yang menghentam blogger-blogger yang copy paste entri yang dia dapat dari forum atau mana-mana site yang ada kat web ni...secara tak sengaja dengan aku sekali terkena sebab entri lepas aku copy paste dari blog obefiend...

so encik blogger yang sorang tu, meh sini aku letakkan jenis-jenis entri yang biasanya blog letakkan dalam blog diorang...ingat dalam kepala...tak semua entri atau tak semua genre blog tu sama...setiap blog, setiap author dan setiap entri tu ada genre yang tersendiri...kita sebagai pembaca tak boleh nak main hentam jek...lagipun walaupun entri tu korang dah pernah baca kat mana-mana, tapi kita kena respek kepenatan tuan blog tu buat entri semata-mata nak kongsi kat orang-orang yang melawat blog dia...jadik, meh sini aku senaraikan jenis entri yang biasa bloggers kita buat...take note ye wahai blogger yang sorang...

  1. entri yang paling terang dan nyata dan yang paling ko menyampah wahai encik blogger yang sorang...entri yang dicopy paste dari blog atau site lain...memang kalo diikutkan entri jenis cenggini macam sampah...sebab entri tu takde identiti sang penulis...tapi kena ingat...tak semua blogger ada masa atau idea nak menulis..jadik entri copy paste ni dikira sebagai last effort atau penyelamat diorang mengekalkan trafik...lagipun ada dua cara nak buat entri copy paste ni...satu, copy, paste dan modify(kredit to irwan dan dark half sebab terangkan kat aku) dan satu lagi direct copy paste dan letakkan kredit kat penulis asal...benda ni dua-dua tak salah...lagipun, tak semua idea tu memang original dari otak kita...sebab even apa yang aku tulis kat blog ni pun kebanyakan dapat dari pengalaman aku, percakapan orang, buku yang aku baca, blog dan site yang aku lawat...so kita takleh nak kata idea tu pure idea dari kita kan?
  2. satu jenis entri lagi ialah jenis entri peluah perasaan...ni kebanyakan blogger pompuan yang buat...sori ek korang...no offense...even aku sendiri pun buat gak kat HHD...tempat aku lepas geram....entri cenggini memang tak ramai yang berminat nak baca..kalo ada pun korang memang jenis yang suka baca benda yang bernada emosi dan ganas-ganas ni...tak pun korang memang jenis yang suka stalk orang...entri ni tak perlu idea yang bernas...just yang perlu ada ialah situasi, mood yang bertepatan dan kehebatan penggunaan perkataan yang menunjukkan emosi sambil berlagak cool...
  3. entri sharing tips dan pengalaman...kalo korang perasan, kebanyakan blog yang ada trafik yang tinggi rajin buat entri cenggini...almaklumla...blogger makin ramai..dan yang baru-baru ni nak carik guide..so, entri cenggini memang banyak membantu...antara blog yang buat cenggini ialah aku(haha...perasan..padahal bagi tips ngorat awek jek), nash, ben ashaari(sape tak kenal dia kan?)...yup..entri cenggini memang banyak bagi info...tapi tak semua orang boleh buat cenggitu...perlukan pengamatan dan pemerhatian yang tinggi....
  4. entri jenis bergambor dan caption yang menggeletek ketiak...antaranya macam blog encik MT, blogserius, oh!kronologi(aku tak letak satu-satu sebab banyak) dan jugak telor dibasuh...diorang aku tak kategorikan sebagai pemalas...tula stail dan signature diorang...search gambor menarik kat net dan kongsi kat kitorang beserta caption satira yang betul-betul menarik...biasanya orang yang buat entri cenggini memang jenis yang rajin dan kreatif menggunakan material yang tak seberapa...betul tak?
  5. ni lak jenis entri catatan harian...dan seperti kebiasaannya lah...just blogger pompuan jek arif buat entri cenggini...sebab kalo blogger laki yang buat, dia jadik cenggini..."hari ni MU punya match postpone...damn"...besoknya entri baru..."ari ahad nanti aku tak update sebab nak tengok final Malaysia lawan Indonesia"...kan tak menarik tu...haha..sebab geng-geng pompuan ni memang hebat mengarang satu peristiwa tu jadik menarik mengalahkan novel chenta yang menarik di pasaran....ni bukan sarkastik ek...ni aku puji...heeee~~
  6. hampir terlupa...entri yang paling banyak blogger malaysia buat...entri hentam menghentam..tak kirala entri parti politik ni hentam parti politik tu, entri blogger ni hentam blogger tu...entri orang ini hentam orang tu...berhentam berhentam berhentum, masuk ISA mau??ahaks...huish...jangan carik pasal...aku pun pernah ambik risiko apa hentam menghentam ni dulu...memang seronok menulis...dan seronok orang lain baca...dan seronok gak orang yang komen...tapi orang yang kena hentam tu rasa tak seronok..jadik, sape-sape yang pernah kena hentam dengan aku tu, aku mintak mahap betul-betul ikhlas dari lubuk atiku...ecewah bahasa...tapi niat aku mintak mahap tu ikhlas ek...
  7. dan yang ni jenis entri yang aku baru jumpa...kredit untuk irwan dan blog tukang komen dia...dari nama blog dia jek kita dah tau dah dia buat entri jenis apa...entri tu ialah entri further comment untuk satu-satu entri yang dia pernah terbaca atau terkomen...dia akan quote entri tu, quote komen dia, then akan sambung komen dia secara panjang lebar kat blog dia...memang stail dia agak macam takde idea...tapi sekurang-kurangnya dia berjaya buat idea original tentang konsep blog dia tu...aku ucapkan kipidap deyy...stail ko memang sangat rare...huhu...
  8. ni pulak jenis entri ekspress...aku cakap entri ekspress kenapa lak...sebab dia buat entri tak sampai 30minit, takde cerita apa-apa melainkan satu perkataan yang penuh makna dan maksud tersembunyi...contohnya macam "berak itu satu matlamat disebalik nikmat"...jadik, kita kena pikirkan maksud tersirat dari entri dia tu...
  9. last and not least...entri yang aku despise tapi tak jadik salah sebenornya...entri bunga-bunga "saya sayang awak awak sayang saya"...haha...entri ni aku taktau nak explen sebab aku just baca tajuk, perenggan pertama, lepas tu aku blah....tapi sebelum tu aku berlari-lari comel ke jamban sebab nak muntah ijo...aku tak salahkan penulis tu nak kongsi kisah chenta beliau...just aku jek yang takde ketahanan diri nak baca entri cenggitu...huhu~
 tu antara jenis-jenis entri yang aku pernah jumpa...korang kategorikan sendiri la yang mana yang baik yang mana yang buruk...pada aku, semua tu tak kisah...yang penting kita appreciate effort sang penulis tu nak kongsikan cerita-cerita terbaru dia..kalo kita suka, kita baca dan kalo rajin kita komen...kalo tak suka, kita cepat-cepatla blah...lagipun tu kan blog dia...ikut suka dia la nak tulis cemana...kan??

p/s: aku suka taip apa yang terlintas kat kepala aku...sebab tu kalo korang tengok entri-entri kat blog aku tak pernah ada spesifik genre..korang lak cemana ek?
 

Wednesday, December 22, 2010

Imam Mahdi pernah muncul di Mekah??

Alkisah


Entri ini just entri tiru dan tampal jek...sebab aku tengah takde mood menulis...jadik korang baca jek la ek...

Tahukan anda pada tahun 1979 muncul seorang lelaki Arab yang mengaku dirinya Imam Mahdi. Lelaki ini bernama Abdullah Hamid Mohammed Al-Qahtani. Dengan bantuan adik iparnya Juhaiman ibn Muhammad ibn Saif al Utaibi dan 500 penyokong kuat ,mereka menyerang Masjidil Haram dan mengambil ratusan jemaah haji sebagai tebusan. Ini ialah insiden berdarah melibatkan militan islam pertama dalam sejarah kota Mekah.

hahha

Juhaiman ibn Muhammad ibn Saif al Utaibi - cool beard

KENAPA?

Persoalan pertama yang pasti berlegar dalam minda kamu ialah kenapa kumpulan militan ini menyerang Masjidil Haram? 20 November 1979 ialah hari yang cukup bersejarah pada kota mekah. Tidak pernah dalam sejarah islam masjidil haram dijadikan medan pertempuran bersenjata. Pada hari tersebut .Shit. Rasa skema taik lak tulis camni. Mari ubah gaya penulisan supaya lebih ranggi!

Juhaiman ialah seorang pengikut fanatik fahaman wahhabi. Masa tu dia percaya yang kesemua ketua kerajaan islam didunia adalah korup dan proksi kepada kuasa barat terutanya Amerika. Bersenjatakan fahaman keras Wahhabi beliau percaya keluarga diraja Al Saud harus disingkirkan. Mengikut Juhaiman didalam islam tidak ada provisyen untuk kewujudan kuasa Sultan atau Raja-Raja. Dengan kata lain bagi beliau sistem kesultanan ialah bullshit. Bila difikirkan ada betulnya pendapat dia. Zaman nabi dulu mana ada Sultan. Nabi sendiri hanya rakyat biasa yang menjadi ketua sebuah negara. Selain daripada itu Juhaiman mahukan islam kembali kearah lebih “keras” dan “original”. Dalam bahasa mat sallehnya dia mahukan islam Wahhabi yang puritanical dilaksanakan di si seluruh dunia. PAda zaman tu kita belum diperkenalkan dengan perkataan "fundamentalist". Tapi by all account Juhaiman is the first ever armed fundamentalist in modern Islamic history.


SERANGAN AWAL PAGI

Pada 20 November 1979 Juhaiman executed his plan. Hari ini dipilih kerana ianya jatuh pada hari pertama 1400 Hijrah. Ada sesetengah pihak yang percaya pada ramalan yang Imam Mahdi akan muncul pada hari itu. Selepas habis solat subuh Juhaiman dan konco-konconya menyerang Masjidil Haram. Sebelum serangan dibuat beliau menyenbunyikan senjata dan bekalan makanan didalam bilik-bilik bawah tanah Masjidil Haram. Senjata untuk serangan keatas Masjidil Haram dicuri dari depot senjata Natioanal Guard negara Saudi. Untuk mencuri dan menyeludup senjata adalah perkara mudah bagi Juhaiman kerana beliau pernah bertugas didalam National Guard selama 18 tahun. National Guard adalah tentera peribadi keluarga diraja bagi mengimbangi kuasa Pasukan Pertahanan Arab Saudi.

Serangan keatas Masjidil Haram menggemparkan dunia Islam kerana pada waktu itu musim haji baru sahaja tamat. Setelah orang-orang Juhaiman berjaya mengunci semua pintu keluar masuk masjid, beliau mengambil jemaah haji yang terperangkan sebagai tebusan. Juhaiman kemudian mengambil alih sistem pembesar suara masjid dan mengumumkan Imam Mahdi akhirnya telah muncul di Mekkah. Selain daripada itu beliau mahukan export minyak ke Amerika dihentikan dan pengusiran semua penasihat ketenteraan bukan Islam dari tanah Arab.

hahha

Masjidil Haram Meletup



KEPUNGAN BERMULA

Pada awalnya pihak National Guard dan Tentera Arab Saudi cuba merempuh masuk perkarangan Masjidil Haram. Kereta kebal cuba merempuh pintu masuk utama tetapi gagal kerana kekukuhan pintu yang digunakan. Tentera dibawah arahan Juhaiman juga diletakkan di atas menara masjid lengkap dengan sniper. Akibatnya pihak Saudi berhenti dari cuba masuk.

Disamping itu ada permasalah besar tentang penggunaan senjata api didalam perkarangan Masjidil Haram. Pihak Ulama' Saudi pada awalnya menghalang pengguanaan senjata kerana ia bakal mencemarkan kesucian Kaabah. Tetapi atas desakan kerajaan, akhirnya Ulama' Saudi mengeluarkan fatwa membenarkannya.


Setelah usaha awal mereka gagal kerajaan Saudi terpaksa meminta bantuan pasukan anti keganasan GIGN dari Peranchis. Tiga orang anggota GIGN secara rahsia memeluk islam bagi membolehkan mereka menjejakkan kaki ke dalam tanah haram Mekah. Walaupun mereka “masuk islam” kehadiran anggota komando Peranchis ini dirahsiakan pihak Saudi bagi menutup malu kegagalan mereka menamatkan pengepungan.

hahha

3 orang ahli GIGN yang "masuk islam"

PEMBEBASAN TEBUSAN

Antara rancangan awal GIGN ialah membanjiri bilik bawah tanah Masjidil Haram yang digunakan sebagai tempat penahanan tebusan dan persembunyian pengikut Juhaiman. Selepas bilik-bilik ini dibanjiri mereka akan menjatuhkan kabel bervoltan tinggi kedalamnya! Rancangan ini ditolak kerana boleh membawa kepada kematian ramai tebusan. Akhirnya mereka mengambil kata putus untuk menebuk lubang pada lantai masjid dan menjatuhkan bom tangan terus ke bilik-bilik bawah tanah tersebut.

hahha

Kesan selepas pembebasan

Pada 4 Desember 1979 selepas dua minggu, insiden pengepungan Masjidil Haram berjaya ditamatkan. Mengikut pihak berkuasa hanya 127 orang terbunuh dan 451 tercedera. Ini termasuk tebusan, ahli pasukan pertahanan dan pengikut Juhaiman. Namun ada yang percaya angka sebenar kematian ialah 255 orang dan 560 orang lagi tercedera. Setelah menyerah diri Juhaiman , Abdullah Hamid Mohammed Al-Qahtani dan pengikut-pengikut lelaki yang masih hidup dijatuhkan hukuman pancung sehingga mati.

hahha

"Imam Mahdi" selepas dipancung

KESAN JANGKA PANJANG

Ketika serangan dilakukan Masjidil Haram sedang dalam proses ubah suai. Kerja pengubahsuian dilakukan oleh Syarikat Pembinaan Binladin. Yep. Ianya syarikat kepunyaan bapa Osama Ben Laden! Ramai umat Islam emosi dengan apa yang berlaku di masjidil haram. Keengganan pihak Saudi memenuhi permintaan Juhaiman dan seterusnya menghalalkan pembunuhan serta penggunaan senjata di perkarangan masjid dipandang sebagai keputusan menyebelahi Amerika. Akibatnya kedutaan Amerika di Pakistan dan Libya dibakar oleh penunjuk perasaan. Demonstrasi juga diadakan di Filipina, Turki, UAE , Bangladesh dan India bagi membantah tindakan Raja Faisal. Bagi kebanyakan orang Islam tindakan keluarga Al Saud membuktikan yang mereka hanyalah boneka Amerika.

Insiden ini juga membakar semangat Osama ben Laden untuk menjadi pejuang Islam dimasa hadapan. Year later Osama akan diusir dari Arab Saudi atas kelantangannya mengkritik keluarga Al Saud. The rest as we know it is history.



p/s: aku sangat malas menulis dan aku just quote jek dari blog obefiend ni...sangat menarik entri dia ni walaupun dah lama gile...

Monday, December 20, 2010

Hello Malaysia!!!apa sudah jadik??

Alkisah

Baru kejap tadik aku pegi jenguk-jenguk jiwang.org...lama dah aku tak bukak forum tu...lagipun sajek jek aku nak promote blog kat sana...hee~~~ tapi tu bukan kisahnya...apa yang nak dibuat dah buat...repost entri sebelum ni kat jiwang pastu sajek check out thread-thread diorang...mana tau dapat ilham....then memang betul pun...aku terbaca satu berita yang diorang post pasal kejadian kat Ampang kalo tak silap aku...ada mamat kena belasah pastu kena tikam dengan dua perompak...tengah-tengah siang buta...tengah ramai-ramai...fine...aku tau la berita ni dah agak lama...tapi aku nak cerita gak...masa tu nasib ada pegawai polis beruniform lalu dan kejor penjenayah tu...tapi diorang berjaya larikan diri...polis tu pun just dapat ambik sarung piso jek...apakah polis...nasib polis tu sorang...aku taknak salahkan polis tu...sekurang-kurangnya dia berusaha...yang aku takleh blah, orang-orang yang nampak benda tu terjadik kat keliling tu boleh tengok jek...even mamat tu dah berdare-dare berdarah-darah dah kena tikam...apa la salahnya salah sorang pegi leraikan ke, tak pun telefon 999 ke...masa ni la nak guna nombor 999 tu...bukan masa bosan-bosan...bongok...

jadik, dari cerita yang aku baca tu, aku dapat pikirkan apa sebab kebanyakan rakyat malaysia buat reaksi blank cenggitu kalo ada apa-apa masalah jenayah jadik kat depan mata...antaranya:

  1. salah asal kat makbapak kita gak la yang ajor...eh??apsal makbapak lak??mana tak...diorang ajor jangan jaga tepi kain orang...yang kita ni pun bongok...ikut bulat-bulat...sampai orang dah tahap darurat tu pun kita tak nak campur...taknak jaga tepi kain orang kan...apa ko pikir orang tu kalo dah nazak dia boleh telefon ambulan sendirik ke??
  2. majoriti rakyat malaysia skang ni dah ada penyakit facebookronikalia...bila tengok benda-benda rare cenggitu, benda yang pertama terlintas dalam kepala bukannya "wei orang tu dalam kesusahan tu...kita kena tolong ni..."...tapi apa yang diorang pikir ialah "pergghhh...ni kalo upload kat facebook kompem meletop ni...kamera mana kamera..."...
  3. salahkan publisher...eh??apsal??mana tak..dari kecik kita dah disajikan dengan komik-komik superhero dari negara omtpuih...dekat malaysia pun dah ada dua superhero....keluangman dengan cicakman...jadik bila ada masalah cenggitu, diorang just duduk dan berharap "bila la cicakman@keluangman nak keluor ni....aku nak amik gambor letak kat fb ni..."...
  4. rakyat malaysia memang sangat bersopan santun memahami...eh??apa kena mengena lak??memangla..diorang sangat memahami keadaan penjenayah tu...mungkin dia tu mangsa tekanan kewangan sebab harga minyak, barang sume dah naik...jadik kebanyakan rakyat ni faham kesusahan dia...lagipun orang faham keadaan orang kena rompak tu dah pokai...takde duit nak bayor duit hospital nanti...(bongok bongok bongok)
  5. ni salah produser filem lak...disebabkan rakyat asyik disajikan dengan cerita chenta jewang-jewang, cerita hantu seram takut, cerita kelakor loghat 1malaysia, jadik bila ada live action macam scene hollywood kat depan mata, diorang amaze...cuba kalo banyak keluor cerita aksi...mesti rakyat tak rasa jakun dan dapat berfikir dengan jelas apa tindakan yang kena ambik selepas tu...kan??
  6. majoriti rakyat malaysia skang ni dah bersifat individualistik...akhirnya terkeluor gak direct...taktau nak kias cemana ni...aku taknak la terang banyak-banyak...korang faham-fahamla...alangkan jiran sebelah rumah pun taktau sape dan tak pernah nak bertegur...jangankan kata rumah taman...rumah flat pun sama...
  7. salah siaran tv...korang mesti pernah tengok bang bang boom, just for laugh kan??sebab kebanyakan rakyat malaysia suka sangat layan benda ni, jadik bila ada orang betul-betul dalam masalah cenggini, dia bajet bendalah tu prank...jadik cemna nak buat tu??kalo aku kata takyah ada kan lagi rancangan prank ni, semua peminat setia rancangan-rancangan ni bom aku...
  8. rakyat Malaysia takut mati....hahaha....sape tak setuju dengan aku??even kalo korang pun, nampak ada mamat in trouble dengan dua beruk pegang pistol air korang dah jadik kecut....mana tau dia bubuh asid dalam pistol tu kan??tetiba jadik tak chanteeeqqq dah~~~
aku rasa cukupla lapan sebab kenapa kita ni, rakyat Malaysia tak pernah nak tolong kalo ada jenayah atau apa-apa...semua buat dek jek...kalo korang rasa tak setuju atau ada idea lagi baik, tambah dan komen la ek...

p/s: tetiba aku terasa macam aku pun tergolong dalam kategori tu gak..haha...btw, tanyala soklan yang mencabor minda sikit kat Meon tu...sian dia...naik kebas dah otak dia tak dapat bergerak dengan pantas sebab soalan-soalan yang terlampau simple dan bersifat peribadi...hahah.....

Thursday, December 16, 2010

Ini kah tahap kewartawanan Malaysia??

Alkisah

Bagi korang-korang yang dah bukak HHD dan sanggup baca kata-kata makian kat dalam HHD tu sampai habis, korang akan tau yang entri ni kesinambungan dari entri kat HHD tu...tapi aku cuba buat entri ni dalam nada yang comel dengan sebaik mungkin...tak seganas kat sana tu...bagi yang tak baca lagi dan berminat nak baca, sila la klik gambor naga kat sidebar sebelah atas kanan tu ek...

ok...masa pegi makan-makan kat tempat biasa aku makan malam-malam, aku tengok la rancangan 999 kat tv...dan aku  nampak la stail encik bobo(sila rujuk HHD untuk penerangan lebih lanjut) buat interview...dan aku sedikit terkejut dengan stail dia temuramah orang-orang yang kalo dikirakan sebagai "pesalah jalan raya" tu...deyy...ko tak sepatutnya interbiu orang cenggitu...tu menyalahi kod etika kewartawanan...sekaligus kalo diletakkan dalam adab sopan orang melayu, tu adalah sangat kurang ajor...memangla mereka tu semua "pesalah"....tapi secara hakikatnya, diorang tu manusia gak...dan ko tak sepatutnya tanya soklan bernada cenggitu...lagipun rancangan yang ko kendalikan tu bukannya Melodi...tapi 999...tu satu rancangan yang boleh dikirakan formal gak....so, ni aku nak letak dalam bentuk point apa yang kebanyakan aku rasa jadik persoalan pada aku pasal tahap kewartawanan kat Malaysia ni:

  • persoalan yang pertama, adakah sepatutnya semua wartawan kat Malaysia ni wajib bermulut lazer??aku bukan just nak fire kat wartawan TV3 atau wartawan rancangan hiburan macam kat Melodi tu...just aku dah jumpa ramai wartawan kat Malaysia ni termasuk wartawan Bernama sekalipun...yep memang kebanyakan diorang kaki sound, mulut lazer dan kaki gebang...aku tak kata semua..tapi kebanyakan...wahai encik-encik, puan-puan, cik-cik...kije korang adalah mendapatkan berita yang terkini dan valid...bukannya nak carik salah, silap atau point kesalahan tu kat orang lain...so apa salahnya kalo soalan interview tu dibuat dalam nada yang lebih berhemah??bukan ke orang lagi senang nak bagi respon kalo cenggitu??ni tak...kalo dengan kitorang semua rakyat marhaen ni, bukan main bangsat lagi stail bertanya tu...tapi cuba kalo dengan orang-orang besor, ternama, berpangkat...punyala berbahasa...sangat talam dua muka...jangan lupa ek...kitorang yang marhaen ni walaupun tak berkuasa jatuhkan korang macam menteri-menteri Malaysia, tapi kitorang berkuasa nak jatuhkan media dengan buat boikot sampai rating korang jatuh gila babas...so, beringat sebelum kena...
  • tu satu  hal...satu lagi yang jadik persoalan, adakah wartawan kita ni kalo buat satu liputan, diorang pegi hantor 90% wartawan diorang pegi satu tempat jek carik berita??dan yang lain-lain just bukak internet carik berita kat web??kenapa aku cakap cenggitu??kalo korang perasan masa tengok berita kat tv atau baca berita kat sok kabor atau dengor kat radio, berita diorang semua berkait dengan satu event jek...kalo cerita pasal Anuar Ibrahim main bontot, berita seterusnya mesti pasal orang-orang PKR punya respon..berita seterusnya mesti pasal orang BN punya kutukan..kalo kes bas eksiden, mesti berita seterusnya pasal eksiden gak pasal benda yang sama kat tempat lain...pastu berita seterusnya pasal rating eksiden maut...berita seterusnya lak pasal respon orang "bijak pandai" pasal eksiden...lepas tu berlarutan sampai seminggu pasal benda tu jek...oi oi...korang tak carik berita ke??
  • ni satu hal lagi...kalo korang perasan, kebanyakan wartawan(aku cakap kebanyakan...bukan semua...ingat tu) kalo buat liputan dari satu-satu kawasan mesti macam tak fully prepared pasal berita yang nak disampaikan...ayat berterabur, intonasi bersepah-sepah, gesture yang kaku...kan kita ada satu role model yang agak bagus dari segi penyampaian untuk buat liputan...Karam Singh Walia...walaupun dia suka keluorkan peribahasa entah apa-apa dan gesture tangan yang agak melampau, tapi kalo korang tengok cara dia buat liputan...nice intonasi, nampak yakin dalam fully prepared...siap bagi bidalan lagi....lepas tu ayat yang bersusun..dan kita boleh nampak keyakinan dan macam dia tau segala-galanya pasal berita yang dia sampaikan tu...malu la sikit wahai wartawan-wartawan...aku bukan bersifat racist...tapi Karam Singh tu seorang sikh...dan boleh buat liputan yang agak berkualiti cenggitu....kenapa kebanyakan korang wartawan yang melayu ni liputan mengalahkan budak baru nak belajor bercakap secara formal??ke terlupa nak ambik kursus kewartawanan dulu?
  • ni perkara yang agak sensitif dan bersifat politik sikit...tapi aku cakap gak...kenapa aku rasa macam wartawan malaysia kebanyakannya sekarang ni macam bersifat berat sebelah??kalo kerajaan umum apa-apa, good,good, bagus, bagus....kerajaanla tuhan kita yang baru...bila pembangkang keluorkan apa-apa, not good, not good...semua tu provokasi...semua tu ISA...yep...aku faham media malaysia dibawah penguasaan kerajaan...kita ada akta-akta anti provokasi...tapi kita perlu ingat...untuk buat satu liputan yang berkualiti, kita kena adil...rakyat taknak dengor berita lobi melobi...tapi nak dengor berita yang tepat...diulangi serta dibold dan dicaps kan....BERITA YANG TEPAT...jadik, sila la take note ok..kita taknak la tuduh-tuduh yang berita kat malaysia ni kaki lobi atau ada berita sorok...jangan jadik berat sebelah...
  • ni satu lagi stail...aku teringat masa aku belajor kat nottingham...ada sorang lecturer aku berbangsa Ireland...dia komen pasal sok kabor kat Malaysia ni...bertahap tabloid...sebab 10 out of 100 boleh dikategorikan sebagai berita yang betul...selebihnya??provokasi...yep..mula aku tak perasan...tapi bila aku perhatikan betul-betul, memang betul pun...korang bayangkan sok kabor yang dia sound tu ialah NST....kira sok kabor yang agak betul berita dia kat Malaysia ni...dia kata The Harold...sok kabor berkategori tabloid pun berita dia lagi banyak kadar tepat dari NST...jadik wahai wartawan-wartawan malaysia, korang tak rasa hampeh ke sok kabor malaysia yang kononnya berprestij tu di kira macam tabloid...jadik sok kabor yang agak tabloid macam the star, harian metro tu dah tahap apa??buku bacaan ringan??upgrade bai...upgrade...
aku rasa cukup parat tu au membebel...sebab kang ada yang sound aku membebel panjang sangat...jadik, korang nilaikanla tahap kewartawanan kat malaysia ni...dan mana-mana para wartawan yang terbukak blog ni dan baca(kalo la ada)...tingkatkanla prestasi korang...takkan korang nak kalah dengan tahap pencarian fakta dari kitorang semua para-para bloggers yang hina ni...betul tak???

p/s: kalo wartawan kat malaysia ni dah macam wartawan tabloid yang kelas 3 tu...kat mana lagi kita nak dapat sumber berita yang boleh dipercayai kan??

Monday, December 13, 2010

Seksyen baru untuk Meon...Kenapa masalah sosial makin banyak??

Alkisah

ni aku buat entri berkembor...bukan apa...dua dalam satu...offer untuk krismas walaupun bendalah tu ada lagi seminggu lebih lagi...takpe...abaikan...jadik aku nak kenalkan dulu seksyen terbaru kat blog ni...aku dah sediakan satu seksyen khas untuk Meon melayan korang...korang akan dapat baca pengalaman-pengalaman mengarut dia secara terus...takde guna aku sebagai orang tengah...lepas tu aku bercadang nak bagi dia menjawab persoalan-persoalan korang dengan penuh kreatifnya...jadik aku benorkan korang dan Meon akan jawab soalan korang pada entri seterusnya...jadik, janganla segan-segan nak tanya dia apa-apa...amcam??sebab aku rasa populariti Meon tu lebih terer dari aku...ada gak rasa nak lempang muka dia laju-laju..cemana lak dia boleh lagi popular dari aku...

ok...cukup satu perenggan jek untuk Meon...sebab dia dah ada seksyen sendiri...jadik pandai-pandaila korang melayan dia...so, kita bergerak pegi tajuk kedua..

korang perasan tak sekarang ni masalah sosial dah makin melampo-lampo banyaknya...jangankan kata masalah jenayah bongok-bongok macam mencurik ke, merogol ke, membunuh ke....tapi masalah sosial cam budak lari ikut "abang"la balik kampung, lambakan 3gp yang menggunung banyaknya, murid tampor muka cikgu, anak buat shoryu kick kat makbapak...macam-macamla...ni apehal la banyak sangat masalahnya...jadik, aku dah perhati gila-gila dan aku rasa ada beberapa sebab kenapa masalah ni makin menjadik-jadik....antaranya ialah:

  1. cerita kat tv dengan wayang dah makin lama makin menghala ke"omptuih"an...bukan setakat cerita omptuih jek...cerita melayu pun dah rupa omptuih...ada babak-babak yang konon-konon romantik, tapi secara tak sengaja mengajor budak-budak buat benda cenggitu..cam babak nak pandang mata pasangan rapat-rapat lepas tu lagak macam nak bercomolot dah rupa pun ada...tu tak kira lagi babak-babak tak pakai baju lagi tu...siap kena bukak baju la, berkemban la..konon-konon nak menjiwai watak...padahal publisiti murahan nak lakukan cerita...suruh artis taja badan cenggitu...taula diorang tu lawo...walaupun tapi tetap nak tunjuk gak walaupun takdela power sangat barang tu...tu yang jadik tu...cerita tak seberapa...taja badan jek lebih...ni baru tahun 2010 dah buat dah scene-scene cenggitu...lelama besok scene main pun tetiba dihalalkan...korang percayala cakap aku..baik kontRol dari skang...kalo tak, jangan korang terkejut kalo nampak budak comolot ke berbogel secara bebas nanti...
     
  2. tu satu hal...ni satu lagi hal...mana tak masalah sosial makin banyak...rangkaian sosial dah jadik cara hidup...ohhh..sori-sori...bagi korang yang tak faham, rangkaian sosial tu social networking la ek...bukan aku ni anti sangat kat social network cam fb ke, myspace ke, friendster ke, tagged ke...aku pernah join benda tu semua...tapi skang benda tu dah jadik benda wajib ada dah kat semua orang...sampai aku yang malas nak join facebook community macam majoriti korang-korang ni kena kutuk baeeeeekkk punya sebab takde facebook...dulik apa aku...aku bukan buta kayu...boleh jek aku nak buat akaun facebook tu kalo aku taknak..tapi aku taknak buat sebab lepas aku timbang-timbang, kat situ dah jadik satu kawasan bermulanya masalah sosial melampo..cam gaduh-gaduh hina orang sana sini la...lepas tu gaduh-gaduh hentam kerajaan la...hentam pembangkang la...cerita hina agama la..video budak comolot la...video budak bukak baju la...cerita budak terpedaya tergadai body sebab kena kencing baik punya kat facebookla..macam-macam...jadik aku amik keputusan taknak join...aku tak salahkan Mark Zuchenberg sebab cipta facebook tu...walaupun dia tu yahudi, tapi niat dia buat facebook tu untuk senang contact antara member-member dan carik member baru...masalah kat orang yang guna tu jek..bongok...dari dedahkan diri bercampur dengan jenis-jenis orang cenggitu, baik aku carik alternatif lain...betul tak??baik korang ngaku...sape je yang ada fb tapi tak pernah ada prob dengan user lain kat fb tu...mesti ada punya~~
  3. ni satu lagi sebab...aku bukan nak salahkan pengeluor susu...tapi pada aku ada kena mengena jugak...korang pun tau kan susu budak ni jam dah ada kandungan DHA yang tinggi...bagus untuk sel-sel otak anak korang dapat berinteraksi antara satu sama lain...sekaligus jadik kan budak tu bijak....masalahnya, budak-budak ni jam dah bijak dulu sebelum masa...jadik, bila quota bijak tu dah habis guna masa kecik, dah besor, dia jadik bangang....mana tak bangang...dah terlampo bijak sampai tak dan nak tegur....bila kita tegur ada jek jawapan nak salahkan kita..tu satu hal...satu lagi perkembangan akal tu cepat sangat..sampai budak tak reti nak kawal akal tu supaya boleh mengawal nafsu....tu yang jadik kes budak umur 6tahun pun dah reti nak ringan-ringan...matang cepat sangat budak-budak skang...yang teruk sape??makbapak gak yang putih mata...salah sape???korang agak-agakla sendirik..
  4. tu cerita susu...ni cerita kerajaan lak....aku bukannya penyokong ketat pembangkang...aku jugak bukan penyokong rapat kerajaan...tapi aku nengok memang salah kat diorang pun ada gak...korang nak tau apsal??sebab kerajaan la, gaji pekerja sikit...aku faham bajet kita takde...masalahnya, gaji dah la kecik..dah tu barang semua rega mengalahkan beli kat luor negara...macam takde subsidi..apa kena mengena lak gaji dengan masalah sosial??ni masalahnya...disebabkan gaji tak cukup la, bukan bapak jek yang kena carik duit...mak pun kena pegi carik duit...jadik sudahnya, anak dia pegi biorkan amah jaga...kena lak amah ni jam memang indon-indon belaka...jadik, mula la anak tu buat pe'el sinetron indon....perangai macam alim tapi ada anak luor nikah(tak caya korang tengok balik cerita bawang putih bawang merah dulu)..tu tak campur lagi bapak-bapak yang tetiba terkompius mana satu anak mana satu bini...almaklumla...lama tak jumpa bini...bila dia kije, bini kat rumah...bila bini kije, dia kat rumah...dah anak tetiba dah terbesor...dah tu tetiba tersilap lak ingat tu bini dia...dah terjadik la sumbang mahram...salah sape??salah kerajaan la tu...haha
  5. ok2...ni yang last...boleh lak aku membebel panjang kat point form tu....salu pendek jek...aku taknak cakap pasal internet, lambakan 3gp yang pengaruh bebudak...tapi yang aku nampak terang, pendedahan skang ni yang buat makin teruk masalah tu..manakan tak...ni jam, kalo awek-awek, abis skolah masih dara kena ejek dengan member...kononnya tak laku....kalo lepas PMR, tak penah tengok blue, orang akan panggil ko nerd...tak pun gay...kalo keluor pakai baju kurung ke, pakai tudung ke, orang panggil ko kampung solok berdentum...kalo time kat mall tetiba tanya surau nak pegi smayang orang panggil ko lebai...salah kat sape??salah kat diri ko sendirik gak...bangang pegi dengor kata orang...kalo orang suruh terjun tong indah water ko terjun??lagi salah sape??salah korang gak la...mulut tak abis-abis nak komen kalo orang tu baik sangat...kang aku lempang mulut ko sampai jadik sebu ko nak??hilang kejap kecomelan aku...
carik salah, carik sebab memang la senang...nak carik penyelesaian tu payah...takkan aku nak pegi jumpa sorang-sorang lepas tu bagi ceramah motivasi lak...ko ingat aku sape??dr.fazilah kamtumi??

p/s: pada korang kenapa masalah sosial ni makin banyak ek??

Friday, December 10, 2010

Demo lagu lagi..

Alkisah

sebelum ni aku pernah post kan lagu first kitorang kan??so kali ni aku bagi korang dengor lagu baru kitorang siapkan..tapi macam biasala...aku memang suka post versi demo..versi penuh, bagi korang yang ada facebook, pegila search blur gang community...kat situ ada dipost versi penuh lagu tu lepas di studiokan...studio dalam bilik sendiri...distudiokan ek...hehe~~

ok...jadik, ni la penjelasan aku kenapa dah berapa hari diam takde cerita...sebab sibuk dengan buat lagu, sibuk dengan nak exam...takpe...korang jangan riso...exam tetap exam...blogging tetap blogging...just blogwalking tu kurang la...jadik, korang-korang semua, terima la lagu sandiwara hasil ciptaan Skeldeck dengan Iwan Dextrous atau lagi comel kalo aku panggil Panjang...aku??hehe...kali ni tak carik kod...just tengok jek diorang buat dengan sibuk-sibuk jek...tak reti aku lagu jenis-jenis cenggini..by the way, biasala...penyanyi, iwan dextrous...instrument, aku dengan iwan...tu jek~~~





Blur Gang - Sandiwara

aaa...apa lagi nak cakap...takde idea...ehehe...komen la ek...

p/s: aku nak protes....aku nak protes...bila nak buat lagu selain jiwang haaa~~~~haha

Sunday, December 5, 2010

Koleksi gambor kat Muor

Alkisah

Sebenornya kalo nak dikirakan memang dah lama aku nak buat entri ni...gambor ni pun dah lama ada kat dalam handphone aku...just tak buat-buat entri ni...korang fahamla sebab apa kan....jadik, sempena ari ni aku ada kat Muor, jadik secara tetiba jek aku dapat mood nak kongsi gambor-gambor ni kat korang...lagipun dah lama aku tak buat entri barang-barang klasik kan??so korang tengokla puas-puas...gambor retro karnival...lalala~~~


Ni jam bandul...takde pakai bateri...sepenuhnya spring dan mekanisme mekanik...aku betul-betul tertarik dengan jam ni...dari masa aku kecik dulu dah ada dah...taktau la dah berapa tahun umur dia...sampai la ni hidup lagi...kalo atok aku tak nak jam ni, aku orang pertama yang nak tuntut...klasik ni bai~~

ni kerusi comel....haha...ni asalnya kerusi tempat mak aku bergayut talipon dengan bapak aku masa zaman diorang bertunang-tunang dulu...pada aku nostalgia la....taktau la pada korang...oh...kerusi ni boleh lipat-lipat...ehehe..korang jumpa lagi tak kerusi ni??

ni namanya mesin batu asah...rare kan??aku pun rasa pelik...cara guna dia korang just pusing gohed dia tu, lepas tu bubuh la parang tu kat bahagian batu asah tu...ni pun dah lama dah mesin ni...masa zaman aku kecik-kecik gak dulu....ingat lagi arwah tok aku asah parang nak sembelih ayam guna benda ni....

hah!!benda yang macam lembing ni kalo korang duk kampung memang melambak-lambak...omptuih panggil coconut spear...aku la panggil benda kokam kelapa..aku taktau nama betul dia apa....fungsi dia, buat kopek kulit kelapa la...

ni tanduk rusa...asal memang kaler ori...tapi sebab orang yang cat rumah atok aku ni masa tu tengah high ganja, habis dia cat semua kaler ijo...haha...fungsi dia??takyah tanya..korang gunakan imaginasi korang sendiri...

last but not least....mesin jahit ala retro...ni pun kira melambak lagi kat malaysia ni...tapi aku rasa ni pun dah boleh dikira sebagai barang tahap nostalgia gak ni...nak-nak mesin jahit ni tak guna enjin langsung...sepenuhnya guna pedal kaki...aku tak taula cemana orang dulu-dulu boleh tahan  menjahit berjam-jam dengan bendalah ni...kan?

so, itu jek entri aku kali ni...ikut asal aku malas nak menaip...sekali bila buat caption, melampau-lampau lak membebelnya...memang payah kalo orang rajin membebel ni ek..

p/s: mana satu barang retro faveret korang??kongsi la cerita barang-barang retro yang korang ada...aku suka tul tengok diorang punya mekanisme...nak-nak barang bermotor dan mesin....memang thumbs up la~~~

Thursday, December 2, 2010

Along oh along....kemana ko menghilang???

Alkisah

Cerita ini ditulis berdasarkan kisah benar...dengan keizinan tuan punya badan(aku la tu...)..jadik, kalo tetiba sesape yang tetiba jek butthurt dengan entri ni harap mahap ek...

macam yang korang tau..dah dekat sebulan aku tetiba jek diam..macam kena Tsunami betul....riang-riang gembira buat kecoh, tetiba jek aku diam....bukan sebab aku tertelan batu ke hape ke...tapi sebab saat kegawatan ekonomi...jadik, aku tak sempat membayor encik broadband yang kaler dia putih bercampur contengan-contengan biru sebab terkena pen....jadik, padanla muka aku...sebulan aku terdiam nak tunggu ada duit...sekurang-kurangnya sempat gak aku mencilok line ntah dari mana-mana nak update walaupun tak dapat nak pegi memekak kat comment box korang...

dah...cukup luahan perasaan...korang pun bukan suka pun aku tulis ala-ala jiwang karat ni...kang ada jek aku ban diri aku sendiri...jadik, apa benda aku nak cerita lepas aku dah terlama terdiam....orait...aku takde idea sebab lama tak menulis...otak abu nawas pun tak dapat nak carik cerita sebab dah berkarat tak guna....jadik, tunggula nanti-nanti kalo aku rajin, aku buat entri lagi....ngee~~

p/s: agak-agaknya berapa ramai yang terindu kat cerita dengan fakta-fakta meraban aku tu ek....
 

Thursday, November 18, 2010

Cerita bengong di Muor

Alkisah

aku membuat entri pantas lagi...sebab aku tak update guna Tenggiling...jadik, mintak mahap la ek kat korang kalo aku tak pegi blogwalking...tunggula aku bayor tuan Komunis tu dulu sebelum BB aku berline balik...ok...akau just nak kongsi la..sepanjang aku ada kat Muor ni aku tengok la TV(tu jela aktiviti..sebab tak boleh nak on9)...Lepas tu tengok la entah siaran ulangan keberapa kali ntah..cerita Ulek Mayang....takde la aku nak kata cerita tu best gila babeng..tapi aku layan jek la..sebab cerita tu jek layan nak tengok...lagipun kat rumah aku bukan ada astro pun...takpe...kita tengok dulu poster cerita tu.....


Cerita ni mungkinla diorang buat berdasarkan lagenda Ulek Mayang yang ada kat Terengganu tu....ditambahkan dengan suntikan-suntikan temporari la kot....layan jek la...lepas tu dengan penuh terernya, adik aku pun tanya la kat aku..."Long....agak-agak ko apa ending cerita ni??cuba kita main teka-teka.."..jadik diorang pun main la teka-teka...ada yang cakap cerita tu ending Puteri Mayang Sari tu kawen la dengan apa nama jantan tu aku tak ingat....lepas tu ada yang kata Puteri tu mati la....ada yang cakap Puteri tu lepaskan jantan tu...lepas tu dia balik tempat asal dia la...macam-macam la hipotesis yang maha hebat diorang buat pasal ending cerita tu...sampai aku rasa maybe ending diorang ni lagi menarik dari ending asal cerita tu ek...

lepas tu sampai la turn aku nak bagitau apa hipotesis aku...memula aku segan-segan jugak la nak bagitau kan apa ending yang aku agak(cakap jek la ko taktau long~~)..tapi akhirnya aku terpaksa la menggunakan khidmat kreatif hotak aku ni...apa korang ingat Meon jek kreatif ke..aku pun kreatif gak towh....jadik aku pun cakapla dengan oenuh yakin...."aku rasa la...ending dia nanti, diorang terpisah...lepas tu Puteri Mayang Sari tu pun carikla jantan tu...dia berulang dari Muor pegi Kolumpo....lepas tu kengkadang dia pegi Batu Pahat nak carik jantan tu...sampai la skang ni....lepas tu aku rasa Puteri Mayang Mengurai tu kena sumpahan dengan maharaja dia..."..lepas tu diorang pun tanyala aku...mungkin diorang rasa ending aku tu menarik kot sampai diorang tanya..."dia kena sumpah apa long?"...dah ada respon..aku makin yakin la nak jawab...."dia kena sumpah jadik......................
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Bas Mayang Sari Ekspress....
p/s: lepas tu bermula la aktiviti menjotos aku secara beramai-ramai sebab buat kesimpulan yang macam real jek tau tapi sebenornya hentam kromo aku jek~~

Saturday, November 13, 2010

Tips-tips untuk tulis blog tanpa gambor

Alkisah

Dah berapa entri dah aku rasa aku tak bagi tips ek..tapi sebelum tu, aku nak mintak mahap sebab lama gak tak update dua-dua blog aku...bukan sebab aku malas atau takde idea tapi sebab otak aku tengah nak kosentret kat MUET test besok...haha..cam kelakor rasa dah tua-tua baru nak amik MUET..ok...berbalik pada tajuk...aku buat entri ni bukan sebab aku power sangat pun menulis takde gambor ni...aku pun sama gak cam bloggers yg lain...diorang lagi terer dari aku termasuk korang semua...tapi aku nak kongsi tips yang ada dalam kepala aku untuk buat entri tak bergambor...mana tau berguna...nak-nak bagi orang yang kelisa nak upload gambor macam aku ni...tak pun yang BB korang tu dah sampai limit sampai slow nak memphis....oh..sebelum terlupa...kelisa tu maksud dia pemalas ek...kelisa gak sejenis ikan yang orang letak dalam aquarium...jadik, korang jangan terkejut kalo orang Muor cam aku ni taknak beli keta KELISA...sebab keta tu PEMALAS...heee~~~

ni antara tips yang penting nak tulis blog tak bergambor ni:

  1. guna ayat-ayat yang boleh capture attention pembaca...contohnya cemana ek??cam "arini aku rasa macam nak bercerita pengalaman aku makan nasik kat London....tapi aku tak dapat cerita lagi sebab aku tak pernah jejak kaki kat London...jadik korang bacala cerita aku makan nasik kat Peringgit Indah jek"...nampak macam biasa kan ayat tu??tapi korang dapat tarik attention pembaca..."huish...dia makan nasik kat London"...lepas tu..."taik betul...sesia aku baca.."lepas tu..."apa lagi ko nak ngarut pas ni??meh aku baca..."..korang setuju tak??
  2. korang guna la ayat yang sempoi dan dekat kat hati diorang....jangan lak ko guna bahasa sains yang pelik-pelik...tak pun bahasa yang skema gila taik...ditambah pulak bahasa sastera yang complicated...serius..sape nak baca....even aku sendirik pun kalo orang guna dua-dua jenis bahasa tu, aku baru baca intro, terus aku scroll pegi bawah....anggap macam ko tengah bercerita, nak bagi orang faham cerita ko pastu kongsi pengalaman tu sesama...bukan ko bersyarah pastu tunjuk ko paling terer dari diorang...memang orang menyampah....(tunjuk comel takpe..tapi tetap aku lagi comel dari korang...hahaha)
  3. elakkan cara bercerita yang meleret-leret...aku dah try dah kat HHD...memang tak berapa dahsyat pun guna ayat meleret tu..sebab bila korang tulis, memangla rasa syok...tapi bila korang tunggu seminggu, korang baca balik dan anggap blog tu milik orang lain...mesti rasa macam ko nak tulis komen kat blog ko tu...apa benda la ko cerita macam sinetron indon ni bai....meleret-leret cerita...tak masal lak cerita sampai beranak bercucu...cerita straight to the point tak boleh ke~~
  4. ni trick dalam mempengaruhi otak manusia handal macam korang ni beb..walaupun aku tak reti, tapi aku try...gunakan jenis font yang jelas nak baca, ejaan yang tak menyusahkan, lepas tu mainkan warna font tu supaya orang yang datang tak sakit mata...sebab tu aku berusaha ubah kaler font aku bila ada yang komen sakit mata atau tak boleh baca(kredit to befoyengfoyeng...mekasih tegur..)...bila tulisan jelas, ejaan jelas, kan senang orang nak baca...macam baca buku...cuba korang bayangkan diorang tulis buku pakai font impact..dah tu bold lak..kan hilang interest nak baca...betul tak??lupa lak...satu lagi...takyahla main tulisan kejap kecik kejap besor...kalo orang bercakap mana ada suara kejap kuat kejap slow...part yang nak tekankan, besorkan la tulisan tu...tak pun bold kan...kalo yang rahsia atau nak bisik-bisik, kecikkan la...tak pun italic kan...cenggitu tak salah pun...kitorang yang baca ni fahamla intonasi tu..
  5. jadik diri korang...ni penting nak bagi identiti pada gaya penulisan korang...takde la orang baca entri korang, sekali tengok macam entri blog orang lain...lagipun, orang-orang yang melawat blog korang, cam koooooorang ni semua, termasuk aku..pegi blog orang nak berkawan...jadik, takkan kita nak berkawan dengan orang yang talam dua muka...betul tak??jadik, korang kalo terjumpa aku kat luor, cengginila perangai aku...sentiasa mengawal comel~~~
  6. yang ni aku sendiri taktau cemana nak explain...tapi korang kena tau gak...korang kena olah satu topik tu dengan skill paling power korang ada...contoh ek...satu blog, cerita pasal cara untuk menjadik genius..tapi tak dapat olah dengan betul...orang yang baca pun tak dapat tangkap apa dia nak sampaikan...jadik macam sesia jek buat entri...tajuk dah best tu...kalo nak compare dengan blog satu lagi...cerita pasal aku tengah berak...dia dapat mengolah keadaan dia berak tu dengan penuh penghayatan campur lagi dengan permainan minda dan permainan bahasa...korang dalam tak sador dah baca sampai habis...padahal cerita pasal berak jek..semua orang berak..apa nak heran kan...tapi penulis tu berjaya buat korang baca sampai habis dengan teknik gorengan dia yang power...kan??
  7. pastikan entri korang tu ada tujuan...jangan sekadar ada entri sudey...sebab semua orang yang baca tu, diorang nak ada feeling "ooo...ni yang dia nak sampaikan rupanya..." masa ending...bila diorang ada feeling tu, ada la komen...kan??
rasa cukup la tu jek tips yang aku dapat kongsi..kang kalo aku tulis bebanyak kang tak larat lak korang nak baca...tapi tu antara cara untuk buat entri tak bergambor tapi dapat tarik perhatian orang..ok..sebagai ending, aku share entri pendek pasal aku tengah berak tu...cemana cara gorengan yang mungkin dapat capture orang baca sampai habis...

"sampaila satu masa tu, aku terasa macam dipanggil-panggil...awalnya aku buat donno jek...setakat panggilan ko tu...bukan aku tak biasa pun...tapi entah kenapa ari ni panggilan itu sangat dahsyat....macam mengganggu tahap fokus aku...aku cuba untuk diamkan...tapi aku tak dapat mengawal perasaan aku....jadik aku pun pergila megikut suara panggilan tu...

aku sampai kat area panggilan tu...aku duduk...serius muka aku...aku lepaskan segala yang menghalang panggilan tu...pada saat ni memang antara aku dan dia jek...aku termenung sorang-sorang...pada masa tu muncul macam-macam pertanyaan dalam otak aku yang dangkal ni....apa yang aku silap??takkan sampai macam ni sekali?tak pernah sedahsyat camni panggilan dia...biasanya biasa-biasa jek...boleh lagi aku kawal keadaan...

masa dalam proses tu berjalan, aku cuba megawal muka aku yang comel...tapi tak berdaya...hilang segala kecomelan aku...aku cuba tekankan tapi tak berjaya....tu mungkin kelemahan aku....aku tak berjaya nak memberi tekanan yang hebat...walaupun membuak-buak perasaan aku...

akhirnya aku ambik keputusan..aku takkan hold back lagi...aku kena tekankan dengan sepuas hati aku...aku tarik nafas dengan dalam...aku kumpulkan segala kudrat yang aku ada...aku tolak tepi segala gangguan yang ada...aku memberikan seluruh fokus aku pada perkara ni je...dan terus aku lepaskan dengan sekali shot tanpa berfikir panjang...dan...

pelepup...pelepup...pelepup....ahhh....terasa lega segala sakit perut aku...baru aku tau betapa nikmatnya rasa berak dengan sepenuh hati ni...aku bersyukur pada mu Tuhan kerana memberikan aku merasakan kenikmatan ini..."

p/s: korang baca sampai habis kan entri pendek tu??haha....takde kije betul korang ni~~

Wednesday, November 10, 2010

Cerita pasal rokok...Meon kata

Alkisah

Aku dah banyak kali nak post entri ni tapi banyak kali aku delete balik...sebab pikirkan tahap relevan kata-kata budak Meon ni...tapi last-last aku ambik gak...bukan apa...benda ni ada kena mengena dengan aku...jadik bila aku tulis jek entri ni, aku terasa...lepas tu aku mesti padam balik...jadik, aku ambik keputusa, aku taip dengan one shot tanpa menarik nafas secara curik-curik dan terus post...jadik, aku takkan delete...korang bacalah ek kajian sang Meon ni...

Ok...Meon ni walaupun tak ambik Master apakan lagi ada degree dalam mana-mana bidang, tapi dia suka perhati orang...ambik pengajaran dari pengalaman katanya...jadik, ni la apa yang Meon dapat...oh lupa....dia membuat kajian tentang kelebihan orang merokok...dah banyak nowh orang buat kajian pasal keburukan rokok...jadik, Meon ni nak jadik yang lain dari yang lain la kan...so dia buatla kajian pasal ni...maka, macam biasalah ek...point form....antara kelebihan merokok yang Meon cakap ialah:


  1. orang yang merokok ni mempunyai kelebihan sampai bila-bila dia takkan tua...betul...Meon kata...dia kata sebabnya, orang yang merokok ni, dia akan mendapat diskaun umur dalam 0.002% bagi setiap kotak dia hisap...jadik, korang bayangkanla kalo dah bertahun-tahun hisap...kompiden banyak dah diskaun tu...kan bagus tu...korang takyah la nak riso dah tua nanti kena tinggal dengan anak-anak kat rumah orang-orang tua...sebab besor kemungkinan korang takkan sempat jejak umor tua tu pun..
  2. lagi satu, orang merokok ni bagus...dia membantu kerajaan mengawal jumlah penduduk kat Malaysia ni...korang fahamla...kengkadang pengeluaran sperma orang merokok ni terbantut...jadik, secara otomatik, kadar pengeluaran anak tu berkurangan...ada kengkadang sampai dah tak terbangun dah cahaya mentari diorang sebab memuda dah ada ED...taktau apa tu ED??pegi google..aku segan nak cerita...
  3. ok..ni Meon cakap dengan penuh serius...orang yang menghisap rokok ni dalam dia tak sador, dia telah menjimatkan kos isi rumah untuk beli ubat nyamuk....sebab dia sendirik dah jadik ubat nyamuk dalam rumah...jadik, kalo korang ada orang yang merokok dalam rumah tu, bersyukurla...korang ada ubat nyamuk bergerak...takyah ada stand ubat nyamuk pun takpe...duit karen pun jimat kalo korang jenis yang pakai ubat nyamuk karen2 tu...korang cuma perlu arahkan "ubat nyamuk" korang ni buat semburan berkala di sudut-sudut tertentu....baguskan??
  4. bagi sang awek-awek yang ada balak atau laki yang kuat merokok tu....jangan dipaksa diorang berenti Meon kata...sebab perangai diorang yang tak boleh berpisah dengan rokok tu yang membuatkan korang berkuasa...cuba korang bayangkan...sampai satu saat besok, mesti laki atau endut korang akan buat lawak bangang cakap rasa nak bagi "kawan" pada korang....jadik masa tu la korang gunakan insurans terakhir korang tu...korang ambik rokok dengan kotak-kotak diorang sekali lepas tu korang cakap...saya izinkan...tapi lepas awak minum air rendaman bendalah ni lepas saya perap seminggu...amcam??
  5. korang jangan lah keji sangat kat perokok ni...betul...tanpa diorang, tak sampai 10 tahun lagi petronas akan gulung tikar...almaklumla...mana lagi diorang nak dapat bekalan petroleum sebab reserve minyak makin kurang...maka, kat sinilah datangnya kegunaan perokok ni...sebab kandungan tar yang agak tinggi dalam badan diorang, secara otomatik, diorang boleh jadik penyumbang petroleum yang utama pada negara lepas diorang dah takde nanti...
  6. yang ni pulak, kebaikan untuk peminat-peminat naga...korang mesti kecewa kan kalo orang ramai sangkal kata yang naga tu just satu mitos jek....tak wujud pun...takpe...korang kena berterima kasih pada perokok-perokok ni...sebab bila orang kata naga tu tak wujud, dengan hati yang riang gumbira korang jawabla...takpe...tu sume dakyah semata...sebab aku dah jumpa dah waris keturunan naga...sambil refer pada sang perokok tu...
  7. yang ni penting kalo korang tengah berlayor kat atas kapal...korang memang perlukan sorang perokok kat atas kapal layor...nape??sebab diorang akan tunjuk kat korang arah angin...cara dia senang jek....korang tengok kat mana kepala perokok tu menghadap...belakang tula arah sumber angin....sebab perokok memang akan sentiasa menghadap arah lawan angin...kalo tak, api tak nyala bai~~
  8. korang patut berterima kasih pada sang perokok ni...sebab, kalo takde diorang, takde la orang korang nak kutuk kaw-kaw biler korang duduk sorang-sorang...tak pun korang takkan ada modal nak tulis benda ngutuk-ngutuk kat dalam blog korang...betul...diorang ni memang pencetus idea yang yang complete package...berlagak macho, lagak api siluman, pencemar alam sekitar, penyumbang terbesor cukai kerajaan, macam-macamla...so takde diorang, cam tak complete jek hidup ni...
  9. ni pulak untuk kerajaan...kalo takde perokok ni, takdenya benda yang diorang nak naikkan harga masa tiap-tiap tahun buat belanjawan...cuba korang bayangkan kalo takde perokok...cukai rokok naik, negara takde untung...kang diorang naikkan rega petrol, cukai keta, cukai pintu, cukai tanah, cukai kepala...tak ke naya tu...bagusla ada perokok-perokok ni yang menyelamatkan sikit bajet korang tu...
  10. dan ini pengalaman Meon dan aku sendirik sebagai sorang perokok...bagi korang yang taktau...perokok ni la kebanyakan orang yang paling rajin merapatkan silaturrahim antara satu sama lain hanya dengan menggunakan satu perkataan yang typical...tapi ayat ni takleh digunakan untuk nak mengorat awek...korang nak tau apa ayat dia??ok..aku cerita...bawak keluor sebatang rokok, pegi kat sorang brader yang kita nak tegur, lepas tu cakap..."bang, ada api tak bang??"...lepas tu baru disulamkan dengan bualan-bualan pendek...


jadik, tu antara kelebihan orang yang merokok yang Meon dah kaji sedaya upaya...bagi korang yang tak merokok tu, teruskan amalan korang tu....jangan diambik rokok ni...alang aku sendirik nak berenti dah...lepas ni rasa nak berazam jadik pemakan sirih tegar lak...korang rasa ngam tak???heee~

p/s: suka la ko Meon aku dah postkan research ko ni...so apa lagi??tak reti-reti nak berenti??kita lumba sape dapat berenti dulu...sape berenti dulu, diala makhluk tuhan paling comel...ngahahaha~~~~

Monday, November 8, 2010

Shhh~~~ Aku nak reveal rahsia aku ni...

Alkisah

Aku rasa aku dah pernah tulis kat komen cik nabilah dulu-dulu pasal imposter....aku taktau la apsal...semenjak aku aktif berblog balik ni, secara tetiba lak ada makhluk tuhan paling seksi tetiba lak mengaku diri diorang sebagai ALONG TAPA..cett...dulu takut nak ngaku jadik along...ni jam, bukan main lagik..cuba nak merosakkan title aku sebagai blogger yang comel la tu...takpe...aku tak marah...ngaku la jadik Along Tapa...yang penting aku masih lagi Along Tapa pemilik blog ni dan HHD tu...sekurang-kurangnya mekasih la kat ko yang menyamor jadik aku tu...kalo takde ko, takdenya aku idea nak buat entri ni..tapi pelik...takde lak yang ngaku nak jadik Meon yang super kreatif tu ek...hehe...

dan bagi korang yang rajin menghentam kecomelan aku dan penulisan aku yang kadang-kadang boleh meletup kat KYMI tu, tak termasuk korang yang support aku gile-gile babeng walaupun kengkadang aku tulis benda yang meraban tak tentu pasal macam entri tips Meon mengorat tu semua....mekasih gak aku ucapkan....ok...berbalik pada tajuk entri...untuk korang stalkers yang tergoda dengan kecomelan aku...dan untuk penyamor identiti comel aku, termasuk korang-korang semua, meh sini aku bagitau korang rahsia-rahsia aku...mana tau korang akan lebih mengenali aku dan menyamor dengan baik pada masa akan datang....


  1. Nama pena aku Along Tapa...dan kalo kat forum atau chatbox atau mana part yang aku tak guna nama Along Tapa, aku lebih dikenali sebagai gorengbaek,atau GB....sebab apa??Along Tapa tu memang la nama gelaran aku kat luor pun...tapi untuk gorengbaek tu, nama tu berasal dari perangai aku masa jadik director untuk projek teater aku masa kat utp dulu...aku dapat skrip yang aku sendirik tak faham...jadik, aku baca semua skrip tu, lepas tu aku goreng ikut suka aku jek....dan teater tu menjadik bai...dan semenjak tu bebudak panggil aku director gorengbaek...dan sampai skang melekat nickname tu..gorengbaek...lagipun kalo aku daftar forum atau chat kat mana-mana, nama Along ke, Tapa ke memang kompem ada yang terguna...tengok-tengok nama gorengbaek tu memang available...melekat la sampai skang...
  2. salah satu benda yang aku cukup jaki, pantang, menyirap dan aku cukup-cukup anti ialah....orang panggil aku "abang"....tolongla...even bebudak pun aku tak bagi panggil aku abang....adik-adik aku pun tak panggil aku abang...sebab tu aku perkenalkan diri aku sebagai Along kat korang....jadik secara otomatiknya, korang takyah panggil aku abang....sebab bila korang panggil aku abang, aku rasa macam saje jek nak bagi diskaun kat umur ke sampai 50%...nak??
  3. aku tak suka cerita yang meleweh-leweh...aku taktau korang faham ke tak...ok..cerita yang meleret-leret..kengkadang sampai berepisod-episod(maybe sebab tu aku tak layan drama sangat)...sebab aku memang jenis straight to the point...kengkadang kalo korang cerita dengan aku meleweh-leweh ni, otak aku terus pikir....apa point ko???tu yang kengkadang jadik bila korang dah cerita panjang-panjang, lepas tu aku tanya...apa point-point dia tadi??tak rasa cam sesia jek ke cerita pepanjang tadi ek...
  4. aku suka kaler biru kundang...titik...sape-sape yang rasa share kaler kegemaran yang sama tu, mari kita sama-sama paki xpax...haha...aku benci kaler biru....nape??jangan tanya...kaler hijo??hmmm....no komen...nanti aku dituduh penyokong ketat lak kaler hijo ni...lalala~~~
  5. aku suka makan...yeah...makan itu heaven...even kalo kena buat event besor-besor kat kolej pun, soklan yang biasa terkeluor dari mulut aku, dapat makan tak??aku pun taktau apsal...yang peliknya aku pinggang aku masih di size 30...haha...
  6. kenapa aku suka claim aku comel??dah memang aku comel...nak buat cemana....berapa ramai jantan ni jam yang korang jumpa tinggi tak sampai 170??aku la orangnya...hehe...aku tak malu pun kalo orang cakap aku kurang inci...lagipun aku berpegang pada apa yang bapak aku cakap dulu....biasanya orang kecik-kecik ni, otak dia ligat....mungkin sebab tu otak aku sentiasa ligat nak tackle awek nak-nak masa hapdet menatang yang dipanggil blog ni....
  7. aku benci membaca....serius...nak-nak buku sejarah....kenapa aku benci membaca??sebab bila aku dah start membaca, aku terus putuskan hubungan aku dengan dunia luor...ko baling la aku dengan batu neraka...aku akan hanyut dalam dunia buku yang aku baca tu....list buku yang aku dah pernah baca??er...tak hengat....tapi dalam top ranking aku sudah semestinya buku pasal "The History of Google"...gila r aku khatam baca buku tu dalam 3hari...rekod paling lama aku baca satu buku..
  8. aku tak suka duduk diam-diam...mesti nak bergerak...bila aku tak gerak, mula la jadik macam waktu tengahari kat dalam lecture....aku akan mengembara ke alam mimpi secara tanpa rela....paling-paling bodoh pun tangan aku mesti bergerak nak buat apa-apa(biasanya main pen)....jadik, kalo dalam lecture note aku korang ternampak gambor raksaksa berperang dengan oltromen ke, bebudak tengah main lomba kete ke, jangan salahkan aku ek...aku tengah mengawal diri dari tertido tu...
  9. ni aku rasa semua jantan suka buat(kecuali korang a gheyyyy)...aku suka tengok awek lawo...bukannya aku tak suka kat awek tak lawo...member aku ada gak yang lawo...ada gak yang tak lawo...tapi aku suka tengok awek lawo....apsal???bukan dapat buat bini pun...mana hade awek lawo nak muka cam aku ni walaupun comel...dulik apa aku....bila kita dah tengok skrin lelama, mesti la nak carik benda yang best nak clearkan balik mata...time ni la tengok awek-awek lawo...kan??
  10. aku ni rabun tak sador diri...betul...power spec dah dekat 200 dah...tapi tak reti-reti nak pakai spek...bukannya takde...tak suka pakai...korang tau tak apa perasaan aku masa pakai spek tu???macam tengok gambor dalam frame....dah tu aku takleh nak main jeling-jeling dengan awek cun...tak best la...
  11. aku still tak faham sampai skang...part mana yang orang kata aku ni romantik....puas dah pikir...cenggini punya nakal makhluk pun orang cakap romantik...tak bleh blah...nak kata reti buat ayat jiwang, tak pandai...nak kata reti bawak tempat-tempat yang nostalgia, aku tempat nostalgia yang tau kat muzium jek la...jadik, kat mana romantik tu??cuba korang pikirkan untuk aku...
  12. aku ada lesen keta...takde lesen motor...tapi aku lagi rajin bawak motor dari keta...aku pun taktau apasal...
  13. aku benci pompuan gedik sampai kehujung dunia....serius....aku tau niat korang nak menunjukkan betapa dahsyatnya tahap kemanjaan korang tu....tapi aku taktau kenapa bila aku tengok korang buat perangai menggelitis tu, macam orang tengah gatal bijik nak suruh orang lempang muka ko sekarang jugak...
  14. korang percaya tak yang aku ni walaupun bekas budak sains, bekas budak engineering, currently budak IT, tapi aku lagi minat melukis, menyanyi, main muzik, dan buat benda-benda yang berat pada art....apsal ek...
  15. ni rahsia terakhir yang aku nak kongsi...aku masih single...ada sape-sape available??hahaha
banyak lak aku letak....nasib aku tak suka nak expose muka aku kat net...kang tak masal jek kena super-imposed nanti...."GAMBOR HOT TERBARU: BLOGGERS JANTAN YANG SUPER COMEL BERGAMBOR HOT!!!!" huh....riso aku kalo tetiba keluor berita tu nanti...haha...

ni gambor aku lukis masa aku tengah bosan kat dalam kelas...haha..penyapu dia senget..

p/s: rasa macam lama aku tak buat entri bergambor ek....

Saturday, November 6, 2010

Adakah korang masih remaja??

Alkisah

Sebelum apa-apa, aku nak berterimakasih pada isuhangat sebab memberi aku modal nak letak entri apa kali ni...dah berapa lama dah aku buntu nak tulis apa kat blog purple ni...maklumla ek...duduk muor, orang semua takde pegi kolumpo...jadik, modal nak berbual pun takde...jadik, idea pun tak datang...boleh lak cenggitu ek....

benda ni tadi aku baru dapat dari email aku...yang dipost kan oleh isuhangat ni la...tajuk dia jek dah menarik minat aku nak tau...jadik aku pun baca, lepas tu try....waaaahhh~~~ aku masih remaja rupanya...jadik, budak-budak yang tak habis-habis panggil aku orang tua, kalo korang takleh dengor benda ni, maksudnya korang tu betul lagi tua dari aku....well, aku kan comel lagi bergaya..jadik tak salah kalo aku dikategorikan sebagai remaja...kan???jadik, apa kata korang try dengor benda ni....kalo korang boleh dengor, maksudnya korang terbukti masih remaja....kalo takleh dengor, tu maksud dia korang dah sampai tahap umur dewasa ek....aku taktau nak kata ni myths atau fact..tapi aku suruh makcik aku dengor, dia tak dapat dengor benda ni....




cuba korang dengor benda tu...dapat dengor tak??ok...ni penjelasannya ek..

"Manusia mulai menglami penurunan fleksibiliti pendengarannya bermula umur 18 tahun , sebab itu rata-rata yang berumur 25 tahun sehingga 30 tahunsudah mulai tidak mendengar suatu bunyi yang kebanyakan remaja dengar, bunyi ini ialah bunyi yang berfrekuensi tinggi (ultrasonic), berdasarkan tinjauan pembuat teenbuzz (Howard Stapleton) hanya sedikit orang yang berusia lebih 30 tahun yang boleh mendengar bunyi teenbuzz ini. Beruntunglah jika anda berumur 25 tahun bahkan di atas 30 tahun tapi masih boleh mendengar teenbuzz bererti telinga anda masih fleksibel dan bagus.

Biasanya bunyi teenbuzz ini digunakan utk mengusir nyamuk dan tikus, bahkan ada jg yg membunyikan teenbuzz ini hanya untuk menghalau remaja nakal yang sekodeng hoho malah ada juga yang menjadikannya sebagai ringtone! guru yang berumur mesti tak mendengar semasa handphone berbunyi hohoho"

quote bulat-bulat dari isuhangat.net....haha...

jadik, apa pandangan korang dengan kajian ni??aku??no komen...asal ada alasan still kekal rumaja, aku percaya...hahahahaha~~~

p/s: susah betul nak terima hakikat umur makin lama makin meningkat...kang sador tak sador, tetiba jek ada bini...tetiba jek ada anak..tetiba jek ada cucu...tetiba jek.........kan??
 

Wednesday, November 3, 2010

Amarah itu api

Alkisah

Masa pagi-pagi buta ni, aku pun takde kije dan pegila search Along Tapa kat google...siyes betul aku takde kije ek...lepas tu aku ternampak la blog friendster aku yang memang dah lama aku tinggalkan....korang takyahla ngengada nak baca blog tu...hasil penulisan yang tak cukup matang...idea ada tapi still banyak lagi yang aku kena belajor...ni jam pun sama gak...lepas tu aku pun duduk la belek satu-satu entri lama aku...banyak entri yang aku rasa bagus gak tahap idea tu...mungkin nanti aku akan olah balik dalam stail sekarang...bukan stail dulu yang lebih straight forward dan individu...

salah satu entri yang tarik perhatian aku, masa aku kena kurung dengan bapak aku selama setahun kat rumah dulu...aku panggil period tu "Kursus mengawal amarah"...mana tak...masa memuda dulu aku bukan main tahap barannya...mulut aku ni aku tau memang tahap lancang...ni jam pun sama...tapi dulu dah la mulut lancang...hati lak panas jek manjang...darah muda la katakan...jadik, lagi banyak musuh yang aku buat dari kawan...jadik, meh sini aku cerita apa yang jadik masa tu...entri ni mungkin takde point form ek...cerita jek...bukan fakta sepenuhnya...lama aku tak bercerita....ok..kursus aku dengan bapak aku ni terjadik lepas aku kena keluor dari UTP dulu...masa tu tahap amarah aku memang melampau la...marah dengan diri sendirik, marah dengan sedara mara yang tak sapot, marah dengan member-member, marah dengan lecturer, marah dengan Petronas, marah dengan semua la...jadik, bila bapak aku nampak jek keadaan ni, dia terus angkut aku balik, suruh aku berenti kije kat KL, lepas tu duduk rumah selama setahun....aku kena kuarantin...tapi kemudahan internet disediakan...so bolehla aku update apa yang jadik keliling aku...

masa tempoh tu, bapak aku memang sengaja uji kesaboran aku yang memang tak sabor masa tu...hari-hari dia buat benda yang boleh buat aku naik baran...kengkadang sengaja cakap kasor dengan aku, kengkadang sengaja perli-perli aku....kengkadang sengaja suruh aku buat kije lepas tu tukor arahan...gila betulll...senang kata dia memang sengaja nak buat aku naik angin...eh, lupa nak bagitau...sepanjang tempoh kursus tu, bapak aku bagi aku masa 3bulan...dia cakap dengan aku, belajor jangan marah atau tunjuk marah dalam tempoh 3bulan tu...maksud dia belajor kawal kemarahan dan belajor bersabor dalam tempoh tu...serius aku cakap...siksa gila...sebab apa??sebab takleh nak marah langsung...kalo aku marah, bapak aku extend kan lagi tarikh kursus tu...lagi dia extend, lagi lama la dia buat benda annoying kat aku...

korang bayangkanla hidup takleh nak marah cemana...susah...macam-macam cara aku guna nak kawal marah masa tu...memula dulu ikut hadis...cakap kalo nak marah masa berdiri, duduk...kalo masa duduk, jangan berdiri...aku buat...tak jadik...pastu orang kata amik air semayang kalo marah...mudah-mudahan sejuk...aku buat gak...sekejap jek sejuk....kering air, ati pun panas la balik...takkan nak amik air semayang jek semata kan??dan masa tu aku memang tak rapat dengan adik-adik aku...aku tak rapat dengan mak aku, aku tak rapat dengan bapak aku...individu gila masa tu...memang otak rebel...bajet macam aku terer sendirik la...sampai la satu hari...hari yang membuatkan kursus aku tu tamat...hari tu hari jadik bapak aku....aku pegi la kat bandor..belikan dia paip...paip yang orang hisap tu la ek...bukan paip yang keluorkan air tu...nak bagi present kat bapak aku...aku tunjuk kat mak aku...mak aku kutuk la cakap paip yang aku beli tu macam popeye jek bentuk dia(old fashioned la maksudnya tu)...punyala marah aku masa tu...tapi aku taktau kenapa masa tu aku takleh nak mengamuk macam memula dulu...kalo dulu, teruk perangai aku...mak aku cakap sikit pun nak rebel..ngamuk teruk-teruk....tapi masa tu aku macam tak cakap apa...senyum kelat jek...cakap dah terbeli mak....lepas tu bapak aku balik, aku bagi benda tu kat bapak aku...walaupun old fashioned, tapi bapak aku senyum jek dapat...yela...paip dia ada banyak...semua rega 200,300...aku belikan dia paip murah...dia ambik, lepas tu dia kata...ni touch up sikit, jadik antik ni long...lepas tu dia tengok muka aku, dia cakap...ko marah ek tadi??aku dapat rasa..

huish...terer orang tua ni...mak aku tak cakap apa-apa pun dia dah tau...dah tu masa tu mak aku takde handphone pun...telefon rumah apa kan lagi...bapak aku lak baru balik...cemana dia tau??aku pun taktau...misteri orang-orang lama..lepas tu dia bagi aku nasihat...yang memang aku ingat sampai la ni...dia cakap, "ingat long...amarah ni api...lagi lama ko telan, mudharatkan diri...cemana nak agaknya nak padamkan??mungkin boleh sabor...sabor tu tanah...cemana besor api tu, tanah mesti boleh padamkan...tapi, ada masanya, api tu makan tanah tu jugak...long, air semayang tu, air...api memang sifat dia kalo nak dipadamkan, memang kena guna air...tapi ada masa, air tu takleh nak padamkan api tu...nak-nak kalo api tu sumber dia dari minyak...minyak tu apa??rasa dendam kat dalam hati ko...Long, lepaskan marah tu, macam angin...angin ni, ada masanya boleh padamkan api...kalo api tu kecik...kalo api tu dah besor, ko gunakan angin, makin merebak api tu..jadik makin besor, tak terkawal jadiknya....abis tu, cemana nak padamkan api dalam ati kita ni long??aku nak ko pikir dari hari ni...aku tunggu jawapan dia seminggu lagi.."

jadik puasla aku pikir ayat bapak aku tu dalam seminggu tu...cemana nak padamkan api tu...cemana aku nak relatekan dengan ayat kiasan dia tu...aku tak jumpa jawapan dia dalam seminggu tu....lepas tu dah lepas seminggu, aku tanyala bapak aku..."yah, dah puas along pikir...tak dapat gak jawapan cemana nak padamkan api tu cara berkesan...cemana nak padamkan api kemarahan tu secara berkesan??cuba bagitau..."

lepas tu bapak aku jawab dengan muka tak bersalah dan selamba...serius selamba...takde feeling senyum-senyum ke apa ke...nak tau jawapan dia??dia cakap..


"gunala fire extinghuisher....."

bengong...sikit punya lama aku pikir...dia boleh jawab cenggitu jek...jadik, sampai la ni aku taktau apa yang dia maksudkan tu...tapi aku dah tau cemana nak kawal marah tu skang...huhu...

p/s: dah bertahun baru aku faham apa bapak aku maksudkan dengan fire extinghuisher tu...

Tuesday, November 2, 2010

Mari Join contest Jelly beku dan dapatkan hadiah dari London



Alkisah

aku kalo ikutkan malas nak ikut sangat contest-contest ni...tapi disebabkan Jelly Beku ni sorang blogger yang baru nak naik dan lepas tu ada peluang nak jadik bloggers yang gempak-gempak...jadik, tak salah kalo aku nak mempromote blog dia sambil join contest ni kan...bak kata peribahasa, sambil menyelam, minum air(Sambil angkat tangan gaya Karam Singh Walia 3kali.)..jadik, aku ikutla contest dia ni...kalo korang berminat, pegila melawat blog dia...






satu syarat dah lepas...iaitu jadik followers, benda lain macam buat entri, dah lepas...yang lain-lain tu kejap lagi aku setel..sebab aku takde idea nak tulis apa, jadik aku letak benda ni jadik entri aku...

Jelly separa keras


Jelly di zaman-zaman kemegahannya...

Jelly Beku??!!!

Jadik, tu jek..sekian, mekasih....

p/s: adakah korang tau yang kitorang kat muor panggil jelly tu lengkong??kalo agor-agor tu, lengkong yang mentah tu....