Saturday, November 13, 2010

Tips-tips untuk tulis blog tanpa gambor

Alkisah

Dah berapa entri dah aku rasa aku tak bagi tips ek..tapi sebelum tu, aku nak mintak mahap sebab lama gak tak update dua-dua blog aku...bukan sebab aku malas atau takde idea tapi sebab otak aku tengah nak kosentret kat MUET test besok...haha..cam kelakor rasa dah tua-tua baru nak amik MUET..ok...berbalik pada tajuk...aku buat entri ni bukan sebab aku power sangat pun menulis takde gambor ni...aku pun sama gak cam bloggers yg lain...diorang lagi terer dari aku termasuk korang semua...tapi aku nak kongsi tips yang ada dalam kepala aku untuk buat entri tak bergambor...mana tau berguna...nak-nak bagi orang yang kelisa nak upload gambor macam aku ni...tak pun yang BB korang tu dah sampai limit sampai slow nak memphis....oh..sebelum terlupa...kelisa tu maksud dia pemalas ek...kelisa gak sejenis ikan yang orang letak dalam aquarium...jadik, korang jangan terkejut kalo orang Muor cam aku ni taknak beli keta KELISA...sebab keta tu PEMALAS...heee~~~

ni antara tips yang penting nak tulis blog tak bergambor ni:

  1. guna ayat-ayat yang boleh capture attention pembaca...contohnya cemana ek??cam "arini aku rasa macam nak bercerita pengalaman aku makan nasik kat London....tapi aku tak dapat cerita lagi sebab aku tak pernah jejak kaki kat London...jadik korang bacala cerita aku makan nasik kat Peringgit Indah jek"...nampak macam biasa kan ayat tu??tapi korang dapat tarik attention pembaca..."huish...dia makan nasik kat London"...lepas tu..."taik betul...sesia aku baca.."lepas tu..."apa lagi ko nak ngarut pas ni??meh aku baca..."..korang setuju tak??
  2. korang guna la ayat yang sempoi dan dekat kat hati diorang....jangan lak ko guna bahasa sains yang pelik-pelik...tak pun bahasa yang skema gila taik...ditambah pulak bahasa sastera yang complicated...serius..sape nak baca....even aku sendirik pun kalo orang guna dua-dua jenis bahasa tu, aku baru baca intro, terus aku scroll pegi bawah....anggap macam ko tengah bercerita, nak bagi orang faham cerita ko pastu kongsi pengalaman tu sesama...bukan ko bersyarah pastu tunjuk ko paling terer dari diorang...memang orang menyampah....(tunjuk comel takpe..tapi tetap aku lagi comel dari korang...hahaha)
  3. elakkan cara bercerita yang meleret-leret...aku dah try dah kat HHD...memang tak berapa dahsyat pun guna ayat meleret tu..sebab bila korang tulis, memangla rasa syok...tapi bila korang tunggu seminggu, korang baca balik dan anggap blog tu milik orang lain...mesti rasa macam ko nak tulis komen kat blog ko tu...apa benda la ko cerita macam sinetron indon ni bai....meleret-leret cerita...tak masal lak cerita sampai beranak bercucu...cerita straight to the point tak boleh ke~~
  4. ni trick dalam mempengaruhi otak manusia handal macam korang ni beb..walaupun aku tak reti, tapi aku try...gunakan jenis font yang jelas nak baca, ejaan yang tak menyusahkan, lepas tu mainkan warna font tu supaya orang yang datang tak sakit mata...sebab tu aku berusaha ubah kaler font aku bila ada yang komen sakit mata atau tak boleh baca(kredit to befoyengfoyeng...mekasih tegur..)...bila tulisan jelas, ejaan jelas, kan senang orang nak baca...macam baca buku...cuba korang bayangkan diorang tulis buku pakai font impact..dah tu bold lak..kan hilang interest nak baca...betul tak??lupa lak...satu lagi...takyahla main tulisan kejap kecik kejap besor...kalo orang bercakap mana ada suara kejap kuat kejap slow...part yang nak tekankan, besorkan la tulisan tu...tak pun bold kan...kalo yang rahsia atau nak bisik-bisik, kecikkan la...tak pun italic kan...cenggitu tak salah pun...kitorang yang baca ni fahamla intonasi tu..
  5. jadik diri korang...ni penting nak bagi identiti pada gaya penulisan korang...takde la orang baca entri korang, sekali tengok macam entri blog orang lain...lagipun, orang-orang yang melawat blog korang, cam koooooorang ni semua, termasuk aku..pegi blog orang nak berkawan...jadik, takkan kita nak berkawan dengan orang yang talam dua muka...betul tak??jadik, korang kalo terjumpa aku kat luor, cengginila perangai aku...sentiasa mengawal comel~~~
  6. yang ni aku sendiri taktau cemana nak explain...tapi korang kena tau gak...korang kena olah satu topik tu dengan skill paling power korang ada...contoh ek...satu blog, cerita pasal cara untuk menjadik genius..tapi tak dapat olah dengan betul...orang yang baca pun tak dapat tangkap apa dia nak sampaikan...jadik macam sesia jek buat entri...tajuk dah best tu...kalo nak compare dengan blog satu lagi...cerita pasal aku tengah berak...dia dapat mengolah keadaan dia berak tu dengan penuh penghayatan campur lagi dengan permainan minda dan permainan bahasa...korang dalam tak sador dah baca sampai habis...padahal cerita pasal berak jek..semua orang berak..apa nak heran kan...tapi penulis tu berjaya buat korang baca sampai habis dengan teknik gorengan dia yang power...kan??
  7. pastikan entri korang tu ada tujuan...jangan sekadar ada entri sudey...sebab semua orang yang baca tu, diorang nak ada feeling "ooo...ni yang dia nak sampaikan rupanya..." masa ending...bila diorang ada feeling tu, ada la komen...kan??
rasa cukup la tu jek tips yang aku dapat kongsi..kang kalo aku tulis bebanyak kang tak larat lak korang nak baca...tapi tu antara cara untuk buat entri tak bergambor tapi dapat tarik perhatian orang..ok..sebagai ending, aku share entri pendek pasal aku tengah berak tu...cemana cara gorengan yang mungkin dapat capture orang baca sampai habis...

"sampaila satu masa tu, aku terasa macam dipanggil-panggil...awalnya aku buat donno jek...setakat panggilan ko tu...bukan aku tak biasa pun...tapi entah kenapa ari ni panggilan itu sangat dahsyat....macam mengganggu tahap fokus aku...aku cuba untuk diamkan...tapi aku tak dapat mengawal perasaan aku....jadik aku pun pergila megikut suara panggilan tu...

aku sampai kat area panggilan tu...aku duduk...serius muka aku...aku lepaskan segala yang menghalang panggilan tu...pada saat ni memang antara aku dan dia jek...aku termenung sorang-sorang...pada masa tu muncul macam-macam pertanyaan dalam otak aku yang dangkal ni....apa yang aku silap??takkan sampai macam ni sekali?tak pernah sedahsyat camni panggilan dia...biasanya biasa-biasa jek...boleh lagi aku kawal keadaan...

masa dalam proses tu berjalan, aku cuba megawal muka aku yang comel...tapi tak berdaya...hilang segala kecomelan aku...aku cuba tekankan tapi tak berjaya....tu mungkin kelemahan aku....aku tak berjaya nak memberi tekanan yang hebat...walaupun membuak-buak perasaan aku...

akhirnya aku ambik keputusan..aku takkan hold back lagi...aku kena tekankan dengan sepuas hati aku...aku tarik nafas dengan dalam...aku kumpulkan segala kudrat yang aku ada...aku tolak tepi segala gangguan yang ada...aku memberikan seluruh fokus aku pada perkara ni je...dan terus aku lepaskan dengan sekali shot tanpa berfikir panjang...dan...

pelepup...pelepup...pelepup....ahhh....terasa lega segala sakit perut aku...baru aku tau betapa nikmatnya rasa berak dengan sepenuh hati ni...aku bersyukur pada mu Tuhan kerana memberikan aku merasakan kenikmatan ini..."

p/s: korang baca sampai habis kan entri pendek tu??haha....takde kije betul korang ni~~

35 comments:

miya said...

tak senonoh weii ngko nih!! hiang selera ni nak melantak megi pagi2..
mantap pelepup2 ngko. stok brp ari? WEIII.... tanak2!!! tanak aku bayangkan!! eee....
hahaha!! serius gila ngko pasal berak pun ko nak canang jugak. hahaha..

Along Tapa said...

miya

haha...boleh lak ko baca dengan sepenuh hati entri tu...bukan aku dah bagi warning ke td??haha

KERDILDESA said...

bluekkkkkkkkk! terkejut aku baca entry kau nie.selekeh . hahahah . ..
berak pon kau nak cakap ape. hahah

nabilah_2908 said...

aduhai...sungguh2 baca n3 pendek ni...ish....penuh feel betul yer... :P

sudah ku katakan...kalau tiba di blog ni...harus baca semua...huhu...

nabilah_2908 said...

lupe lak...good luck tuk Muet..ala senang jer Muet tu...hehehe... ;)

nas said...

nice entri nieh...tp actually letak at least 1 pics utk tarik attention..hehhe..erm..aku 18 tahun da amek muet...ko skunk umo bpe?

latest entri:

Lagu 90an best lagi lahh!!

echah mashuri said...

gelemannn aku...heeee...
nasib bek klepap klpap..lau bunyik pritttt...prttt sah2 cirit birit..uwekk..ak nk muth bc ayt sndirik..wkakak

Along Tapa said...

KERDILDESA

haha...menarik kan??sampai habis ko baca...


nabilah

haha...lepas tu menyesal tak suda baca sampai habis..haha...MUET?aku ikut flow jek...

Along Tapa said...

nas

haha...aku just bagi tips yang takleh nak letak gambo jek...umur aku??ehem...sama dengan intan shafiqah... :p

echah mashuri

aku mula nak gak tulis crett tuh...tapi tak jadik sbb tak cukup feel..haha

Jelly Beku said...

best nie..noks dpt ilmu baru ari nie...kan noks nie baru jer dalam dunia berblogging

Along Tapa said...

Jelly Beku

haha...tang mana ilmu baru tuh??tang nombol2 ke, tang entri pendek tu??hee~~

gigi rongak said...

ceittt..ingat dah hbs tadi..rupanya ada sambung bwh lagi..nyesal aku baca yg bawah tu..hbs hilang selera aku nak mkn.. grrrr

Along Tapa said...

gigi rongak

haha...lagi sekali aku kena marah pasal entri nested tu...haha~~~

y@n@ M!B said...

suggestion aku, pe kata setiap perenggan atau bila nk mula nombor baru, tekan la enter 2-3 kali..idak la nampak bersambung ayat tu...ko suka menyeksa mata aku tau long..kang aku rabun ko nk blikan spek ray ban ke?? sob sob~ T__T

kisah pendek ko tu aku suka amalkn time tgh mkn beramai²..kah kah kah..best kn? =))

Along Tapa said...

yana mib

suggestion dari otai kena pertimbangkan...aku malas nak enter banyak kali..nnt terasa terlebih panjang entri aku..hehe...

best gak amalkan time makan beramai-ramai...kena tambah lak dengan cerita pasal cecair-cecair hijau yang meleleh perlahan-lahan dari lubang hidung...memang terbaek dari ladang r~~~

f_aRa_aINa989 said...

apa kebenda byk sgt berak2 ni?

cakap proper ckit..

qada' hajat..
hehehee...

p/s: good luck tuk muet...saya dapat band 4..kamu pun mesti boleh..dgn syarat jgn ckp berak berak berak berak berak!

hahahaha...

Along Tapa said...

fara aina

baik...aku guna memerot...hee~~

MUET tadi best tajuk dia dowh..pasal kawen..syg tul ko ambik awal~~

suzie rahman said...

ala ayt bpk pjg..kedek r..ltk r pic ko yg cumel..brk pon maw citer! choi

Along Tapa said...

suzie rahman

takmoh letak gambor aku..nnt kena superimpose...hehe~~

ainz said...

aku pun slalu jek tulis entri tanpa gmbar,ni..sbb update pkai hp..sesekali aku terduduk depan pc je aku letak gmbar..tu pun kalo terajin..huuu

ssh beb muet tu!ko perlukan skill bercakap n menulis yg luar biasa utk ko dptkan band 6..ahaha..sememangnye payah la nak dapat band 6..time kat matrik dulu 2org je dlm kuliah dpr band 6..derang nye english mmg tahap william shakespeare la..ahaha..

Along Tapa said...

ainz

huhu...kn??ada org ni tak faham knp kengkadang kita tak letak gambor kat entri kita..

MUET tu aku tak harap pun dapat band 6..mcm mmpi jek...bongok2 pun dapat band 3 sudey~~~

Miza Yusof said...

menarik. kena cuba dan praktikkan. hehehe. thanks berkongsi yaa :)

Along Tapa said...

Miza Yusof

yep..yep...yang mana ko nak praktik??yang dalam point form ke, entri pendek last skali tu??hehe~~

Yann Mazian said...

uisshh. bercerita pasal berak ye. ingatkan apa ler. excited nak tau ending. hehehe.

anyway, thanks utk semua tips tuh. sangat berguna tau. :D

Along Tapa said...

Yann Mazian

hehe...sesama...menarik kan entri kecik last tu??hahaha~~

intan shafiqah said...

oittt...ni entri memerli ke entri ap?...haha...tetibe ak sentap...haha...

pepun, well dOne ;p....byk kan lagi sesi olahan...ahhhaaa~

Along Tapa said...

intan shafiqah

e'eh...nape lak ko nak sentap...aku just kongsi jek..

ko mesti gian nak baca olahan aku kan??hee~~

|arieza| said...

arghh pelepupppp pelepupppp~ hahahahha

Along Tapa said...

arieza

haha..memorable kan??

fndrocka said...

Aku biasa je tulis takde gambar.entah nampak menarik ke tidak..

Along Tapa said...

fndrocka

nampak menarik tu tak la fndrocka...tapi feeling tu yang penting~~

ieQa sWetLuv said...

ending x leyh blah.. perlukah itu haish..

Along Tapa said...

ieQa sWetLuv

haha..menusuk kalbu kan??

echah mashuri said...

slmt beraya long!!!

Along Tapa said...

echah mashuri

selamat beraya echah~~