Monday, November 1, 2010

Tips semasa berbual

Alkisah

ehem...entri yang lepas tu masih available untuk dikomen...macam aku cakap...kat blog ni, memana entri korang bebas baca dan komen...aku tetap akan cuba reply dan respon walaupun kengkadang lambat sebab tak perasan...aku buat entri ni bukan sebab apa...aku dah makin lama makin menyirap dengan cara orang ni jam masa kita berbual dengan diorang...secara jujur aku cakap...majoritinya dah takde adab...sampai aku yang punyala open minded lagi comel ni pun boleh terasa tahap kekurang ajoran tu....jadik, dengan nada yang sikiiiiiit panas hati aku buat entri ni....

ok...bagi korang-korang...jangan ingat kita berbual walaupun dengan member yang dah kenal lama, takde protokol yang kita kena ikut ek....ada...walaupun tak termaktub dalam syarak, tapi kita kena gak ikut...sebab tu menggambarkan keluhuran budi kita sebagai orang melayu yang penuh adab sopan lagi berbudi BAHASA...faham??jadik, ni antara benda yang penting masa kita berbual dengan orang lain yang mana aku rasa sangat penting...ingat...cara bercakap kita menunjukkan tahap mentaliti kita....jangan tunjukkan kebodohan kita pada orang lain...kurang harga hantaran nanti...

  1. masa bercakap dengan orang lain, seelok-eloknya kita pandang muka orang yang kita bercakap tu...melainkan kalo korang berbual dekat dalam gelap....ni bukan apa....salah satu kebaikan dia, orang yang tengah berbual dengan kita tu rasa la macam kita berminat dengan apa yang dia ceritakan...lagi satu, kengkadang telinga kita ni suka bergurau manja dengan kita...tengah elok-elok dengor member depan ni cakap, secara tak sengaja terdengor orang kat daput melatah....dah terlepas apa yang member kat depan ni cakap apa....jadik, bila korang tengok muka diorang, sekurang-kurangnya korang dapat tangkap ekspresi muka diorang dengan tepat....so, dapatla korang bagi respon yang betul walaupun korang tak dengor apa yang diorang cakapkan tadi...secara otomatik orang akan pandang kita tinggi dan jadik orang yang senang dipercayai...
  2. kalo korang tengah berbual sambil buat kije, contoh macam berbual sambil masak ke, menjahit ke, menaip ke, seelok-eloknya berhenti kejap dari buat kije tu dan tumpu pada benda yang penting orang tu nak cakap...lepas tu sambung balik buat kerja dan bagi respon yang betul...kalo kije korang tu memang takleh nak diberhentikan...contoh macam korang kena godak kuah masa tengah masak kat penanggah....tak pun masa korang tengah kejor deadline, sekurang-kurangnya, angkat muka dan pandang muka orang yang bercakap tu secara random...tu menunjukkan korang dengor apa yang dia cakap...dan kalo korang nak respon, pandang muka diorang, dua tiga perkataan memula tu, cakap dengan pandang muka diorang, sambung tengok buat kerja, lepas tu dalam beberapa ayat terakhir, pandang muka diorang dengan pandangan yang yakin...aku confirm orang yang korang berbual tu tak terasa sangat tersisih berbual dengan korang walaupun korang sibuk buat kije dan tak semestinya dengor apa yang diorang cakap tu..
  3. jangan sekali-kali potong ayat orang yang tengah bercakap...memang pantang tok nenek moyang...bagi orang yang tengah bercakap tu cakap sampai habis...sambil korang mengeluarkan bunyik-bunyik respon macam "hmmm...ya??..ea??...kenapa ek??laa...abis tu??" secara random..tu semua ayat yang pendek dan tak bawak apa-apa maksud tapi boleh menggalakkan orang tu untuk meneruskan perbualan dengan korang...cuba korang bayangkan..korang dalam susah....carik member nak luah...korang baru cakap.."aku baru call bapak aku tadi...kata nak mintak masukkan duit..tapi bapak aku kata adik aku..""HAAH DOWH...aritu pun aku ada gak mintak duit dengan bapak aku...tak masal-masal dia kutuk aku kata aku boros...dah tu cakap aku pegi menggatal laa...bla...bla..bla..."..tak ke terasa kesialan sakit hati kalo kena cenggitu...kita nak bukak cerita nak lepaskan tak puas hati..sepatutnya sesi kita la cerita tak puas hati kita...tak masal-masal jadik sesi dia buat cerita dia lepas tu hentam gelak-gelak....abis yang tukang nak cerita tu tak sempat luah masalah dia cemana??jadik, korang pastikan dengor sampai habis apa orang tu nak kata...baru masuk ayat...ni baru dikatakan orang yang berbudi dan pandai memberi respon yang baik...kalo dalam sesi kaunseling, korang akan dapat title pendengar yang baik...
  4. bagi orang yang hendak bercerita pulak, pastikan la cerita korang tu padat, ringkas, tepat dan lengkap..jadik, orang yang mendengor tu tak jadik jelak dengor cerita melewey-lewey ko tu...dah tu sekaligus dapat meningkatkan interest orang yang nak dengor cerita tu..cara paling baik, korang bagi headline korang nak cerita apa...lepas tu tunggu soalan-soalan diorang...barula timbul suasana perbualan yang baik....contoh macam ni..."wei..korang nak tau tak...tadi aku tengok budak rumah depan tu kena kena gegor dowh pintu dia..dum..dum gitu..."...cukupla..sure orang akan tanya apsal??dan korang lepaskan cerita sikit-sikit dan biorkan cerita tu berkembang...barula rasa hidup perbualan korang tu...bukan setakat one way story, finish in one shot...
  5. ni satu lagi haprak...jangan korang letakkan pause yang terlalu lama masa period nak berbual...contoh macam satu keadaan ni..aku pegi makan dengan Meon....lepas tu dia nak berbual...dia pun start la..."wei long...ko tau tak...ko tau tak..."..teknik yang bagus...aku dah interested nak tau...aku pun tanya..."apa dia??"..."tadikan"...kunyah nasik...telan air....tengok tv kejap...suap nasik, kunyah nasik...tengok muka aku....lepas tu cakap..."takyah la..."..memang bajingan taik...kalo korang selalu sangat buat cenggitu, orang terus akan malas nak berbual dengan ko...lagi baik main mesej jek walaupun duk sebelah-sebelah...bodoh-bodoh pun kalo lambat reply, aku boleh miskol....jadik, amalkan cara yang bijak masa berbual...pikir dulu sebelum cakap..atau pikir dan cakap pada masa yang sama kalo korang jenis yang spontaneous...jangan cakap lepas tu baru nak pikir nak cakap apa...serius korang akan dicop sebagai mat gelojoh ayat....tak pun orang malas nak cakap dengan korang lagik...cam sesia jek..
  6. satu lagi, jaga tatabahasa korang masa bercakap...aku bukan suruh korang cakap guna bahasa malaysia yang ajor kat sekolah tu...bahasa baku...tak...gunala bahasa yang sesuai...apuruperiet kata omptuih...ni tak...kalo nak dikirakan bebudak ni jam punya bercakap, kalo sepuluh patah perkataan yang diorang cakap, 7 dari perkataan tu ialah carutan atau makian, ayat yang lebih tu baru apa nak disampaikan...contoh ayat...aku tak censored ek..."Gila babi ko siot...ada lak tadi ko macam hanjing bawak motor cam pukimak haram jadah laju bawak kat selekoh tadi...cecah telinga aku kat tar sial..."...kan??tak boleh ke kurangkan tahap carutan tu...bagi diskaun 50% ke...kuat betul berzikir bebudak ni jam ni....yang jadik mangsa sape??aku gak...tak masal kena maki...korang bayangkanla cemana nak jumpa bakal mertua nanti??tak ke ko terkulat-kulat nak carik bahasa yang elok??baik praktis cakap bebaik skang...kalo nak maki pun sekali-sekali kat keadaan yang bersesuaian tu ok la pada aku...
  7. ni satu lagi...intonasi dan tahap volume suara yang betul korang kena jaga...kalo korang cakap macam nak bagi gegor satu melaya ni dengor, kalo boleh nak bubuh amplifier kat anak tekak korang tu, jangan terkejut satu ari nanti, amplifier korang rosak...sebab takde sape nak berbual dengan korang...mungkin sekali-sekali, terasa meriah kalo korang cakap kuat-kuat...tapi bergantungla pada keadaan....kalo korang nak tegur kesalahan orang, perlu ke guna suara berdesibel tinggi??cukup la volume sampai tahap orang tu dengor dan kalo boleh orang sebelah dia tak dengor apa yang korang cakapkan tu...orang yang kena tegur tu pun mesti elok jek terima cakap korang tu...satu lagi, janganla cakap dalam nada yang terlampau perlahan...sian orang kena mintak ko repeat 3.4kali....last-last orang bercakap dengan ko macam tengok tv takde suara...baca ikut gerak mulut jek...sesuaikan kekuatan suara dan gunakan intonasi yang tepat supaya orang dapat terima apa yang korang nak cakap dan orang dapat capture mood dengan tepat...
  8. rasa ni yang last kot...ada lagi..tapi aku taknak tulis panjang sangat...kang korang malas nak baca...jangan buat body language tahap Karam Singh Walia..oh sebelum tu..keluor tajuk jap...Iwan cakap dengan aku tahap kemarahan Karam ni bergantung pada berapa kerap dia angkat tangan dia masa report....kurang 3, cool...3-6kali, panas tapi masih terkawal...lebih 6, marah gile babeng...ehem...kembali pada tajuk...jangan buat aksi terlebih masa nak berbual...yang bercerita ialah mulut...yang dengar cerita ialah telinga...mata digunakan untuk tangkap mood..dan bahagian badan yang lain digunakan untuk menggambarkan mood penceritaan dan situasi...tapi kalo dah korang gerak kan anggota lain macam penterjemah bahasa isyarat kat RTM tu, baik aku takyah dengor apa korang nak cakap...bagila gerakan badan yang sepadan jek...gunakan pergerakan yang sederhana dan kadang-kadang...barula nampak matang masa bercakap..
ada lagi sebenornya tips yang lain...cara duduk, cara senyum masa dengor percakapan orang, macam-macamla...tapi anggapla ni yang core...cuba korang amalkan tips ni..mana tau makin ramai yang suka nak berbual, berdampingan dan lepak-lepak dengan korang...(kredit tips kat bapak aku...dari kecik dia ajor aku cenggitu...dia pesan "orang suka bercampur dengan orang yang lior sebab nak kan fun...tapi last dia akan carik yang berhemah gak nak coolkan ati dia..jadik orang berhemah nila orang anggap kawan sejati..."

p/s: tapi aku tak faham ada orang yang bercerita siap gerakan tangan dengan kaki melampau..lepas tu siap bagi sound effect lagi...cam "kapal terbang tu lalu....wooommm...sekali kipas dia mati sebelah...eiiiittt....eittttt....syiuuuw syiuuuwww pusing....pommmmmm terhempas..kesian kan?"...pelik ek...mahal betul sound effect tu...

 

14 comments:

intaneqashut said...

paling penting bila berkOmunikasi bagi ak ~no.1...bercakap pandang muka orang. itu penting...haish...pantang klo org bercakap, x pay attentiOn...

p/s : aku bercakap, siap kaki dan tangan ...macam orang berbahas..haha..

nabilah_2908 said...

hmm...tertarik dgn pint no 1...

kalau dlm interview pun di galakkan bila bercakap pandang muka..kalau boleh biar mata bertentang mata..

tapi....err...sy ni pemalu sikit..hehehe..segan nk pndg muka org lama2...kejap2 boleh la... :)

tips : kalau pemalu..jgn pndg mata..pndg dahi je.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
HOME MADE OREO ICE CREAM

Fitrah Adnan said...

orang guna sound effect sbb nak tarik perhatian orang and nak hiburkan orang...bukan senang nak dengar sound effect percuma..selalu dengar waktu masuk wayang je..sah2 kena bayar..huhuhuhuhu

apa2 pun tips yang best

Along Tapa said...

intan

betul...sebab tu aku letak kat atas sekali...kalo orang cakap tak pandang muka, memang rasa macam imbisibel jek...

nabilah

huhu...tapi kalo diikutkan, memang kena pandang...nak tunjukkan tahap keyakinan...kalo cakap pandang bawah jek, nampak kita tak yakin...

Along Tapa said...

fitrah adnan

huhu...memang menarik perhatian..kengkadang yang takde kena mengena pun tertarik perhatian...

ainz said...

aku paling hangin time kat bsn aritu..mmg xde customer..aku sorang je yg amik no..depa bleh borak2 tak sudah2..

bile no aku dipanggil,derang borak lagi..cakap pasal nak jadi model la..siap demo lg!haiyak!makcik2..kot ye pon nak jd model,setelkan dulu customer kat depan ni,woii...geram aku..

miya said...

pernah g kedai tapi lupa nak beli barang apa, sebab khusyuk dgr macik2 mengumpat d kaki lima. Siap hayun tangan,berdiri, duduk, & ditambah pula ngan mimik muka macam pelakon handalan & volume yang terlebih mantap.
alahai makcik...

syuQ said...

biar ape pon..yg pntg aku tetap sorg yg pemalu sopan dan beradap hakhak

Along Tapa said...

ainz

haha...apsal ko tak nyampuk jek??cakap...makcik...saya dari agen permodelan ni..nak setelkan hal ni..boleh bagi masa sikit tak??haha

miya

ko patut menuntut ilmu diorang...tahap terer tu berbual...haha

Along Tapa said...

syuQ

kira pompuan melayu terakhir la ni...gila r...kira aku kena tergoda la dengan ko ni...

echah mashuri said...

kalau tahan borak tanpa makan minum sila ajak aku..aku boleh borak banyak2 ohhh...

Along Tapa said...

echah mashuri

haha....dahsyat nowh...ko pakai tape recorder ke apa...

Jelly Beku said...

CONTEST JELLY BEKU IS ON!!!! Meh ar join :)

Along Tapa said...

Jelly Beku

kang ada masa aku pegi tengok~~~