Sunday, March 6, 2011

Koleksi gambor kat Muor 2

Alkisah

hari ni aku takde cerita tips atau apa...sebab aku rasa dah lama aku tak buat entri bergambor kat GB ni kan??jadik, aku nak share kat korang gambor benda-benda yang aku rasa agak rare yang aku dapat kat rumah atok aku lepas aku balik Muor aritu...bolehkan??almaklumla..banyak benda gak yang aku rasa boleh timbulkan memori..dan kengkadang benda yang timbulkan memori ni boleh buat aku rilex dari tekanan-tekanan duduk kat Melaka ni...orait..jom kita tengok gambor yang aku nak kongsi kali ni...owh lupa...takde point form ek arini..hehe..

benda ni ye adik-adik, memang sangat popular orang buat lawak kat Ujang dulu...tapi tak semua orang pernah tengok benda alah ni...jadik meh sini aku kenalkan ek...benda ni kita namakan sebagai lesen television...aku tak ingat ni tahun berapa punya...tapi zaman dulu-dulu, kita nak ada TV kena ada lesen towh...aku taktau bila lesen ni dimansuhkan..bagi korang yang tak pernah tengok mana rupa lesen TV ni, ni la dia..tapi frame tu tak termasuk ek...tu memang atok aku bubuh frame kat situ...tak bagi rosak..aku ternampak benda alah ni kat dapur rumah atok aku...simpan lagi dia benda alah ni rupanya...


ni pulak plug la...sape yang taktau betul tak??tapi aku teringat sorang member aku yang memang betul-betul orang bandor besor kolumpo...sekali dia pergi kat rumah atok aku dan tengok plug ni, dia jadik manusia jakun..."waaaahhh...antiknya plug ni ..."..kepala hotak betul...aku rasa plug ni biasa jek...sebab selalu nampak kot...mengikut kata bapak akum plug cenggini memang lebih tahan dari plug yang empat segi kita guna tu..aku pun taktau kenapa plug ni tak guna lagi..mungkin bentik dia terlampau lucah sampai tak lepas SIRIM agaknya...


haaa...ni ialah pemegang pintu kalo korang nak bukak pintu rumah terus...takdela letak benda sendal-sendal tu...kalo tengok dari design, memang simple jek...tapi besor kegunaannya...kalo takde dia, maunya pintu rumah tu macam kena main dengan mambang...ni dah versi ke-2 beta sebab ada guna skru kat situ...asalnya benda alah ni tak guna skru pun...just guna tanggam jek...


dan last sekali...kalo nak diikutkan aku malas nak letak gambor benda alah ni...tapi sebab dah terambik gambor, aku bubuh gak...benda ni takde fungsi...just perhiasan....tapi kalo korang jenis yang menghargai seni melayu, korang mesti jadik macam aku...setiap kali tengok bendalah ni, mesti aku terpikir...cemana diorang boleh terpikir nak guna rotan dan daun untuk hasilkan bendalah ni...dan untuk pengetahuan korang, bendalah nu dah lebih 20tahun ada kat rumah atok aku tapi tak reput lagi...dahsyat sungguh hasil seni orang dulu ek...kalo sekarang punya perhiasan, tak sampai 3tahun dah lunyai dah aku rasa...

jadik, tu jek la gambor yang aku dapat kongsi lepas aku balik Muor...sampai sekarang ni aku dah kena cop dengan mak bapak aku dah...pe'el mengalahkan mat Salleh datang kampung...habis semua benda aku nak ambik gambor nak bubuh kat blog...nak buat cemana ek...kalo aku tak abadikan dalam gambor, kalo la satu hari nanti benda-benda ni dah takde, kesian la bebudak tak kenal kan??tau nama jek...

p/s: korang kalo tengok benda-benda rare cenggini apa yang korang rasa??ada tak apa-apa lagi benda yang korang rasa pernah dengor tapi tak pernah tengok??mana tau aku boleh carik dan share lagi nanti...kan??

37 comments:

iwan_dextrous said...

same je ngan umah arwah atok aku..x jakun pun

Along Tapa said...

iwan dextrous

tapi ko gak yang blank tengok gambor lesen TV tu kan??haha

nas said...

muar tu mmg xjauh drpd kampung aku kat melaka,sg rambai.. so aku lihat suis lampu tu macam kampung aku punye time dulu2..skank da tukar... tp cm lucah plak kan?
mcam bentuk dada plak :PP
tp kalau nk bukak lampu..bagi kanak2 mmg susAH nk bukak...

LORD ZARA 札拉 said...

kau duduk Muar?

Serious?

Plug tu rumah atok aku ada lagi. gila jakun guna benda tu seh. petik laju2 naik turun, sampai patah dulu2~ hahaha~

fiezah91 said...

hahaha.. apa lak bentuk suiz tu lucah.biasa je weh.. haih..

umah nenek aku ada lagik suiz mcm tu.huhu..yg aku x penah tgk pemegang pintu tu..sian aku kan.wakakaka

RozSyah said...

betul la along..lesen TV tu..akak pernah tgk..tp skrg dh dilupuskan...hihi..org zaman skrg mana jumpa dah kan...

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

kat rumah lama aku dulu *rumah tu kat k.l gak, lama giler sampai sekarang tak roboh2 lagi* ada suis lampu camtu. lesen tv tu pun pernah gak la tengok masa kecik2 dulu.. yang penyendal pintu tu tak pernah tengok, nasib ada penerangan kalau tak aku pun tak tau apa benda alah tu. =D

Along Tapa said...

nas

sungai rambai...dekat le ko ek...area kat mana tu dowh??

aku rasa masa aku kecik suis cenggitu la senang bukak...ambik rotan jek jolok2..hihi..


Lord Zara (apa lobang bahasa jepun tu?)

serius r aku orang muor..ko cam tak caya lak ek...
kalo budak2 dulu, mak bapak tak galakkan anak2 main suis ni...sebab takut diorang jadik makhluk yang tak diingini dah besor nanti..ko faham tak??hihi..

Along Tapa said...

fiezah91

mungkin ko tak rasa cenggitu sebab ko berjiwa murni kot..hahaha...

aku rasa ramai kot tak pernah tengok pemegang pintu tu..


RozSyah

a'ah ek kak...aku pun kira bernasib baik sebab atok aku ada simpan lagi lesen tv ni...

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

hihi...backup orang kolumpo nampak...

suis tu memang ada jumpa kalo duduk rumah lama Hanim..tapi yang duduk2 terus masuk rumah mewah memang jakun..
penyendal tu??ahaks...serius aku tak pernah terpikir nak bubuh...

h A n Y S said...

wah! sape ade tb kena ade lesen?! lbh kughang mcm sape ade tb tu oghang kaye lah ye dok? haha

same ah wei..skit2 nak amek gambo, skit2 nak ambek gambo, makann terhidang atas meja pon nak ambik gambo, mak geleng kepala je, heh heh..demi mu blogg..
;D

Abang Jonni said...

harharhar... lesen tv... setahun 24 inggit..
ingat lagi aku...

echah mashuri said...

eh.dulu lesen tb ad ye?ak xtau lak.tp plug tu pun ak penah tgk mase ak kecik sgtt dah.skrg dh xde dah.uh.uh.mmg mengamit memori entri ko.ehheheeh

Along Tapa said...

Abang Jonni

pergghh...abang jonni menunjukkan tahap old timer dia siottt...
aku sendiri pun tak ingat berapa cas lesen tv tu..ko boleh ingat lagi ek..haha..


echah mashuri

ada la echah..kalo tak, takdenya Ujang dengan Apo buat lawak pasal tu...

Along Tapa said...

hAnYS

zaman dulu kira cenggitu la hanys...sebab tu kalo ko tanya tok2, diorang selalu cerita rumah diorang takde tv..orang kaya jek ada...

tang ambik gambor tu...hihi...sejiwa la kita...jodoh kot...hahaha

lionteen said...

wah.. koleksi lame. best. np ko x ckp ko duk melaka. hr tu aku jln2 mlka. klau x ley lepak same. wakaka.

Along Tapa said...

lionteen

lorh...bukan aku ada bagitau ke dulu...

tapi seganla aku...ko sure ada bawak bodyguard punya..hihi..

d_tieah said...

Adoi lesen tv ke????????????????
Dasyat..
Plug tu kat rumah aku dulu pun ade masa kecik2 lah..
Hahahaha..
Sekarang takde dah..
Bila aku fokus lama2 kat foto to pun aku dapat satu bayangan long..
Memang lucah sangat bentuk plug tu..
Ngee :)


Entry Terbaru : Cantik Itu Subjektif

muor76 said...

yg last sekali tu... bukan kipas lipas ker? hehehhe
rare brg tu....

nabilah_2908 said...

lesen TV....huhuhu...

maka..tiap2 tahun kena renew la eh..? bab lesen ni..jakun jap..mmg tk pernh nmpk.. :)

kalau suis tu...kt rumah nenek masih lagi digunakan...kat sekolah dulu pun ada...tp tk tau la sekarng ni mcm mn..sure dah kena tukar.. :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
NASI GORENG SABAR

TunAqilah said...

sungguh sronok bila ada kmpun yg btul2 mcm kmpung..
ni kmpung kt bandar perghh mcm duk umh sniri je x terase nikmat kmpung nye
:D

faizura rahman said...

suis tu sgt memori..time kecik2 mmg selalu berebut nak bukak tutup lampu! haha

Along Tapa said...

d tieah

lorh..ko taktau ke tieah??eh?lupa ko lagi muda dari aku..haha...

ko boleh ek fokus lama2..aku tengok sekali imbas jek dah terpikir dah...sungguh kuning otak aku...



muor76

lama mendiam diri ni bro...huhu..tu kipas lipas ke??aku bajet kipas kupu2...

Along Tapa said...

nabilah

a'ah...bak kata abang jonni...24 hinggit setahun...

suis tu banyak jek lagi kawasan kampung yang pakai..lagipun tahan lama kot...kalo aku pun taknak tukor...


TunAqilah

hihi...sebab tu kengkadang aku hangin jek kalo kampung aku tetiba jek ada lebuhraya kat sebelah dia...dah tak feeling nak main baring2 atas jalan raya..

Along Tapa said...

faizura rahman

aku ingat bebudak jantan macam aku jek berebut nak main picit2 suis tu...budak pompuan pun ek....hihih

Yann Mazian said...

dulu2 kat rumah yann ada gak plug itam tu. heehe. sekarang dah takde lagi. hoho.
lesen tv tu tak penah tengok pun sebelum ni. teringin jugak nak tengok isi kandungan kat lesen tu. naper tak kasi zoom in lagik gambar lesen tu along? hehe.

Along Tapa said...

Yann Mazian

kalo aku zoom pun tak nampak clear la Yann..tulisan dia dah kabur...puluh tahun dah kot...

YanaMIB said...

bgs glerr atok ko smpn lg brg² lama eh..rmh aku ada mesin jahit lama je..brg² len sume dh xde..huuu~

RozSyah said...

along..nnt carik kukur kelapa yg kayu tu...skrg dah xde tau..mesti bdk2 zaman skrg akan jakun sikit bila tgk..akak sempat merasa guna kukur tu..

JOM LAWAT:

PANAS HATI


RozSyah nak gi Retreat??


RozSyah nak kena gosip liar??


RozSyah buat aktiviti kebajikan

Along Tapa said...

Yana MIB

bukan dia simpan pun Yana..bendalah tu memang ada dan still dia guna..tu yang banyak tu..

kena aku lak memang pantang tengok benda lama ni...memang kena la tu..ahaks...


RozSyah

kukur kelapa tu ek kak..kat belah utara banyak lagi pakai...kukur atok aku dah takde dah...nanti kalo aku jumpa, pandaila aku rembat..hehe...

Dark Half said...

antara 4 gambor tu, sendal pintu ngan kipas lipas/kupu2 tu je aku x penah tgk. kalau ko jual kat flea market cam kat amcorp mall sini, sure ramai nak beli..vintage abess

cuba bygkan kalo x lama lg kerajaan kenakan lesen blog. mesti pakat ramai2 gantung buat frame cam lesen tv tu. kah3

uka with the silent letter a said...

Nasib baiklah aku ni org kg...
Gambar yg ko tunjuk sume aku pernah tgk... Len kali tunjuklah gambar kat bandar yg budak kg x pernah tgk..
Mungkin aku jadi jakun ckit... He3...

Along Tapa said...

Dark Half

kah kah...agak lahanat tu..flea market ek...

ko janganla sebut dark pasal lesen blog...kang dia terperasan nanti tak masal kita kena bayor lesen blog lak nnt..


uka with the silent letter a

ko ingat ko jek jakun kalo letak gambor barang bandor??aku pun sama...haha

two_dots said...

perghh , antik maa ! nostalgia kampung . haha . yg lesen tu baru 1st tme taw . n my mom ckp tv dy dlu kne isi minyak kot bru ley on n tgk seminggu skali je . haha . klu suis tu still ade kt kampung sy . best plak gne suis tuu . hee~

Along Tapa said...

two dots

tv bubuh minyak??tak pernah lak aku dengor...kalo generator bubuh minyak ada la...sebab zaman dulu karen tak meluas lagi..hihi..

ko tak rasa suis tu merbahaya ke?? :p

f_aRa_aINa989 said...

baru ingat nak tgk gambor si jejaka blog ni..

muahaha!

Along Tapa said...

fara aina

uhhh...takpat ceq.....