Sunday, March 13, 2011

Kalo takde idea nak update...

Alkisah

Dalam beberapa hari ni aku macam kehilangan mood nak update blog...aku pun taktau apa hal...mungkin sebab semangat nak berblog tu kurang sebab takde pulak gadis-gadis yang rajin nak ajak aku bersembang kat YM(ye..ye...aku tau YM tu ketinggalan zaman...pakaila FB....pedulik apa aku..)...tapi dalam takde mood nak blogging ni ada jek la pulak idea yang datang nak update kat sini...so kena kumpul-kumpul la idea tu lepas tu simpan tajuk-tajuk tu jadik tukun sebelum aku rejek semua tajuk tu nanti...hehe...abaikan..aku dah mula nak mengarut sebab update pagi-pagi buta ni...

jadik kita masuk jek terus pada topik...sebelum ni aku dah ajor cemana nak proses aku update, cemana nak buat entri takde gambor..lepas tu cemana nak dapatkan idea untuk berblog kan??kali ni aku nak bagi korang cara lak nak update kalo korang tengah takde idea..aku rasa semua orang pernah kena kot masalah ni...semangat nak blogging dah ada...duduk termenung kat depan draft blog lepas tu blank dekat setengah jam...orait...ni aku ada cara nak bagi korang buat entri yang menarik walaupun korang tengah takde idea...orait??pointform!!!

  1. ni cara yang paling mudah...korang bukak youtube, carik video-video yang macam bagus lepas tu post jek...tak pun orang google gambor yang pelik-pelik lepas tu bagi caption yang ntah apa-apa kat gambor tu...dah jadik satu entri...bagus gak kan idea cenggitu??tapi harap maklumla ek...part gambor-gambor ni jarang aku nak letak kat sini...kalo video tu ada la..tu pun sekadar tempelan yang tak penting jek kat dalam entri...hehe...

  2. selain dari cara tu, korang boleh buat cenggini...bukak draft blog, pilih satu simbol atau satu ayat yang korang rasa boleh timbulkan tanda tanya..bagi tajuk yang agak tarik perhatian...lepas tu korang post...sure menarik...paling dahsyat aku pernah jumpa, entri bertajuk sesuatu yang tak dapat dikatakan...lepas tu dia bubuh "." jek kat entri dia..memang terasa sangat deep...padahal masa tu korang tengah taktau nak tulis apa...betul tak??

  3. korang guna tips ni...buat satu entri yang dimulakan dengan "korang nak tau tak", lepas tu korang cerita pasal binatang yang mula-mula terlintas kat kepala korang, lepas tu korang kembangkan plotnya menjadik satu cerita yang agak menarik...bila rasa macam dah panjang jek taip, korang letakkan "...ikuti sambungannya nanti.."..so bila korang dah ada idea, korang boleh la karang cerita tu dengan lebih cantik lagi...kan??

  4. korang buat la sajak..sajak yang mudah pun takpe...korang tulis macam karangan adik-adik korang masa darjah satu....saya ada basikal..basikal saya merah...ayah belikan basikal itu...lepas tu korang karangla sampai korang puas hati...tapi jangan terkejut kalo orang tanya korang ada masalah besor ke tak...hihi...

  5. ni cara yang aku selalu guna...tapi taktau la berkesan ke tak kat korang...aku bermula dengan taip alkisah...lepas tu aku tulis jek apa aku nak tulis...bila dah dapat momentum, baru aku dapat idea yang sebenor...dan masa proses editing kali kedua, baru aku garap cerita tu cantik-cantik...barula gorengbaek orang kata...kan??heee~

  6. ni cara paling mudah kot...korang pergi mana-mana blog, copy paste entri dia lepas tu letak kredit...lepas tu bagi ulasan sikit-sikit, pastu post...peh...siap satu entri...boleh gak kan??

  7. ni cara yang agak kasor tapi sangat memberi kesan kalo korang try...korang taip satu ayat yang macam bermakna tapi takde apa makna pun...lepas tu korang tanya kat bawah ayat korang tu..."agak-agak apa yang korang faham dari ayat ni??"...sure dapat sambutan punya...walaupun korang sendiri taktau apa maksud ayat tu...

  8. ni cara yang paling sesuai la kot untuk zaman sekarang...korang bukak FB, lepas tu printscreen gambor wall korang kat situ lepas tu edit sikit-sikit...akhir sekali korang letak tajuk "Korang tengokla betapa gediknya I kat dalam facebook I ni.."...haha..tapi peringatan ek...cara ni memang aku takkan guna punya...sebab korang faham-faham sendiri la apsal...lalala~
jadik, tu jek la cara yang terbaik korang nak buat kalo korang tengah takde idea nak update walaupun semangat nak update tu mencurah-curah...tapi sure korang tanya..."cemana lak dengan join segmen Bro Ben Ashaari?"...ehem...jawapan yang no offense...segmen tu just untuk memperkayakan trafik Bro Ben dan bagi orang yang mengejor trafik mudah jek...hehe...ada yang terkena tak dengan statement ni??mintak mahap ek....

p/s: selain dari yang aku dah tulis ni, korang ada tak cara lain nak buat kalo korang tengah bersemangat nak update tapi takde idea??jom kita kongsi sekali...aku tau korang ada idea yang gempak-gempak punya...

35 comments:

d_tieah said...

Ade lagi long.. Bukak nuffnang, carik keywords.. Tu pun boleh jadik entry.. Aku ade jumpa keywords best tapi masalahnye takde masa plak aku nak post.. Bila nak buat entry ade je idea lain.. Hahaha.. Cara yang no6 tu ok je long tapi kan, jangan lupa plak letak sumber.. Jangan main suka2 jek bangga rasa artikel tu hak cipta sendiri.. Hahaha.. Yang dari facebook tu, print-screen tu, aku suka buat.. Kalo dah takde ide.. Ngee :) Asal ym aku ko tak add pun????????? Sadis lah camni..



Entry Terbaru : Cerekarama : Berkalung Noda

d_tieah said...

Eh eh, aku 1st komentar lah.. *Nak bangga sat :)

Entry Terbaru : Cerekarama : Berkalung Noda

d_tieah said...

Along.. Echah dah aktifkan balik fb dia.. Ko ble plak nak buat fb ni????????? Tak sabo aku nak add.. Hahaha..

Entry Terbaru : Cerekarama : Berkalung Noda

i am S!L4H.. said...

eh kalo x de idea nk update tdo je bole?

Along Tapa said...

d tieah

sampai 1st 2nd dengan 3rd ko sapu tieah...takde can aku...haha..ko yang tak add aku..punyala aku letak kat profile page aku tu YM aku...

buat FB??request banyak dah..tapi semua aku rejek...kang kalo aku dah join, takde lak poin aku nak nganjing nnt..hihi..


i am s!l4h

jangankan kata tido...ko nak buat senam aerobik pun tak salah..hihi..

Dark Half said...

bila takde idea nak tulis entry, bleh je buat cam ko tgh buat sekarang. kasi tips utk tulis entry!! hehehhh..

dalam byk2 blog yg sumbat info rare dari google yg aku suka adalah blogserius dari obe.

aku gelak je dengan sape2 yg terkena dgn segmen abam beng tu. ahaha..

Along Tapa said...

Dark Half

haha..otak underground betul ko ni...obe memang letak info rare sebab dia memang netfag...net ni dah macam dunia utama dia...tapi biorla..yg pntg, info tu berkualiti..kan??

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Tengok keyword kat nuffnang.. Tapi cam tak berapa nak best pulak.. Kadang2 aku selongkar barang2 dalam almari, kalau jumpa pape yang cam best buat la entry. Macam baru2 ni aku terjumpa gambar classmate yang dijadikan bahan 'wanted' untuk pedajalkan dia dulu hehehe..

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

hehe...kalo kita berusaha nak dapat idea, kita memang dapat Hanim...tapi kalo dah memang blank tahap mati punya, nak buat cemana?hihi...

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

0wh2, lupa nak tambah. Kalau dah blank sangat, bukak e-mel, share mana2 yang best. Kalau ada yang pernah dapat e-mel tu pun takpe, ramai lagi yang tak pernah tengok.. Hehehe..

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

haha...ko nak tau email aku penuh dengan apa??komen korang la..cuba ko bayangkan kalo aku post semua komen korang jadik entri...haha...

zulaikha said...

Sapa kata Ym tu ketinggalan zaman. Hishh.. Antara chat kat FB ngan guna YM, zu lagi suka YM.

(komen yg xde kaitan dgn tajuk. haha.)

Along Tapa said...

zulaikha

ada orang kata..aku tulis jek balik...kenapa ko butthurt sangat ni??jom YM jom..haha

i am S!L4H.. said...

haha. ok2. lpas senam robik x de odea lg. pegi jalan2 kt taman jogging plak.
ngeee~

i am S!L4H.. said...

alamak typo2.
*idea

echah mashuri said...

hahah...ak mmg sllu guna dah point2 tuh.tp yg print screen fb tuh dulu2 je.skrg dah aktif balik ak nak gak ah buat.ahahaah.;p

tp ak salute ah ko dalam2 xde point nak tulis..perghhh.panjang berdepa.hahahaha


longgg!agak2 ko nak x ym ngan ak?bkn ak nk ngorat ko pun.nk berbual ngan ko.huhuhuh?brape email ko hah?

echah mashuri said...

hahah...ak mmg sllu guna dah point2 tuh.tp yg print screen fb tuh dulu2 je.skrg dah aktif balik ak nak gak ah buat.ahahaah.;p

tp ak salute ah ko dalam2 xde point nak tulis..perghhh.panjang berdepa.hahahaha


longgg!agak2 ko nak x ym ngan ak?bkn ak nk ngorat ko pun.nk berbual ngan ko.huhuhuh?brape email ko hah?

iwan_dextrous said...

aku nak berenti men blog r...T_T

Along Tapa said...

i am S!L4H

haha...pastu mood blogging hilang...memang seronok gila..


echah mashuri

kalo org ping aku memang aku on jek..aku dulik apa...

email aku ada berapa??ntah..tapi yang aktif 2 jek la..satu YM satu gtalk...hihi..

Along Tapa said...

iwan dextrous

haha..takkan MU baru menang semalam ko dah give up...tak power r..

fiezah91 said...

wakaka.. aku rasa nak guna je point no 2 ko tu.wakkaka.. tgh blur nak buat entri.. tpaksa diam seminggu dua ni sbb mood blogging aku lari balik.wakakaka

Along Tapa said...

fiezah91


bukan ko pernah try ke buat fiezah??entri ko bubuh gambor tanpa erti tu..hihi...

h A n Y S said...

saaape kate ym ktinggalan zaman, dr fb baik ym, ade emoticon comel2, heh heh

aku nak tmbah point ang, buat entri pasal 'APA AKU BUAT HARI NI', cite ah dr pg gosok gigi smpai nak tido. pergh!confirm annoy! bhahaha! EXCPET stalker2 yg admire ah kan..sure dia suka..
heh heh

yad'z said...

buat entry tajuk bangang... contoh " ben ajak aku nikah".. ahahahha

Along Tapa said...

hAnYS

pergghh...ko memang mantop r..nak2 buat entri mengarut..


yad'z

kalo ko buat entri tu tak rasa bangang yad'z..kalo aku buat kompem entri bangang dah tu...

nabilah_2908 said...

point no 6...sy selalu buat tuk 100penulis...huhu..

sakit otak nak fikir nk buat cite apa kat sana...cari n3 yg bermanfaat..copy..pastu kreditkn kt owner..selesai.. :)

ha...kalau takde idea...selesaikan TAG..tk pun join contest...jadi juga la n3 pada hari itu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
AYAM BERMACAM AYAM

TunAqilah said...

hehehe
idea yg sgt bernas yg first tu mmg qila selalu buat
:D

Yann Mazian said...

miahahahaha. cadangan yang sangat bijak. kebykannya tu yann selalu buat. hehe. kdg2 idea kat dalam otak i pun pandai gak kekeringan. hehe. keywords dan earnings kat nuffnang pun bleh jadik satu entri kat blog. hehe. dan satu lagik cara yang bleh digunakan untuk update kalo takde idea adalah dengan menjawab segala tag yang telah diberikan. hehehe. :D

Yann Mazian said...

ym tak ketinggalan zaman lah. still relevan lagik daripada fb chat tu. fb chat macam apa entah. boring siot. haha.

Along Tapa said...

nabilah

a'ah kan...tag...aku macam dah hampir terlupa benda tu wujud...adoi...


TunAqilah

aku pun berharap gak dapat buat cenggitu sekali2 qila..tapi selalunya aku fail sebab line tenet cam tahi...hihi

Along Tapa said...

Yann Mazian

tau takpe...tapi kalo kalo tang nuffnang tu, memang aku malas nak share..sebab duit berapa sen jek ada kat situ...haha

YM tak ketinggalan??apa lagi..kita berYM la ramai2...heee~

hacimun said...

=_="""""





(xde idea nak komen.mendalam x komen ni?mendalam x?)

Along Tapa said...

hacimun

pergghh...kalo sampai nak bagi komen pun takde idea...memang dah tahap kronik dah ni...

soffea said...

good tips along.. bleh la aku gune tips ni nanti :)

Along Tapa said...

soffea

hihi..tak dapat aku bayangkan ko buat soffea..