Wednesday, March 2, 2011

Cara bergaya nak menangani manusia psiko

Alkisah

aku rasa kat dunia ni takde sape yang tak pernah kena kutuk....even aku sendiri pun...walaupun aku memang ada pe'el suka psiko orang, tapi aku tetap tak lepas dari kena psiko dengan orang..serius..bagi orang yang melakukan perbuatan psiko ni, kengkadang diorang tak rasa apa-apa masa cakap tu...tapi kalo korang yang kena psiko tu, korang sure akan ada perasaan bercampur-campur antara marah, gelihati, rasa nak nangis...combination yang sangat hebat dan mengelirukan..kan??tapi tau tak korang ada cara kita nak patah balik perbuatan orang yang kijenya asyik nak psiko orang jek...aku boleh pecahkan beberapa cara jek..kalo aku bagitau banyak-banyak kang, habis la trick aku nanti...haha...jadik, pointform...

  1. cara yang paling simple...psiko la balik...tu pun kalo korang ada stail psiko yang unik dan tersendiri...ingat...pergaduhan psikologi ni tak perlukan kekuatan badan....tapi kekuatan minda...kalo korang dapat perasan sikit jek pun kesilapan orang tu, korang sure akan berjaya...jadik, pastikan korang jadik sorang yang sharp...
  2. buat-buat blank...bila diorang psiko, korang tanyala..."Sape?sape?"..ingat ye...dua kali tu penting...bila diorang sebut takde sape atau ko la..korang jawabla..."laaa....cerita tu jek...aku ingat korang nak cerita pasal awek tu tadi"....tukorkan awek tu dengan apa-apa nama secara random..nama orang yang psiko korang tu pun boleh...
  3. ni cara yang agak berani...layankan jek psiko diorang tu...korang layan psiko diorang tu sampai diorang takde poin..lepas tu korang tambah burukkan lagi keadaan dengan buat cerita yang lebih mengarut....aku kompem diorang pikir tiga pat kali nak buat lagi..paling pun korang dapat satu minggu yang free tanpa psiko...
  4. ni cara yang aku belajor dari bib...memang sangat berkesan...buat ekspresi muka terkejut yang paling annoying korang boleh buat...bukak mata, mulut dan kembangkan lubang hidung secara serentak sebagai contoh...kompem hilang idea orang tu nak psiko...
  5. ni untuk orang yang ada bakat berlakon...korang pandang diorang tepat kat mata...lepas tu cuba untuk alirkan air mata dan menangis..jangan menangis slow-slow...tak cukup padu..tapi menangis lah terlolong-lolong...kita tengok sape yang menggelabah lepas tu...
  6. benda ni aku rajin buat...korang ulang balik perkataan yang last diorang sebut dengan nada yang sama...sekali dia boleh tahan...dua kali, dia akan bengkek...dan kali ketiga dia akan annoying tahap gila babeng...dan korang akan win berserta ketukan kat kepala...haha...
  7. gunakan ayat menggoda yang paling menggelikan..contohnya macam "ish..tak sangka u fikir i camtu...terharu sungguh i..."...tak pun cakap la "hihi..i like la statement u tu...u buatkan i rasa berdebar-debar dalam hati..."..buat intonasi tu menggoda habis...kita tengok diorang boleh tahan ke tak...

cukupla banyak tu...ni pun dah kira banyak ni...kalo aku bagi lagi kang, habis la semua trick aku nak menyakat bebudak ni nanti...haha....korang try dulu...tengok berkesan ke tak...bagi yang kenal aku kat depan-depan tu, tak guna korang buat stail ni dengan aku..aku dah khatam dah cemana nak overcome situasi ni..haha...

p/s: korang ada tips yang lagi bergaya nak atasi manusia psiko ni tak??sebab kalo diam jek memang lagi sedap diorang psiko sampai koyak mental korang...haha...

32 comments:

echah mashuri said...

test

echah mashuri said...

HAHAHAH..eh tapi ak xboleh ah kena saiko.terus rasa cm down pastuh terus nak mintak maaf .ehhehe...entahla weh.ko jg psiko ak ek long.ehhehe

Along Tapa said...

echah mashuri

pergghhh...mendalam sungguh komen ko tu echah...tak tercapai akalku..haha..

Along Tapa said...

echah mashuri

koemn 2nd ni baru aku faham...susah r kalo tak saiko orang ni...rasa macam membuak2 jek kat dalam hati ni...erggghhhh...

Dark Half said...

aku bogelkan je orang yg menyaiko tu depan public. abes cter

Shajia Niueda said...

ya. itu dia. lgi tips dri cikgu along. hahaha

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

adik beradik aku kadang2 psiko aku. rasa macam nak hempuk je!

nora said...

aku tak pandai ar saiko org
ape ni along...
kenapa perangai cam ni ni...?
tak kesian ke kat orang tu?
cuba along tgk muka dia, mata dia time along saiko dia
along tak simpati ke....?
along tak kesian ke.....?
.....
berjaya tak berjaya tak aku saiko ko =p

d_tieah said...

Psiko tu agak tak berapa nak faham..
Kadang aku rasa org tu psiko padahal tak pun..
Dan kdg2 aku rasa aku psiko org padahal tak pun..
Faham tak along? Hahaha..



Entry Terbaru : Usianya Sudah 59 Tahun

Yann Mazian said...

wahh. bagus tips ni. berguna untuk mangsa macam Yann ni. susah sungguh jadik orang yang kalah saiko ni. asek2 nak menangis. haha.
tips no. 5 tu nnt bleh lah Yann try kot. kalo belakon, yann ni terror gak. hahaha.

p/s : along kena tag. wajib jawab! :P

Irwan said...

kau ni memang rare la Along...

pada aku, nak lepas dari orang psiko kita senang jer. Aku setuju dengan kebanyakan suggestion kau yang buat bangang tu. It works!

sebelum mereverse saiko kan orang, kita kena paham dulu, kenapa dia kacau kita (dan kawan kita). Kita kena selidik dulu. Ntah-ntah orang yang menyaiko kita tu betul betul gila dan ada surat doktor ke, haru beb!

Tapi dalam dunia blogging, bila orang kacau kita, kita kacau jer balik. balas jer. Tulis jer apa-apa asalkan hati kita tenang. kalau dia balas, jangan layan lagi dah. kalau kita layan, maka kita dah tersaiko...

Anyway, aku mati-mati ingat kau nak kutuk aku cam eszol dan Al buat. Saiko aku...chehhh!

Irwan said...

kau ni memang rare la Along...

pada aku, nak lepas dari orang psiko kita senang jer. Aku setuju dengan kebanyakan suggestion kau yang buat bangang tu. It works!

sebelum mereverse saiko kan orang, kita kena paham dulu, kenapa dia kacau kita (dan kawan kita). Kita kena selidik dulu. Ntah-ntah orang yang menyaiko kita tu betul betul gila dan ada surat doktor ke, haru beb!

Tapi dalam dunia blogging, bila orang kacau kita, kita kacau jer balik. balas jer. Tulis jer apa-apa asalkan hati kita tenang. kalau dia balas, jangan layan lagi dah. kalau kita layan, maka kita dah tersaiko...

Anyway, aku mati-mati ingat kau nak kutuk aku cam eszol dan Al buat. Saiko aku...chehhh!

nabilah_2908 said...

bab nk psiko org...tk reti rasanya..

kalau org psiko...biasanya sy diam je...buat-buat dengar..tapi tk dgr pun...bila org tu penat bercakap...tgk kita xde respon..dia diam la...huhuhu.. :)

tak pun....angkat kaki..pergi jauh2 dari situ...sakit hati juga kalau buat2 dgr ni...:)


jom ke APA KATA HATI pulak,
BLOG REVIEW_2

yad'z said...

along psiko! hahahha

Along Tapa said...

Dark Half

hish ko..jangan la tahap ganas sangat..lagipun tak sanggup aku nak tengok keadaan tu..hihi


Shajia Niueda

sejak bila lak aku jadik cikgu ni??

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

kalo ko hempuk diorang, tu tandanya ko kalah...apa kata ko belajor saiko diorang balik..kompem bergaya punyala..hihi


nora

aku cuba nak menyelami apa ko cakap tu...tapi bila aku pandang bijik mata dia...aku terus tertangkap tompokan taik mata yang membuatkan mulut aku laju jek buat poin..adesss...

Along Tapa said...

d tieah

pergghhh...tinggi tahap pemikiran ko ni...tapi aku peduli apa...dia psiko tak psiko aku tetap psiko dia..ahhaha..


Yann Mazian

tapi ni jujur dowh..kalo awek buat cenggitu, kalah mati aku...tapi ko tahan la aku buat ayat2 menggoda time tu..hihi

Along Tapa said...

Irwan

tapi kalo time terdesak, memang aku terus ambik kesimpulan jek bro...dulik la ko memang semulajadik psiko...aku psiko jek kan balik...

dalam dunia blogging ni, kalo dia psiko, kita loyar buruk jek bagi dia lagi butthurt..barula meriah hidup ni..

tak best la kutuk2 orang...kita menampor dalam manja2 la...barula rasa nak lagi..hihi..



nabilah

hihi..sebab tula aku ajor cara psiko ni nabilah...sekurang2nya ada counter attack...mau tergeliat lidah kejap orang tu...macam sebut "red lorry yellow lorry" lima kali...

Along Tapa said...

yad'z

alamak!!kenapa ko dedahkan rahsia aku..haha....

iwan_dextrous said...

penat r main psiko nie...law dpt kayakan aku x per gak..hihihih

btw tips ko uw sume bese2 je...

Along Tapa said...

iwan dextrous

sebab ko tak kreatif...sebab tu ko tak kaya guna psiko...

memang la bagi yg biasa je dowh..kalo nak yg istimewa bayor r...

fiezah91 said...

hahaha! ko suka psiko org ek long.. huhu.. pasni aku nak cuba la point2 ko..kot2 bkesan.hahaha

Along Tapa said...

fiezah91

jangan dowh..jangan...kalo ko buat, nanti terpaksa la aku psiko ko balik...

~syuQ said...

haha..teknik yg power2 ang x dedahkn ek..

tp xpe ar...xpelu la dedahkan sbb ak dah master da suma skill x d masukkn dlm senarai ni

Along Tapa said...

~syuQ

hihi..yeke syuQ??ko memang sorang awek yang rock la cenggini...ahaks...

masturah idrus said...

aku selalu guna style yg buat2 blur tuh... hahahhaa

Along Tapa said...

mashi lala~~

hihi..style blur2 buat muka ke yang mana tu mashi??hihi

YOUsoF said...

no komen.. takde maknenye sume tu Long....

YOUsoF said...

lagi sedap diorang psiko sampai koyak mental ko...haha... (dengan intonasi same ni)

Along Tapa said...

YOUsoF

haha..tula masalahnya...tapi setiap kali diorang nak psiko aku, Meon menyelamatkan keadaaan...hihi...

Anonymous said...

ade sorang mamat ni suke psiko aku. dy mcm happy dpt buat aku bengkek..dy buat jd trauma. for a whole time aku pkir psal dy. btw, ak x jtuh hati kt dy,ok? just shocked je..the next day, ak lawan balik psiko+buat lakonan dramatik+buat blur..haha..muke dy tk puas ati je. xsangka mmg wujud spesis cmni yg ske buli+psiko org.tatau ap motif.gile.hergrhh

Anonymous said...

Member aku ada sorang buat gaya yang no 3 tu.. bila member2 lain kene camtu~ terus dia gelak mcm jebeng~ pas tu senyap~ bila orang lain ketawa tengok tingkah laku dia~ tetiba dia buat muka mcm menyampah~ Hahha~ aku suka buat yang no 4 tu~ bila member2 aku cerita bende yang mengarut n cerita tu panjang2 .. terus menerus aku buat muka no 4 tu.. then. dia senyap.. hahhahaha .. terus tak nak cerita~ bahha!