Wednesday, March 9, 2011

Permainan minda: bahasa mata...

Alkisah

Bagi aku buat mukadimmah dulu ek...korang mesti pernah dengor orang selalu cerita pasal bahasa badan(body language) kan??ni salah satu art yang aku dapat lepas kaji dan berbincang dengan Meon, orang-orang tua dan pembacaan aku...kita boleh baca perangai orang just bila kita perhatikan pergerakan mata dia jek...biasanya benda ni memang tak dapat nak cover sangat melainkan kalo korang pakai spek hitam...kalo tak percaya, pernah tak korang masa kecik-kecik dulu, bila buat apa-apa salah, mak bapak korang suruh tengok mata diorang??tu psikologi yang dah agak lama digunapakai untuk baca mesej cerita sebenar dari badan kita...jadik, meh kita tengok terus ok??pointform...

  1. kalo korang tengah duduk berbual, korang tengok pergerakan mata orang yang tengah bercakap pada masa tu...kalo dia bercakap dengan pergerakan mata yang renyah dan pantas, sekejap ke kiri, sekejap ke kanan, maksudnya dia tengah dalam keadaan emosi...kalo orang-orang dulu selalu nasihatkan kita elak bercakap dengan orang cenggini...bukan apa...diorang tengah ada emosi yang membuak-buak...takut-takut kalo korang tersalah bagi pendapat, buat naya jek dapat penampor free nanti...

  2. ni kalo bercakap dengan orang berlainan jantina...benda ni dah kira semua orang tau gak..tapi aku nak share kan gak...kalo korang bercakap dengan si dia, perhatikan anak mata dia...kalo anak mata dia mengembang, maksudnya dia sedang tertarik dengan korang...benda ni terjadik sebab rembesan hormon apa ntah aku tak ingat meningkatkan degupan jantung, bla bla, aliran darah jadik cepat...dahla...macam aku reti nak cerita pasal biologi ni...
  3.  ni kaedah yang biasa mak-mak atau bapak-bapak guna masa nak marah anak-anak...tapi boleh jugak korang nak guna kalo nak tau isi sebenor penceritaan seseorang..kalo dia tengah bercerita, tapi dia tak berani nak pandang tepat kat bijik mata korang...kalo berani pun, masa dia tengah cakap dia kalih kat tempat lain, tu berkemungkinan besor orang tu tengah menipu...jadik, berhati-hati la ek..

  4. ni dari segi profesional...kalo sesorang tu bercakap tapi just pandang ke bawah, maknanya orang tu dalam keadaan yang tak yakin...benda ni memang korang akan nampak obvious bila ada presentation ataupun masa orang nak ajak kapel...kalo korang sorang yang concern, ada jenis-jenis member yang memang bercakap stail cenggini dengan orang, mungkin korang boleh bantu chillkan keadaan...buat dia tambah yakin diri sikit kan??
  5. tu kalo pandang bawah...cemana pulak kalo orang tengah bercakap tu pandang ke atas??ni terbahagi pada dua keadaan ek...satu, mungkin orang tu tengah berfikir apa lagi poin yang dia nak sampaikan, tak pun dalam dunia luor, tengah fikir apa lagi cerita ceret dia nak buat lepas ni, dan yang kedua, kemungkinan orang tu tiada keupayaan melihat...tak sampai hati aku nak guna perkataan direct tu...
  6. kalo orang tu pandang tepat kat korang apa maksudnya lak??kira cenggini la ek...kalo korang bercakap dan diorang pandang tepat kat korang, alih, lepas tu pandang lagi pada kadar yang sederhana, maksudnya orang tu tertarik dengan apa yang korang ceritakan...kalo yang pandang korang tu macam terpaku tapi riak muka dia macam terkulat-kulat atau terpaku, tu tandanya dia terpesona dengan korang...kalo dia pandang straight kat korang dengan agak lama tak kira korang tukor tajuk ke, buat apa ke, tu maksudnya dia tengah intimidate korang..hehe..berhati-hati ek...
  7. menjeling..ni memang stail yang paling ramai orang buat tapi tak perasan...ada banyak stail...kalo sesorang tu menjeling lebih dari sekali, maksudnya dia berminat dengan orang yang dia jelingkan tu..kalo dia menjeling tapi lepas tu mata dia terus pandang ke depan dan tak toleh-toleh lagi, tu jelingan menyampah namanya...kalo dia menjeling dan disertakan dengan telengan kepala ke arah bertentangan, tu petanda dia cakap "jom"...cemana kalo dia jeling straight tanpa toleh??ni kata hati dia.."siap la ko kalo aku dapat kijekan ko nanti"..biasanya ni digunakan oleh mak-mak dan bapak-bapak bila anak buat pe'el bila ada tetamu...
  8. kelipkan mata tu dikira reaksi yang biasa...tapi kalo orang tu berkelip pada kadar yang tak normal, ada gak maksudnya...kalo dia kelipkan mata dengan pantas masa korang bercakap, tu petanda dia nak bangkang percakapan korang...kalo kelip mata disertakan dengan angkatan kening atau pembesaran mata, tu tandanya orang yang mendengor tu terkejut dengan benda yang korang sampaikan...kalo dia berkedip dengan pantas berserta muka yang bajet comel, tu tandanya dia sedang merayu...kalo diorang kedip mata dan diikuti dengan kerutan kening atau sepetan mata, tu tandanya diorang tak faham..tapi kalo diorang kedip mata dan tak bukak-bukak lagi, korang perhatikan nafas diorang...kalo ada nafas, tu tandanya korang memang membosankan sampai dia tido..kalo dah takde nafas tu, tandanya korang memang syok sendiri cerita sampai tak perasan member tu putus nafas..dah tu tak reti-reti nak telefon ambulan??
cukupla tu...kang makin teruk aku meraban kang...so kalo korang rasa tips ni membantu, korang boleh la try perhatikan bahasa mata ni kat sape-sape..bukan apa..ada masa, bahasa tubuh cenggini memang membantu kalo kita tengah bercerita dengan orang...nak-nak time mengumpat tu...kan??

p/s: korang rasa ada tak tambahan lain bahasa mata yang korang tau??meh la sini kongsi...mana tau ada benda yang aku taktau ke, tertinggal ke kan??

    26 comments:

    wan alif fahmi said...

    hahahaha....entry pasal body language la plak..hahhahaha....abis along slama ni ko bajet comel ue ko tgh merayu ek???hahahhaha

    echah mashuri said...

    HHAHAA...mata aku juling.tu kategori ape lak.huhuh

    tp kalau pndg lain mase menipu tuh ak mmg sokong.ak la tuh!;p

    nora said...

    yg no 2 tu

    ko buat practical sikit leh tak?? aku tak berapa nak paham ar ape yg ko tulis tu lalalla :p


    ENTRY HOT : Senyum ^_^

    нαηιмQαtяυηηα∂α said...
    This comment has been removed by the author.
    нαηιмQαtяυηηα∂α said...

    Aku kalau tengah tengok tv ke, buat pape ke, biasa tak tengok pun orang yang cakap dengan aku tapi aku dengar & bagi respon gak apa yang dorang sampaikan. Macam tak elok je kan buat camtu, tapi dah jadi tabiat hehehe..

    aliesha kirana said...

    adess.. berpinar mataku bila baca pasal mata. hahah..

    AK singgah dr blog Nabilah!

    nabilah_2908 said...

    hrumm....

    kalau sy ni..dlm kategori apa eh...?

    sbb..bila bercakap..sy tk suka nk pandang mata org...tak selesa pun yr gak..tp tidak la bermakna sy menipu..cuma tak boleh..

    ada tkde pun..bila bercakap...sy pndng dahi org tu... :)

    dlm kategori tk yakin ke..? huhu....

    h A n Y S said...

    no.2 tu, aku xleh nak buat sgt ah, dl ngan ex aku mmg aku x pandang sgt, berdebar-debar rase, ngade tak?
    malu-malu sopan gituuuuu..auwww....

    ekekeke..

    Along Tapa said...

    wan alif fahmi

    lorh...tak faham lak ko rupanya...aku tak bajet comel pun..aku memang semulajadik comel..hihi...


    echah mashuri

    tu dikira ko memang takleh nak dipercayai..ahaks..

    aku menipu memang tengok straight kat mata orang echah..tu yang orang main percaya jek tu...hihi

    Along Tapa said...

    nora

    nak buat tu boleh noa...tapi aku segan la nak tunjuk dengan ko...ahaks..


    HanimQatrunnada

    gila r ko..aku lak takleh dowh..kalo tengah buat apa2, orang cakap mesti nak pandang muka..nak2 kalo awek yang bercakap dengan aku...hihi..

    Along Tapa said...

    aliesha kirana

    thanks sebab nyinggah..bebaik kalo mata tu berpinor tu AK..takut kena gelap mata...dah ambik antibiotik??hihi..


    nabilah

    tu dikira kategori tak yakin a.k.a pemalu la tu...pergghhh...sungguh gaya awek kemelayuan la ko...hihi..

    Along Tapa said...

    hAnYS

    ceh..malu konon...try dengan aku meh tengok...berdebor tak berdebor...tapi aku rasa ramai yang tengok mata aku jek jadik menyirap darah ada la...haha...

    two_dots said...

    haha klakar gk entry nie . selalu la gk wt sume body language nie yg mn bersesuaian dgn keadaan . tp slalu wt yg ckp pndg bwh . jln pn slalu nk pndg bwh . mmg xde keyakinan diri laa . hahaa .

    two_dots said...

    btw sy baru je follow . salam perkenalan .

    Along Tapa said...

    two dots

    lorh..body language ni memang payah nak menipu dots..tapi kalo aku, aku pikir cemana nak elak dari orang dapat baca body language aku..hihi

    Along Tapa said...

    two dots

    selamat berkenalan~

    Abang Jonni said...

    aku suka kenyit2 mata... apa maknanya tu... huhuhu

    Dark Half said...

    pehhh... cam susah jugak nak belajar bahasa mata ni. memandangkan kau dah share ilmu kelip2 mata, nanti aku cuba praktikkan

    @abg jonni
    suka kenyit2 mata tandanya mata kau nak naik ketumbit. tak pun kau ada penyakit saraf mata asik nak terkenyit2..kekeke..lawak je bro

    Along Tapa said...

    Abang Jonni

    kalo suka kenyit2 mata tu, mungkin ko dah sampai time nak menikah dah tu...haha..


    Dark Half

    hehe..habisla...Dark dah lepas ni guna isyarat mata jek semua...

    Yann Mazian said...

    yang no. 3 tu, yann setuju sangat. mak bapak mmg tak berani nak pandang tepat kat mata anak bila dh marah. naper pulak ek?
    yang no. 7 tu mak yann selalu buat masa yann kecik-kecik dulu. bukan takat kena jeling, tapi dapat satu cubitan free lagik. sakit woo. hehe. tapi cara no.7 tu mmg berkesan sungguh untuk tegur kanak2. huhu.
    kdg2 tu,body language ni semua mmg bleh bantu kita utk menilai sama ada org yg dgn kita bercakap tu serius ke tak mendengarnya. btw along, thanks 4 sharing. ehehe. :D

    d_tieah said...

    Tak dapat nak try sebab ko takde long..
    Hahaha..

    Along Tapa said...

    Yann Mazian

    mak bapak dulu tak berani tengok mata anak kalo marah sebab diorang dapat tau apa anak tu rasa masa tu...kang kalo dah tau anak tu rasa sedih, sanggup ke nak marah dah??


    d tieah

    adoish...ko try le kat orang lain...takpe...aku rela..haha

    faizura rahman said...

    anak mata mengembang?! wahh..i like! hehe..

    cane kalo org tu tenung kite time kite tgh bercakap, sambil die senyum, mata die berkaca2?! tu die tgh terpukau ke ape?! haha

    Along Tapa said...

    faizura rahman

    selalunya kalo orang tgk cenggitu aku diam fyez...takut dia nangis jek..

    f_aRa_aINa989 said...

    aik..macam buat research jekkk..hehe

    Along Tapa said...

    fara aina

    bukan buat research faina...pemerhatian...hihi