Tuesday, March 15, 2011

Permainan minda: games untuk otak

Alkisah

sebelum ni aku dah cerita kat korang secara teori kan cemana nak berfikir dengan pandangan yang luas...kali ni aku just nak buat entri yang simple jek untuk korang cuba supaya korang tau tahap otak korang...tapi tujuan games ni bukan just nak uji tahap korang jek..tapi kalo korang rajin buat, tahap kecekapan korang tu korang boleh improve...so jom kita cuba game-game yang aku pernah buat dan sahkan ketepatan dia...nak pointform ke??orait..pointform...

  1. korang cuba sebut ni..."red lorry, yellow lorry" sebanyak lima kali ek...sebut dalam hati tak kira...lafazkan kata orang-orang jiwang...eceh...kalo korang pass tanpa tersasul, tu maknanya tahap korang fokus tu sangat bagus...selalunya aku try guna ayat ni bila aku rasa sangat letih dalam kelas...sekurang-kurangnya aku tau tahap fokus aku masa tu...
  2. kalo korang keluor pergi mana-mana, korang perhatikan sape-sape lepas tu korang bayangkan watak kartun apa atau benda apa yang ada persamaan dengan orang tu...contoh kalo korang ternampak sorang mamat berbadan besor, perut buncit, kepala botak...Shrek!!!...memangla tak baik samakan orang dengan benda-benda cenggitu...tapi aktiviti cenggini buat korang asah imaginasi korang disamping mengajor korang berfikir dalam split seconds...
  3. korang capai jek apa-apa keliling korang secara random lepas tu korang letak benda tu depan korang...pastu korang list kan apa kegunaan benda tu selain dari fungsi asal dia....contoh macam handphone, korang listkan la kegunaan dia untuk baling orang, jadik pengganti mainan kereta, pengganti pembaris...listkan sebanyak mungkin...ini boleh bantu korang berfikir secara luor kotak tentang sesuatu subjek...
  4. ni permainan kegemaran aku dari kecik...bila aku dengor apa orang cakap, aku ambik suku kata yang last diorang sebut lepas tu aku fikirkan seberapa banyak perkataan yang bermula dengan suku kata tu...contohnya orang cakap "cemana nak buat ni ek?"...aku listkan eksiden, ekstrim, ekon(Air cond), ekstranaganza....ni boleh bantu korang dalam perbendaharaan kata...kalo korang tak dapat apa-apa perkataan dari suku kata last tu, masa tu la kamus yang setebal-tebal alam tu berguna..betul tak??
  5. ni pun permainan kegemaran aku...korang carik satu benda yang memang orang semua setuju atau ramai yang setuju lepas tu korang carik sebab untuk tak bersetuju dengan benda tu...contohnya macam orang cakap lelaki buncit tak digemari pompuan..so reasonkan kenapa laki buncit tu disukai pompuan..antaranya  sebab kalo tengok laki buncit, sure dia cukup makan..jadik pompuan terasa selamat dengan keadaan kewangan dan tak kebulur lepas kawen nanti...ni bagi membantu korang asah pemikiran logik korang dan buat korang berfikir dengan lebih neutral...tak terpengaruh dengan emosi dan cakap-cakap orang....
  6. setiap kali kalo korang tengok movie, cuba korang fikirkan ending dia...kalo sama, tu tandanya korang ada reasoning dan hunch yang hebat...dan ada lagi games yang kita boleh buat untuk movie ni...setiap kali lepas tengok movie, korang fikirkan ending yang menarik selain dari ending sebenor movie tu...games ni berguna untuk korang asah bakat mencarik alternatif bagi setiap situasi...kalo boleh diamalkan kat kehidupan seharian, so secara automatik korang jadik orang yang sentiasa bersedia walau apa masalah pun datang..kan??
cukupla game-game minda tu...kalo korang rasa nak try korang tryla...tapi ada satu game yang aku suka sangat buat tapi aku taktau apa fungsi dia...aku cuba baca semua benda dan test puzzle-puzzle cam sudoku ke teka silangkata ke sampai otak aku penat...kiranya penggunaan otak secara ekstrim...so dengan cara tu aku tau kapasiti otak aku...tapi bapak aku kata jangan buat selalu...sebab alang sekarang pun dah macam orang senget dah dia tengok aku....haha..

p/s: ada tak game-game tu yang korang nak buat??owh...aku ada dua benda nak suruh korang buat..satu, korang boleh tak jelir lidah sentuh pusat??dua, korang tau tak apa benda yang paling penting kita kena buat sebelum kita turun kereta??komen berantai digalakkan ek..ehehe...

37 comments:

TunAqilah said...

yess no.2 tu mmg qila selalu buat kdg2 gelak sorang bila b'imaginasi macm tu..hahaha

lagi stu num 6 pn dah slalu buat lagi2 kalau tegok movie mlayu ending dy confirm lebih kurang je

sebelum turun kereta buka seatbelt la..mybe..hehehe

echah mashuri said...

aahaha..red lorry tuh ak sebut jadi LED lorry YELOWl lory.hmphh..ape tah.ak rase ak dh fokus.-_-

Along Tapa said...

TunAqilah

bagus2..sure ko punya daya imaginasi yang tinggi kan..

sebelum turun kereta bukak seatbelt??ada gak kereta yang takde seatbelt....


echah mashuri

haha...kalo ko rasa ko da fokus, mungkin ko gelojoh kot..kawal nafsu mu itu kemawas...hahhaa..

nabilah_2908 said...

hrumm....point no 1...baru sebut sikit...dah tersasul...nmpk sngt tk fokus... :)

point no 3....oh..teringt pada cikgu yg pernh sy share kt komen utk n3..'sebab apa along tak sesuai jadi cikgu'

dia suh ambil sehelai daun..tenung dalam2...ps2 suh cite apa yg kita nmpk selain daun... ada persamaan lah..huhu.. :)

Along Tapa said...

nabilah

alamak...ada orang sudah mulakan game tu la..hehe...

aku pun kena gak cenggitu masa sekolah nabilah...tu cara cikgu-cikgu nak ajor budak berfikir di luor kotak...

iwan_dextrous said...

membosankan je...bek aku main pes

Along Tapa said...

iwan dextrous

sebab tu ko rajin ikut nafsu jek..kawal nafsumu kemawas...

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Bagus gak game2 ni.. Yang no 1 tu kali pertama dengan kedua oke lagi, masuk kali ketiga dah jadi yed lorry! Huhu..

Sebelum turun kereta kena la bukak pintu kereta dulu, kalau tak camne nak turun? Hehe.. *logik apa..*

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

fuhh..tapi ada gak orang turun keta dari tingkap Hanim...hihi...

Anati Soki said...

kini anati soki sedar, anati soki bukan jenis manusia yang fokus.. T___T rendah diri

Along Tapa said...

Anati Soki

lorh..ko nak nacing2 lak..aku debik ko kang...

fiezah91 said...

no 1 tu mmg aku xleh sbt.. tsasul2 weh! hahaha

pstt.. no 2 tu dlu aku slalu buat masa dlm kls weh.pantang org lalu kompem aku trs imagine kpd kartun atau apa2 benda yg sama mcm muka org tu. hoho.jahat kan aku T_T

fiezah91 said...

no 1 tu mmg aku xleh sbt.. tsasul2 weh! hahaha

pstt.. no 2 tu dlu aku slalu buat masa dlm kls weh.pantang org lalu kompem aku trs imagine kpd kartun atau apa2 benda yg sama mcm muka org tu. hoho.jahat kan aku T_T

Along Tapa said...

fiezah91

betul ke ko buat yang 2nd tu??so cute~~~

aku sedang dalam mood berfikir..susah ke nak sebut red lorry yellow lorry tu...

echah mashuri said...

gelojohh ko kate???aku suruh member2 bilik ak cakap.diaorg pun jadik pelat gak.jadi semua mmber ak pn jenis gelojoh gak.ahhah

Along Tapa said...

echah mashuri

sama jek budak rumah aku ni...sorang pun takleh sebut..adoyai...

yad'z said...

ahaha.. nombor satu aku passs ok.. aku memang tahap kefokusan yang tinggi.. muehhee...

lidah aku boley sampai pusat... * sambung jelah dengan bende lain....

sebelum turun kete? niat tu penting..


lalalalalal~~~

yad'z said...

ehh, tukar2.. sebelum turun kete , kene naik kete dulu.. #okbai

Along Tapa said...

yad'z

jawapan ko tu terer semuanya...tapi tak tepat dengan jawapan aku...

tapi aku suka cara ko berfikir...hhaa...

nora said...

tanak ar buat
malas

moto harini : noa budak malas

ENTRY HOT : Lucah Day :p

Along Tapa said...

nora

kalo ko malas2, nanti ailebiu baru tau..hahhaa

fiezah91 said...

susah dowh nak sbt red lorry yellow lorry.. jadi rori aku sebut T_T

Along Tapa said...

fiezah91

rori itu sangat nice..jap..rori tu menatang apa?haha

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Aku buat entry pasal ko. Jom tengok!
Kisah Si Along

YOUsoF said...

Aku dapat sebut lori merah lori kuning 4kali je.. kira kena usaha lagi la ek...







Pas aku bace komen ko kat atas ni susah ke nak sebut benda alah tu.


boleh pulak aku dapat 5kali dengan kelancaran maksima Long.. ;D


sebelum turun kereta mestilah kena tengok betul ke kita sedang berada dalam kereta... kalau dalam bas, tak boleh la nak jawab game ni....

Naddia said...

no 6..slalu sgt aku teke ending yg betul..kecuali cite hntu kak limah balik umah. cis~

nas said...

red lorry yellow lorry..
led lolly yellow rorry..
adooii... tershasul plak dah
ahahahhahaa
xleh la.. along boleh kew? :P

latest entri:

facebook page yg pelik2 dan ade artis add aku!

h A n Y S said...

poin 2 aku slalu buat, mostly utk kenderaan, aku ade buat entri kot. tajuk 'tingginya imaginasi kau'

p/s: jelir lidah sentuh pusat? boleh! aku jelir lidah n aku sentuh lah pusat, PAKAI JARI. hahaha. =D
sblm trun kete? tunggu keta benti dlu,baru blh trun,HA HA HA, jwpn mcm budak kicik kot!
;))

ain fathihah said...

no.3 selalu buat. haha.

zulaikha said...

terbaik la idea along. tapi ada lagi satu game, err..kalau boleh dipanggil game la..

time tengok movie, cuba cari kesalahan dalam movie tu.. yang ni zu selalu buat. hehe.

Along Tapa said...

Hanim Qatrunnada

aku baru dapat nak tengok arini..haha...nanti aku jenguk ek....


YOUsof

tu yang aku pelik..tapi dari masa aku belajor dulu, memang ramai yang fail nak sebut benda tu...

salah jawapan tu...tapi aku suka cara ko berfikir...hihi

Along Tapa said...

Naddia

fuhh.terer ko ni..jap..apa ending cerita hantu kak limah tu ek...lupa dah...haha..


nas

kalo takleh aku tak cabor korang buat...kalo sepuluh kali aku boleh stadi jek..tapi masuk seratus, aku dah tak ingat apa kena sebut..haha..

Along Tapa said...

hAnYS

eh?yeke??cemana boleh tersama lak..baru aku tau imaginasi aku pun kuat gak...haha...
sungguh tepat jawapan ko tu...meh celet sikit...huhu...



ain fathihah

hehe...rasa seronok kan??

Along Tapa said...

zulaikha

tu pun best gak buat ika...tapi, kalo aku lak, asal nak carik kesalahan jek, mata terus tumpu tengok awek2 jelita dalam muvi tu..haha..

faizura rahman said...

pergh pergh..xleh blah la 'red lorry yellow lorry' tu..xsmp 5x sebut, semua rumet aku dah gelak2..failed failed! haha

btw, aku suke r lelaki buncit..nmpk comel mcm teddy bear~! haha

Along Tapa said...

faizura rahman

eleh ko...kaber cakap comel konon..ngaku jek la ko rasa selamat sebab dia cukup makan...hihi..

berani ek member2 ko gelak kan ko..ko pegi kirim salam kat diorang...hahaha...

shhamidah said...

jelir lidah sentuh pusat. Boleh...tp pusat orang lain lah..bukan pusatsendiri..atau tangkap gambo pusat kita pastu jelir lidah kat pusat dlam gambo tu...

sebelum turun keta pastikan kita hidup..kalo dah mati camner nak turun...