Wednesday, November 3, 2010

Amarah itu api

Alkisah

Masa pagi-pagi buta ni, aku pun takde kije dan pegila search Along Tapa kat google...siyes betul aku takde kije ek...lepas tu aku ternampak la blog friendster aku yang memang dah lama aku tinggalkan....korang takyahla ngengada nak baca blog tu...hasil penulisan yang tak cukup matang...idea ada tapi still banyak lagi yang aku kena belajor...ni jam pun sama gak...lepas tu aku pun duduk la belek satu-satu entri lama aku...banyak entri yang aku rasa bagus gak tahap idea tu...mungkin nanti aku akan olah balik dalam stail sekarang...bukan stail dulu yang lebih straight forward dan individu...

salah satu entri yang tarik perhatian aku, masa aku kena kurung dengan bapak aku selama setahun kat rumah dulu...aku panggil period tu "Kursus mengawal amarah"...mana tak...masa memuda dulu aku bukan main tahap barannya...mulut aku ni aku tau memang tahap lancang...ni jam pun sama...tapi dulu dah la mulut lancang...hati lak panas jek manjang...darah muda la katakan...jadik, lagi banyak musuh yang aku buat dari kawan...jadik, meh sini aku cerita apa yang jadik masa tu...entri ni mungkin takde point form ek...cerita jek...bukan fakta sepenuhnya...lama aku tak bercerita....ok..kursus aku dengan bapak aku ni terjadik lepas aku kena keluor dari UTP dulu...masa tu tahap amarah aku memang melampau la...marah dengan diri sendirik, marah dengan sedara mara yang tak sapot, marah dengan member-member, marah dengan lecturer, marah dengan Petronas, marah dengan semua la...jadik, bila bapak aku nampak jek keadaan ni, dia terus angkut aku balik, suruh aku berenti kije kat KL, lepas tu duduk rumah selama setahun....aku kena kuarantin...tapi kemudahan internet disediakan...so bolehla aku update apa yang jadik keliling aku...

masa tempoh tu, bapak aku memang sengaja uji kesaboran aku yang memang tak sabor masa tu...hari-hari dia buat benda yang boleh buat aku naik baran...kengkadang sengaja cakap kasor dengan aku, kengkadang sengaja perli-perli aku....kengkadang sengaja suruh aku buat kije lepas tu tukor arahan...gila betulll...senang kata dia memang sengaja nak buat aku naik angin...eh, lupa nak bagitau...sepanjang tempoh kursus tu, bapak aku bagi aku masa 3bulan...dia cakap dengan aku, belajor jangan marah atau tunjuk marah dalam tempoh 3bulan tu...maksud dia belajor kawal kemarahan dan belajor bersabor dalam tempoh tu...serius aku cakap...siksa gila...sebab apa??sebab takleh nak marah langsung...kalo aku marah, bapak aku extend kan lagi tarikh kursus tu...lagi dia extend, lagi lama la dia buat benda annoying kat aku...

korang bayangkanla hidup takleh nak marah cemana...susah...macam-macam cara aku guna nak kawal marah masa tu...memula dulu ikut hadis...cakap kalo nak marah masa berdiri, duduk...kalo masa duduk, jangan berdiri...aku buat...tak jadik...pastu orang kata amik air semayang kalo marah...mudah-mudahan sejuk...aku buat gak...sekejap jek sejuk....kering air, ati pun panas la balik...takkan nak amik air semayang jek semata kan??dan masa tu aku memang tak rapat dengan adik-adik aku...aku tak rapat dengan mak aku, aku tak rapat dengan bapak aku...individu gila masa tu...memang otak rebel...bajet macam aku terer sendirik la...sampai la satu hari...hari yang membuatkan kursus aku tu tamat...hari tu hari jadik bapak aku....aku pegi la kat bandor..belikan dia paip...paip yang orang hisap tu la ek...bukan paip yang keluorkan air tu...nak bagi present kat bapak aku...aku tunjuk kat mak aku...mak aku kutuk la cakap paip yang aku beli tu macam popeye jek bentuk dia(old fashioned la maksudnya tu)...punyala marah aku masa tu...tapi aku taktau kenapa masa tu aku takleh nak mengamuk macam memula dulu...kalo dulu, teruk perangai aku...mak aku cakap sikit pun nak rebel..ngamuk teruk-teruk....tapi masa tu aku macam tak cakap apa...senyum kelat jek...cakap dah terbeli mak....lepas tu bapak aku balik, aku bagi benda tu kat bapak aku...walaupun old fashioned, tapi bapak aku senyum jek dapat...yela...paip dia ada banyak...semua rega 200,300...aku belikan dia paip murah...dia ambik, lepas tu dia kata...ni touch up sikit, jadik antik ni long...lepas tu dia tengok muka aku, dia cakap...ko marah ek tadi??aku dapat rasa..

huish...terer orang tua ni...mak aku tak cakap apa-apa pun dia dah tau...dah tu masa tu mak aku takde handphone pun...telefon rumah apa kan lagi...bapak aku lak baru balik...cemana dia tau??aku pun taktau...misteri orang-orang lama..lepas tu dia bagi aku nasihat...yang memang aku ingat sampai la ni...dia cakap, "ingat long...amarah ni api...lagi lama ko telan, mudharatkan diri...cemana nak agaknya nak padamkan??mungkin boleh sabor...sabor tu tanah...cemana besor api tu, tanah mesti boleh padamkan...tapi, ada masanya, api tu makan tanah tu jugak...long, air semayang tu, air...api memang sifat dia kalo nak dipadamkan, memang kena guna air...tapi ada masa, air tu takleh nak padamkan api tu...nak-nak kalo api tu sumber dia dari minyak...minyak tu apa??rasa dendam kat dalam hati ko...Long, lepaskan marah tu, macam angin...angin ni, ada masanya boleh padamkan api...kalo api tu kecik...kalo api tu dah besor, ko gunakan angin, makin merebak api tu..jadik makin besor, tak terkawal jadiknya....abis tu, cemana nak padamkan api dalam ati kita ni long??aku nak ko pikir dari hari ni...aku tunggu jawapan dia seminggu lagi.."

jadik puasla aku pikir ayat bapak aku tu dalam seminggu tu...cemana nak padamkan api tu...cemana aku nak relatekan dengan ayat kiasan dia tu...aku tak jumpa jawapan dia dalam seminggu tu....lepas tu dah lepas seminggu, aku tanyala bapak aku..."yah, dah puas along pikir...tak dapat gak jawapan cemana nak padamkan api tu cara berkesan...cemana nak padamkan api kemarahan tu secara berkesan??cuba bagitau..."

lepas tu bapak aku jawab dengan muka tak bersalah dan selamba...serius selamba...takde feeling senyum-senyum ke apa ke...nak tau jawapan dia??dia cakap..


"gunala fire extinghuisher....."

bengong...sikit punya lama aku pikir...dia boleh jawab cenggitu jek...jadik, sampai la ni aku taktau apa yang dia maksudkan tu...tapi aku dah tau cemana nak kawal marah tu skang...huhu...

p/s: dah bertahun baru aku faham apa bapak aku maksudkan dengan fire extinghuisher tu...

24 comments:

Yann Mazian said...

alhamdulillah. kan elok dh dapat kawal amarah tu. hehe. :)
yann pon nk blaja kawal amarah gak lah. mudah sgt nk melenting latety ni. huhuhu

ainz said...

Dulu ko still remaje,long..sbb tu ko cmtu..hangin..nak mmberontak je..bile dah dewasa,kita akan brubah mnjadi lebih matang..tahniah,long..ko dpt kontrol dah skrg..

Kalo aku,bile dah marah sangat..sakit hati sgt..senang je..aku tido..huuu...bgun tdo je aku trus ok..

Ngntuknye...mls nk p keje..aaaa...

echah mashuri said...

marah tu prangai syaitonn

Along Tapa said...

yann mazian

haha...ko kena tau nak carik apa tu fire extinghuisher...haha

ainz

kira sabor la ko ni...bagus2...
jangan malas2...cemna nak buat bini ni..haha

Along Tapa said...

echah mashuri

minal jinnati wannas....ko faham tak??

nas said...

salam....
api kemarahan itu boleh je nak kawal...
kne banyak beristighfar serta mengambil wuduk (mcm ustaz plak :P)
errr..kalau gne fire extinguisher mmg la xleh...hahahaha

ain fathihah said...

bukan senang nak kawal marah..hehe..

nabilah_2908 said...

bagusnya pendekatan yang digunakan..sekarang ni...dh boleh kawal marah kan..?

rasa serabut jer kan bila tgh marah...

jom ke APA KATA HATI pulak,
SALAH NOMBOR

iwan_dextrous said...

tu lah ko...ske sgt jdi aibender...ikutkn sgt angin marah ko tu..hahaha

tp ko pnye angin mrh uw stil tinggi lg kn...psl ari2 ko ske cri psl ngan ak..hahaha

gigi rongak said...

haha..aku baru nak tanya mcm mana nak padam api kemarahan tu..alih2 jawapannya guna fire extinghuisher.. haha..cara lain xda ke wei?

Along Tapa said...

nas

betul tu...lain orang lain cara dia kawal kemarahan...sebab tu bapak aku jawab cemtu..kan fire extinghuisher ada banyak jenis..

ain fathihah

memang susah..kita mesti ada perasaan marah kan??tapi taknak bagi terus loncat maksimum sekali marah tu boleh kawal...tul tak?

Along Tapa said...

nabilah

bolehla sikit-sikit..kira marah beradab la skang ni..tula..rasa marah ni memang menghilangkan kecomelan....

iwan dextrous

aku carik pasal dgn ko bukan sebab aku marah..aku kan sukeeee nak berguro sendeee dengan ko....haha

Along Tapa said...

gigi rongak

ada..panggil bomba..haha

makdara TERdiva said...

tergelak2 hakak bace cerita ko ni along..
& boleh di bayangkan la betapa rebelnye ko muda2 dulu..
eh! jadi skrg ni ko dah tuala ye???

tua dari MDT ke??? lalalallala :P.....haippp! jgn marah!

Along Tapa said...

makdara TERdiva

haha..tak marah...dah kira tua gak la..masa aku kecik2 dulu aku tgk org umor 20 jek dah tua..apakan lagi dah 20 lebih sikit..haha

y@n@ M!B said...

"darah muda la katakan"

apa skrg ko x brape nk muda?? tua sket dr aku eh??maknanya title comel dimenangi oleh aku...sbb aku muda lagi gojes! kuang³ =P

bagus aa internship ayah ko..boleh jd reference utk didik anak² muda yg baran skrg ni..huhu~ ^_^

Along Tapa said...

yana mib

ko lagi tua dari aku...jadik aku lagi comel dari ko la...ngahahaha

tula..tapi aku bukan bebudak ni jam ni jenis yang malas nak guna otak sangat ke??

intan shafiqah said...

ahhaaa....fire extinguisher =)...kO suka buat aku senyum kan lOng =)...haha..

entri ko kena ngn FB skang...cite psal amarah..cuba baca ni...pasti nanges nye la kO long... =)

Try arr bace =)...nanges punya

Along Tapa said...

intan

hehe...hmm...nanti aku ushar link tu ek...

Trah Wann said...
This comment has been removed by the author.
Trah Wann said...

Haha haduyy , sama lah kes kita ni along , trah pun jenis yang hot-temper . tak boleh tengok benda menyakitkan hati , mesti nak marah jeee .

tapi sekarang ni entah kenapa bila sakit hati , diam je . erkk guna fire extinguisher kot ? heee .

Along Tapa said...

trah wann

tu tandanya ko dah besor...dah besor dah ko skang ek...hehe~~~

ieQa sWetLuv said...

eii kalo ko da kawen ko jangan baran lak kat anak bini ye.. huhu

Along Tapa said...

ieQa sWetLuv

aku takut aku jadik cam bapak aku jek nanti...ceria rumah..huhu