Sunday, December 5, 2010

Koleksi gambor kat Muor

Alkisah

Sebenornya kalo nak dikirakan memang dah lama aku nak buat entri ni...gambor ni pun dah lama ada kat dalam handphone aku...just tak buat-buat entri ni...korang fahamla sebab apa kan....jadik, sempena ari ni aku ada kat Muor, jadik secara tetiba jek aku dapat mood nak kongsi gambor-gambor ni kat korang...lagipun dah lama aku tak buat entri barang-barang klasik kan??so korang tengokla puas-puas...gambor retro karnival...lalala~~~


Ni jam bandul...takde pakai bateri...sepenuhnya spring dan mekanisme mekanik...aku betul-betul tertarik dengan jam ni...dari masa aku kecik dulu dah ada dah...taktau la dah berapa tahun umur dia...sampai la ni hidup lagi...kalo atok aku tak nak jam ni, aku orang pertama yang nak tuntut...klasik ni bai~~

ni kerusi comel....haha...ni asalnya kerusi tempat mak aku bergayut talipon dengan bapak aku masa zaman diorang bertunang-tunang dulu...pada aku nostalgia la....taktau la pada korang...oh...kerusi ni boleh lipat-lipat...ehehe..korang jumpa lagi tak kerusi ni??

ni namanya mesin batu asah...rare kan??aku pun rasa pelik...cara guna dia korang just pusing gohed dia tu, lepas tu bubuh la parang tu kat bahagian batu asah tu...ni pun dah lama dah mesin ni...masa zaman aku kecik-kecik gak dulu....ingat lagi arwah tok aku asah parang nak sembelih ayam guna benda ni....

hah!!benda yang macam lembing ni kalo korang duk kampung memang melambak-lambak...omptuih panggil coconut spear...aku la panggil benda kokam kelapa..aku taktau nama betul dia apa....fungsi dia, buat kopek kulit kelapa la...

ni tanduk rusa...asal memang kaler ori...tapi sebab orang yang cat rumah atok aku ni masa tu tengah high ganja, habis dia cat semua kaler ijo...haha...fungsi dia??takyah tanya..korang gunakan imaginasi korang sendiri...

last but not least....mesin jahit ala retro...ni pun kira melambak lagi kat malaysia ni...tapi aku rasa ni pun dah boleh dikira sebagai barang tahap nostalgia gak ni...nak-nak mesin jahit ni tak guna enjin langsung...sepenuhnya guna pedal kaki...aku tak taula cemana orang dulu-dulu boleh tahan  menjahit berjam-jam dengan bendalah ni...kan?

so, itu jek entri aku kali ni...ikut asal aku malas nak menaip...sekali bila buat caption, melampau-lampau lak membebelnya...memang payah kalo orang rajin membebel ni ek..

p/s: mana satu barang retro faveret korang??kongsi la cerita barang-barang retro yang korang ada...aku suka tul tengok diorang punya mekanisme...nak-nak barang bermotor dan mesin....memang thumbs up la~~~

28 comments:

fiezah91 said...

haha.. jam dan mesin tu rumah aku ada weh! berfungsi lagik! tanduk rusa tu rumah nenek aku ada berapa entah.aku lupa.yg pasti kale ori x kena cat.wakaka. eh ada org tanya ke ni? kah kah kah..

weh.kerusi tu mcm comel je!haha

masturah idrus said...

gilak r atok ko amek mat ganja jd pengecat pro kat rumah tuh.. haha

nas said...

muar? tak jauh dr kampung aku..hehhehehe mesin jahit tue pernah ader kat rumah aku..cuma dah tukar kepada high speed punyer....haha

Along Tapa said...

fiezah91

haha...tu tandanya kita ni ada jodoh kot..haha...kerusi tu mmg comel...utk orang yr 'ringan',mmg tak seswai~~~

mashi lalala~~

abis dah diorang jek yg ramai dan senang suruh buat kije...takde mintak upah lebey2...tu atok aku amik...

Along Tapa said...

nas

haha..kampung ko katne??batu pahat??mesin jahit tu mmg byk dah tukor yg high speed punyer..tu biler nmpk yg ori pakai pedal aku terus snap...

echah mashuri said...

semua dah tak ade..retronya kampung ak sebab ade telaga jelah..hakhak..telaga kire retro ke?ahh..gasak ah/.;p

echah mashuri said...

semua dah tak ade..retronya kampung ak sebab ade telaga jelah..hakhak..telaga kire retro ke?ahh..gasak ah/.;p

~fisha~ said...

hahaha.. retro? macam tak pnh dgr je.lol.:p

Along Tapa said...

echah mashuri

telaga tu kira boleh diterima gak la...ko kena make sure telaga tu takde benda yg keluor dari dia malam2...haha\

~fisha~

tu la dikira retro...sebab ko tak pernah dengor..heee~~~

nabilah_2908 said...

tertarik dgn mesin tu...ada lagi kt rumah nenek...setelah ownernya @ makcik pergi menghadap ilahi

mesin itu dah tk berfungis lagi dah...sayu jer bila tengok mesin tu...tiap kali tgk sure akan teringt pada arwah.. gigih menjahit baju time nk raya... ;)


jom ke APA KATA HATI pulak,
AKU TAK BODOH

BLADE EDGE said...

Salam..

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

fuuhh..berapi header bro..patut la panas :-D nice!

Anyway kalau ada masa, silalah menjelajah ke blog saya.

regards,
BLADE EDGE

Along Tapa said...

nabilah

ko pun apa lagi..belajor la jahit gak...mana tau dapat jadik waris mesin tu lepas ni...kan??

BLADE EDGE

insya-allah aku pegi..mekasih sbb datang n bagi komen ek~~

muor76 said...

mesen asah tu umah aku pon ade lagi.. mmg klasik ooo... tu sumer ade rege....

Ieqa Swetluv said...

haha sian betul tanduk tu.. sekali pandang mungkin org xpasan haha

Along Tapa said...

muor76

kan??aku cega jek benda tu...jangan kena angkat mat gian dah la...besi padu tu bai~~

ieQa Swetluv

mustahil ko tak terperasan sebab memang berdiri megah dia kat situ...kaler jek sama dengan dinding..

Yann Mazian said...

mak yann masih simpan lagik mesin jahit lama tuh. masih elok lagi tau. hehe. :D

akubiomed said...

Susah nak cari mesin jahit anitk

Along Tapa said...

Yann Mazian

haha..simpan jek ke??tak guna ke??

akubiomed

senang jek...kat kedai antik..haha~~

y@n@ M!B said...

kt rmh aku ada mesin jahit tu...tp mmg xguna dh skrg..syg nk buang..so simpan je jd perhiasan..hehe~ =)

Along Tapa said...

yana mib

haha..ko simpan dowh...mana tau dua tiga tahun lagi harga dia meningkat mendadak...boleh kaya tu bai~~

jowopinter said...

Klasik sungguh kerusi tu...

intan shafiqah said...

klasik n retrO ;p...
tengOk gaya hang pun tau ang minat barang cmni ;p

kerusi tu sgt cOmel !!!!>...xpenah jumpa, but i like it!...yOO^^

giler bersepah kt tempat jahit ;p...ang ni, kasi tlOng mak skit kemas tmpt...ap la ank ni...hiiiii...

Along Tapa said...

intan shafiqah

haha..anak bapak..biasa la...

btw, tempat jahit tu kat rumah tok aku...cemana aku nak kemas...haha~~

Along Tapa said...

jowopinter

aiseh...cemana aku leh ttinggal ko lagi bp...kerusi tu mmg klasik...tapi ko tak pernah jumpa ke??aku rasa kat muor byk kot bai~

makdara TERdiva said...

org muo rupanye..leh la bawak MDT jln2 pusing pekan muo ek??? hehe!

Along Tapa said...

makdara TERdiva

haha..aku set jek MDT...jap...muor pekan lagi ek...dah bertahun dah jadik bandor la~~~

YOUsoF said...

Tanduk rusa tu paling style tapi sayang dah bersalin kulit hahaa.

Tesin jahit Singer tu paling retro plus tahan lasak lah!! Singerrr.. menawan keluarga bahagia... ;D

Along Tapa said...

YOUsoF

haha...tula pasal...dah tak stylo dah rusa tu..

Mein jahit tu memang tahan ek..kalo yang ni jam punya, kejap jek kondem...