Monday, December 13, 2010

Seksyen baru untuk Meon...Kenapa masalah sosial makin banyak??

Alkisah

ni aku buat entri berkembor...bukan apa...dua dalam satu...offer untuk krismas walaupun bendalah tu ada lagi seminggu lebih lagi...takpe...abaikan...jadik aku nak kenalkan dulu seksyen terbaru kat blog ni...aku dah sediakan satu seksyen khas untuk Meon melayan korang...korang akan dapat baca pengalaman-pengalaman mengarut dia secara terus...takde guna aku sebagai orang tengah...lepas tu aku bercadang nak bagi dia menjawab persoalan-persoalan korang dengan penuh kreatifnya...jadik aku benorkan korang dan Meon akan jawab soalan korang pada entri seterusnya...jadik, janganla segan-segan nak tanya dia apa-apa...amcam??sebab aku rasa populariti Meon tu lebih terer dari aku...ada gak rasa nak lempang muka dia laju-laju..cemana lak dia boleh lagi popular dari aku...

ok...cukup satu perenggan jek untuk Meon...sebab dia dah ada seksyen sendiri...jadik pandai-pandaila korang melayan dia...so, kita bergerak pegi tajuk kedua..

korang perasan tak sekarang ni masalah sosial dah makin melampo-lampo banyaknya...jangankan kata masalah jenayah bongok-bongok macam mencurik ke, merogol ke, membunuh ke....tapi masalah sosial cam budak lari ikut "abang"la balik kampung, lambakan 3gp yang menggunung banyaknya, murid tampor muka cikgu, anak buat shoryu kick kat makbapak...macam-macamla...ni apehal la banyak sangat masalahnya...jadik, aku dah perhati gila-gila dan aku rasa ada beberapa sebab kenapa masalah ni makin menjadik-jadik....antaranya ialah:

  1. cerita kat tv dengan wayang dah makin lama makin menghala ke"omptuih"an...bukan setakat cerita omptuih jek...cerita melayu pun dah rupa omptuih...ada babak-babak yang konon-konon romantik, tapi secara tak sengaja mengajor budak-budak buat benda cenggitu..cam babak nak pandang mata pasangan rapat-rapat lepas tu lagak macam nak bercomolot dah rupa pun ada...tu tak kira lagi babak-babak tak pakai baju lagi tu...siap kena bukak baju la, berkemban la..konon-konon nak menjiwai watak...padahal publisiti murahan nak lakukan cerita...suruh artis taja badan cenggitu...taula diorang tu lawo...walaupun tapi tetap nak tunjuk gak walaupun takdela power sangat barang tu...tu yang jadik tu...cerita tak seberapa...taja badan jek lebih...ni baru tahun 2010 dah buat dah scene-scene cenggitu...lelama besok scene main pun tetiba dihalalkan...korang percayala cakap aku..baik kontRol dari skang...kalo tak, jangan korang terkejut kalo nampak budak comolot ke berbogel secara bebas nanti...
     
  2. tu satu hal...ni satu lagi hal...mana tak masalah sosial makin banyak...rangkaian sosial dah jadik cara hidup...ohhh..sori-sori...bagi korang yang tak faham, rangkaian sosial tu social networking la ek...bukan aku ni anti sangat kat social network cam fb ke, myspace ke, friendster ke, tagged ke...aku pernah join benda tu semua...tapi skang benda tu dah jadik benda wajib ada dah kat semua orang...sampai aku yang malas nak join facebook community macam majoriti korang-korang ni kena kutuk baeeeeekkk punya sebab takde facebook...dulik apa aku...aku bukan buta kayu...boleh jek aku nak buat akaun facebook tu kalo aku taknak..tapi aku taknak buat sebab lepas aku timbang-timbang, kat situ dah jadik satu kawasan bermulanya masalah sosial melampo..cam gaduh-gaduh hina orang sana sini la...lepas tu gaduh-gaduh hentam kerajaan la...hentam pembangkang la...cerita hina agama la..video budak comolot la...video budak bukak baju la...cerita budak terpedaya tergadai body sebab kena kencing baik punya kat facebookla..macam-macam...jadik aku amik keputusan taknak join...aku tak salahkan Mark Zuchenberg sebab cipta facebook tu...walaupun dia tu yahudi, tapi niat dia buat facebook tu untuk senang contact antara member-member dan carik member baru...masalah kat orang yang guna tu jek..bongok...dari dedahkan diri bercampur dengan jenis-jenis orang cenggitu, baik aku carik alternatif lain...betul tak??baik korang ngaku...sape je yang ada fb tapi tak pernah ada prob dengan user lain kat fb tu...mesti ada punya~~
  3. ni satu lagi sebab...aku bukan nak salahkan pengeluor susu...tapi pada aku ada kena mengena jugak...korang pun tau kan susu budak ni jam dah ada kandungan DHA yang tinggi...bagus untuk sel-sel otak anak korang dapat berinteraksi antara satu sama lain...sekaligus jadik kan budak tu bijak....masalahnya, budak-budak ni jam dah bijak dulu sebelum masa...jadik, bila quota bijak tu dah habis guna masa kecik, dah besor, dia jadik bangang....mana tak bangang...dah terlampo bijak sampai tak dan nak tegur....bila kita tegur ada jek jawapan nak salahkan kita..tu satu hal...satu lagi perkembangan akal tu cepat sangat..sampai budak tak reti nak kawal akal tu supaya boleh mengawal nafsu....tu yang jadik kes budak umur 6tahun pun dah reti nak ringan-ringan...matang cepat sangat budak-budak skang...yang teruk sape??makbapak gak yang putih mata...salah sape???korang agak-agakla sendirik..
  4. tu cerita susu...ni cerita kerajaan lak....aku bukannya penyokong ketat pembangkang...aku jugak bukan penyokong rapat kerajaan...tapi aku nengok memang salah kat diorang pun ada gak...korang nak tau apsal??sebab kerajaan la, gaji pekerja sikit...aku faham bajet kita takde...masalahnya, gaji dah la kecik..dah tu barang semua rega mengalahkan beli kat luor negara...macam takde subsidi..apa kena mengena lak gaji dengan masalah sosial??ni masalahnya...disebabkan gaji tak cukup la, bukan bapak jek yang kena carik duit...mak pun kena pegi carik duit...jadik sudahnya, anak dia pegi biorkan amah jaga...kena lak amah ni jam memang indon-indon belaka...jadik, mula la anak tu buat pe'el sinetron indon....perangai macam alim tapi ada anak luor nikah(tak caya korang tengok balik cerita bawang putih bawang merah dulu)..tu tak campur lagi bapak-bapak yang tetiba terkompius mana satu anak mana satu bini...almaklumla...lama tak jumpa bini...bila dia kije, bini kat rumah...bila bini kije, dia kat rumah...dah anak tetiba dah terbesor...dah tu tetiba tersilap lak ingat tu bini dia...dah terjadik la sumbang mahram...salah sape??salah kerajaan la tu...haha
  5. ok2...ni yang last...boleh lak aku membebel panjang kat point form tu....salu pendek jek...aku taknak cakap pasal internet, lambakan 3gp yang pengaruh bebudak...tapi yang aku nampak terang, pendedahan skang ni yang buat makin teruk masalah tu..manakan tak...ni jam, kalo awek-awek, abis skolah masih dara kena ejek dengan member...kononnya tak laku....kalo lepas PMR, tak penah tengok blue, orang akan panggil ko nerd...tak pun gay...kalo keluor pakai baju kurung ke, pakai tudung ke, orang panggil ko kampung solok berdentum...kalo time kat mall tetiba tanya surau nak pegi smayang orang panggil ko lebai...salah kat sape??salah kat diri ko sendirik gak...bangang pegi dengor kata orang...kalo orang suruh terjun tong indah water ko terjun??lagi salah sape??salah korang gak la...mulut tak abis-abis nak komen kalo orang tu baik sangat...kang aku lempang mulut ko sampai jadik sebu ko nak??hilang kejap kecomelan aku...
carik salah, carik sebab memang la senang...nak carik penyelesaian tu payah...takkan aku nak pegi jumpa sorang-sorang lepas tu bagi ceramah motivasi lak...ko ingat aku sape??dr.fazilah kamtumi??

p/s: pada korang kenapa masalah sosial ni makin banyak ek??

35 comments:

YanaMIB said...

mende ni sgt subjektif..tp pd pandangan aku lah..didikan kt rmh sangat penting..mcm lbh kurg point no 4 tu..klu parents sibuk keje je anak² terabai mmg punca mslh sosial gak la...alaaaaa mcm yg comolot kt dpn pavillion tu..aku ghase parents dorg terlalu bz utk pay attention kt dorg..tu dia sanggup kish laki tu sbb nk perhatian...*tiba² ungkit kisah comolot..ngahaha~ =P*

same gak didikan agama/moral value..xleh harapkn cikgu kt skola je..parents yg sepatutnya didik anak..bukan cikgu! sekian!

aku xtau nk komen apa dah..sakit prot..grrr~ =_=

echah mashuri said...

banyak faktor wehh.,tp yg penting iman kene kuat,tu je.

eh,..ak nak tnya meon,nak bagi kurangkan pmbuangan bayi cmno?

iwan_dextrous said...

~di malam mentari~~
~~~ap lagi yang kau pinta~~~
~~~!@#$%^& memamng celaka~~~~
~~~!@#$% kau, ~!@#$%^&* kau~~~~

hahahaha..

Along Tapa said...

yanamib

ko sakit perut pun membebel panjang ek...haha..

memang la...tapi takleh nak salah makbapak 100% gak..kengkadang dah betul dah makbapak ajor..tapi diorang tak makan ajor...sume salah pengeluor susu..heee~~~

echah mashuri

ye betullll...jadik, mari kita makan budu nak meningkat iman...joinla geng jual gelang magnet...nanti iman kita pun boleh jadik sekuat besi~~~ lalala

Along Tapa said...

iwan dextrous

!@##$% ko...hahahaha

nas said...

setuju sgt ngan ko
lagi2 pasal prono...
mmg banyak xelok la..
tayang secara real cara buat sex
xeloh tuhh...

Along Tapa said...

nas

haha...prono..tula...yang budak2 bongok taktau apa ni pun main ikut jek...bajet cool la...aku lempang baru dia tau cool tak cool...kan??

KERDILDESA said...

salam . beb, setuju sangat . masalah sosial sekarang ni banyak sangat . tapi kan, nak cakp sikit ni . hehe

~~
yang no 4. terlalu sensitif beb . tak boleh jugak nak salahkan kerajaan sepenuhnya. pokok pangkal nafsu. paling penting, agama tu bro .

hehe . sekadar berkongsi pandangan .

Along Tapa said...

KERDILDESA

haha...penyokong ketat nampak~~~

aku letak jek...jangan nak main lepas tangan jek semua...hahaha

syuQ said...
This comment has been removed by the author.
syuQ said...

huu~
kalo kes2 gini sllu nye jd kt ppuan2 innocent pd asal nye...
ble kapel..mule la rs trharu tacin2 bagai..rs d hargai la kunun..then sbb tu kalo leh nk bagi segala2nye..syg le kate kan ~kunun

CGG said...

risau tgk peningkata masalah social..

isk isk

Along Tapa said...

syuQ

tak gak..yang tak innocent lagi terer..tapi apa ko cakap betul gak..sape suruh dia bagi tacin2..kan???(tetiba terasa cam salah faham perkataan tacin tu..haha~~)

CGC

bukan ko jek riso...aku pun...dah nak pilih bini makin susah dah skang...

faizura rahman said...

xboleh nak salahkan orang lain..pak lebai yang mak bapak die da anta sekolah tinggi2 pun boleh rogol anak dara orang, ape kejadahnye tu kan..godaan dan rangsangan untuk buat jahat tu memang keliling pinggang..setan kan bersepah, kita je tak nampak..semua orang ada akal, jd sila la pk mana baik mana buruk..

p/s: wah, baca entri ni buat sesak nafas! berkobar2 nak habiskan..nasib tak rosak touchpad aku ketuk2 nak scroll ke bawah! haha

miya said...

serius aku rasa takut nak beranak. aku ni dahlah Xbaik sangat. Xtau mampukah aku nak mendidik anak2 besok...

entri baru:
Maaf kawan, jangan cari aku!

nabilah_2908 said...

point2 dalam ni boleh digunakan tuk baut karangan...seriously sngt bernas...

tak boleh tunding jari pada yg lain..sebab 4 jari kita yg lain tunding ke arah kita sendiri..

pokok pangkal pegangan agama..iman tu kena kuat..kalau kita kata tak nak..mmg tkkan jadi..

tapi kita kata nak...nak cuba...ha...jadi la....(^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
SAMAN OH SAMAN

nizam omar said...

TINGGALKAN URL BLOG ANDA DISINI

iman said...

hurm..gejala sosial skrg blaku di sbb kan mcm2 faktor..dr rumah..rkn sebaya..media..kerajaan..haish! x terkira faktornya..zmn2 da nk dkt2 akhir..cenggini lah gayanya...

Along Tapa said...

faizura rahman

mungkin pak lebai tu terkena bahana point nombol 4 tu kot...sebab tu la...hahaha..apa ko cakap tu batul wahai cik faizura..bak kata dr.fazilah kamtumi..insan yang cemerlang, ye...datangnya dari akal yang yang bernas, ye..kemudian, dapat menjadikan hati yang bersih...ye..

p/s:waaahhh..adakah ko pun dah berjangkit dengan sindrom nabilah2908??haha

nabilah

point2 ni memang boleh dijadikan poin karangan...tapi jangan lak ambik entri ni bulat2 buat karangan..tak dapat a peksa nanti...
yup..pucuk pangkal memang datang dari diri sndiri...tu bagi orng yang perbikir...tapi org yg tak tau tula yg kesian~~

Along Tapa said...

miya

ko tak perlu takut nak beranak..sebab bila ko ada anak, pandaila ko btanggungjawab nak didik...sbb tu tak digalakkan mak2 bekerja...anak2 ni mmg perlukan perhatian yg lebih...

nizam omar

apakah??huhu

Along Tapa said...

iman

yup..tu memang betul...tapi kita ni yang baki2 masih ada akal dan boleh berpikir ni jangan lak terpengaruh...kalo boleh selamatkan orang keliling, kita selamatkanla diorang...

fiezah91 said...

aku nak komen x ek? haha.semua org dah komen.aku jgk lambat komen.heh! haha..

byk faktor sbnrnya masalah sosial ni.kejap2 aku g bukak buku tgk faktor masalah sosial yg cikgu aku ajar dulu.wakaka

Along Tapa said...

fiezah91

nak buat cemana...aku faham kebizian ko...heee~~~

salah satu faktor masalah sosial ni pun ada kait mengait dengan cikgu gak...baik ko hati2 tgk apa cikgu ko bagi tu...hahaha~~

Yann Mazian said...

hoho. macam2 hal masalah sosial sekarang nih. macam tak masok akal pon ada gak kan? zaman semakin moden dan canggih. tp ada gak sesetengah hal tuh, masyarakat kita masih boleh berfikiran dengan sempit. erk. ada pulak yang terlebih advance. ayoyo. tak kira budak2 @ org tua, sama2 menyumbang ke arah masalah sosial.

erk. panjang lebar pulak bagi komen nih. haha!

intan shafiqah said...

eh jap2..ak suka entri ko..tpi, xlarat nk mengOmen setiap satu nye..hehe...yg ak bikin tertanya2, maaflah ye, ak naif ckit budaknya....hehe...

kenapa dah jadi dr.fazilah kamtumi?...haha....xkenal oOoo siapa ni~....

p/s: Berbaliklah semula pada ajaran agama kitA....untung johor ad skOlah agma...tpi, budak hancur juga..ko rasa sebab ap?...didikan agama dah terbaek dah tu...tpi hncur juga...~...

Jom Sembelih setan...~

burnkelana said...

Ingatlah.. kita sekarang nie berada di hujung zaman.. dan perkara2 yang penulis luahkan memang tak dpt dielakkan..

Along Tapa said...

Yann Mazian

yang jadik terlebih advance tu sebab tak pikiran terlampau sempit la tu...tak dapat nak pikir yg mana betul yg mana salah~~

intan shafiqah

dr. fazilah kamtumi ko taktau??pegi search kat youtube...haha...

p/s:memangla skolah agama dah terbaek...sampai darjah khas...tapi dia tersilap paham masa belajor munakahat dulu~~

ayat last tu buat aku pikir lain...haha~~~

Along Tapa said...

burnkelana

huhu...zaman tak salah...kita yang salah..jadik cemana kita nak prevent tu agak2nya ek~

Encik MT said...

tu arr,Encik MT pun prasan yang kat Filem kat Malysia dah makin terarah ke budaya barat.ciss! haha!

YOUsoF said...

Aku paling sokong no. 1 Long!!

*Aku naik muak dah tengok program kat tv skrg. Budak kecik diorang dah ajar pakai seksi², bergaul tanpa batas, lebih pada duniawi~~

iwan_dextrous said...

lg satu law kte kutuk pun bkn dorg kesah pun...sape lh kte ni kn...hahahah

Along Tapa said...

Encik MT

kan??taktaula mana nak kata silapnya ek~~

YOUsuf

haha...tapi ko tengok gak tv lagi kan~~~

Along Tapa said...

iwan dextrous

haha...cemana diorang nak butthurt...kalo buat benda2 tu sume kulit dah tebal...ko tegur pun sama jek la...malu dah hilang bai~~

echah mashuri said...

oo..ko mengata budu aku ye!haha

Along Tapa said...

echah mashuri

mengata??tu tak kira puji ke??heee~~~