Wednesday, December 29, 2010

Sebab-sebab berlakunya kes pembunuhan terlampau

Alkisah

ok..entri ni aku backlink kan kat Anastasyea...dia listkan kes pembunuhan kejam yang berlaku sepanjang tahun 2010...bila aku tengok entri tu, aku terperasan satu benda...kalo kes bunuh secara kejam ni boleh disenarai panjangkan cenggitu, maksudnya jenayah ni dah boleh dikira macam public threat la...betul tak?jadik kalo kita nak tau solution untuk kes-kes cenggini, kita kena tau dulu mana datang punca yang membuatkan orang sanggup bertindak membunuh secara kejam cenggini...jadik macam biasala aku listkan mengikut susunan rawak(pernah ke aku list ikut susunan??haha) sebab-sebab berlakunya kes pembunuhan kejam ni menurut pandangan aku...

  1. salah satu sebab utama ialah duit...yep..duit yang korang kejor hari-hari tu...contoh yang boleh kita nampak kat Malaysia tercinta ni macam kes Sosilawati dulu...orang kata kes ni disebabkan dendam la...sebab taknak rahsia terbongkar la...apa la...tapi aku kata sebab duit...sebab apa?yang kena bunuh tu banyak duit...yang membunuh dan rancang bunuh gak buat sebab nak cover pasal duit diorang...jadik, kes ni terjadik sebab duit...habis cerita..takde drag pikir motif semua...tu bukan kije aku...tu kije polis..
  2. ni pulak sebab tak puas ati...kebanyakan kes bunuh disebabkan hal ni la...orang ni tak puas ati dia lagi pandai la...tak puas ati sebab orang tu lagi comel la...tak puas ati sebab barang orang tu lagi power bini kena ngorat la...secara jujur aku rasa benda ni nonsense betul...bukan ke kita dianjurkan kalo tak puas ati, kita kena berusaha untuk jadik lebih baik...kalo ambik jalan singkat cenggitu sebagai langkah mudah nak habiskan tak puas ati, baik skang ni aku dah pegi bunuh mark zuckerberg tu dan rampas takhta facebook...sekurang-kurangnya rakyat malaysia bangga sebab facebook tu jadik barang buatan malaysia..betul tak?
  3. ni satu lagi sebab yang aku rasa tak logik..sebab kepercayaan karut...bagi korang-korang yang lahir sebelum awal 90an, korang mesti ingat lagi pasal Mona Fandey kan?bagi korang yang taktau, sila la klik kat sini untuk keterangan lanjut...tak pun pasal kes ajaran sesat yang membawak pada pembunuhan beramai-ramai...korang tengok kat sini untuk list panjang ajaran yang membawak pada massacre dari tahun 61M sampai la ni...aku taktau nak komen apa...jangan salahkan aku...bukan aku malas tapi aku terlampau amazed dengan kehebatan diorang pengaruh psikologi manusia sampai tahap tu sekali...
  4. diorang rasa tu tanggungjawab diorang...ni satu lagi pelik...aku bukan kondem polis atau askar...polis atau tentera bertindak bila diancam atau ada arahan jek...tapi ni dari diri diorang sendiri...mungkin terpengaruh dengan cerita kamen raider, ultraman, death note, doraemon(apsal tetiba lak ni?)..so diorang rasa this is the right justice...benda ni termasuk dengan kes bunuh diri ala-ala Alviss Kong dulu..bunuh diri pun kira membunuh jugak kan?
  5. membunuh sebab hobi...kes ni aku tak jumpa lagi kat Malaysia..tapi kat Europe, America boleh kata banyak gak...pada asalnya diorang membunuh sebab stress atau tertekan atau obses tentang sesuatu..tapi  lama-lama dah jadik macam kebiasaan...dan secara tak sengaja gak diorang jadik cam tak tentu arah lak kalo tak bunuh orang satu ari...
  6. membunuh sebab penyakit...korang pernah tengok cerita Saw tak??atau mana-mana sequel dia??aku peminat setia cerita tu.hehe...tapi bukan penyakit macam tu yang sebab membunuh(bagi korang yg tak tau, pembunuh tu ada kanser otak..dia buat trap yang intelligent dan membunuh untuk uji orang menggunakan"game-game" dia tu supaya survivor game dia menghargai hidup)..tapi penyakit mental macam skizofrenia...ramai orang membunuh sebab ni..terdengor suara-suara halus...tak pun tak sedar diri masa tu..macam automatik...no further komen~ penyakit kot...
  7. sebab terdesak...aik?yela...contohnya macam nak kena rogol ke, nak kena rompak ke..tapi yang aku tak faham, kengkadang sebab "terdesak" tu, sampai 4,5 orang kampung yang tak bersalah pun kena sekali...atau mungkin diorang dah terdesak betul-betul mula-mula...lepas tu dia terdesak lagi bunuh 4,5orang tu nak buang bukti...baik la dia bunuh jek semua hakim kat Malaysia ni...eh?jangan cakap aku ajor...tu sarkastik...sarkastik ok~~
  8. sebab tak suka sebab yang remeh...haha..macam tak logik kan?korang pernah dengar pasal Ted Bundy?serial killer dari US...kebanyakan mangsa dia ialah pompuan berambut lurus panjang sejibik macam ex dia...so, lepas dia break dengan ex dia, dia benci dengan pompuan cemtu..sape2 yang rambut panjang lurus semua dia bunuh..huhu...nasib baik aku ni bukan psikopath...kalo tak, lama dah orang yang macam ex-ex aku kena bunuh...lalala~
tu antara sebab-sebab orang membunuh secara kejam dari pandangan aku....rasa macam banyak lak aku list..tapi kalo korang ada nak tambah apa-apa, atau nak bagi pandangan, sila la ek..

p/s: tetiba aku terasa macam aku rajin membaca pasal serial killer dan serial massacre ni...adakah aku tergolong dalam geng-geng psikopath ni gak?hehe..

31 comments:

mira ellyna said...

agak2 ade tak membunuh sebab laser yang akan dibuat oleh pelakon indon tu?? hahaha

Along Tapa said...

mira ellyna

haha...mana tau kalo diorang obses sangat...jadik, rakyat malaysia kena sedia cermin bebanyak..huhu

mira ellyna said...

senget gila kate kita pakai bomoh cittt gila betol sne (indon)..

Along Tapa said...

mira ellyna

kita pakai bomoh gak...tapi nak ramal team mana menang..kalo patploh bomoh malaysia kata malaysia menang, so kita menang la...haha

Woofer Storm said...

seram sbut nama mona fendi.hehee

Along Tapa said...

Woofer Storm

sebab tu aku tulis jek...lagi seram masa aku baca cerita dia untuk sekadar suka suka..haha~

Dark Half said...

kebanyakan point nak membunuh, aku tengok sebab utamanya adalah duit. mona fandey pun membunuh utk duit kalau nak ikutkan.tu pasal dia sanggup belajar jadi bomoh bagai utk memerangkap mangsa.sape penah tgk filem dukun eyh?dgr kabar filem ni cter pasal mona fandey tapi ada masalah tayangan atas alasan nak cover maruah mangsa yg dibunuh

ckp bunuh sbb hobi/penyakit,aku suka layan siri tv Dexter (dulu kat tv2).tapi cter ni cam nak kita tgk the other side of serial killer.Dexter telah dilatih utk memuaskan nafsu membunuhnya secara positif.hahaha! it's ok to murder someone....(x lama lg kontroversi pulak ayat aku)

Along Tapa said...

Dark Half

haha..tu tak kira aku sebagai penggalak orang membunuh...siap bagi reasons untuk diorang starts killing sumone..huhu

YanaMIB said...

pesal kebanyakan sebab tu ada related dgn movie? haha..nmpk nau ko feminat cite² 18PL nih..

wuiii aku ni hati kapas...takut tgk cite² seram ke, ganas ke..aku tengok alice in wonderland jek...kakaka~ =P


plg utama aku ghase kn sbb didikan agama yg kurang lah..setiap agama pun melarang bunuh² org..cederakan org pn xbleh apa lg bunuh..so didikan agama tu penting..

klu tgk dlm cite House, psikopath ni dikira penyakit...and genetik..so xde ubat utk pengidap psikopath..kesian kn? =_=

iman said...

weh..kdg2 kan pengaruh tv..cerita bunuh2 kejam2..tmbh2 crita indon..kalo nk bls dndam tu msti buat teruk2 smpai tak terfikir dek akal cara nk bunuh org..cara nk bls dndam..mau jahat tahap neraka punya..

iwan_dextrous said...

yg kes bunuh lipas tu dlu pe ce...ahahhah

Dextrous cyber life

echah mashuri said...

ade jugak wehh sebab cinta.HAHA.eh!yg mona fendy tuh ak rase time ak kecik sgt lagi weh..ak takut crita hal dia!!ak rase dlm bnyk2 siri pmbunuhan.yg mona fndy paling kejam skali.

Along Tapa said...

yanambib

huhu...then ko mesti nampak maksud tersirat tu kan??tapi either ko nak percaya atau tak,sebab2 tu yg buat org membunuh dlm real life...

psikopath memang penyakit..kalo tak silap aku,diorang ada terlebih@terkurang satu gene...huhu..dono.aku bukan budak medik~


iman

a'ah kan...cemna aku boleh termiss poin tu...tq iman..macam ada pengalaman jek ko ni..haha..

Along Tapa said...

iwan dextrous

owh...aku dengor suspek pertama dah ada kat N9...suspek kedua pulak ada kat pasir gudang..baik ko ati2 wei..mana tau diorang pakat2 jumpa kat kulai nnt..hahahaa


echah mashuri

ko memang kreatif ala-ala pembunuh bersiri gitu...cinta ek...aku rasa aku terlepas benda tu sebab aku anti sangat benda tu..mungkin boleh masuk anti-cinta??jadik aku tergolong sekali..haha..

zaman mona fendi tu ko kecik lagi ek..a'ah ek...ko baya cecep..kalo aku cakap mona fendi tu penyanyi pop ko pcaya tak?haha

Yann Mazian said...

erk. mona fendi. pernah membuatkan yann takut untuk keluar rumah suatu ketika dahulu. hoho. wee. seram. =.=
mintak dijauhkan dari segala sebab musabab tuh. haissh. dunia sekarang semakin menyeramkan jek. =.=
along ada cara tak nak elak semua tuh? gagaga. :D

Along Tapa said...

Yann Mazian

kalo ko fobia sangat denga dunia, masuk assylum la..ahaks...

dah last2 period ni Yann..senyum jek la tengok walaupun dalam ati dah dup dap macam nak gugur...

nabilah_2908 said...

pengaruh movie...ada la dlm 30%..tp selebihnya sbb pegangan agama yg longgar...bila setan dah bermastautin dlm kepala...dlm diri..bila amarah menguasai diri...ini la yg terjadi..

rasa dh tk selamat dh..pembunuh bersepah2....termasuk si pembunuh bayi... ;(

jom ke APA KATA HATI pulak,
GOOD LUCK MALAYSIA..!!

Along Tapa said...

nabilah

hehe..nice shot tu nabilah..sebab tula diorang kena belajor teknik kawal amarah..pegi baca kat entri sebelum ni..haha

ANATI SOKI said...

ahahah..sarkastik hbais..muahahaha. suka gaduh ngn yana mib ek? lawak ar korang

De Mois said...

Haha..macam2. Aku memang gile tengok cite2 psiko ni mcam saw, chainsaw dll. Tapi takde la sampai terpengaruh

Along Tapa said...

ANATI SOKI

best apa..lagipun kitorang gado2 bukan nak downkan..lala..ko nak join ke? :p


De Mois

hehe..kita sealiran..kenapa ek malaysia tak beran nak buat cerita cenggitu?

Abang Jonni said...

kat tv8 kan ada tayang criminal minds kot tajuknya... best gak tgk bila episod serial killer...


saspen my suspension....

Along Tapa said...

Abang Jonni

kena tukor suspension ni abang jonni...sebelah bape??haha~

ANATI SOKI said...

nak nak!! jum gaduh!! wakakakakaak

Along Tapa said...

ANATI SOKI

rilex dulu..kita bergumbira Malaysia menang Piala AFF Suzuki..miahahaha

De Mois said...

Yeah2..long kita juara. Tanpa ragu2 lagi. Berderau darah tgk indon skor td. hehe...

2la..kita kan sekepala. Haha..bukan kongsi kepala ok

Along Tapa said...

De Mois

kalo kita berkongsi kepala, keding la ko..sebab asal makan jek nasik semua masuk kat aku dulu...haha

miya said...

nyawa dah tak ada harga...

Along Tapa said...

miya

huish..pendek dan keras komen ko miya..huhu..

faizura rahman said...

wah..i suke saw jugak..sama mcm wrong turn! bes :)

eh eh, i ade ciri2 mcm ex u tak? kalo ade, i nak lari ni! hahaha

Along Tapa said...

faizura rahman

haha..sangat jauh..sebab dia terlampa kudus...ko terlampau pemelor..haha..ko paham ke tak ni??