Monday, December 20, 2010

Hello Malaysia!!!apa sudah jadik??

Alkisah

Baru kejap tadik aku pegi jenguk-jenguk jiwang.org...lama dah aku tak bukak forum tu...lagipun sajek jek aku nak promote blog kat sana...hee~~~ tapi tu bukan kisahnya...apa yang nak dibuat dah buat...repost entri sebelum ni kat jiwang pastu sajek check out thread-thread diorang...mana tau dapat ilham....then memang betul pun...aku terbaca satu berita yang diorang post pasal kejadian kat Ampang kalo tak silap aku...ada mamat kena belasah pastu kena tikam dengan dua perompak...tengah-tengah siang buta...tengah ramai-ramai...fine...aku tau la berita ni dah agak lama...tapi aku nak cerita gak...masa tu nasib ada pegawai polis beruniform lalu dan kejor penjenayah tu...tapi diorang berjaya larikan diri...polis tu pun just dapat ambik sarung piso jek...apakah polis...nasib polis tu sorang...aku taknak salahkan polis tu...sekurang-kurangnya dia berusaha...yang aku takleh blah, orang-orang yang nampak benda tu terjadik kat keliling tu boleh tengok jek...even mamat tu dah berdare-dare berdarah-darah dah kena tikam...apa la salahnya salah sorang pegi leraikan ke, tak pun telefon 999 ke...masa ni la nak guna nombor 999 tu...bukan masa bosan-bosan...bongok...

jadik, dari cerita yang aku baca tu, aku dapat pikirkan apa sebab kebanyakan rakyat malaysia buat reaksi blank cenggitu kalo ada apa-apa masalah jenayah jadik kat depan mata...antaranya:

  1. salah asal kat makbapak kita gak la yang ajor...eh??apsal makbapak lak??mana tak...diorang ajor jangan jaga tepi kain orang...yang kita ni pun bongok...ikut bulat-bulat...sampai orang dah tahap darurat tu pun kita tak nak campur...taknak jaga tepi kain orang kan...apa ko pikir orang tu kalo dah nazak dia boleh telefon ambulan sendirik ke??
  2. majoriti rakyat malaysia skang ni dah ada penyakit facebookronikalia...bila tengok benda-benda rare cenggitu, benda yang pertama terlintas dalam kepala bukannya "wei orang tu dalam kesusahan tu...kita kena tolong ni..."...tapi apa yang diorang pikir ialah "pergghhh...ni kalo upload kat facebook kompem meletop ni...kamera mana kamera..."...
  3. salahkan publisher...eh??apsal??mana tak..dari kecik kita dah disajikan dengan komik-komik superhero dari negara omtpuih...dekat malaysia pun dah ada dua superhero....keluangman dengan cicakman...jadik bila ada masalah cenggitu, diorang just duduk dan berharap "bila la cicakman@keluangman nak keluor ni....aku nak amik gambor letak kat fb ni..."...
  4. rakyat malaysia memang sangat bersopan santun memahami...eh??apa kena mengena lak??memangla..diorang sangat memahami keadaan penjenayah tu...mungkin dia tu mangsa tekanan kewangan sebab harga minyak, barang sume dah naik...jadik kebanyakan rakyat ni faham kesusahan dia...lagipun orang faham keadaan orang kena rompak tu dah pokai...takde duit nak bayor duit hospital nanti...(bongok bongok bongok)
  5. ni salah produser filem lak...disebabkan rakyat asyik disajikan dengan cerita chenta jewang-jewang, cerita hantu seram takut, cerita kelakor loghat 1malaysia, jadik bila ada live action macam scene hollywood kat depan mata, diorang amaze...cuba kalo banyak keluor cerita aksi...mesti rakyat tak rasa jakun dan dapat berfikir dengan jelas apa tindakan yang kena ambik selepas tu...kan??
  6. majoriti rakyat malaysia skang ni dah bersifat individualistik...akhirnya terkeluor gak direct...taktau nak kias cemana ni...aku taknak la terang banyak-banyak...korang faham-fahamla...alangkan jiran sebelah rumah pun taktau sape dan tak pernah nak bertegur...jangankan kata rumah taman...rumah flat pun sama...
  7. salah siaran tv...korang mesti pernah tengok bang bang boom, just for laugh kan??sebab kebanyakan rakyat malaysia suka sangat layan benda ni, jadik bila ada orang betul-betul dalam masalah cenggini, dia bajet bendalah tu prank...jadik cemna nak buat tu??kalo aku kata takyah ada kan lagi rancangan prank ni, semua peminat setia rancangan-rancangan ni bom aku...
  8. rakyat Malaysia takut mati....hahaha....sape tak setuju dengan aku??even kalo korang pun, nampak ada mamat in trouble dengan dua beruk pegang pistol air korang dah jadik kecut....mana tau dia bubuh asid dalam pistol tu kan??tetiba jadik tak chanteeeqqq dah~~~
aku rasa cukupla lapan sebab kenapa kita ni, rakyat Malaysia tak pernah nak tolong kalo ada jenayah atau apa-apa...semua buat dek jek...kalo korang rasa tak setuju atau ada idea lagi baik, tambah dan komen la ek...

p/s: tetiba aku terasa macam aku pun tergolong dalam kategori tu gak..haha...btw, tanyala soklan yang mencabor minda sikit kat Meon tu...sian dia...naik kebas dah otak dia tak dapat bergerak dengan pantas sebab soalan-soalan yang terlampau simple dan bersifat peribadi...hahah.....

30 comments:

YanaMIB said...

xpun org sekeliling tergamam smpi otak pn jd jem sbb tu lupa nk call 999...hahaha...=P

so far aku lom jmpe lg jenayah dpn mata and aku xmo jmpe pon..gila kao ngigau malam² nnt tingat betapa kejamnya penjenayah tu...grr~ >_<

nabilah_2908 said...

sama mcm Yana la...tkpernh lagi mengalami situasi yg mcm ni...

erm...tak dpt nk bygkn kalau tul2 jd depan mata...tk sure samada time tu...berani memberikan bantuan...or dok tergamam...huhu.. :)

cerita2 hantu..prank..mmg patut dihentikan...bodoh2 je cite tu semua...

jom ke APA KATA HATI pulak,
PISANG KAKI

echah mashuri said...

aku paling xsuka cite hantu.dahle ak penakuttttt...eh kalau nak tolong org pn kene pentingkan keselamatan kita,2 yg ak blajo lah...

ak sokong yg facebool tuh..mcm kejadian bas accdnt tuh ramai yg duk rakam org sakit.kalau ko dok tmpt org sakit 2 baru ko tauuuuuu...

at least g la tolong..huishhh...

nak harap org2 rela,bomba n lain2 je.tula mase muda2 dulu xnak blaja pertolongan cemas.-_-

miya said...

pernah sekali menyaksikan org pecah kereta. perompak tu pun terkejut ngan kehadiranku yang ayu di belakang pajero itu. beliau yg memakai helmet lalu memecahkan cermin kereta laju2 dan melarikan diri laju2 gak, dengan hasil rm54ribu ditangan. Apa yg aku mampu lakukan? Aku terkejut sajalah.kejadian berlaku sgt pantas. Hua...hua... tak dapat aku menolong.

entri baru:
bingung dengan penggunaan kata budak sekarang

iwan_dextrous said...

ak slalu nmpk penjenayah...kt dlm movie..hahahah...

Dextrous cyber life

Along Tapa said...

yanamib

sebab tula aku cakap kita tak biasa dengan keadaan tu..tak dapat adapt situasi dengan tenang...


nabilah

ye betul...aku dah rasa tahap annoying dah dengan cerita-cerita camtu...sakit jiwa tul aku..

Along Tapa said...

echah mashuri

lorh...penakut rupanya ko...tapi ko gak yang jadik burung hantu tiap2 malam..haha

tula..psikologist skang ni kena masuk kan facebookronikalia ni dalam kamus masalah psikologi diorang..

miya

tula sebab...kita tak dapat hasilkan refleks pada rakyat malaysia bila jadik problem ni..lagipun mana ada jenayah yang tak jadik dalam split seconds..

Along Tapa said...

iwan dextrous

yeah!!lu memang waris trolling tip top...hahaha~~~

echah mashuri said...

memang aku jenis penakut.tapi penakut yang bermaruah gitueee..haha...buat2 tak takut.

Along Tapa said...

echah mashuri

yeah!!!penakut yang bermaruah tu sangat mahal...sebab just akan perasan muka dia ketat dan pelan2 jadik pucat...hahaha~~~~

De Mois said...

Bukan la..semua salah.Sebenarnya diorang sume memang nk telepon 999..tapi kebetulan pulak kredit semua habis. Haha..tapi kau rase reason no 8 yang paling munasabah. Gila kau kena tembak kang

Along Tapa said...

De Mois

haha...sejak bila telepon 999 kena bayor??

yeah!!!sesama la kita beramai-ramai takut mati~~

Encik MT said...

takpa2 klau Encik MT jadik pengarah filem kang Encik MT bikin filem aksi banyak2 ek! haha!

(no6 tuh cam kena kat Encik MT ja.haha)

Along Tapa said...

Encik MT

filem aksi tu ok..jangan ko pegi shoot filem aksi 3gp dah la..aku sepak muka ko laju2 nanti..haha...

(semua no tu ada kena mengena dengan aku...dahsyat tak??hahaha)

Yann Mazian said...

lain kali, kalo nk belajar tindakan lanjut @ tindakan spontan untuk menghadap situasi kat ats tuh, sila jangan segan2 nengok citer CSI. belajarlah dari situ yep. tengok aksi2 team CSI tuh handle semua kes. yann jadik kagum tengok cara csi tuh hanndle kes2 jenayah. kalo lah di Malaysia pon bleh jadik gitu. kan elok. hoho.
pendapat peribadi jek tau. mungkin kerana tlalu meminati citer CSI tuh. hoho.
citer yg kureng nak bagik manfaat kat diri sendiri, lebih baik elakkan daripada ditonton. kuikuikui.
apa2 pon, yann setuju sangat2 dengan 8 sebab yang along bagi tuh. :D

Along Tapa said...

Yann Mazian

aku tak galakkan sangat orang nak tau tindakan refleks dia pegi tengok CSI...sebab kalo ada orang kena tembak walaupun tak mati lagi, terus dia pegi buat post mortem kat situ..malang sungguh orang tu~~~

soffea said...

haha. kelakar la reasons tu. tapi logic sbnrnye..

kalo jadi kat depan aku, aku pon tak tau nak wat ape.. huhu.

Along Tapa said...

soffea

haha..mekasih..tapi kengkadang reasons yang tak logik pun sbnrnya ada kerlogikan tersembunyi...kan??

Ujang9897 said...

nie semua gara2 pengaruh media masa lebih kot..hihi..

intan shafiqah said...

haha..kO klO bab menggOreng, memang hangit x hengat ;p....haha..

tergamam itu mungkin...reflection~...terkena kt btg idung sndri...penh hadapi situasi pCik kena blasah ngn mat2 rempit...tolol nya ak, hny mmpu tgk dan marah...duk dlm keta org, xtau situasi kt mne cOZ tgh sesat...rasa agk sesal smpai sQunk cOz kmi bertiga tkut nk trun, xtepOn polis sbb xtau lOkasi~...bodoh giler...

ko ble gOlongkan ak dlm kategori tu juga..terkena~

ANATI SOKI said...

ada kesan pro n kontra gak biler pakai prnsip jgn jaga tpi kain org.. heheheh

h A n Y S said...

yg no.7 tu mmg plg munasabah kot,
hahaha~

Along Tapa said...

Ujang9897

haha...boleh dikira jugak la...tu tak campur lagi dengan salah internet tuh.. :p

intan shafiqah

hehe..tengokla sape mentor..

tula masalahnya taktau kawasan..tapi bukan ke staff 999 tu boleh locate ko call dari kawasan mana..macam yang dia duk cakap2 kan slalu tu...kan?

Along Tapa said...

ANATI SOKI

a'ah ek..sume benda ada pro n kontra..sebab tu kita kena tau kat mana nak letak dengan betul...

hAnYs

haha...kenapa?ko selalu terasa cenggitu ke??

iman said...

msayarakt skrg da jd mcm lagu "bangau oh bangau"..asyik salah kn orglain dlm stp pkara yg blaku...
jenayah skrg mmg mnjadi2..gerun lah...

Along Tapa said...

iman

lagu bangau oh bangau??haha...menarik poin tu...

tula...kita yang tak buat jenayah jadik takut..yang buat tu memang buat dek jek~~

d_tieah said...

Sekarang blog mesti ade sedikit cte dr facebook..
Haha..
Mn ko tau long?
Dah create account facebook ke?
Meh add aku..
Wakakaka..
Mmg betul, dorang kan *ntah anak sape* suka btul post macam2 kat fb tu..
Aku pun naik meluat..
Bila dah skt hati, aku hide..
Pdn muka, x kuar trus dlm home page fb aku..
Kwang3..

Along Tapa said...

d tieah

aku still kekal takde fb...just dah banyak sangat org online fb kat tenggiling ni sampai aku dah jadik pandai berfacebook macam org yg ada fb gak...hahaha...

aku tak fhaam betul apa tujuan dorg post benda bkn2 kat fb tu...aku nak try tgk ada sape2 pot entri aku kat fb tak..ahahaha

Irwan said...

Salam Along Tapa,

Aku suka nama kau sebab is mengingatkan aku kepada seseorang yang aku kenal. Aku suka entry ni sebab aku pun kengkadang berperangai camni jugak: cuba mencari penjelasan terhadap apa yang aku nampak/alami. Dan 8 titik pemikiran kau tu memang ada kebenarannya, dan aku rasa, kau ada lebih banyak lagi pendapat yang series, tapi sebab ini ialah posting dalam blog, maka kau hanya publishkan apa yang 'berkaitan' saja. Aku rasalah. Kat mana atau tang mana aku rasa, itu masalah aku. Anyway, here goes...

read more...

http://aderberani.blogspot.com/2010/12/komen-kepada-hello-malaysiaapa-sudah.html

Along Tapa said...

irwan

thanks utk komen ko tu...memang timing ko tu membuatkan aku terasa bersemangat balik nak blogging lepas something-something yang baru terjadik...