Saturday, December 25, 2010

Kenali jenis entri dulu kalo nak berblogging

Alkisah

Macam dalam HHD, aku ada kata aku nak berhenti blogging tapi tak jadik..so aku terpaksa diam beberapa hari nak ambik mood nak menulis balik...takpe kita abaikan tu...lagipun tangan aku gatal nak menaip...idea dalam otak aku menari-nari menunjukkan taring nak diekspress kan...jadik, ni salah satu yang aku perasan...first, kredit to miya insyira sebab buat entri pasal buat blog semata-mata nak hentam orang...aku mengaku aku buat HHD just untuk hentam orang, lepaskan tak puas ati, cakap semua benda yang aku tak puas hati kat dalam tu...tak macam kat dalam GB ni...then aku perhatikan link-link yang dia bagi tu...rupa-rupanya tuan tanah pena maya tu cerita pasal satu blogger ni yang menghentam blogger-blogger yang copy paste entri yang dia dapat dari forum atau mana-mana site yang ada kat web ni...secara tak sengaja dengan aku sekali terkena sebab entri lepas aku copy paste dari blog obefiend...

so encik blogger yang sorang tu, meh sini aku letakkan jenis-jenis entri yang biasanya blog letakkan dalam blog diorang...ingat dalam kepala...tak semua entri atau tak semua genre blog tu sama...setiap blog, setiap author dan setiap entri tu ada genre yang tersendiri...kita sebagai pembaca tak boleh nak main hentam jek...lagipun walaupun entri tu korang dah pernah baca kat mana-mana, tapi kita kena respek kepenatan tuan blog tu buat entri semata-mata nak kongsi kat orang-orang yang melawat blog dia...jadik, meh sini aku senaraikan jenis entri yang biasa bloggers kita buat...take note ye wahai blogger yang sorang...

  1. entri yang paling terang dan nyata dan yang paling ko menyampah wahai encik blogger yang sorang...entri yang dicopy paste dari blog atau site lain...memang kalo diikutkan entri jenis cenggini macam sampah...sebab entri tu takde identiti sang penulis...tapi kena ingat...tak semua blogger ada masa atau idea nak menulis..jadik entri copy paste ni dikira sebagai last effort atau penyelamat diorang mengekalkan trafik...lagipun ada dua cara nak buat entri copy paste ni...satu, copy, paste dan modify(kredit to irwan dan dark half sebab terangkan kat aku) dan satu lagi direct copy paste dan letakkan kredit kat penulis asal...benda ni dua-dua tak salah...lagipun, tak semua idea tu memang original dari otak kita...sebab even apa yang aku tulis kat blog ni pun kebanyakan dapat dari pengalaman aku, percakapan orang, buku yang aku baca, blog dan site yang aku lawat...so kita takleh nak kata idea tu pure idea dari kita kan?
  2. satu jenis entri lagi ialah jenis entri peluah perasaan...ni kebanyakan blogger pompuan yang buat...sori ek korang...no offense...even aku sendiri pun buat gak kat HHD...tempat aku lepas geram....entri cenggini memang tak ramai yang berminat nak baca..kalo ada pun korang memang jenis yang suka baca benda yang bernada emosi dan ganas-ganas ni...tak pun korang memang jenis yang suka stalk orang...entri ni tak perlu idea yang bernas...just yang perlu ada ialah situasi, mood yang bertepatan dan kehebatan penggunaan perkataan yang menunjukkan emosi sambil berlagak cool...
  3. entri sharing tips dan pengalaman...kalo korang perasan, kebanyakan blog yang ada trafik yang tinggi rajin buat entri cenggini...almaklumla...blogger makin ramai..dan yang baru-baru ni nak carik guide..so, entri cenggini memang banyak membantu...antara blog yang buat cenggini ialah aku(haha...perasan..padahal bagi tips ngorat awek jek), nash, ben ashaari(sape tak kenal dia kan?)...yup..entri cenggini memang banyak bagi info...tapi tak semua orang boleh buat cenggitu...perlukan pengamatan dan pemerhatian yang tinggi....
  4. entri jenis bergambor dan caption yang menggeletek ketiak...antaranya macam blog encik MT, blogserius, oh!kronologi(aku tak letak satu-satu sebab banyak) dan jugak telor dibasuh...diorang aku tak kategorikan sebagai pemalas...tula stail dan signature diorang...search gambor menarik kat net dan kongsi kat kitorang beserta caption satira yang betul-betul menarik...biasanya orang yang buat entri cenggini memang jenis yang rajin dan kreatif menggunakan material yang tak seberapa...betul tak?
  5. ni lak jenis entri catatan harian...dan seperti kebiasaannya lah...just blogger pompuan jek arif buat entri cenggini...sebab kalo blogger laki yang buat, dia jadik cenggini..."hari ni MU punya match postpone...damn"...besoknya entri baru..."ari ahad nanti aku tak update sebab nak tengok final Malaysia lawan Indonesia"...kan tak menarik tu...haha..sebab geng-geng pompuan ni memang hebat mengarang satu peristiwa tu jadik menarik mengalahkan novel chenta yang menarik di pasaran....ni bukan sarkastik ek...ni aku puji...heeee~~
  6. hampir terlupa...entri yang paling banyak blogger malaysia buat...entri hentam menghentam..tak kirala entri parti politik ni hentam parti politik tu, entri blogger ni hentam blogger tu...entri orang ini hentam orang tu...berhentam berhentam berhentum, masuk ISA mau??ahaks...huish...jangan carik pasal...aku pun pernah ambik risiko apa hentam menghentam ni dulu...memang seronok menulis...dan seronok orang lain baca...dan seronok gak orang yang komen...tapi orang yang kena hentam tu rasa tak seronok..jadik, sape-sape yang pernah kena hentam dengan aku tu, aku mintak mahap betul-betul ikhlas dari lubuk atiku...ecewah bahasa...tapi niat aku mintak mahap tu ikhlas ek...
  7. dan yang ni jenis entri yang aku baru jumpa...kredit untuk irwan dan blog tukang komen dia...dari nama blog dia jek kita dah tau dah dia buat entri jenis apa...entri tu ialah entri further comment untuk satu-satu entri yang dia pernah terbaca atau terkomen...dia akan quote entri tu, quote komen dia, then akan sambung komen dia secara panjang lebar kat blog dia...memang stail dia agak macam takde idea...tapi sekurang-kurangnya dia berjaya buat idea original tentang konsep blog dia tu...aku ucapkan kipidap deyy...stail ko memang sangat rare...huhu...
  8. ni pulak jenis entri ekspress...aku cakap entri ekspress kenapa lak...sebab dia buat entri tak sampai 30minit, takde cerita apa-apa melainkan satu perkataan yang penuh makna dan maksud tersembunyi...contohnya macam "berak itu satu matlamat disebalik nikmat"...jadik, kita kena pikirkan maksud tersirat dari entri dia tu...
  9. last and not least...entri yang aku despise tapi tak jadik salah sebenornya...entri bunga-bunga "saya sayang awak awak sayang saya"...haha...entri ni aku taktau nak explen sebab aku just baca tajuk, perenggan pertama, lepas tu aku blah....tapi sebelum tu aku berlari-lari comel ke jamban sebab nak muntah ijo...aku tak salahkan penulis tu nak kongsi kisah chenta beliau...just aku jek yang takde ketahanan diri nak baca entri cenggitu...huhu~
 tu antara jenis-jenis entri yang aku pernah jumpa...korang kategorikan sendiri la yang mana yang baik yang mana yang buruk...pada aku, semua tu tak kisah...yang penting kita appreciate effort sang penulis tu nak kongsikan cerita-cerita terbaru dia..kalo kita suka, kita baca dan kalo rajin kita komen...kalo tak suka, kita cepat-cepatla blah...lagipun tu kan blog dia...ikut suka dia la nak tulis cemana...kan??

p/s: aku suka taip apa yang terlintas kat kepala aku...sebab tu kalo korang tengok entri-entri kat blog aku tak pernah ada spesifik genre..korang lak cemana ek?
 

39 comments:

iwan_dextrous said...

~~lalalaala

ak ap lak ea???hihih

Dextrous cyber life

┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

Along Tapa said...

ko??memula gambor...skang ni dah jenis yang no. 2...hehe...

rilex r...ko baru belajor buat entri secara bertaip...tu dah kira terer la tu~~

Gorengbaek - Kenali jenis entri dulu kalo nak berblogging

Hangit habis dah - Gila ko!!!Along Nak berenti berblog??!!!

masturah idrus said...

aku long? entri aku mcm mne??

Along Tapa said...

mashi lalala

ko...err...no.2, no.5....kengkadang ada gak terselit yang last...haha...

masturah idrus said...

ngehahaha. aku pun ade entri yg hentam org la long.. kan2..

Along Tapa said...

mashi lalala~

owh...ada ek...entri terbaru tu kan..tapi tu aku tetap kategori sebagai luahan perasaan...haha~~

Yann Mazian said...

along oo along. yann pulak entri jenis bagaimana? hehehe. :D

Along Tapa said...

yann mazian

haha...yann mazian ialah seorang blogger 2, 5 dan sedikit 3...sebab gambor2 ko pun jenis gambor untuk kategori 5...

btw..sik molah entri dalam klaka sarawak gik ka?huhu

Trah Wann said...

mak aihhh , kalau blog aku rasanya entri rojak kot ?

Yann Mazian said...

hehe. aisehh. thanks. :D
hoho. kelak molah entri dalam klaka sarawak gik keyh. hehe. :D

Along Tapa said...

Trah Wann

haha...entri rojak??nice..whatever...yang penting aku rajin baca..haha..

echah mashuri said...

long.aku pulak.aku pulak?ahah..entahla wehh..kdg2 rase nak quit je blogging,xboleh salah sikit mst ade yg mengutuk.n aku pernah terrrrjummmpa blog yang mengutuk aku.siap2 mengutuk tuh cakap sila forgive n forget.gilos!ak cakap fuck n forget lahhh..boleh pulak lepas kutku2 nk mntk maaf.mybe sbb dia knl ak kt luar lepas tuh sdp je kutk2.,salah ke kite tulis mcm2 buka crita hal tepi kain dia pom!

tapi bila aku sound kat blog aku,tetiba ak cari balik blog dia dah not found.penakut jugak!!

eh panjang pulak.hahah

Along Tapa said...

yann mazian

aokla...mun kitak sik molah entri bahasa sarawak gik, rah sapa jak kamik mok berklaka...alang2 dah kat muor, nang melepeh jak la..

echah mashuri

haha...yup..tak pun dia tukor link sebab taknak ko baca kot...ko punya blog jenis 2, 5, 6, kengkadang 9 dan sikit 3...huhu...

echah mashuri said...

hahah..gila!semua ko bagi aku lahh..meh aku cakap ko yang ,mana yeee...ehemm.enthla weh.semua ko ade.ko campur2.haha..tp aku trtunggu2 yang no 9.bile wehh ko nak buat.HAHA

iwan_dextrous said...

x psl2 ko kne jwb dorg pnye blog uw yg mane satu..ahhahha

┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

Along Tapa said...

echah mashuri

yang no.9 tu....aaaa...payah dowh...nanti aku jadik suspek keracunan makanan...tiap kali type jek aku muntah ijo...ahaha

iwan dextrous

haha...ko la start dulu...bila ko nak tukor signature ko tu jadik header ko??haha

De Mois said...

Long, cuba pandu uji blog aku. Agak2 no berape?? Haha..nebes ni..

Along Tapa said...

De Mois

huhu...ko ada no.2, ada sikit no.3, ada sikit no.6...yang lain2 tu aku tak perasan lak...tak khatam lagi kot explore blog ko...huhu

ko suruh aku pandu uji tadi...aku tercarik2 kat mana ko letak kunci...rupanya pakai auto starter ek... :p

De Mois said...

Haha..malu i. Orite2..tq, baru bole tido dengan nyenyak ni.

Kan aku pakai kereta sorong je. Bawak sendiri le.

Along Tapa said...

De Mois

huhu..boleh lak cenggitu~

miya said...

muahaha... terlebih dahulu nak minta maaf ya geng (eh, kita geng? haha..)
Kalau dapat pelbagaikan penulisan tu lebih baik rasanya... taklah org boring membaca. Kecuali cerita yg betul2 ada poin mantap, mcm Gorengbaek & HHD.. (aku puji ni) cubalah ngko sekali buat entri ala2 diari. aku nak jugak bacanya..haha!
BTW, thanks for the backlink! :)

entri yang dimaksudkan tuan tanah di atas :
buat blog semata-mata nak hentam orang

Along Tapa said...

miya

haha...mekasih...aku nak buat entri stail diari...haha...belum sampai ilham lagik~~

intan shafiqah said...

ehehe...ak respect ko sebab kO respect org ;p ...bagus2, satu lgi pOtensi diri kO yg ak nmpk...haha~

p/s: entri ak entri ikut mOod...ahaha..

Along Tapa said...

intan shafiqah

ko tak tengok lagi side aku yang satu lagi kat HHD...sangat ganas dan takde perikemanusiaan kalo sound...lagi bahaya..ahaks

Encik MT said...

Encik MT amat setuju yang no4 tuh. haha!

Along Tapa said...

Encik MT

adakah ko setuju sebab tu ada nama ko??haha...btw blog ko mmg nice apa~~simple n padat...

Dark Half said...

haha...aku mmg suka blog kau along tapa.sedebik kena muka aku, maklum la sehari dua ni entry aku agak ke no. 9.kalau kau tpaksa muntah2 ijo harap mahap je la..cuma entry yg hari ni bkn no.9..

aku dah letih buat novel grafik yg sebelum ni konon2 la..identiti blog aku.i've lost the identity,and what's left is just another typical superbusan blog...sigh

maCy said...

macy pna tau sal blogger hentam orang. d one u mntion macy tak pasti lah but salah seorang adalah seorang blogger yg terkenal juga under one of the big media network.

tapi, bab copy paste ni macy rasa normal. i mean, for few reason, for beginner, to spread ilmu or just to update tapi tak ada masa.

apa yang penting kena la credit. kesian kat penulis. ni kira summary pada entry yg ada dlm draft macy x touch up lagi nak publish. hehe

fiezah91 said...

haha..lama aku x baca entri ko long.. aku tak tau nak komen apa sbb mood blogging aku hilang x jumpa2 lagik..ekeke.. weh ko agak2 entri kat blog aku mcm mana ek? huhu..

Along Tapa said...

Dark Half

huhu..aku pun dalam proses menyelongkar isi perut blog ko...buat masa ni banyak gak yang best...sebab aku dapat tangkap maksud2 yang ko cuba sampaikan tuh..hehe


macy

blog yg ko agak tu mybe betul dan mybe tak...tapi tak kisah la tu...yup...kredit tu kira penghargaan gak la pada penulis asal..kesian diorang berusaha...

sama ke dengan draft entri ko??ahaks...mungkin sebab aku type dan publish terus kot..tu yg tercepat tu...

Along Tapa said...

fiezah91

blog yg mana satu ek..ahaks...

blog onlyza ko tu, hmmm...2,5, sikit 3,sikit 5, akhir2 ni rajin 8...just rasa ko macam lagi berminat menjurus pegi 9 jek...haha~

YanaMIB said...

haha ada genre ek nk menaip..entry aku ber-genre kan kisah peribadi...weehuu~ =P

Along Tapa said...

Yana MIB

hehe...statement jujur dari yana mib...tapi ko ada gak buat entri no.3 dan no.2 kan?huhu..tapi aku suka betul style entri 9 ko...sangat tak meloyakan~

nabilah_2908 said...

blog sy..? enth la..tak tau genre apa...rojak la kot.. :)

kalau sy...if tk suka pada cerita kt blog tu...just diamkan je..then blah..tkperlu nk hentam2 cerita org..

kalau ada n3 yg bersifat mcm ni pun..sy lebih suka jadi silent reader...nilai sendiri cerita si blogger tu..mn logik nya..patut atau tak dia marah2... :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
BERTEMU KEMBALI

Along Tapa said...

nabilah

haha...yep..tu mmg stail nabilah...aku tau...bb tu ramai yang respek blogger macam ko ni~

h A n Y S said...

"berak itu satu matlamat disebalik nikmat" kahkahkah~ cantik ah quote ni!and, agree with no.9! aku pon buat cenggitu, bc 1 2 baris, then blah, hehehe~
err..agak2 kau, aku nye blog kategori apa ea? ada mcm no.9 tak?ekekeke~

btw, meh ambik award kat http://hanysapek.blogspot.com/2010/12/award-from-nikisa-izas.html,
tu pon kalau sudi..ececece..haha

Along Tapa said...

hAnys

huhu..dan entri kat atas tu menyokong kuat quote tu..hehe..

award tu tetap aku amik..tapi myb aku postkan entri dia kat HHD..huhu..

blog ko?buat masa ni tak kot no.9...2 dgn 5 ada kot~

absolutely emy said...

blog saya adalah blog rojak.. hehehehe.. ada sedikit info + ada gambar2 menarik + ada ceritera + dan lain2 :)

mostly saya baca.. ramai orang kurang suka baca blog cintan cintun nih.. bowing katanya.. saya pun kurang suka.. actually bagus jugak nak lepaskan perasaan cintun itu.. tapi biarlah berpada kan.. sian kat orang yang muntah hijau nih..

Along Tapa said...

absolutely emy

tula...tak salah nak bercintan cintun...tapi jejaga la..kalo nak buat website tu tribute utk cintta diorang pun, private kan la blog tu..bagi dia dengan balak dia jek baca...abis citer~