Thursday, December 16, 2010

Ini kah tahap kewartawanan Malaysia??

Alkisah

Bagi korang-korang yang dah bukak HHD dan sanggup baca kata-kata makian kat dalam HHD tu sampai habis, korang akan tau yang entri ni kesinambungan dari entri kat HHD tu...tapi aku cuba buat entri ni dalam nada yang comel dengan sebaik mungkin...tak seganas kat sana tu...bagi yang tak baca lagi dan berminat nak baca, sila la klik gambor naga kat sidebar sebelah atas kanan tu ek...

ok...masa pegi makan-makan kat tempat biasa aku makan malam-malam, aku tengok la rancangan 999 kat tv...dan aku  nampak la stail encik bobo(sila rujuk HHD untuk penerangan lebih lanjut) buat interview...dan aku sedikit terkejut dengan stail dia temuramah orang-orang yang kalo dikirakan sebagai "pesalah jalan raya" tu...deyy...ko tak sepatutnya interbiu orang cenggitu...tu menyalahi kod etika kewartawanan...sekaligus kalo diletakkan dalam adab sopan orang melayu, tu adalah sangat kurang ajor...memangla mereka tu semua "pesalah"....tapi secara hakikatnya, diorang tu manusia gak...dan ko tak sepatutnya tanya soklan bernada cenggitu...lagipun rancangan yang ko kendalikan tu bukannya Melodi...tapi 999...tu satu rancangan yang boleh dikirakan formal gak....so, ni aku nak letak dalam bentuk point apa yang kebanyakan aku rasa jadik persoalan pada aku pasal tahap kewartawanan kat Malaysia ni:

  • persoalan yang pertama, adakah sepatutnya semua wartawan kat Malaysia ni wajib bermulut lazer??aku bukan just nak fire kat wartawan TV3 atau wartawan rancangan hiburan macam kat Melodi tu...just aku dah jumpa ramai wartawan kat Malaysia ni termasuk wartawan Bernama sekalipun...yep memang kebanyakan diorang kaki sound, mulut lazer dan kaki gebang...aku tak kata semua..tapi kebanyakan...wahai encik-encik, puan-puan, cik-cik...kije korang adalah mendapatkan berita yang terkini dan valid...bukannya nak carik salah, silap atau point kesalahan tu kat orang lain...so apa salahnya kalo soalan interview tu dibuat dalam nada yang lebih berhemah??bukan ke orang lagi senang nak bagi respon kalo cenggitu??ni tak...kalo dengan kitorang semua rakyat marhaen ni, bukan main bangsat lagi stail bertanya tu...tapi cuba kalo dengan orang-orang besor, ternama, berpangkat...punyala berbahasa...sangat talam dua muka...jangan lupa ek...kitorang yang marhaen ni walaupun tak berkuasa jatuhkan korang macam menteri-menteri Malaysia, tapi kitorang berkuasa nak jatuhkan media dengan buat boikot sampai rating korang jatuh gila babas...so, beringat sebelum kena...
  • tu satu  hal...satu lagi yang jadik persoalan, adakah wartawan kita ni kalo buat satu liputan, diorang pegi hantor 90% wartawan diorang pegi satu tempat jek carik berita??dan yang lain-lain just bukak internet carik berita kat web??kenapa aku cakap cenggitu??kalo korang perasan masa tengok berita kat tv atau baca berita kat sok kabor atau dengor kat radio, berita diorang semua berkait dengan satu event jek...kalo cerita pasal Anuar Ibrahim main bontot, berita seterusnya mesti pasal orang-orang PKR punya respon..berita seterusnya mesti pasal orang BN punya kutukan..kalo kes bas eksiden, mesti berita seterusnya pasal eksiden gak pasal benda yang sama kat tempat lain...pastu berita seterusnya pasal rating eksiden maut...berita seterusnya lak pasal respon orang "bijak pandai" pasal eksiden...lepas tu berlarutan sampai seminggu pasal benda tu jek...oi oi...korang tak carik berita ke??
  • ni satu hal lagi...kalo korang perasan, kebanyakan wartawan(aku cakap kebanyakan...bukan semua...ingat tu) kalo buat liputan dari satu-satu kawasan mesti macam tak fully prepared pasal berita yang nak disampaikan...ayat berterabur, intonasi bersepah-sepah, gesture yang kaku...kan kita ada satu role model yang agak bagus dari segi penyampaian untuk buat liputan...Karam Singh Walia...walaupun dia suka keluorkan peribahasa entah apa-apa dan gesture tangan yang agak melampau, tapi kalo korang tengok cara dia buat liputan...nice intonasi, nampak yakin dalam fully prepared...siap bagi bidalan lagi....lepas tu ayat yang bersusun..dan kita boleh nampak keyakinan dan macam dia tau segala-galanya pasal berita yang dia sampaikan tu...malu la sikit wahai wartawan-wartawan...aku bukan bersifat racist...tapi Karam Singh tu seorang sikh...dan boleh buat liputan yang agak berkualiti cenggitu....kenapa kebanyakan korang wartawan yang melayu ni liputan mengalahkan budak baru nak belajor bercakap secara formal??ke terlupa nak ambik kursus kewartawanan dulu?
  • ni perkara yang agak sensitif dan bersifat politik sikit...tapi aku cakap gak...kenapa aku rasa macam wartawan malaysia kebanyakannya sekarang ni macam bersifat berat sebelah??kalo kerajaan umum apa-apa, good,good, bagus, bagus....kerajaanla tuhan kita yang baru...bila pembangkang keluorkan apa-apa, not good, not good...semua tu provokasi...semua tu ISA...yep...aku faham media malaysia dibawah penguasaan kerajaan...kita ada akta-akta anti provokasi...tapi kita perlu ingat...untuk buat satu liputan yang berkualiti, kita kena adil...rakyat taknak dengor berita lobi melobi...tapi nak dengor berita yang tepat...diulangi serta dibold dan dicaps kan....BERITA YANG TEPAT...jadik, sila la take note ok..kita taknak la tuduh-tuduh yang berita kat malaysia ni kaki lobi atau ada berita sorok...jangan jadik berat sebelah...
  • ni satu lagi stail...aku teringat masa aku belajor kat nottingham...ada sorang lecturer aku berbangsa Ireland...dia komen pasal sok kabor kat Malaysia ni...bertahap tabloid...sebab 10 out of 100 boleh dikategorikan sebagai berita yang betul...selebihnya??provokasi...yep..mula aku tak perasan...tapi bila aku perhatikan betul-betul, memang betul pun...korang bayangkan sok kabor yang dia sound tu ialah NST....kira sok kabor yang agak betul berita dia kat Malaysia ni...dia kata The Harold...sok kabor berkategori tabloid pun berita dia lagi banyak kadar tepat dari NST...jadik wahai wartawan-wartawan malaysia, korang tak rasa hampeh ke sok kabor malaysia yang kononnya berprestij tu di kira macam tabloid...jadik sok kabor yang agak tabloid macam the star, harian metro tu dah tahap apa??buku bacaan ringan??upgrade bai...upgrade...
aku rasa cukup parat tu au membebel...sebab kang ada yang sound aku membebel panjang sangat...jadik, korang nilaikanla tahap kewartawanan kat malaysia ni...dan mana-mana para wartawan yang terbukak blog ni dan baca(kalo la ada)...tingkatkanla prestasi korang...takkan korang nak kalah dengan tahap pencarian fakta dari kitorang semua para-para bloggers yang hina ni...betul tak???

p/s: kalo wartawan kat malaysia ni dah macam wartawan tabloid yang kelas 3 tu...kat mana lagi kita nak dapat sumber berita yang boleh dipercayai kan??

21 comments:

echah mashuri said...

aku tak suka gak sstngh wrtwn ni..kadang2 mvm nak melagakan artis pun ade.tp sesetengah la.

Along Tapa said...

echah mashuri

ye...sesetengah la...tapi sebab sesetengah tu la rosak nama banyak wartawan yang berwibawa kan??

iwan_dextrous said...

ak nie bks wartawan gak..wartawan skola..hahahha...

ko bg ak smgt nk update blog..hahahah

Along Tapa said...

iwan dextrous

bagus2...usaha lagi...kalo ko jadik encik bobo gak, putih ko aku kijekan...hahaha~~~

iwan_dextrous said...

ak itam manis..tu yg ramai org tergode..jelez r tu..

janji lebih tunai x pernah

masturah idrus said...

aku suka entry ni!!

Along Tapa said...

iwan dextrous

sebab ko itam manis la bilik ni semut banyak...

mashi lalala~

yeay!!mekashi mashi~

Ujang9897 said...

tanak la aku jadi wartawan..hehe

YanaMIB said...

pe kata ko jd wartawan long...at least dpt la ko tlg 2-3 kerat wartawan yg hilang arah tu..hehe~ ^_^

faizura rahman said...

da lama da rasa mcm ni, bagus la ko da kuarkan entri ni dlu..hehe

nabilah_2908 said...

setuju dgn point2 ni...terutama bab politik...mmg nmpk sngt berat sebelah...di mana keadilan dlm hal ni..?

bab paper pun..org dh malas nk baca...sbb dah tau...tk semuanya betul..

rasanya en bobo patut baca n3 ni..bior dia sedar sikit..

myb...ada sesetgh wartawan sama pendapatnya dgn en along...tp tk boleh nk di salurkan...sbb di kawal oleh pihak atasan...

jom ke APA KATA HATI pulak,
DI KALA HUJAN

bofoyengfeng said...

kontroversi dan provokasi lah buat suratkabar/rancangan t.v boleh jual. sebab tu diaorang buat. memang takde etika, tapi itu yang pembaca (majoriti) mahukan. sepatutnya ia tak berlaku kalau kita tak support. tapi sebab ramai yang kata 'ok', jadi ianya sudah jadi normal pada 'kebanyakan' pembaca / penonton. pada pandangan gua la....

Along Tapa said...

Ujang

haha...patut ko lagi bersemangat nak jadik wartawan yang berkelibar...haha

yanamib(dekat2 lak ek..macam janji)

haha..kalo aku jadik wartawan habisla...sok kabor seminggu sekali baru ada berita...haha

Along Tapa said...

faizura rahman

kan??aku asalnya taknak keluorkan..tapi takleh tahan sebab makin lama makin teruk...

nabilah

tula nabilah...memang nampak sangat dah skang ni..aku buat entri ni pun berani mati jek...kang tak masal kena pegi bukit aman...langgor ISA...huhu

Along Tapa said...

bofoyengfeng

kengkadang masalahnya bukan ramai yang kata ok...tapi segelintir orang yang ada kepentingan kata moar n moar~~~tu yang jadik cenggitu..ramai yang dah muak dah...

iwan_dextrous said...

nk untung mst kne bijak...tipu org tu dh semestinya

Along Tapa said...

iwan dextrous

huh??

intan shafiqah said...

bab pOlitik - yoo wa sOkong...mne la pembangang x hangen tinggi klO cmni~...

bab kuar isu berturut - ini lgi waa skOng..mcm xda cite laen~...macam stereotaip...isu buang anak, bus suma berturut~...ngeng!....

bab adab kesopanan - ye, bangsa laen lagi handal mewawancara. adOiii~...

wartawan2...ish2..along, ko la jdi wartawan pasni ;p...ko kan sOpan lgi chOmel...ahaahaha///...

Along Tapa said...

intan shafiqah

haha...nak bodek ek ko..tak pat ceq...kalo aku jadik wartawan, sian la karam singh walia tak pat carik makan...

nas said...

amat-amat amat setuju ngan point2 diatas...
lagi2 pasal berita yang dikeluarkan oleh media amat berat sebelah..semua cerita pasal pihak kerajaaan..pihak pembangkang xde plak citer pasal dia...pastu citer pasal kelemahan pembangkang..aish..tu la aku bosan bace suratkhabar lagi2 akhbar utusan malaysia..
aaa..berapi2 plak komen aku..harap2 xbersifat politk..hehehe


SuBjek pendidikan seks kurang sesuai diajar di peringkat sekolah

Along Tapa said...

nas

yup..tapi masalahnya kebanyakan yang remaja jek pikir macam kita...aku taktau sama ada nak kategorikan yang kita dah makin banyak pendedahan sebab ada internet atau kita ni darah tengah muda...memang jiwa rebel...huhu