Thursday, October 21, 2010

Benda-benda yang Along pantang masa makan

Alkisah

Disebabkan sumber idea aku nak bercerita dalam keadaan hang(Cakap jela ko blank long....) aku letak la entri ni...bukan apa...dah banyak kali dah aku keluor makan dengan orang ramai-ramai...tak kira la dengan makwe ke(aku rasa korang dah faham dah perbezaan makwe dengan endut ni ek) dengan jantan ke...mesti ada benda-benda yang aku cukup pantang betul kalo orang buat...tak kisah la benda tu dibuat oleh sang jantan bergayah atau sang makwe menawan....sajek jek aku buat tajuk ni...nak berehat kejap dari tips-tips mengorat, menawan atau mencuri ati ni...kalo asyik baca topik yang lebih kurang jek, korang pun naik bosan gak ek???kalo korang nak lagi tips-tips mengarut aku tu, bagitau ek...mana tau aku "ter"rajin nak buat entri cenggitu lagi...tu pun nasib la kalo aku nak bagi....ngahaha...

Balik pada pangkal jalan...tujuan aku cerita pasal bendalah ni bukan sebab nak mengata ke apa ke...tapi bendalah ni pun salah satu dari adab kalo makan dengan orang lain...korang mesti tau kepentingan adab ni...kalo dengan orang tua ke, orang besor ke, nampak la kita ni jenis manusia yang sopan santun, ayu, comel, menggoda, dan senang kata rasa kompem la nak jadikkan laki/bini/menantu(pilih yang mana-mana berkenaan ek)....jadik, harap-harap korang jauhkan dari benda-benda ni masa makan ek...tak kisah la masa sorang-sorang atau reramai...

  1. Masa makan, terasa macam kat luor tu hujan...akak-akak, abang-abang, adik-adik, makcik-makcik, pakcik-pakcik...tolongla ek...aku faham betapa sedap dan nikmatnya korang makan tu...aku sendirik pun suka makan....aku tau feeling masa makan tu memangla humangaih menusuk kalbu menggoncang jiwa....tapi takyahla korang nak tunjuk betapa sedapnya makan tu dengan bunyik-bunyik mengunyah tu....buruk perangai wei....jadik ek...coverla bunyik-bunyik yang keluor masa mengunyah tu...kan nampak lagi sopan cenggitu...
  2. ni satu lagi...walaupun tak teruk sangat, tapi memangla nampak macam takde adab langsung....aku tau makanan yang ko makan tu sangat best...ko pun makan dengan sangat kenyang....tapi ko jangan la duk sendawa kat meja makan tu...kalo sendawa yang tak keluor bunyik, tak keluor bau takpe bai...ni  kalo boleh nak bagi satu Malaysia tau yang korang dah kenyang kejap tadi...
  3. aku tak kisah kalo tengah makan tu nak berbual...walaupun ada orang kata no manners kan kalo sambil makan sambil bercakap....tapi aku tak kisah...yang aku kisahkan tu, kalo korang nak cakap tu, harap-harap le tolong clearkan dulu segala bendalah yang ada dalam mulut tu...ni tak...masa mulut penuh masa tu la nak cakap...gila mengganggu...dahla aku tak faham sepatah haram yang korang cuba nak cakap...lepas tu ada lak serangan-serangan machine gun dari mulut korang tu...terpaksa lak aku mengelak ala-ala matriks...kan dah menyusahkan orang tu...satu lagi aku ni memang suka perhati mulut orang kalo bercakap...dan nampakla bentuk-bentuk makanan yang separa hancur didalam mulut korang tu...diikuti dengan campuran air liur korang bersulam-sulam dengan makanan yang separa hancur tu....bayangkanla...
  4. yang ni memang aku cukup-cukup menyirap....nak-nak kalo aku tengah makan tak kisah la sorang-sorang atau ramai-ramai...tetiba datang makhluk yang konon-konon mesra alam ni...buat-buat ramah lepas tu cekur jek lauk dari pinggan aku atau pinggan lauk...memang bajingan tak guna betul perangai...dah tu kalo orang ajak makan sekali taknak...syok duk cekur-cekur pinggan lauk tu...serius aku cakap..korang pernah kena cenggitu???aku selalu kena...kalo adik aku yang buat memang aku dah getol dah kepala dia...tapi kalo orang lain, member-member ke takkan aku nak getol paler korang...reti-reti la adab bai..korang buat cenggitu, dari aku rasa nak makan terus tertutup selera...
  5. ni satu lagi benda...nak-nak masa makan reramai ek...contoh kalo macam kitorang ni duduk rumah sewa pastu masak pun ala-ala ngam-ngam jek....orang bujang kan...masa makan reramai tu, elok la semua amik nasik, lauk sume...tapi tetiba ada plak sekor yang nafsu mengalahkan nafsu menatang...sekali dia cedok, menggunung nasik, meladung-ladung kuah, melambak-lambak lauk...macam orang tak makan sepuluh tahun....tolongla bai...mak bapak aku ajor, kalo makan, ingat la orang belakang....memula tu amik la sikit...tak pun ala kadar jek...lepas tu tambahla secara berperingkat..takdela nampak macam korang ni pelahap nowh...cuba ko bayangkan apa perasaan orang yang makan dengan ko tu kalo tengok stail ko amik makanan tu...nak-nak kalo makan dengan bakal mentua..."huish...cancel la jadik menantu gini...makcik taknak anak makcik kawen dengan raksaksa..."..hambik kao...jangan nak marah lak orang tu cakap cenggitu sampai nak santau-santau...sape suruh korang bongok nak mampos...
  6. ni satu lagi perkara keji yang aku rasa macam nak lempang kepala orang yang buat....tengah-tengah korang sedap-sedap menikmati makanan, tetiba terhidu satu bau yang amat menusuk kalbu....BABI!!! time-time tu la ko nak melepas gas tu....tolongla hormat bai...kalo tengah makan, ko bercerita pasal taik ke, muntah ke, aku still boleh makan(tapi lagi baik jangan cerita...kesian kat orang yang tak tahan)...tapi kalo dah sampai ko demonstrate kat situ, jangan kan kata tertutup selera makan....mula aku rasa macam nak terbalikkan meja tu kat ko jek....takde adab betul...
p/s: 
  1. ada je lagi perkara kecik-kecik yang aku menyirap orang buat masa makan...korang pun ada kan??
  2. aku baru hidupkan balik blog lama aku dulu...ada idea tak genre cemana aku patut buat kat blog tu??

34 comments:

y@n@ M!B said...

aku pon palingg x suka no 1..annoying kan dgr bunyik kunyah² tu..especially girl lah..ilang tros ayu...huhuhu~

majoriti nya aku pn sama cam ko lah..adakah kita memang makhluk spesis comel lagi bersopan santun?? jenis bintang dah sama dah...muwakakaakakaka~ =P

Along Tapa said...

yanamib

bintang ko dengan aku lain...aku sorang cancer...hahah....ko capricorn...sama dengan miamans...takpe...capricorn memang sama kepala dengan cancer...

tula..ada gak rasa nak lempang orang cemtu...bukan main aku cover comel, dorang selamba jek ,menggugat kecomelan tu...dui~~

nas said...

stuju ngan pint no. 3 sgt2..
yelah...pantang tengok bila mulut depa yang masih penuh ngan nasik sebuk jerkk nak sembang2..hahaha

nas said...

stuju ngan pint no. 3 sgt2..
yelah...pantang tengok bila mulut depa yang masih penuh ngan nasik sebuk jerkk nak sembang2..hahaha

masturah idrus said...

aku suke sendawe lepas makan. haha

Along Tapa said...

nas

tula kan??macam mengganggu betul...nak2 aku ni jenis mata yanc cepat jek tangkap...huhu


mashi lalala~~~

tapi adakah megeluarkan bunyik BBUUUAAAARRRRRPPPPP!!!???

budak_nakal said...

wakaka.. ko x hbs2 nak menyirap..g minum sirap la wei..wakaka :P

Along Tapa said...

budak_nakal

tu tandanya aku tak cukup beraya aritu..haha

f_aRa_aINa989 said...

semua bendani xde sape pun suka kot....
kita ada adab kat semua tempat...
kalau dia buat camtu jugak bermakna x beradab lah orangnya...

Along Tapa said...

huhu..mmgla...tapi yang syok makin ramai aku jumpa org buat cenggitu depan aku...taula aku ni sporting lagi comel~~~

Gorengbaek - Benda-bernda yang Along pantang masa makan

Yann Mazian said...

yann pon paling tak suka kalo ada yang makan dengan bunyi kunyahan yang sangat dahsyat. huhu. tambah lagi kalo sendawa dengan bau yang sangat "wangi". huhu. memang takleh terima snagat2. takde adab langsung. huhu

Along Tapa said...

yann mazian

tula pasal...tetiba jek timbul perasaan nak ikat batang tengkuk diorang tu....bagi ruang sikit jek keluor angin...baru dia tau nnt dia sedawa kuat2 ada bunyik bersiul..

NonoiOrange said...

haaaa.
itu dia.
bab 'kentut' mssti ada.
hahahaha

Along Tapa said...

NonoiOrange

aku tau...ko mmg berminat dgn kentut...haha...

NonoiOrange said...

ya2.
berminat utk siasat siapa yg kentut.
kah3

ainz said...

Aku mmg paling xsuke org yang xsopan time makan..bukan soh beradam sgt macam bersantap dengan sultan..cukup setakat jgn buat dlm list ko tu..

Aku nak tambah lagi..aku xsuke bile dia makan,goyang kaki..adeh..kalo kena meja kat warung2 tu,abis bergegar sume pinggan atas meja..sengal!

skeldeck said...

yg no1 2 leh yhan lgi la...
no2 2 aq slalu gak wt..tp tgk tmpat arr..yg no3 2..klu da ujan 2 trase nk lempang pon ade gak...
yg pling mnyirap skali no4..nak2 lak no 5...peeerrrrggghhhh..
ko sendiri tau perasaan nye cmne..
yg no6..
kot ye da x than nk lepas 2.
bngn la g jauh2 pas2 lpas..
da lpas2..
biar clear dlu bru dtng blek..
kn2....

RozSyah said...

ko ni ada unsur2 cerewet mcm aku gak la long..hahaha

ambik award nnt yer..tq

echah mashuri said...

haaah...gila crewet kau long..
susah2..
mmg payah r kalo ade suami mcm kau...
makan xkenyang r jawapnye...
xkan nak sdawa pun xleh weh?>
sllu ak tgk abg2 aku kalau sedawa bergegar dunia...baru la lepasss bebassss...ahhaha

ayue said...

ee ! aku pun xbole dgar orang sendawe .
geli ceq aih !

nabilah_2908 said...

geli lak bila menbayangkan segala point2 k atas...

setakat ni...kwn2 semuanya bersopan juga la bila makan...tkde rasanya yg buat perangai..huhu..

cuma adik yg kecik tu jer la tk makan saman lagi...bnyk kali pesan makan jgn bunyi...eh dia bunyi juga...

myb nk kena penampor dulu kot baru nk makan saman....huhuhu...

dulu..jenuh suh dia makan guna tangan kanan...sampai kena jentik tgn kiri dia tu...baru tukar...

tak suka tgk 1 rncngn tv ni...lebih kurang mcm cerita jln2 cari makan la...tp versi cina...mmg annoying...sambil makan..sambil cakap...huhu....

jom ke APA KATA HATI pulak,
CERITA APA TU ?

Along Tapa said...

NonoiOrange

sape yg kentut??

ainz

haha...sama kan??aku tak faham nape ada gak yang buat....

Along Tapa said...

Skeldeck

haha...akhirnya ko setuju gak ngan aku...tahniah sbb baru buat blog...haha

RozSyah

haha..tula...makin tua ni rasa makin sensitip lak bak adab2 ni...

Along Tapa said...

echah mashuri

cerewet ke??nak buat cemana...dah bapak aku didik aku jadik cenggitu...

ayue

ada tak perasaan cam nak sumbat mulut orang yang sedawa tu??haha

Along Tapa said...

nabilah

kira nasib ko baik gak la...cuba ko jumpa..sure takde selera makan nnt...

rancangan kat tv??a'ah ek..lama aku tak tgk tv...

makdara TERdiva said...

kesian ko kan along...MDT pun x nak kawin dgn resaksa..otomen takpe..haha!

nizam omar said...

ni marah kat sapa ni?banyakan sabar lah ye...idup bujang biasalah,masing2 bayar sewa..masuk kandang kambing mengembik..
lain lah kalau awak sorang je bayar sewa rumah...halau je bebudok tu..hehehe

Si Sangkar Hitam said...

hehehhe...
aku budak baik...
bersopan jer...

tp aku rasa budak pompuan ni reti bersopan kot..
budak laki jer bengong cikit...
tp aku x termasuk...
maklumlah laki macho cam aku ni kan...
knela jaga adab sopan

Along Tapa said...

makdara TERdiva

tau takpe...bior betul ko nak dgn otomen...tak tahan lama kot..3minit stgh jek lampu dah kelip2...haha

nizam omar

disebabkan aku bayor sewa gak la aku memekak...kalo aku tak bayor, mmg aku diamkan jek....

Along Tapa said...

Si Sangkar Hitam

haha...dah blajo guna perkataan macho ek...

sama jek laki pompuan...ko tak jumpa lagi kalo pompuan buat cenggitu..nak lempang, takleh..jatuh kredibiliti aku sebagai jantan comel~~~

d_tieah said...

Wei, mn link blog lm ko?
Haha..
Nk gak aku usha..
Ntah2 blog jiwang..

Along Tapa said...

d tieah

ko nak ushar mendanya..kosong..hape pun tak tulis...design balik pun tak lagi...haha..

Gorengbaek - Benda-benda yang Along pantang masa makan

suzie rahman said...

aku xjd mkn klu dgr org mkn bunyik2 ni.huuuuuu...ak jd tgk je org tu mkn.nyum2

Along Tapa said...

suzie rahman

kan??serius terputus selera