Tuesday, February 22, 2011

Sebab kenapa Along tak sesuai jadik cikgu...

Alkisah

ni benda serius kalo korang nak tau...sebab aku pernah buat permohonan nak jadik cikgu dulu...tapi kena rejek terang-terang..kalo korang tak percaya, tanya Miamans...jadik, bila aku punya permohonan dulu kena rejek, sape yang tak rasa kechiwa kan..harapan nak duduk disamping awek-awek cun yang bakal jadik cikgu semua tak dapat...nasib aku dapat sambung belajor jadik budak IT lepas berapa kali aku fail nak ambik engineering...ingat-ingat balik pengalaman aku sepanjang ambik engineering dulu, memang aku rasa bukan rezeki aku la nak jadik engineer...ehem...jangan dikenang perkara dulu...masuk balik topik...so secara automatik, otak aku pun buat la reasoning tanpa diminta kenapa aku tak sesuai jadik cikgu...apa reason dia??point form la..cam tak biasa....

  1. aku ni ada satu penyakit suka sangat bagi over explaination...kengkadang benda yang simple macam 1+1 pun aku boleh buat perumpamaan melampau-lampau...jadik, korang bayangkan apa jadik kat bebudak tu kalo belajor dengan aku...maunya chapter1.1 tak gerak-gerak...tak sempat nak habis syllabus...
  2. perangai buruk aku ni...aku suka sangat tunggu sampai result dah keluor..pastu bukan carik solution..tapi buat analisis...jadik, kalo dalam kelas darjah 1, kalo ada sorang budak report kata member dia terberak dalam seluor, aku mungkin tak pergi angkut budak tu pergi jamban semua...tapi aku akan ambik meja, duduk dan perhatikan perubahan dalam kelas...kedudukan meja yang berubah lepas budak tu berak...macam mana kita nampak student jauhkan diri dari budak tu dan membentuk ruang bulatan keliling budak tu...lepas tu apa reaksi semua...sian la budak tu...keras taik kat bontot dia dowh nanti...
  3. aku suka sangat buat orang pening kepala dengan apa aku cakap sebelum aku bagi jawapan sebenor...jadik, budak akan membazir separuh dari apa yang diorang salin dengan fakta-fakta twisted ala-ala GB...dan mungkin jugak pihak sekolah takut aku akan hasilkan banyak budak-budak yang berfikiran separa mental macam aku dengan Meon...kan bahaya tu nanti...
  4. ni pun kira cara aku bagi explaination...kalo aku ditanya soklan yang aku taktau jawapan dia, mungkin aku akan bagi jawapan macam lecturer Matematik aku sem lepas...contoh situasi: murid:"Cikgu, cikgu, kenapa jawapan dia jadik cenggitu?"...aku akan jawap :"kenapa?sebab dia cenggini..contohnya cenggini..Senah ada kereta biru..ko faham tak sebab apa?"....murid :"tak..cemana tu?"....aku:"aku pun tak faham...ko ikut jek la cara yang aku bagi tu..jangan banyak tanya.."...bahaya kan?
  5. ni pun kira benda yang buat aku tak dapat jadik cikgu gak ni kalo fikir secara logik..mungkin diorang tak dapat terima aku jadik cikgu sebab aku terlampau comel..so bila ada lawatan dari nazir ataupun mak bapak, diorang lebih berminat dengan kecomelan keletah aku dari kecomelan keletah anak-anak..so untuk mengekalkan keselamatan institusi persekolahan, diorang ban aku dari masuk kawasan sekolah..kot la kan...tapi ni mesti sebab yang utama ni...
  6. ni pun mungkin sebab yang utama...sekolah mungkin tak benorkan aku jadik cikgu sebab diorang taknak terima budak-budak kena penderaan mental dari cikgu sampai masuk TV..sebab kalo korang tanya bebudak yang rapat dengan aku, aku ada hobi secara konsisten iaitu tocer mental diorang secara konsisten setiap hari sampai semua senget tak masal-masal..tu baru berapa orang yang aku jumpa hari-hari...cuba kalo korang bayangkan budak kat sekolah semua kena cenggitu...tu tak campur lagi budak-budak yang dah khatam ilmu tocer mental tu..mau tak satu Malaysia jadik senget nanti...merbahaya pada kerajaan kot...
  7. ni pun kemungkinan la...aku rasa takde institusi pendidikan yang berani bagi orang cikgu yang galakkan budak-budak buat keputusan luor kotak pada setiap perkara sebelum buat keputusan yang dalam kotak...keputusan dalam kotak just boleh diterima bila dah betul-betul takde cara lain nak settle kan...tapi tu mungkin jek la...

cukup la aku rasa aku mengarut tu...kalo nak pikirkan reason dari side aku, memang boleh buat satu list setebal yellow pages...tapi bila aku dapat tau reason sebenor kenapa aku tak dipilih masuk maktab dulu dengan Miamans, barula aku tau rupanya takdela complicated sangat sebab dia...nak tau apsal aku tak dapat daftar kat maktab?sebab umur aku dah terlebih setahun dari had umur yang diorang tetapkan...buat penat jek aku fikir reason banyak-banyak....sebab tu rupanya...adoiii,...

p/s: aku tak heran la kalo tak dapat jadik cikgu...nanti aku kawen dengan cikgu ramai-ramai...padan muka..hahahhaa...berangan jek..endut pun takde...hahaha..tapi serius dowh...mak aku kata carik cikgu buat bini...ada orang nak "ajor" aku nanti..adehhh

46 comments:

fiezah91 said...

ceitt.. umo tlebih rupanya.. hahaha.. tu ah ko lmbt mohon..wakaka

pstt.kecomelan ko dah dtg balik ek?ngahahaha

Along Tapa said...

fiezah91

mana ada datang balik...dia memang kekal..just aku dah lama tak tulis pasal aku...sebab tu kecomelan tu tak terserlah..hahaa..

iwan_dextrous said...

law ko jdi cikgu aku...







x dpt aku bygkan...rosak hidup aku....

uka with the silent letter a said...

Ha3...
Xde benda mustahil..
Along betina boleh knp ko x blh...
Cuba ko bygkan dia jadi cikgu mcm mana..
Rasa2 ko pelajar dia dgr ke suara dia.
Ha3....

Along Tapa said...

iwan dextrous

skang pun dah rosak da ngok...takyah cakap banyak...hahaha


uka with the silent "a"

dia jadik cikgu ek...ni yang kena ngorat ni..haha...

eleh...budak2 skang kan tak dengor cakap cikgu..sebab tu dia calon terbaik..tak membazir tenaga...ahaks

yad'z said...

aku future cikgu ni.. kawen ngan aku jek arh.. hahaha...


kecomelan?? eerrkk~~

Along Tapa said...

yad'z

ko??aku riso nak amik orang muor jadik bini dowh..takut sedara mara...hahaha....

apa masalah dengan kecomelan??

echah mashuri said...

aku nak jadik cikgu.tapi takde rezeki lagi.T__T

eh long.ko ade bakat jadi lawyer.kuang-kuang-kuangggg..HEHEH.


sebeb ko suka menang!betul xtipu

Along Tapa said...

echah mashuri

mak aku kata aku takleh jadik lawyer la echah...sebab aku tak reti membohong...hahahaha...

Woofer Storm said...

bro,ko sesuai jadi ahli politik ni,tul tak tipu..coz idea2 yg bernas..heheee

TheChekJah said...

jah bukan bakal cikgu.. ehem3.. (ayat takut kene ngorat).. haha....

Along Tapa said...

Woofer Storm

taknak aku jadik ahli politik...kang kalo aku jadi ahmadnejad kang cemana??hihi...tak masal ada revolusi kat Malaysia ni...


TheChekJah

walaupun ko bukan bakal cikgu, tapi ko tetap pujaan hatiku..ko ingat ko selamat dari dingorat??hahaha

Raito Nagata said...

alah long, apa susah2...

kalo jd cikgu silibus kerajaan xlepas,

ko jd la cikgu indie, cth mcm : ?

NAMA : Jack Black
Location : School Of Rock

ko terer pe men musik, stakat lgu metal3 ko ajar kat dak3 skang apa salah an ?.....komfom sume skolah3 musik amik ko....no blacklist nyer~~

wikikiiki

Rise Of Truth Journal

Along Tapa said...

Raito Nagata

wei bib...tu bukan cikgu indie bib...tu cikgu rock...belasah jek ikut suka..

aku takleh jadik cenggitu..kena tambah lemak dulu baru sama...amcam??

Raito Nagata said...

hahaha~~

xyah arr long, nnti ko terlebih comel,
sape nk kwn ngan aq....

haha, aq maksudkan indie 2 bebas la, mmg la cikgu 2 rock bkn indie, hohoho.....

Rise Of Truth Journal

Along Tapa said...

Raito Nagata

a'ah ek...kang tak muat nak masuk pintu macam ko dengan encik maskot dulu...hahaha...

laa...aku ingat indie tu tamil...aku silap..aku silap...

Skeldeck Siddik said...

aq rase kerajaan tkut amek ko sebab nanti sume cikgu2 yg mngajar skali ngn ko sume letak jawatan....sume disebab kan "kebaikan ko 2"...
nsib baik la dyorng x amek ko jd ckgu...hahahaha

Ain Zulaikha said...

tak pe lah, buka lah tuisyen dekat rumah ke or where2?

Dark Half said...

reason budak berak dalam seluar paling takleh blah…haha
ntah2 kau siap interrogate dulu budak tu apsal dia berak dalam suar

Along Tapa said...

Skeldeck Siddik

mungkinla...orang yang paling tergugat mestila guru besor..sebab kalo aku jadik guru besor, mesti aku bagi ucapan ala entri aku dulu..hahaha...


ain zulaikha

haha...tak dan r ain..kang habis mentel anak murid aku semua...sape nak sambung generasi??hihi..

Along Tapa said...

Dark Half

mungkin jugak la..sebab aku kengkadang tak faham tindakan aku sendiri..hihi..

lionteen said...

brdasarkan sebab2 yg ko dah bgtau kat atas tu, aku pun rase ko mmg x layak jd cikgu. kahkahkah.

Along Tapa said...

lionteen

haha..sebab tula..sangat merbahaya..ko nak join? :p

De Mois said...

Syukurlah kau dah faham kenapa kau x terpilih. Haha..tapi aku x rasa ygfktor comel 2 betul. Macam ada keraguan je..hehe

Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

Along Tapa said...

De Mois

lorh...pehal lak ko tak percaya..aku pun tak percaya gak memula..tapi bila fikir secara logik, macam ada potensi lak kan..haha..

mabk.abubakar said...

hermmm patutpun tak bleh jadi cikgu.. hahahaha..

Along Tapa said...

mabk.abubakar

tula pasal..skang aku duk pikir apa profesion yang sesuai dengan aku..

Woofer Storm said...

tkpe ,jadi nelayan lagi bgus bro..tak pun fulltime blogger suda..heheeee

Along Tapa said...

Woofer Storm

aku bukan taknak jadik nelayan WS...tapi disebabkan aku ni memang tak reti nak berenang, jadik aku tangguhkan jek dulu...blogger sepenuh masa??abis nak jadik laki besok nak cakap kat bakal mertua apa??saya blogger sejati makcik..gaji saya ikut klik nuffnang...kalo lebat, lebat la gaji..kalo tak makan pasir jek la..ek??hihih

VIVIAN said...

hahaha aku pun kena reject apply kpli..aku mmg taknak jd cekgu pun..sbb aku cepat marah dgn budak naik kepala..

oii...no.1 tu...aku dah tau dari bentuk rupa entri yg ko buat..kalau buat karangan spm dulu ni..mintak tak lebih 500 patah perkataan...boleh karang sampai 10000.. heheheh

sTaRLighT said...

huishh
menakutkan pun ada klu dpt ckgu cm gini...
huhuhu
:)

nabilah_2908 said...

hahaha...punya la banyk fikir..tuk cari point2 kenapa berlakunya penolakkan....rupa2nya lebih had umur je...? ;)

hrumm..ada la cikgu mcm ni..mmg pelik..

masa tu form 3...dia baru tukar sekolah...dah la tahun tu nak pekse..

dalam masa seminggu tu..asik cerita pasal kata adjektif..dari budak2 faham..jadi tak faham..tah apa tah cikgu tu kasi pusing...blur sngt..

hampir 2 bulan juga la merana..tak macam subjek BM dah..masuk Math sikit..Sains sikit...carca marba..

lepas tu..cikgu BM yg betul2 datang....fuhh..selamat..!! tak sampai hujung tahun cikgu pelik itu pencen...(^_^)

cikgu macam ni..memerlukan murid2 yg punyai daya tahanan mental yg tinggi.. ;)


jom ke APA KATA HATI pulak,
PENYAKIT LUPA

Along Tapa said...

VIVIAN

aku masa karangan dulu susah nak dapat 350perkataan lebih vivian...sebab kan guna bahasa baku...aku lak reti sangat la guna perkataan pinjam2 ni...konklusi la, diskriminasi la...maksud dia pun aku tak faham...hihi...


sTaRLighT

lorh..tapi kira menarik gak kalo dapat cikgu cenggitu..cikgu math aku dulu cenggitula..huhu..

Along Tapa said...

nabilah

tu tak kira kalo cikgu yang tak pernah marah2 tapi psiko tahap gaban punya...sampaikan kita nak tengok muka dia dalam kelas pun takut tu...

bun said...

hahhah,penat dah bace dari atas sampai bawah

tue je sebab die??

belom lagi campo ngan penat bace komen

ish,kecomelan agak diragui :P

try jadi cikgu aku,kaw pening ke aku yang pening???

d_tieah said...

Aku pun tak mampu jadi cikgu long.. Sebab aku hanya suka layan beberapa budak jek.. Cam anak2 buah aku lah.. Yang kecik2 sukalah aku nyakat.. Bila dah sekolah tadika, mula dah carik anak buah yang kecik2 lagi.. Hahahaha.. Takut kang bila jadi cikgu ade budak yang aku tak layan.. Free je aku kena buang kerja..



Entry Terbaru: Lisa Surihani Dan Liyana Jasmay Jadi Wartawan Pulak

Ain Zulaikha said...

kenapa pulak? biarlah diorang banyak berfikir.. baru lah critical thinking.. hahahhaa

Yann Mazian said...

adusssssssss. dahsyat sungguh yang no. 5 tu ye. ekekeke. nk muntah ijau sat. hikhikhik. :P

betul kata mak along tu kot. carik cikgu buat bini.. hiihihi. :D

p/s : mmg tabik spring sangat lah kat along bila along buat entri tak penah nya nak bagi point ringkas2 je. explaination panjang sungguh. ada bakat jadik menteri penerangan ni nanti. hehe. :D

h A n Y S said...

ayat last ko tu, nanti makin ramai lah pompuan nak jadik cikgu..
ish! tak leh jadik ni, aku nak jadik cikgu gak ah!
;p

Along Tapa said...

bun

aku belum jadik cikgu lagi ko dah penat..apakan lagi ko jadik murid nnt..hahahaha


d tieah

hish ko ni..cemana nak jadik mak nanti...hahaha...ada jek cikgu yang tak layan semua sama tapi tak kena buang kije..nak2 kalo dapat anak murid yang cantik...tapi cikgu sekolah menengah r..hihi

Along Tapa said...

Ain Zulaikha

kalo bior jek dah tak jadik critical thinking dah ain...dia jadik thinking peringkat kritikal nanti..hihi..



Yann Mazian

menteri penerangan??gamaknya melingkupla kerajaan nanti...ahaks...

Along Tapa said...

hAnYS

kalo dah ramai nowh jadik cikgu, mak aku mesti tukor statement nnt..dia suruh aku carik bini yang bukan cikgu lak...hahaha...

Shajia Niueda said...

cikgu along !!
haha

Along Tapa said...

Shajia Niueda

hah!!kan buruk bunyiknya tu..hihi

zulaikha said...

haha.. terbaik punya reasons..

btw, sy bakal cikgu.. hehe.

Along Tapa said...

zulaikha

yeke??masuk list la ni ek..hehe