Sunday, February 20, 2011

Persoalan yang aku takde jawapan sampai skang..

Alkisah

selalunya aku cuba untuk carik jawapan bagi setiap persoalan yang timbul dalam kepala hotak aku dan aku share kat sini kan...hari ni aku nak bagitau korang persoalan-persoalan yang aku tak faham sampai arini...dah banyak kali aku try carik jawapan(Selain dari jawapan typical dah memang jodoh, dah memang takdir) yang memang tak valid dan clearkan persoalan tu sampai aku puas hati...still sampai sekarang aku tak dapat jawapannya...kalo korang rasa korang boleh bagi aku jawapan bagi soklan-soklan ni, jom share kat aku jom...

  1. kenapa ek asal aku pegi makan ke lepak kat mana-mana, bila tengok awek cun ke, balak hensem ke, mesti endut dia muka pecah...jarang aku nampak yang betul-betul buat aku rasa rendah diri kalo tengok...korang rasa, apsal awek cun atau balak hensem tu selalu pilih orang cenggitu ek...
  2. apsal ek..bila orang yang susah, bila dia tetiba dapat jadik kaya..tak kira la sebab kena loteri ke, dapat warisan harta tetiba ke, dapat duit terpijak ke, mesti berlagak nak mampos??tak pun dia berlagak biasa jek??mesti nak show off dan tetiba jadik kedaung perangai??
  3. kenapa ek kalo orang ekspress kan pendapat dia, mesti ada segolongan orang yang cepat sangat rage tapi tak bagi jawapan yang solid nak bagi orang tu faham??kan dalam Islam pun kita diajor berdakwah secara berhemah dan bijak??
  4. kenapa ek bila satu geng jantan tengah borak hu ha hu ha...tetiba ada awek lalu sebelah, tetiba jek diorang jadik terdiam??benda ni bukan jadik kat jantan jek..boleh diterbalikkan gak situasi tu....
  5. kenapa ek asal harga minyak naik jek, harga barang semua naik??kata ikut apungan dunia..tapi tak pernah lak aku tengok harga tu turun walaupun harga apungan tu turun??
  6. kenapa ek kalo orang nak kawen, dia letak hantaran beribu riban??padahal dahla beribu riban dah habis kat kenduri...tak boleh sekali kan ke??
  7. kenapa ek kalo jantan ngorat awek, kalo awek tu tak layan, kita cop dia sombong...tapi kalo dia layan, kita cop dia gedik??time bila pulak kita nak cop dia tu bagus??
  8. kenapa ek kalo time makan, bila aku sebut taik jek orang marah??padahal bukannya aku bubuh taik pun dalam mulut diorang??ke time aku cakap tu diorang sibuk bayangkan yang diorang suap sekali taik dalam mulut diorang??

     
  9. kenapa ek biasanya orang yang taktau atau just menumpang jek ketereran orang lain, dia selalunya lagi bongkak dari orang yang tau??bukan ke diorang yang patut diam tak bersuara sebab diorang taktau?
  10. soalan terakhir..banyak-banyak kang tak larat lak korang nak baca...kenapa ek ada sesetengah orang kalo nak bagi naik taraf dia, dia mesti taram orang??tak boleh ke sama-sama naik??
cukupla sepuluh..korang rasa korang ada tak jawapan untuk soalan-soalan tu?nak gak aku tau pendapat korang pasal benda ni kan??tak acila kalo asyik aku jek bagi jawapan...betul tak??nak gak aku rasa persoalan aku terjawab...

p/s:  kalo korang ada tak persoalan yang tak dapat dijawab??aku suka nak selesaikan persoalan tu sendiri tapi kengkadang kita kena gak tengok view dari orang lain gak kan??

40 comments:

Dark Half said...

1- dah jodohhh...(haha..jawapan cliche)

2- x semua kot tp majoriti manusia akhir zaman byk perangai camcibai

3- haha...cam selari dgn isu semasa jekkk. sebabnya org yg x bleh terima pendapat org sbb dia rasa dia sorg je cambagos

4- ada malaikat celah2 orang yg tetiba lalu tu..huhu

5- ini la org cakap amik kesempatan.sapa tak nak kaya dol?

6- yg tu ko kena tanya bakal mak mertua...haha

7- sebab fitrah manusia suka mengata kat orang

8- sebab imaginasi dorg tinggi sgt kot..keke

9- ntah..memang perangai camtu kot

10- itu sifat dengki sesetengah kelompok manusia yg akal pendek

Along Tapa said...

Dark Half

haha..complete 10 jawapan ko bagi..tapi jawapan koyang no.6 tu, bila aku nak tanya bakal mak mentua?endut pun takde lagi..sah kena postpone soalan tu...hihi..

Sutera_suci said...

Soalan-soalan ni, kalau nak tolong jawab mau nak kena buat entry khas!

Hiks..

Salam kenal :)

Along Tapa said...

Sutera suci

salam kenal..memang soalan tu boleh buat entri pun..tapi sesekali aku rasa penat gak nak pikir..huhu..

Abang Jonni said...

mengapakah ko banyak sgt persoalan dlm hidup engkau... adess (tepuk dahi)...

Along Tapa said...

Abang Jonni

sebab kalo takde persoalan, nanti aku asyik puas hati jek...tak seronok la hidup cenggitu...

fiezah91 said...

aku lak nak kasi ko soalan ni..kenapa ek entri ko yang ni buat aku senyum kambeng sorang2?wakakaka..

Along Tapa said...

fiezah91

aku dah tanya, ko boleh tanya balik lak...aaa..mungkin sebab ko taktau jawapan dia kot..hahaha

echah mashuri said...

persoalan ko neh semua ak dah pernah pikir.yg paling tak menahan bila point no 1.ko pun sama je pemikiran gan kawan2 ak n ak sekali.HEHE.kalau tgk mula ah bergosip.tp kdg2 ade aw yg sweet amattt.aku suka tgk org kapel:)

Lelaki Ini said...

errr!
tak mmpu den nak jawap!

Shajia Niueda said...

okk. saya jwb prtanyaan anda.

1. sbb, kn beauty lies in the eyes of beholder.

2. sbb, dia fkr dia paling trkaya i antara terkaya. lgi pun dia xpna nak brlagak, masa dia ada duit la dia mau brlagak. dia pun mau rasa best x brlagak. haha

3. sbb, ego yg amat tggi

4. sbb, malu tu dtg seketika. haha (yg ini nonoi xtau sbb apa. sbb nonoi nie pmpuan)

5. (yg ini enda mau msuk cmpr. tnya la goven)

6. hahaha. ini pun jdi prsoalan nonoi juga. nnt kamu la (kaum adam) susah mau kwin nnt. haha. ksian2. ptut la pakcik xkwin lgi. mak mertua minta ribu2 ke pakcik ? haha

7. sbb kamu (lelaki) nak cop sndri dorg tu sombong or gedik. maybe korg blm knl sgt dgn pmpuan yg kamu nak ngorat tu kot. bila sda knl bru kmu cop baik2. hahaha

8. imaginasi org tu sgt tinggi bila sebut sesuatu yg sgguh jijik. bkn begitu ?

9. sbb dia nak tnjukkan dgn org lain dia la paling pndai dlm kelas or dunia. prasaan riak yg melampau la org tu.

10. sbb ada prasaan x mau kalah. sma la mcm ego.

haaa. sda2. itu saja yg mampu dijwb. hihi

p/s: 1st comment pakcik pnya blog pnjg2 nie. hope u understand. hahaha

Along Tapa said...

echah mashuri

haha..ko jangan terkejut kalo kitorang yang jantan2 ni pun buat benda yang sama macam korang..hihi..tengok orang berendut memang sweet...tu yang rasa macam nak try gak tu..hahaha..

Lelaki Ini

adeh..aku bergantung harap pada ko nak jawab...hihi...

Along Tapa said...

Shajia Niueda

aku terkejut ko boleh buat komen panjang rupanya...aku tengok stail ko jawap tu memang betul la nonoi...tapi banyak yang bersifat HHD..ni yang makin bertambah poin kat HHD ni..hahaha...

Shajia Niueda said...

kah3. jgn di puji. hahaha

iwan_dextrous said...

kenapa ek chelshit kalah semalam??

hahahaha..jgn mare wei...

wan alif fahmi said...

entry terbaik la along.....
ak pon nk try gak menjawab...^0^

1) yang tu bergantung pada individu yang memandang si dia dari segi mana....mayb kalo paras rupe xberapa kalo dari segi agama o dlman(ko jgn nk pk lain k) ok, ape slh nyer kan...

2)biasa la...dia baru je dpt duit banyak...so 1st thing dia akan buat is show off kat org2 yg pernah mentertawakan dia time dia susah...lau ko miskin n de org kaya yg tawakan kemiskinan ko, tetiba ko plak jd kaya, xke nnt ko akan tunjukkan ko tu pon kaya sama cam dia...tol x???

3)may org yg cpt sgt rage ni mungkin dia lebih kepada sensitif....sbb mayb dia pernah mengalamai nyer kot....pasal x bg reasonable reason tu, die org xmampu nk bg sbbkn keadaan die org yg tgh rage.....^^

4)biasa la long, lau ko, iwan,panjang kuar, awek lalu je sume terdiam..mata melekat memandang si gadis....tolx long....hahahahhaha....

5)soklan no 5 ni ak juz pass jew la..xmo jwb...

6)hurmm mayb sbb nk tgk korang mampu ke x...o mayb sbb nk berlawan nilai hantaran dlm sesuatu kawasan o antara jiran2.....

7)lau jantan sebegini mcm x tetap je pendirian....lau x layan, dia kate sombong, lau layan dia kate gedik...ape kes doe....lau la laki mcm ni byk sgt, bek korang x yah kawen gan pompuan...PONDAN paling sesuai gan korang...(ak rage ke)

8)soklan nie xmo ak jwb.....t xpasal2 ko hentam ak blk...hahahahha

9)mayb die org nk tunjuk diri mereka x ketinggalan sot org lain....tp jenis ni bkn ke dah byk sgt....start dari sek til ko mati still ade lg.....hahahahaha....mende ni xkan hilang cam tu jew...

10)mungkin dia org nk kurang die org nyer pesaing....sbb tu die org sanggup down kan org len....=,=

ni jew termampu, nk jwb soklan ko nie ak amek masa lama sgt....hahahhaa......

soklan utk ko, mcm mane org2 yg sblm kita namakan barang2 yg kita gunakan pada zaman skrang.....cth television...mane die org dpt idea nk namakn barang tu television....

Amira Naddia said...

aku tak suke no 9. slalu terjadik dlm kelas. rase nk tampo je. tp aku maseh bertamadun so aku senyap. bile lecturer tanye, terkebil2 la org berkenaan. time tuh aku terapung2 sbb happy dan dengki

surat kepada ibu mertua

Along Tapa said...

wan alif fahmi

ini macam la budak DDC...berfikir secara kritis..hihi...

aku jawab soklan ko..perkataan television tu berasal dari bahasa omptuih...tele=kabel dan vision=penglihatan...tapi orang melayu panggil talibesen...tali=wayar yang berjela..besen=besor gedabak...sebab orang kita suka tv yang besor2 kan??hihi..


Amira Naddia

haha..part dengki tu memang terbaek la...kalo aku, aku bagi soklan mati punya kat orang cenggitu..hihi..takde tunggu lecturer punya...

Along Tapa said...

iwan dextrous

chelsea kalah sebab diorang memang tengah sial skang...bangang betul...rage aku..

d_tieah said...

1. Jodoh dan muka tak gambarkan hati long.. Ade yg muka cantik tapi kaki kikis tak guna jugak.. Ade yg muka pecah tapi hati punyalah baik long, bukan kah itu lebih menjamin masa depan? Hahaha..

2. Biasalah, masa dia susah dulu2 dia tgk org kaya pun berlagak.. So, bila dia plak kaya, ofkos lah dia nak berlagak jugak..

3. Ini aku sokong jawapan ko dan aku sendiri pun tak leh nak kata ape..

4. Hahaha.. Naluri manusia sukakan yg cantik/hensem..

5. Ko tanya org2 kuat dlm kerajaan lah long.. Dorang lebih arif kot..

6. Bodohkan? Macam jual anak plak.. Ini yg aku tak faham mak bapak sekarang yg punya anak gadis yg nak dikahwinkan.. Mesti nak besar2.. Nasib baik family aku selalunya serahkan balik semua tu kat family lelaki.. Brape yg diberi, takat tu jelah yang dikerjakan.. Sikit bagi, sikitlah kerjanya.. Byk bagi, byklah kerjanya.. Kiranya ikut kemampuan lelaki lah.. Bukan main letak2 harga.. Bgs family aku..

7. Betul tu long.. Aku pun hairan dgn manusia ni.. Apatah lagi kalo pompuan yg mulakan dulu, geng lelaki ni mesti dok mengata pompuan tu murah bla bla bla.. Salah ke kalo pompuan tu berterus terang? Tak nak terima sudahlah kan? Tak perlu lah dok keji, hina..

8. Kan.. Taik tu najis dari makan yg dimakan gak ape.. Tu pun nak marah.. Macam lah pembersih sangat..

9. A'ah.. Aku pun perasan benda ni..

10. Aku tak faham lah ko kata ape..


Entry Terbaru 1 : "Saya Mahu Tips Kecantikan Dari Blog Fatin Liyana"
Entry Terbaru 2 : "Saya Mahu Duit Nuffnang Dari Blog Redmummy"

RaitoNagata said...

1) sbb ada sexual interaction la~~
xpun diowg tgh wat undercover "mask" utk ukur thap keloyalty pasangan msing2, x begitu ? sbb selalu dlm citer owg putih, bla pasangan diowg usha je yg lg lawa dr dia...trus awek/pakwe y xcun tu, hensin/btuko ! jd lawo..akhirnya melepas la...ciann

2) ohooooo, mcm 2 ye ? maybe dia xpna rasa nikmat berak kot..2 psal la dada di terngkat, bkn sbb show off~~

3) lg senang, dah xpahe agamo tu jd gitu~~

4) jantan+betina = jantina, psal 2 dowg diam sbb nk check jantina sma ke x, an an an?

5) lg pelik ? dah nama pun apungan kmfom la terapung, cuba bg nama pmberat ke ? kebawahn ke? komfom jatuh.....lalala so jgn la pelik rararara.....

6)yg ne kwe suko, alah hantaran tu nk cover je, padahal jual anak, weh kalo demo pehe agamo xsoh la ribu3~~islam ajar senang demo bikin susah...lalalala (ada yg nk tgh but hot ke ?)

7)time kita n si endut itu, berjaya dinikahkan & susah senang tanggungjawab bersama smpai mati..
ko nk ckp lbih dr bgus pastu pun boleh, xnk ckp pun boleh...lalala

8)yihaaaa, kwe setuju ngan mu along..lgpun, diowg bukan bygkan najis la, tp diowg tgh nk bentukkan najis yg bkl kuar lepas makan, 2 kalo ckp diwog marah, sbb ptg stim, bwu nk create najis idaman ~~lalalaalal

9)ntah la penat aq nk jwb,lallala

10)huh selamat soalan ne sng,
kecil mak ajar tgkap tiram, dah beso mkn tiram, dah dewsa jadi peniaga tiram, last3 tiram xlaku...
tuko la ke agensi taram menaram..
jd bukan salah ibu yg mengandung, sbb ibu ajar tiram, yg diowg g tafsir taram kebenda ? lalalala

yad'z said...

kenape ek aku setuju jek dengan semua yang ko cakap? kenape ek?


oitt, muke awek ko mesti cantik n cun kan? sebab muke ko pecah habisss.. hahahaa

Along Tapa said...

d tieah

ko berjaya jawab semua dengan jayanya..terer tul ko..

yang no.5 tu, orang kerajaan bagi jawapan kaverap la..malas aku nak dengor..

no.10 tu, taram tu macam potong habisla..takde bagi can...boleh faham ke?


Raito Nagata

ko memang hebat la bib..semuanya ko berjaya jawab dengan sarkastik nya..taik sungguh..tak sesia jadik rummate...kesimpulannya, berak tu nikmat terhebat..betul kan??

Along Tapa said...

yad'z

peh..amin..buat masa ni aku takde endut yad'z...jadik harap2 ko cakap tu termakbul la..haha..

RaitoNagata said...

yah, lg best + plg best + masyaAllah (versi mahir zain bg music) teramat best ! pergghhh mantop ! jap3 ada lg.....

plush !! bertambah3 nikmat 2, kahkah

Along Tapa said...

Raito Nagata

orang kata kalo best cakap alhamdulillah la bib...bukan masyaAllah..haha..

yad'z said...

hahhaa.. ngaku ek muke ko pecahh.. hehehe..


aku bukak contest... lau ko rajin ko join arh au..

Along Tapa said...

yad'z

muka aku memang pecah dowh..sebab kat gambor tu pakai pixel rendah..kalo pixel tinggi, memang jelas kelihatan betapa cute nya aku...hahaha

uka with the silent letter a said...

Aku bagi pilihan jawapan kat ko. Ko pilahlah sendiri nanti.

1. A)jodoh kot
B)2 jew yg ade
C)mungkin bhn experiment jew
D)xnak endut meke kena rampas

2. A)sebelum ni x dpt berlagak
B)dia tiru dlm drama @ movie
C)x sedar diri mcm ko(yg ni ade
makna tersirat)

3. A)mgkin dia pun confius & saja
nak buat org len confius
B)mungkin dia x belajar cara
jawab yg betul
C)dia gagap

4. A)mereka borak benda yg betina
x blh dgr
B)mungkin mereka mengutuk org
yg lalu 2
C)org yg lalu 2 menawan
D)ade bau busuk kat org 2

5. A)ikut trend
B)nak kaya cpt
C)saje je guna alasan 2

6. A)nak uji menantu sggp byr ke x
B)urusniaga jual beli
C)suka ati dialah

7. A)pemikiran sempit 2
B)alasan dah kena reject sbb 2
kate sombong
C)awek 2 xde gigi wkt ckp sbb 2
kate gedik sbb xnak layan dah

8. A)x senonoh
B)x sopan
C)x menyelerakan
D)dlm banyak2 benda yg ko nak
cite pasal taik 2 ape jadahnya

9. A)gila popularity
B)bajet bagus
C)x sedar diri

10. A)gila popularity
B)bajet bagus
C)x sedar diri

Along Tapa said...

uka with the silent "a"

jawapan pilihan aku secara total...bukan a...sebab ko kata a tu silent...ngahahahahaha

luya.لويا.:) said...

1. sbb hok hok tuh pandai mengawan .

2. bukan nk show off .tp nk tunjuk kat org supaya org akan mintak tolong die. mcm marketing .nnt die nk tolong org , mentah2 kena tolak . maluuu.

3 .mengelabah .

4.focussss , focusss. peluang hanya sekali . jgn membazirrr

5 .harga minyak tu mcm "KING" buat ape pon nk guna minyak.

6. seorang anak ibarat setitik air man* suami . hargailah anak kiteee

7. ta gedik .ta sombong. tu yg bagus. lurusss jew. snng nk kawal. byk pahal jd suami diee

8. sbb feeling makan tahi tuh lg mengimarahkan jiwa long drpd makan nasi . feeling die sumpah taley lupa. ta caya cube kaw buat . hohoho

9. kuat mencapap jaa tuh

10. sbb die sekolah kite da dididik dgn juara ade 1 jew. lau seri depa ni nk gk suh osom bg ade 1 jaa . kedekut. nk reduce cost. kesannya kt kite. haihh

Along Tapa said...

luya(yang font jawi tu aku takde)

dahsyat sungguh jawapan ko..terkedu sekejap aku...

tapi aku tak setuju dengan jawapan no.6 tu...gila tak subur sorang anak satu titik air laki...punyala penat berusaha...kan bertitik2 keluor...ehem..adik2, jangan baca komen ni ek..

YanaMIB said...

yg no. 1 tu aku ghase sbb cinta itu buta..kehkehkeh~ =P

yg lain aku xtau nk jwb..boleh? haha~

nabilah_2908 said...

bercakap tntg persoalan..mmg bnyk yg bermain2 kt kepala ni...tkde jawapan..huhu..kalau otk ni mcm komputer...nk jer delete mana2 yg patut...so tkla sakit otk memikirkannya... :)

ok..nak jawab soalan... (^_^)

1. apa yg pernh sy baca..org suka cari pasangan yg kurang sikit dr dia...sbb mudah nak jaga...org2 yg jurang sikit ni lebih menghargai pasangannya..adakalanya muka je cantik..tp perangai...menyakitkan hati...

2. mmg sifat manusia mcm tu..bisikkan setan..mudah riak dgn apa yg dia ada..

3. tk cukup ilmu di dada..tau basic je..tp ttp nk komen gak...

4. biasa lah...bila cas +ve dan -ve bertemu...

5. teori ekonomi...kalau satu2 barang tu naik harga..pasti akan mempengaruhi barang2 yg lain..bab apungan tu...hanya nk menyedapkan hati je kot.. kata hanya tinggal kata..

6. hrmm...yg ni tak tau nk jawab.. :P

7. erm...mungkin yg ngorat tu sekadar nk main2...tu yg mcm2 di katanya pasal awek tu...

8. hahha...betul gaknye..time cakap tu..serta merta terbayangkan taik..

9. itu org perasan bagus...

10. phd tinggi...tk boleh tgk org lebih dr dia...

jom ke APA KATA HATI pulak,
BUBUR JAGUNG

VIVIAN said...

jwpn no.2 : sbb mereka tak merasa macamne susah org miskin jadi kaya dengan usaha kuat..yg mereka tau cepat kaya..tanpa usaha..riak..

Along Tapa said...

YanaMIB

lorh...beru aku nak tengok ketereran ko tu...sajek ek sorok skill...cet...

sebab cinta itu buta?taknak r aku bercinta cenggini..hihi...


Nabilah

huhu...kalo delete tu tak berkesan nabilah..ada lagi sisa2 kat dalam recycle bin...kalo boleh nak shift+delete terus..baru ngam..

jawapan yang memang penuh daya fikir..gila r nabilah

Along Tapa said...

VIVIAN

yep..memang tepat jawapan tu vivian...takde konar2 punya...direct...cemana dengan soklan lain??ko kan power...

nas said...

taw xper..
aku pelik la knape bila minyak naik terus naik harga sesetengah barang keperluan
knape eh...
tapi bagi aku kalau awek buat2 sombong xlayan laki tegur aku xckp dia sombong..sbb dia mmg jaga batas pergaulan :P

lionteen said...

eh, yg ni aku x komen lg kan. byk sgt blog ko, aku dah cnfius. hehe

1. yeke. x la. aku comey, balak aku nsem je. wakakakakaka. sori r. puji dri sndiri je.

2. biase la. duit dah dpn mate, kene la smbong kan. ish2. teruk btul

3. mgkin die bg pndpt mnggunakan emosi, x gn akal fkrn kot.

4. kes mengcover la ni. kuikui

5. mnyk naik mnybbkan brlaku inflsi. bile dah inflasi,duit trlalu byk dlm psrn. so nk cegah inflasi, hrga brg sume naik. kahkah. aku bdk ekonomi, tp aku sndiri x tau ape aku ckp. ini la akbt mls blaja. kuikui

6. mak kite kate, klau nk kawen jgn letak hrge tggi2, mcm jual anak je.

7. haah la. ni kene tnye jantan la.

8. haha. tu la psai. aku pun pelik.

9. amik ksmpatan kot

10. mau untung cpt kot.

Along Tapa said...

nas

yeke nas??kira jejaka terhormat la ni...perghhh...saspek la ko...ahaks..


lionteen

bukan ko jek kompius...aku pun kompius..nak2 KS tu ikut suka jek bila2 dia nak keluor entri..hihi..

aku tertarik dengan jawapan no.1 tu..bukan aku cakap kebanyakan ke??ko nak join yg kebanyakan ke yang sikit2 tu?hihi...