Wednesday, August 10, 2011

Permainan yang aku rindu nak main masa bulan puasa....

Alkisah

korang masa bulan puasa ada tak game yang korang selalu duk buat kalo melepak bersama dengan member-member??tak kisahla masa dah besor ke, masa kecik ke....aku ada beberapa permainan yang aku rindu nak buat dengan member-member aku...korang nak cuba permainan-permainan ni??meh kita tengok...

  1. permainan faveret aku sepanjang zaman...permainan "cuba bayangkan kalo..."...game ni memang game yang sangat best sebab kita dapat menguji tahap imaginasi kita masing-masing....cam contoh "cuba korang bayangkan kalo kita keta kat dunia ni semua tak pakai minyak"....best kan??tapi selalunya game ni akan terberhenti bila turn aku bagi topik...sebab asal aku cakap jek, terus semua marah-marah aku....nak tau apa yang selalu aku cakap??"cuba korang bayangkan, satu gelas...tak kira apa saiz...dalam dia kita letak ais, bubuh air sirap...nampak titis-titis air terkondensasi kat luor gelas tu..lepas tu korang bayangkan korang hirup air tu perlahan-lahan...."...
  2. ni pun game faveret aku masa aku kecik-kecik...kitorang bermain game mempertahankan diri....sape yang lagi terer mempertahankan puasa masing-masing...nak tau apa kitorang buat??kitorang takdela pergi lepak kat area kedai makan tengok orang makan...tu sengaja nak bagi orang dosa...tapi kitorang berusaha untuk mengorek lubang hidung member...sape yang tak dapat mempertahankan lubang hidung memasing, habisla puasa....hahaha....
  3. ni lak tak dikira game...tapi kira pertandingan bila dah hujung-hujung puasa...biasanya masa tu orang tengah sibuk dengan persiapan raya...so kitorang akan duduk sedara mara beramai-ramai dan lumba sape yang dapat anyam ketupat dengan cepat dan banyak...memang seronok gila..disambil mengasah skill yang sedia ada kan??
  4. ni pun antara game yang seronok kitorang buat dulu...nak tau apa??game panjut sape yang paling best...biasanya aktiviti berjalan masa malam tujuh likur....masa tula kitorang keluorkan idea paling kreatif dan gila nak buat panjut yang best...ada yang ukir batang buluh la, ada yang buat sumbu panjut tu bercabang dua la....tak kira la...walaupun pemenang tak dapat apa-apa, tapi terasa kepuasan bila tengok panjut tu menyala jek pun dah cukup dah....
  5. main meriam buluh..ermmm...takyah elaborate...kerajaan dah haramkan dah...hehehe...
  6. yang ni lak game masa dah masuk alam remaja..nak tau??aku pakat-pakat dengan dua tiga orang member, duk melepak kat wetex(ni shopping complex yang memang popular dulu-dulu kat muor..bagi korang yang tak duduk muor la dan taktaula ek)...pastu tengok awek-awek yang lalu...pastu kitorang teka awek ni pakai tudung masa bulan puasa jek ke ataupun memang dia pakai tudung...memasing siap keluorkan pendapat sendiri lagi kenapa diorang bagi alasan cenggitu...tak kirala dari cara pemakaian ke apa ke...
  7. ni lak aktiviti kat bazar ramadhan...baru-baru ni pun aku buat gak...pergi kat stall, pastu mintak kuih atau air dengan menggunakan bahasa lama...pastu tengok reaksi orang...nak dijadikan cerita, aritu aku buat kat bazar peringgit....cakap dengan akak yang jual tu nak beli epok-epok 2ringgit...akak tu boleh buat muka blank...siap cakap ingat aku ni pelat ke hape...hahaha....pengalaman berharga betul...
  8. ni pun salah satu permainan kegemaran aku kalo berbuka kat muor...disebabkan bulan puasa biasanya kita terjumpa makanan yang jarang orang jual selalu, so tak mustahil la kita jumpa makanan yang kengkadang kita tak tau nama dia...so masa tula kitorang bermain permainan mari meneka nama makanan....masa tu la nak jumpa orang salah teka nama pais ikan, tak pun lengkong milo ke, kengkadang kuih kole kacang pun orang pelik...
aku rasa cukupla kot...kang kalo bebanyak permainan aku bagi kang, korang pun jadik cam aku lak terindu-rindu nak main game-game ni....huhu...so korang ada tak game yang korang suka atau teringat pernah main sepanjang bulan puasa ni?meh kongsi ek...

p/s: pastu orang duk tanya aku...apa benda lengkong tu??lengkong tu agar-agar la...kalo kat johor, korang cakap agar-agar, tu yang mentah lagi...yang dah masuk jadik macam jeli tu, lengkong namanya....

6 comments:

De Mois said...

Haha..aku tak kesah part nak mempertahankan hidung tu. Tapi aku kesahkan kesanggupan korang untuk mengorek hidung member. Memang setiakawan

Menarik di SuaraSendiri
Pelancaran blogshop SS

Nak beli jersi EPL baru 2011/2012, blogshop SS
moisoutlet.blogspot.com

Along Tapa said...

De Mois

barula intim rasanya...bak kata orang...hidungku hidungmu jua...hahaha

yad'z said...

yeahhh.. panjut paling kretipp.... juara tiap tahun.. meh ar lawan aku lau berani.. hahahaha..

Along Tapa said...

yad'z

sape kata aku juara...aku selalu jadik lengit dowh..haha....

suzie rahman said...

weh xder koje..hahaha sengal jerk

Along Tapa said...

suzie rahman

haha..ko taknak try??lalaa~