Wednesday, August 3, 2011

Seronoknya puasa masa bebudak....

Alkisah

korang ingat tak lagi pengalaman korang masa baru nak belajor-belajor puasa dulu??takyah cakap masa nak belajor sangat la...kita cerita masa kecik-kecik dan hidup penuh adventure dulu...mesti ada macam-macam ragam kan??aku masa kecik-kecik pun bukannya budak baik sangat...banyak kot percubaan untuk mengtaksengajakan termakan...jadik, meh kita tengok apa benda-benda kreatif yang aku buat masa aku kecik-kecik dulu...aku rasa korang pun ada kot buat....

  1. masa kecik-kecik dulu, aku cukup bersyukur kalo panas hingga ke petang rupanya hujan ditengah hari...bukan sebab apa....masa tengah hari tu la masa aku balik sekolah...masa tu almaklumla ek belajor berdikari...balik sekolah, memetis(menapak,jalan kaki)....selalunya memang le rasa macam nak minum air kalo tengah-tengah jalan tu....so bila waktu balik, kalo hujan memang la rasa seronok...bukan sebab sejuk atau apa...tapi masa tu la seronok berjalan tak pandang depan...tapi mendongak ke langit...masa tu la sampai rumah tak rasa letih tapi rasa segar semacam jek...almaklumla...bukannya sengaja...air hujan tu yang TERmasuk kat dalam mulut....
  2. kalo masa memain masa kecik pun, aku paling hepi sekali bila masa bulan puasa la..takyah nak riso jadik lengit ke apa ke...sebab semua tak larat nak berlari...jadik main game pun banyak yang pakai otak...disebabkan aku memang cekap main game yang pakai otak ni, memang payah la nak jadik lengit..selalu jadik jaguh jek...tapi yang kalah takleh nak join budak pompuan main kawen-kawen...sebab budak pompuan kata bulan puasa takleh buat kenduri..orang takleh makan...adehhh...
  3. antara benda best puasa masa bebudak, ialah preparation...sebulan sebelum bulan puasa, semua pakat-pakat duk kumpul duit gila-gila babi...so bila bulan puasa, bermula la kelas drama swasta....balik sekolah, beli cekedis, sorok dalam beg...jalan sampai rumah, sanggup duk nyorok dalam jamban, taram makan kaw-kaw...pastu keluor buat muka letih...memang terbaik r...rasa macam hero jek dapat perdayakan orang dewasa...padahal diorang semua tau..sajek jek buat-buat percaya....
  4. antara benda yang paling memori masa bulan puasa zaman bebudak dulu, ialah masa pergi terawih...yang betul semayang masa isyak jek....tapi bila imam sebut "assolatut tarwihi rahimakumullah", pakat-pakat kumpul geng kat belakang masjid, ghaib kejap..buat projek haram...nak tau apa?pasang mercun tarik kat pedal basikal dengan tayar motor pakcik-pakcik yang pergi masjid tu....masa tu la terasa heaven bila ada pakcik-pakcik yang duk melatah terloncat-loncat sebab tetiba jek ada bunyik meletup kat celah kelengkang bila gohed basikal diorang...haha...
  5. ni antara benda yang aku takleh lupa masa bulan puasa masa kecik-kecik dulu....kitorang memang diharamkan sama sekali nak pergi berkubang kat parit besor kat kampung...sebab mak bapak dah tau dah memasing otak kuning..so kitorang terpaksala buat aktiviti lain...nak tau apa??masuk hutan, carik buluh...pergi kedai apek, beli kabaid...yang selebihnya takleh cerita...sebab nanti bebudak ni jam ikut....kerajaan kan dah tak bagi dah buat benda-benda cenggitu...lagipun bebudak skang ni gelojoh...tak macam bebudak dulu....main meriam cemana kaw-kaw pun tak de yang putus jari....
  6. ni pun benda yang best masa zaman bebudak....asal bulan puasa, masa tu la dapat pergi berkenalan dengan jiran-jiran sambil bertukor-tukor juadah bukak puasa...memang seronok...mak-mak pun masak sekara jek...yang lain-lain semua orang bagi...so jadik la banyak kara nak makan...bebudak sekarang ni dah payah dah nak merasa tu semua...sebab mak bapak main beli jek kat bazar ramadhan...dah tu kalo tukor-tukor pun, salah hemat tukor benda yang sama sebab beli kat tempat yang sama...
  7. ni pun benda yang aku rasa seronok bulan puasa masa bebudak dulu...duk ikut pakcik-pakcik carik buluh...nak buat panjut...best dowh...belajor cemana nak tebuk buluh tu buat panjut, cemana nak buat pacak dia, cemana nak pastikan minyak tak meleleh...skang dah tak dapat dah nak rasa tu semua...sebab nak carik port buluh panjut pun dah payah...lagipun ramai yang lagi prefer beli panjut kat mydin jek...
  8. ni pun antara benda yang seronok masa bulan puasa dulu-dulu..nak-nak time belajor puasa...mungkin salah mak-mak la ek..sebab ajor puasa, diorang kata kita puasa, sampai azan nanti berbuka la...yang jadik ceritanya, diorang tak bagitau azan apa...dah jadik kije asal dengan orang azan jek, tanya dah boleh berbuka ke belum...tapi jawapan mak-mak memang best la masa tu....owh..."azan yang ni belum boleh makan lagi...ni azan suruh semayang"....pergi semayang dulu...hahaha....
kalo nak list, memang banyak benda yang seronok masa bulan puasa dulu-dulu..masa aku kecik-kecik...kalo nak comparekan dengan sekarang....even adik aku puasa pun dah tak senakal cam masa aku kecik-kecik dulu...maybe masa dengan environment buat diorang semua jadik cam matang dari usia sebenor diorang kot...korang ada tak benda yang korang ingat time puasa masa kecik-kecik dulu??mehla kongsi...

p/s: tapi aku paling takleh blah pengalaman ni la masa puasa dulu...tak tercapai dek akal aku betul peristiwa tu.....

12 comments:

HZQH said...

dah tua buat cara dah tua XD hahaha

Along Tapa said...

HZQH

huih..umur jek tua..kalo org tgk masih muda rumaja....haha

Abang Jonni said...

harharharhar... dulu2 asal puasa je buat meriam... Alhamdulillah tak apa-apa...

hidup lagi sampai sekarang.. huhuhuhu.

Along Tapa said...

Abang Jonni

memang la selamat...yang buat tu kita...yang tukang bakor tu orang lain...haha...

ainz said...

nakal gak ko ni looong..huhu..buat meriam buluh,ye...rugi aku xmnuntut ilmu skill tuh.. ;p

ainzoo said...

bab mecun tarik tu, aku komplot ngan sepupu...tapi, kitorg xwat kat surau..kat uma atuk je (aku membeso kat uma atuk - ala2 umah agam gitu.. :) ). kitorng wat kat selipo, kat beskal, kat mesin peris getah, kat pintu jamban, pintu reban ayam, pintu gobok makanan (dedulu kan xde esbok, piuk2 lauk dll buh kat dlm gobok tu ar..dgn syarat, tenggek atas pape yang ada air spy semut2 kecik tu tak kaco). seme2 tu kenangan.

Bab mecun buluh, aku tak join sangat sbb masa tu sepupu kata, aku lum ble lagi join, so aku jd pemerhati je la..main lawan2 meriam dgn kawan2 lain. dentum sana , dentum sini. bunyi mmg kaw2 ar..budak2 kmpung mmg panggil sepupu aku Cempien Meriam Buloh. Disebabkan itu jugak, sepupu aku teruskan cita2 dia & sekarang ni, dia mmg kja bidang ketenteraan.. Budak2 jaman sekarang ni,ada gak yg nerai wat meriam, tapi yang kuor stakat bunyi kentut & asik putus jari, buta mata, putus tangan..tah pape la..dedulu xde pun kes2 cmni.

arghhhhhhhhhhhhhhhh... aku nk kembali ke zaman itu... zaman kanak2 yang manes untuk dikenang.. tapi... sekarang, uma atuk pun dh xde..dh terbako hangus 2 tahun lepas... (mode: tba2 pandangan mata jadi kabur, cepat kelip2 mata, kontrol macho)

yad'z said...

hakhakhak... baru minggu lepas aku dok beborak dengan family aku pasal kenangan puasa kekecik dulu,. emmang sepesen sebijik secetak lah citer abg aku tu dengan kau.. hahahaa.. part meriam buluh... atok aku sampai demam tekejut katenye.. abg aku dok pasang depan rumah.. hahaa

Along Tapa said...

ainz

nuntut ilmu buat meriam??memula cenggini....

*
*
*
*
*
*
nmpaknya kerajaan tak bagi aku cerita...haha...

Along Tapa said...

ainzoo

hamik...betul2 terkenang ko ni....

bebudak ni jam buat meriam jadik cenggitu sebab taktau nak pilih bulu cemana..orang carik buluh meriam..diorang main pakai buluh lemang...memang le bunyik cam kentut...

Along Tapa said...

yad'z

lorh...abang ko pasang depan rumah ngala rumah ke ngala mana??aje terbakor rumah tu kang...

yad'z said...

hahaha... bengomm kau.. tapi memang penah terbako pon semak belakang umah aku.. tapi bukan sebab meriam.. sebab kiteorang nakall.. ahaha

Along Tapa said...

yad'z

bagus gak dibakor semak tu...kalo tak,jadik port lak nanti..hahaha