Monday, August 15, 2011

Perkara yang menarik dilakukan dengan CMD

Alkisah

ramai yang menggunakan windows kat Malaysia dan ramai yang tak suka dengan function CMD.exe walaupun kalo diikutkan banyak benda yang seronok dibuat kat CMD ni...even aku sendiri semenjak kenal dengan bahasa DOS masa tahun 2005, aku continue try and error guna CMD ni...so hari ni aku nak share kat korang beberapa benda yang best kita boleh buat dengan CMD ni...first, kita kena tau dulu cemana nak bukak CMD ni...bagi pengguna XP macam aku, korang pergi kat start <run<cmd dan tekan enter...bagi pengguna se7en lak, cemana ek...start<cmd pastu enter kot kalo tak silap aku...dah ready dengan windows CMD memasing?meh kita try...


  1. menonton Star Wars dalam CMD

    korang typekan
    telnet towel.blinkenlights.nl
    kat dalam command prompt korang pastu tekan button enter...voila! let's watch Star Wars in CMD~
  2. menukor kaler CMD korang
    sebenornya ni ialah coding biasa jek..tapi seronok gak kalo kita boleh tukor-tukor kaler tulisan tu...nak-nak bila melayan movie Star Wars kat atas tu..hehehe...no coding dia
    color <color background > <color tulisan>
    takde space ek kat situ...so sini aku listkan kaler-kaler yang aku dah try

    0 = Black 8 = Gray
    1 = Blue 9 = Light Blue
    2 = Green A = Light Green
    3 = Aqua B = Light Aqua
    4 = Red C = Light Red
    5 = PurpleD = Light Purple
    6 = YellowE = Light Yellow
    7 = WhiteF = Bright White
  3. masuk ke website yang diblock administrator
    kita semua mesti rasa fuck up kan kalo kita dapat internet yang best gila macam kat lab atau kat office tapi kebanyakan website kena block macam youtube atau apa-apa..then, aku boleh bantu sikit la untuk bendalah ni...kebanyakan admin hanya akan block website address tapi ramai yang tak block ip...so, kita boleh gunakan benda ni kat cmd..
    ping <website>
    pastu korang akan nampak ip untuk website tu...copy dan paste ip tu kat browser dan tekan jek enter...yess...korang dah bypass blocking tu...tapi aku tak sure bendalah ni boleh bypass SKMM punya block...sebab aku sendiri pun pakai public DNS jek...hihi...
  4. chatting menggunakan cmd
    kebanyakan tempat kerja dan lab selalunya akan block aplikasi untuk chat macam YM atau skype kan?so ni ada satu cara untuk chatting menggunakan cmd...kekurangannya, korang takde buzz atau audible la ek..hmmm....dan aku tak confirm boleh digunakan via different router...sebab kalo aku try pun kat lab jek..dan kebanyakan lab berkongsi satu LAN...apa-apa pun korang kena buat cenggini...bukak notepad dan type perkataan kat bawah ni...
    @echo off :A Cls echo MESSENGER set /p n=User: set /p m=Message: net send %n% %m% Pause Goto A
    pastu savekan file tu dalam format .bat..then, bukak cmd dan drag jek file.bat tu kat dalam cmd tu dan tekan enter...so korang akan dapat view cemni...

    kat area user tu, masukkan ip address member korang yang korang nak connect, tekan enter dan akan keluor message, korang taipkan apa yang korang nak send kat diorang...simple kan?
  5. buat matrix style kat cmd
    ni kalo korang saje nak berlagak macam korang tengah hack mana-mana website..bagi pembuat filem, korang boleh try guna bendalah ni kat mana-mana movie ek..barula nampak power sikit computer...first, bukak notepad, paste ayat kat bawah ni
    @echo off color 2 :start echo %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% goto start

    pastu korang save kan file tu guna nama apa-apa dalam format .bat...kalo aku, letak nama matrix.bat la kan sebab nak buat efek matrix...pastu korang double click file tu, voila! matrix effect in PC~
aku rasa cukupla aku share benda-benda yang menarik nak guna cmd...kalo aku rajin, aku ajor la korang cemana nak hack ataupun nak buat prank guna cmd ni...tapi tu kalo aku rajin la ek...hehe...

p/s: makin power orang buat windows, aku lak makin sibuk nak main cmd...baik takyah guna XP atau se7en...pakai windows 3.0 jek la...haha....

10 comments:

d_tieah said...

Giler hebat ko long.. Aku tak tau pun nak guna CMD tu.. Hahaha.. Kau cam hebat jek main koding dia ek..

ainzoo said...

huarkkk? nate gapo ni Long? tok pehe sikik abuk... Kawe tahhu CMD go laing... CMD=Cik ainun janda MuDa .. ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

bofoyengfeng said...

gua suka entri ni...thank you for sharing bro.

Along Tapa said...

d tieah

hebat?takde la...aku suka menggodek...sampaikan aku ingat lagi masa darjah lima aku duk godek cmd kat pc bapak aku...masa tu windows95 lagi kot....habih jahanam bendalah tu...hahaha..

Along Tapa said...

ainzoo

kalo cmd yang tu,ko toksah kenalkan...aku dah terkejor-kejor dulu..haha

Along Tapa said...

bofoyengfeng

haha...sesama..ni ko duk tengok star wars ke apa ni bro...

De Mois said...

perghh..terbaik punya tutor. aku pun tak memerasani akan kewujudan cmd. nak belajar buat la. boleh jadi pengarah nanti. haha. thanks long

Menarik di SuaraSendiri
Chong Wei keseorangan

Dapatkan kuih raya dan jersi untuk Aidilfitri ini di
moisoutlet.blogspot.com

Along Tapa said...

De Mois

pergghhh...padahal CMD tu dah wujud sebelum graphical windows ni wujud kottt....

d_tieah said...

Hahahaha.. Tapi dari kesilapan lah kita belajar sesuatu kan???

Along Tapa said...

d tieah

a'ah...pandaila ko...sape ajor?hehe