Friday, August 5, 2011

Aku tak faham..kenapa kalo puasa jek mesti....

Alkisah

ada beberapa perkara yang aku rasa sangat typical sepanjang bulan puasa ni...kenapa kita kena jadik cenggini bila masuk bulan Ramadhan ni...adakah ianya budaya, mentaliti ataupun kita jek saje letak hukum sendiri??nak tau apa dia perkara typical yang aku tak faham bila bulan puasa ni???jom tengok satu-satu....

  1. Asal masuk bulan puasa jek, aktiviti utama yang aku tengok orang buat ialah bangun sahur, melepek, tido, pergi bazar, melepek, tido, berbuka, makan malam, terawih(bagi yang pegi), melepek, tido, bangun sahur(bergerak secara looping dari mula)...kenapa ek....kenapa ek....
  2. Kenapa ek asal masuk bulan puasa jek aku tengok orang mesti buat muka letih dan tak larat...cakap pun perlahan jek...bergerak pun macam pengantin bersanding jek....nak angkat beg plastik pun macam angkat satu tan barang dapur...kenapa ek....kenapa ek...
  3. kalo bercakap, mesti nak main censored-censored...nak-nak kalo nak sebut perkataan macam babi, anjing, konek, puki, dan seangkatan dengannya...tak kurang pahala puasa kalo sebut benda tu...kalo kita maki orang dengan perkataan tu mungkinla...ni sampai nak tegur member "wei konek ko terkeluor....zipla seluor ko tu..." pun terpaksa nak cover-cover cakap "wei...burung menjenguk kepala ke luor sangkor...kenapa tak dijalankan keretapi tu sampai ke stesennya..."...aku tak faham betul..kenapa ek...kenapa ek..
  4. kalo berpakaian, secara tetiba ramai yang berlebai, bersongkok...yang pompuan tetiba bertudung, berbaju kurung....kenapa tak dibuat cenggitu gak masa ari tak puasa...atau mungkin diorang rasa tak selamat sebab masa bulan puasa ni nafsu yang berleluasa....sebab takde setan yang bertindak membisik kat telinga manusia supaya tak dengor kata nafsu??terasa pelik aku...kenapa ek...kenapa ek...
  5. masa hari siang, aku tak nampak pun kapel-kapel duk berendek kat shopping complex, berpegang tangan, berpeluk-pelukan, bercomolot-comolot....tapi bila masuk jek azan maghrib, bertempiaran la mereka-mereka ni memulakan aktiviti diorang ni...tetiba aku jadik pelik...cerita mengawal nafsu pada bulan puasa ni just available waktu siang jek ke??malam dah takyah??aku tak faham..kenapa ek...kenapa ek...
  6. asal bulan puasa jek kita mesti dengor orang luahkan perasaan pasal kaum-kaum yang bukan Islam ni duk makan kat depan kita..tak kisahla kat Bazar Ramadhan ke, kat kedai makan ke, kat ofis ke...bukan ke kita tengah konon-kononnya berjihad mengawal nafsu??takkan baru dugaan kecik cenggitu kita dah ngaku kalah kot...sampai nak ngadu-ngadu semua...lembik betul tahap iman tu...ke ada sebab lain??tak terfikirla...kenapa ek...kenapa ek...
  7. asal masuk bulan puasa jek, hampir semua benda keliling aku jadik Islamik....TV pun cerita pasal Islamik..radio pun hampir semua jadik IKIM.FM...apa masa bulan puasa ni jek ke kita kena jadik orang Islam??ke ni semua percubaan untuk meletakkan semua benda jahat yang kita buat masa bulan bukan puasa ni salah setan??tak pun ciri-ciri islamik tu usaha kita nak menipu Tuhan?kenapa ek...kenapa ek...
  8. kenapa ek masa bulan puasa, harga makanan mesti naik....nak-nak kat bazar ramadhan....kalo hari biasa, kita makan nasik ayam kat kedai yang kuantiti dia gila babi punya banyak, baru RM3.50..tapi masa bulan puasa kat bazar, nasik seto'et, ayam kerat 18, harga dia tetap RM3.50?tu tak kira lagi rasa yang macam makan makanan hospital??ke diorang guna alasan bulan puasa, orang kena bersedekah, orang kena memaafkan dan orang kena rasa bersyukur sebagai alasan nak kaut untung??ke aku jek yang fikir bukan-bukan..kenapa ek...kenapa ek...
aku rasa dan r parat tu jek aku tak faham pasal benda-benda yang terjadik masa bulan puasa ni....kalo aku listkan semua kang, ada yang tak masal-masal guna alasan yang aku tulis ni lak supaya tak kena angkut dek lori mayat sebab makan ditempat terbuka pada siang hari di bulan Ramadhan ni lak kan??

p/s: bapak aku kata, beza orang ni jam yang puasa dengan tak puasa just takat bibir dia kering, perut dia lapor jek..yang lain semua sama dengan orang tak puasa...fuhhh...menusuk kalbu sungguh....

10 comments:

d_tieah said...

Perkara biasa dah.. Nak buat camne.. Tapi yang paling aku tak puas hati no8 lah long.. Harga barang makanan.. Kau tau tempat aku telur sebiji tu 60 sen!!! Camne nak buat kek raya ni??? Gggrrrrrrr..

*Dah tengok gambar kau kat fb izuwan??? Hahahha..


Entry Terbaru 1 : Cerita Putus Tunang
Entry Terbaru 2 : Isu Video Iklan Raya dan Ramadhan

Along Tapa said...

d tieah

kecoh nowh...bela la ayam...pastu paksa dia bertelur bebanyak...dah jimat belanja dah...heheh

gambor tu dah jelak dah aku tengok tieah...

yad'z said...

fuh.. best kan ayat bapak ko.. tabikk! hehhee... aku pon agak tak faham lah kann... kenape time puasa je mesti transfom kepada semua itu.. time2 tak puasa tak bolehh ke??? ha? ha? #emo

Along Tapa said...

yad'z

itu semua gamak topeng anonymous tu...

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

aku teringat masa aku beli kebab pita kat bazar ramadhan hari tu.. masa bukan bulan puasa pun aku ada beli gak, jual kat pasar malam, harga dia RM2.50. Tup2 bulan puasa dah jadi RM3.00 Melampau ah!

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

tula pasal..bahana puasa..berkat sangat la kalo buat peel cenggitu..kan?

nas said...

stuju ngan entri nih!!!
hehehe.. lagi2 yang last tuh...
tetibe harga naik melampau... naik sehengget...
orang2 pun da jadi baik2.... tapi time lepas puasa terus jadi cm ntah apa2... haishh

Along Tapa said...

nas

haha...payah nak dapat ko bersetuju ni nas...hehe...

ainz said...

sepanjang pose ni,aku dok ngan family...jimat kos makan..hik3..

Along Tapa said...

ainz

waahhhh...aku pun nak join duk dengan family ko boleh tak??haha...