Monday, August 1, 2011

Apa untungnya bulan puasa

Alkisah

Kita selalu dengor dan baca kat mana-mana orang bercerita pasal kelebihan bulan puasa ye tak??ada yang bagi tau pasal ganjaran itu ini....tapi tu semua ganjaran yang kita tak nampak dan kebanyakannya berbentuk harapan...tapi kita tak tau harapan tu kita dapat ke tak...so arini aku nak cerita betul-betul apa untungnya bulan puasa nak-nak untuk orang-orang yang tinggal kat kawasan-kawasan macam aku ni ek(aku tinggal dekat dengan kawasan perkuburan kalo korang nak tau...)...

  1. ni salah satu keuntungan bagi aku bila bulan puasa ni...tapi ni cerita keuntungan dulu-dulu...masa tu aku tinggal kat rumah tok aku lagi...masa tu dia punya jamban kat luor...almaklumla jamban kampung zaman dulu-dulu...tak macam orang ni jam jamban duduk kat dalam bilik tido..ye tak??kalo hari yang tak puasa, tiap-tiap hari la aku kena duduk menanti kat luor jamban tu meneman adik-adik aku pergi memerut....ntah apa yang diorang cuakkan ntah...tapi bila masuk bulan puasa, untung betul aku..sebab diorang berani pergi sendiri...almaklumla..kan orang kata hantu, setan semua dah kena rantai....
  2. ni pulak keuntungan untuk setiap mak-mak masa bulan puasa...korang kengkadang mesti pernah dengor orang kat dalam rumah duk komplen masakan kurang menjadik...ada yang komplen terlebih masin la, tertawor la..kan??tapi dalam bulan puasa ni, untungla mak-mak semua sebab kalo terlebih masin ke, tertawor ke, tak de sape yang komplen...biasala kan...yang tukang masak mana boleh nak hentam merasa sangat....lagipun memasing perut tengah lapor...bagi makan tepung godak dengan air pun rasa macam pizza deluxe...
  3. ni pulak keuntungan untuk orang-orang yang memang tak sador diri dan tak tau diorang buat benda yang menyakitkan hati..bila masuk bulan puasa, berbahagia betul la diorang hari tu...takyah nak riso kena maki ke, kena umpat ke...sebab masa tu takde sape yang berani nak buat pun...almaklumla..memasing jaga mulut...takut terkurang pahala puasa nanti ye tak??
  4. bagi geng-geng yang anti merokok, diorang dapat la rasa berbahagia pada hari bulan puasa ni...sebab pada siang hari, diorang takde la annoying dengan bau rokok, bau jantan-jantan yang melekat lagi bau asap kat badan diorang...semuanya pure jek bau takde campuran-campuran bau asap tembakau....
  5. antara keuntungan yang lain, masa bulan puasa ni la kita dapat tengok betul-betul muka awek yang kita admire tu memang betul natural beauty ke atau pun muka lukis...sebab masa bulan puasa ni kebanyakan orang tak berani nak tepek bedak bebanyak...takut tertelan bedak...ramai yang tak nak pakai gincu sebab takut tertelan gincu...taknak pakai eye shadow lebih..sebab nampak muka dah macam lebai kuat tahajud lak...kan??
  6. bagi korang-korang yang kena buat urusan kat pejabat-pejabat gomen, masa ni la yang paling beruntung sekali...sebab korang tak payah nak riso carik officer tu atau apa officer ni...sebab jarang diorang takde kat ofis sebab keluor ngeteh...semua nak taknak kena stay kat office..almaklumla..bulan ramadhan ni kan panas...memasing taknak lekang dari aircond...
  7. bagi korang yang suka tido dalam kelas atau kat ofis, masa ni jugak la yang paling berbahagia sekali...sebab korang takyah risau asyik kena bambu sebab tertido...sebab hampir semua orang berada dalam keadaan letih..even bos atau lecturer korang tau yang korang letih puasa...jadik takde maknanya pun diorang nak marah-marah kat korang...entah-entah diorang pun tido gak kat dalam ofis diorang...almaklumla..mengejor malam lailatul qadar rasa-rasanya....
     
  8. bagi korang yang berkerja kat field dan terpaksa berjalan-jalan kehulu kehilir, masa ni jugak la yang paling beruntung...sebab korang tak payah nak membazir duit nak bayor duit pergi tandas awam..sebabnya kan kita dah kurang makan sebab bulan puasa(subject to yang kurang makan jek la)..jadik, rate untuk berulang-alik ke jamban berbayor tu pun agak kurang..
  9. bagi pihak polis, diorang pun akan rasa lega sikit sebab dah kurang ada perhimpunan haram ataupun perarakan yang bukan-bukan...sebab kebanyakan peserta perhimpunan-perhimpunan ni tak larat nak buat benda-benda ni...sape yang nak kan duduk berjemur kat tengah panas tu...lagipun bukannya boleh minum pun...lagipun diorang semua taknak puasa diorang terbatal dek tertelan pancutan air nak meleraikan rusuhan tu semua...betul tak??
  10. antara benda yang paling untung sekali masa bulan puasa ni...aku harap la ek...takdela berita-berita mengumpat ke, mengutuk ke ada kat berita...barula tak ramai yang terkurang pahala puasa dek terdengor benda-benda yang ntah betul ke tak masa bulan puasa ni...tapi tu aku harap jek la..kengkadang harapan pun boleh jadik palsu gak....
tula antara benda-benda yang aku rasa untung masa bulan puasa ni...taktaula kalo korang ada pendapat sendiri kan??nak kongsi ke??mehla...aku ok jek...

p/s: teringat masa kecik-kecik dulu...benda yang paling beruntung masa bulan puasa ialah kalo puasa penuh dapat sepuluh hinggit...apesal le takde lak yang nak offer aku cenggitu dah tua-tua ni..nak gak rasa...haha....

6 comments:

d_tieah said...

Yang no5 tu aku tak ek.. Aku sama jek.. Bulan posa ke tak ke, tetap camni jugak.. Yang no7 aku sokong.. Dah tak kuar lunch,, tido je lah dalam ofis.. Ngee :)

Along Tapa said...

d tieah

ko tak buat yang tepek make up bebanyak tu, untung le.sbb org nmpk natural beauty jek kan??haha..

ainzoo said...

nombol 4 - aku merase sangat bahagie

nombol 5 - aku tak tergolong ar. ..mmg necerel B-U-T. Kalo dh cun, xyah mekap bagai mmg kompom cun punyer (mode: tengok kiri kanan bajet nk berlagak, tapi, cepat2 tersedar..astaghfirullah >.<)

nombol 6 - sangat setuju. Nampak no-no org gomen ni slalu main ngelat masa kja. huargh, dedulu nyaris aku nk jadik Incredible Hulk sbbkan dorang ni...

Tambahan dari aku based on pengalaman sendiri idup bujangan:
Kelebihan lain --> aku ble seb bajet sepanjang bulan puasa. Bukan sebab bukak posa free kat mesjid @ surau (jarang bukak posa kat situ, biasanya kat uma je..teraweh br g ). Tapi, aku compare dengan bajet makan bulanan untuk aku sendiri. kalo masa bukan bulan posa, aku mkn pg,tghri&mlm (rm20 ar lebihkurang untuk sehari). Tapi bulan posa, aku mkn mlm & pagi (rm 6-8 untuk sehari)- sbb aku cuma makan kurma Sepah, roti, sayur karipap sadin @keli massak sambal..itu je menu aku sepanjang bulan posa. Tah le Long. nk makan byk2, takut ngantuk masa teraweh. pas teraweh, takat layan kopi 434 je. tu je ar. sahur - kurma Sepah & air minrel. mmg seb bajet tul..

Along Tapa said...

ainzoo

betul dowh..tapi nak untung lagi kolo bendalah tu kita masak sendirik semua...kolo beli kat bazar memang mahal kedarah...nak2 tahun ni...melonjak dowh rega...

ainzoo said...

aku sewa bilik je long..xle nk masak.. tu yang tpaksa bli je... huhu..kolo tak, lagi dabel2 aku punya seb.

Rege skrg seme semelih leher..huhu

Along Tapa said...

ainzoo

tula..salah mak bapak gak ajor semua jadik orang gila duit...