Saturday, August 20, 2011

Bila tiba hari raya....

Alkisah

Korang setuju tak kalo dengan situasi ni:
  • Bila tiba hari raya...kanak-kanak tersenyum ria...menanti syawal tiba..nak mengutip duit raya..jelajah rumah ke rumah bersama-sama...hajat nak kumpul duit berjuta...buat modal selepas raya...beli barang seketul dua...robot mainan ataupun kereta...
  • makbapak pun tersenyum juga...melihat anak riang tertawa...dapat duit raya cecah berjuta....mereka jugak tumpang gembira...bukan kegembiraan anak tu yang mereka suka...tapi "duit pulang modal" tu yang diorang cega...
  • makcik dan pakcik tersenyum simpul..bermuka manis menghulurkan sampul....dengan corak-corak yang cool...letakkan syarat jangan dibukak sampul...takut kantol..dalam tu syiling jek yang berketul-ketul...takut dapat kutukan berbakul...almaklumla anak buah la ni..macam toyol...
  • atok dan nenek jugak rasa seronok...anak-anak bermaafan dan berpeluk-peluk..semuanya balik duduk terperuk..tak kisah dibandor ataupun yang dekat ceruk...tapi dalam hati yang solok...ada sikit rasa tak syok...dah reramai ni bil mesti naik teruk...takde ke anak-anak yang nak menjolok??
  • jiran dan tetangga ramai yang datang...walaupun banyak yang tak diundang...tapi makanan tetap dihidang...tak kira yang datang tu malam atau siang...ikutkan memang nak disuruh pulang...dapat gak layan astro meladang...
  • dan bila hari raya menjelang...dari dulu sampai sekarang..semua kat kota ikut pulang...rai dikampung dengan yang tersayang...sampaikan kota menjadik lengang...tapi sekarang tak la sampai lapang...sebab bila raya datang...kota-kota menjadik daerah pendatang...melepak-lepak riang atau berbuat walang...bukan aku nak tunjuk garang...just cerita rasa tak senang....
p/s: macam kita tau lagi beberapa hari kita akan menyambut hari raya aidilfitri kan?walaupun penyimpan mohor besor raja-raja belum isytiharkan lagi, tapi orang-orang melayu ni semua macam ada kuasa meramal masa depan sebab dah tau dulu dah tarikh mula raya bila...mungkin orang melayu ni terlampau bijak kot sampai dah boleh agak dah anak bulan tu akan keluor bila tiap-tiap tahun...

14 comments:

Yann Mazian said...

situasi tu semua dh mmg mcm sebati dengan masyarakat kita sekarang ni.huhu.
tang anak bulan tu, semuanya bagaikan dh dapat dijangka dh.tak tau nk kata apa dh.hokhokhok.

yad'z said...

yelahhh.. yelahhh

aku setuju dengan semua point ko tuhh.. hahaha.. raye jempot2 ler datang umah aku yek..

HZQH said...

Selamat hari raya along. Hhahaha

Along Tapa said...

Yann Mazian

tula aku kata orang melayu ni ada superpower...haha

Along Tapa said...

Yad'z

haha...rumah ko kat ceruk mana?kalo rajin aku pegi..lalala~

Along Tapa said...

HZQH

selamat hari raya ek Haziqah...cepat betul budak ni membesor..kahkah

Afiq Ryunosuke said...

hahaha~~
dh mcm lagu aku baca entri ni....
:P

Along Tapa said...

Afiq Ryunosuke

lagu apa dik??hahaha

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

point2 ko dah macam pantun.. hehe.. tapi tu la hakikatnya kan.. bab raya tu camne la orang tak tau, tiap2 tahun ada dalam kalender..

selamat hari raya along.. mintak maaf ye kalau ada salah silap.. =)

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

Selamat hari raya...

aku rasala...orang kita ni dah mewarisi ilmu kaum maya kot...

Cahaya Kudos said...

setuju sangat...dan sebab itu lah yang menjadikan hari raya meriah... kerana kita sendiri hidup dalam suasana nostalgia tu...kita mengharapkan raya meriah setiap tahun...tapi hakikatnya bila makin besar panjang ni...balik masjid...takde buat apa pun..tidur...tunggu orang datang umah...tetamunya adalah...kanak2 yg memang berazam mengumpul duit raye...huhu..panjang nar..komen ku kali ni...hehe...selamat menyambut aidilfitri yg bakal menjelma tak lama lagi AT... =)

h A n Y S said...

aku baca point2 kau ni dah macam aku menyanyi rap pulak, HAHAHA,
gud job dude, esok boleh jadi penulis lirik, amek aku jd singer,confirm meletop! ok, dah melalut.haha

btw, SELAMAT HARI RAYA Along Tapaaaaa..:D

Along Tapa said...

Cahaya Kudos

tau takpe..tapi tahun ni raya "Askar-askar" tak banyak datang rumah la...rumah ko banyak?hehe

Along Tapa said...

hAnYS

ok..aku tulis lirik, ko nyanyi lalala jek...kompem meletop speaker aku..haha...