Tuesday, September 6, 2011

Selepas raya ini....

Alkisah

Orang kata raya ni sebulan...sebab kita berpuasa pun sebulan....ada orang kata raya ni seminggu jek...sebab ada orang yang berpuasa enam...ada gak orang kata yang raya ni sehari jek...pada 1 Syawal aritu....tak kisahla apa orang kata...kita semua adap pendapat memasing...tapi kalo korang tanya aku, hari-hari aku beraya...sebab raya ni kan hari yang penuh dengan kemaafan dan kegembiraan...aku nak hari-hari cenggitu...boleh kan??arini aku nak bercerita pasal apa yang jadik lepas raya...aku rasa ramai yang dah tau tapi sahaja aku mandi  cerita balik....mana tau ada yang sama ye tak??

  • masa hari raya punyala kita bergembira...shopping sakan tak ingat...almaklumla...raya dua tahun sekali...tapi yang meriahnya sekali jek..tak kisahla raya puasa ke raya haji...sebab aku dengor-dengor kat Kelantan raya haji lagi meriah...ye ek??lagipun apa nak dikisahkan..kita raya semua dapat bonus...jadik, berhabisla sikit nak jadik lawo pepagi raya...tapi masalahnya...dalam hotak dah set nak berhabis sikit..tapi terlebih sikit...dah jadiknya...raya hujung bulan...awal bulan dah takde duit nak makan dah...mula la buat pinjaman BBL...tau pinjaman BBL?pinjaman buat-buat lupa...bukan sengaja...tapi terpaksa kot...apa nak buat...bahana raya setahun sekali...
  • tersebutla pulak kisah...awek-awek yang menjaga kecantikan..masa bulan puasa kemain lagi seronok...maklumla...dapat jaga badan....masa timbang tengah bulan puasa, dekat 6kg hilang...bangga sekejap...tapi ntah cemana...mungkin bahana ketupat dengan rendang, lepas raya timbang balik, berat dah naik 12kg....segan tak terkira la rasa....padahal kalo jantan tengok macam takde beza jek....
  • kita pun tau..masa raya bukan main lagi kita beratur macam beli tiket LRT nak mintak mahap kat mak bapak, adik beradik, kawan-kawan semua....owh...tak lupa kat anak bini...jangan salahkan aku tertinggal tu sebab aku takde anak bini lagi...tapi yang hebat gila gabannya, bila masuk raya kedua, kita dah mula membuat taik balik...apa nak kisah...nanti raya boleh mintak mahap lagi ek...abah kao...
  • ni pun terjadik kat semua orang...bila dah lepas raya, nak-nak yang dapat cuti sampai raya kedua jek...rasa kalo boleh macam taknak balik jek dari kampung....aku pun taktau apa yang powerful sangat kat kampung tu tapi aku pun kena masalah yang sama...walaupun baju dah siap-siap pack, walaupun dah siap salam-salam semua nak balik, tapi rasa cam tak dan jek nak keluor dari kampung...pelik kan?
  • dan benda yang paling obvious....masa hari raya, semua bloggers pakat-pakat duk cuti reramai termasuk aku pastu lepas raya ni baru la semua sibuk terkeseng-keseng nak update blog...dah tu entri pun merepek meraban tak tentu hala macam aku gak...tokleh salahkan....bahana raya....
jadik, korang kena tak bahana lepas raya ni? korang ada apa-apa lagi nak tambah??meh-meh...aku nak tau gak....

p/s : teringat dedulu aku beraya kat rumah mak sedara....kena ceret makan rendang itik....sapah tak bagitau...tapi aku dulik apa...aku cekik jek...ngahahhahaha

7 comments:

h A n Y S said...

lps raya ni idea aku nk update makin lost. jengok blog korang je lah..

Along Tapa said...

hAnYS

senang jek..ko tulis ailebiu bebanyak...jadikla satu entri...pastu tuju kan kat aku..ngahahhaha

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

aku jangan kata masa raya tak update, sebelum raya lagi dah cuti berbelog. takde idea+busy (busy la sangatttt) hehehe..

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

kira busy la tu....busy bercuti...hihihi...

fiezah91 said...

aha long. yang last tu aku rasa mcm kena kat batang hidung aku je. ahaksss..

Along Tapa said...

fiezah91

alamak!!miss..aku target kat dahi ko tu dowh...tak headshot la...

ainzoo said...

Selamat Hari Raya Long... Maap Zahir Batin kolo ada pape salah silap aku mengomen kat blog ko...

point 1st smpi 3rd tu , mujur aku tak termasuk dlm statistik tu..eheh..alhamdulillah

4th point - perasaan sama untuk entri tbaru aku (entri jeruk edisi comel). Ade meknet kt kg ar Long. Meknet yg takde kat mana2... Ketenangan itu sambil dikelilingi sanak sedara..amat indah kurasakan.. (acehhhh)..

5th point - bukan takat blog, malah FB, YM etc pun bagaikan terhenti..Bukan malas @ xdapat internet coverage, tapi, menghormati raya & menikmati raya sepuasnya...istimewa sungguh meknet kat kampung..membuatkan kita lupa seketika rutin biasa..

Muorrrrr..aku winduuu T.T