Saturday, August 6, 2011

Entri terganggu...

Alkisah

Dah baca entri kat HHD? kalo tak, takpe...arini dua-dua blog aku tulis luahan hati...bersepah dah format blog-blog aku...tak kisah la tu...hari ni aku nak cerita secara umum pasal terasa terganggu...benda ni pada orang lain, bukannya big deal...tapi kengkadang menimbulkan rasa tak senang hati gak la kat orang lain...bukan apa...tak tau nak kata sebab apa...aku share jek la..ikutla korang nak komen apa pun....

  • terganggu tak bila, pada suatu hari, di pagi yang indah, kita sedang lena diulit mimpi....dan tetiba kita dikejutkan oleh suara yang asing dari suara memekak yang kita dengor tiap-tiap hari...bukak-bukak mata jek, kita tengok orang yang bukan tinggal serumah dengan kita duduk bermastautin dan memekak macam rumah ni dia pulak yang bayor sewa...sampai terpaksa tangguhkan semua urusan yang nak diselesaikan hari tu...macam kije membasuh baju, mengemas rumah ataupun membayor sewa kat Tuan Rumah??
  • rasa terganggu tak bila kita tengok harta benda yang bukan hak milik kita atau sesapa penghuni rumah kita bersepah-sepah kat ruang tamu rumah??sampaikan kita pun taktau nak buat apa dengan bendalah-bendalah tu??nak dikemas, taktau nak letak mana...nak di buang, barang orang....
  • adakah rasa terganggu bila kawasan privacy kita atau lebih dikenali sebagai kawasan bilik untuk kita melepak-lepak asyik dijenguk oleh bukan penghuni rumah kita...dan bila kita tanya kenapa, dia kata takde pape??saje jek nak jenguk?
  • mungkinkah rasa terganggu tu makin melampau-lampau bila dah tiba waktu berbuka dan kita rasa tak selesa nak berbuka kat rumah....disebabkan orang yang berkunjung tu tak balik-balik pulak...nak masak lebih, kang lari bajet...jadik terpaksa semua berbuka kat luor rumah?
  • mungkinkah rasa terganggu tu akan lebih menjadik-jadik bila kita ingatkan orang yang berkunjung tu dah balik rumah dia, tapi tengok-tengok tengah malam tu dia terjongol lagi kat rumah kita??sambil dengan membuat lagak macam rumah sendiri??
  • dan ada kah rasa terganggu tu boleh diterima bila orang yang berkunjung tu tak balik-balik padahal dah pukul 4 pagi ni...dah dekat waktu sahur dah ni....
  • dan apa lak rasanya bila dah masuk waktu sahur, orang tu masih terdongok lagi kat sini??sedangkan nasik dah dimasak dengan ngam-ngam penghuni rumah ni jek??nak dibior tak sampai hati, nak dilawa takut tersedap pulak...
  • dan adakah rasa terganggu tu akan jadik lebih kacau bilau bila kejadian tu berulang lagi pada keesokan harinya macam rumah kita dah jadik hak dia pulak...padahal orang yang bertandang tu datang tak diundang dan disenangi hampir semua orang kat rumah....
puas hati aku dah luah...gasak la apa nak jadik pun...nak kata tak sabor, rasa dah puas sabor dah dari dulu lagi...

p/s: sebab tu la orang tua-tua kata...buat apa-apa, jangan terlampau over rated...nanti orang tengok jadik menyampah..rasa dah banyak kali kot aku berkias kat sini...

8 comments:

ainzoo said...

ko marah no-no nampak gayanye Long?
Aku dedulu pun penah gak cmtu..terganggu seme jadual idup... bukan tak suka tetamu datang... Setiap tetamu tu bawak rezeki.. tp, kolo dh kehadiran dia sampai kita pulak yang rasa terasing & kita dalam keadaan serba salah, mmg tetamu tu dh terover la...

kompom dia tak paham maksud tersirat `jangan la malu2, buat macam uma sendiri` which is means tetamu kna wat pe`el yang sebaliknya `perlu malu2 & buat mcm ada kat uma orang`..

Sabor la Long... kurang2, ilang sikit apa yg tbuku kat ati ko..Ni pun dugaan bulan puasa.. Sabor ya.. cenyum cikitttt... alalalalalala.. busyuk2... wakakakakakaka :)

Along Tapa said...

Ainzoo

tu la pasal ainzoo...tak masal-masal aku terbuat entri ala-ala HHD kat sini lak..adeh...

p/s: ko boleh lak guna statement "jangan malu2 buat cam rumah sndiri tu"...terus terbongkor apa aku dah tulis untuk lusa...

ainz said...

banyak btul blog ko long..memang penulis tegar..3 blog ko ade..huhuhu

Along Tapa said...

ainz

memang tiga..tapi yang aku rajin update dua jek..yang satu lagi tu kengkadang terlupa..haha...

yad'z said...

grrrr.... terganggu jiwa dan rage cam ni.. hahhahahaa

Along Tapa said...

yad'z

e'eh...ko lak terganggu ek...

Skeldeck Siddik said...

ahahah....ahahha..ahhaah

Along Tapa said...

Skeldeck Siddik

gelak ko ek...debik ko kang..