Saturday, January 1, 2011

Along menegur pasal cara mengomen entri...

Alkisah

Selamat tahun baru...tahun baru ni aku berazam untuk....dah..cukup...aku takde mood nak bercerita pasal tahun baru ni pun...sebab kat muor ni, kitorang dapat cuti untuk awal muharram jek...bukan tahun baru 1januari...abaikan tu...entri ni asalnya aku nak bubuh kat HHD...bior korang baca dengan nada yang penuh bahasa yang kasor dari hati..tapi aku pikir-pikir balik, better aku letak kat sini...sekurang-kurangnya ada la bentuk informasi sikit kan...bukan dalam nada emo gila babeng..

first aku nak mintak mahap la bagi yang terasa...just maybe aku dah terbutthurt dengan sesetengah komen..aku taknak cakap dekat sini ke atau kat HHD...tu korang kena findout sendirik la...tapi dari side individunya, aku dah mula faham kenapa sesetengah blogger meletakkan comment moderation, atau ada sesetengah yang tak entertain each and every commenters yang ada kat blog diorang...tapi korang jangan riso...aku still takkan letak comment moderation atau ignore comment korang...apa-apa pun pendapat semua orang kita tetap kena hormat dan layan...tapi aku rasa lebih elok kalau aku letak teguran atau tips komen aku secara tersusun kat sini dari aku buat tindakan drastik terus..betul tak?

  1. ok..ni tips yang memula...salah satu syarat yang penting kita kena tau masa mengomen, tolong dan tolongla baca entri yang ditulis tu...come on la...setiap blogger dah mencurahkan idea-idea bernas diorang dalam setiap entri tu dengan penuh semangat dan dedikasi..bukan senang nak buat satu entri tu...kengkadang sampai duduk termenung kat depan pc diorang berjam-jam, buat research berjela-jela, karang ayat elok-elok...sebab nak bagi korang baca...tapi last-last yang komen tu pegi tanya "ko dah makan ke belum??"..tak pun "ko bila nak balik sini wei"..apa perasaan sang blogger tu??dahla ignore jek entri dia...komen tak kena mengena lak tu..kalo remove comment tu terasa lak..sebab blogger yang budiman, layankan jugak...eh...meleret pulak soalan dia..kan dah sedia chatbox..jadik, kalo nak tanya benda tak kena mengena, gunala chatbox tu..
  2. jika korang jenis yang pemalas nak baca entri, atau rasa macam panjang berjela la entri ni...bosan lak tu...tapi korang stil rasa nak komen sebab nak support blogger tu, then apa kena buat?simple..baca tajuk, tengok sekilas pandang, tak pun baca perenggan pertama dan terakhir entri tu...then komen berdasarkan apa yang korang dah baca tu...simple thing to do...blogger-blogger ni bukannya jahat sangat..kitorang tetap akan layan walaupun kengkadang komen tu terkeluor tajuk sikit...
  3. cuba elakkan bagi komen yang berantai..korang faham tak cemna ni??korang bagi satu komen, blogger tu reply...then korang komen lagi...then blogger tu komen lagi...then korang komen lagi n lagi n lagi...benda ni sangat bagus sebab menambahkan jumlah komen yang diterima blogger tu...tapi ianya hanya boleh digelar bagus kalo komen tu tak lari dari tajuk...atau korang nak argue dengan view diorang...tapi kalo komen tersebut dah mula mengarut, lari dari tajuk yang dibincangkan, better stop commenting...sebab blogger pun ada tahap kesabaran diorang...jangan sampai diorang block korang dari blog diorang...better bagi satu komen yang padat, ringkas dan tepat...
  4. aku faham kengkadang perangai kita ni nak jugak berloyar buruk kat blog orang...aku pun ada gak komen loyar buruk kat blog orang...it's ok untuk melawak-lawak..bergurau tu satu cara untuk merapatkan silaturrahim...tapi kena la jaga jangan langgar sensitiviti, jangan bagi loyar buruk yang totally keluor tajuk..contoh kalo orang cerita pasal eksiden bas..janganla korang melawak pasal makan nasik kat rumah pak samad..tu bukan loyar buruk atau bergurau....tu komen bangang kurang bijak namanya...takkan kita nak tunjukkan yang kita ni standard penyokong timnas indonesia rendah...kena la tinggalkan komen dengan lawak tak masal-masal tapi penuh gayah, muthu dan ke"ungu"lan...barula 1malaysia...
  5. ni teguran yang last...sila jangan tinggalkan spam diruangan comment blogger ye??walaupun blogger.com ni dah ada spam filter, tapi sebagai blogger, penat jugak nak clearkan spam tu setiap kalo log in...aku tau korang tak buat..tapi anggapla yang last ni saje jek aku sound sang spammer tu...ni tak de kena mengena langsung dengan korang mengomen entri...huhu...lantakla....
ok..tu jek tegurannya...aku tak menghalang korang nak mengomen dengan stail yang korang bawak...aku sendiri pun seronok layan orang bermacam ragam ni...and aku pun takla menghalang hak kebebasan bersuara...just kebebasan bersuara terkawal tu bukan ke lebih menunjukkan kita ni manusia yang bertamadun dan lebih berakal?korang setuju tak dengan point of view aku ni...kalo tak puas hati meh lazer aku...aku dah standby cermin mata ray ban tiga empat lapis siap dengan uv protection lagik~~

p/s: ada yang butthurt ke dengan entri aku kali ni??aku mintak maaf kalo aku buat korang butthurt..tetiba jek pulak aku rasa entri ni macam lagi sesuai ada kat HHD...huhu

 

27 comments:

iwan_dextrous said...

orang pnye hak lah kn nk komen ap pun..name pun komen..hihih

kutuk ak r tu kan..hahaha..papepun terima kasih...pasni x buat lagi dh kot..komen pun dh x ok...

Dextrous cyber life

h A n Y S said...

so far aku komen ok tak? ada tak macam point2 kat atas tu? *muka takut*
heee *sengih takut*

gigi rongak said...

aku setuju dgn point 1 tu! aku buat entri lain dia komen lain. no 3 pun aku stuju weh. agak sakit hati bila terjadi mcm tu. yg point lain aku ok lagi

Along Tapa said...

iwan dextrous

butthurt??ko ke buat??haha..

hAnYs

haha..ni secara umum kot...takde masalah komen cemna pun..just lebih baik kalo tak buat blogger terasa macam komen korang tu spam..am i rite?

iwan_dextrous said...

ko yg pakse ak utk komen banyak..hahaha..tgok mcm keadaan skrg..bkn nye ak berniat utk komen byk2..tpi ko balas komen org dgn persoalan..so ak kne r jwb kn..am i right??

Along Tapa said...

gigi rongak

yep..kengkadang aku pelik gak kenapa sesetengah blogger tu awal2 elok dia layan setiap commenter..then, secara tetiba dia ignore semua orang yg komen tu..kang baru aku faham~

Along Tapa said...

iwan dextrous

yep..tapi kengkadang persoalan yang diberi tu untuk pikir dan digest sendiri..tak semestinya kita kena jawab balik...lagipun trolling is not an art of pointing a view...but a plan of rebellion that makes a person shown his stupidity...

nak aku comment back panjang lagi ke??ok..freedom of speech is not a law that makes people freely to talk as he wants but a way to let people show their view about a certain topic that has been decided or discussed..ni bukan ayat betah...just a piece of mind shitting advise~

Abang Jonni said...

aku komen ikut sukahati aku je bro.... terpulang diorang nak jawab ke.... nak delete ke.....


yg penting.... malaysia menang suzuki.... huhuhu...

Along Tapa said...

Abang Jonni

memang komen ko ikut suka ko jek...aku tau...tapi still masuk dalam tajuk lagi..kecuali ayat last tu..apakah~

faizura rahman said...

okey, sgt sokong! yg paling i ingat, cara u komen entri 'definisi cinta' i..punye la mengarut psl kentut, tp ade kaitan rupanya! hahaha..gud job,thx along! ^_^

Along Tapa said...

faizura rahman

mekasih kembali..entri dan komen tu sama jek penting..sama2 perlukan kesabaran, kreativiti dan stick on the real subject..kan??

ASaDa RyutaRo said...

hehehe.. selalu jugak buat komen yang merapu nih. tapi kalau dah citer sedih, cuak jugak nak merapu lebih.. :P

tekiu sudi menegur.. hahaha..

selamat tahun baru :)

Yann Mazian said...

terima kasih lah along uii. bagi tips gini. kadang2 tuh terjumpa jugak orang yg komen tapi terkeluar dari tajuk dan kandungan entri. terkedu sebentar nak menjawap komen yg agak tersesat sedikit tuh. gagagaga. :D

BSI-BSR-VIVIAN said...

aih..ktk tok org srawak ka apa? haha

supan i koh..tp kmk tgga yan komen in BM, i will..

actually, it really hurt for an author when viewers not really appreciate what we have done. but sometimes...[eh..ney gik BM]..

ok..ampun..jgn madah komen kmk tok jenis tersesat juak..hahah

anyway..kmk jenis yg maca overall n just ambil point sahaja..if panjang lah!

too short komen pun sesak hati..sbb ikhlas kah?

Dark Half said...

aku paling busan org yg jadikan kekotak komentar ni sbg shoutbox. x pun, taktik nak meramahkan diri. x baca entry, tetiba 'pergh!' dan seumpama dgnnya. dulu aku on komen moderesyen tapi bila ada org sound benda tu menunjukkan ketidaktelusan,maka aku menge'on'kannya semula

Dark Half said...

typo* nak ckp off tertulis on la pulak.jgn pening..keke

De Mois said...

Hoho..along2. Tapi aku xpenah pun x baca abiz entry ko. Tgk tajuk je da wat aku kena baca smpai abiz. Haha..baru le sdp nk komen. N i x suke la komen berantai ni. Nanti jd mcm surat berantai pulak. Kan fitnah 2..aishh

echah mashuri said...

wehh,,aku kalau baca ,aku baca habis weh entri orang.tapi kdg2 tak reti nak respon cmno,sebab semua point dia betul2 semua.:)

Along Tapa said...

Asada Ryutaro

orang jepun ke ko?pandai cakap melayu?haha..

komen yg merapu still boleh dimaafkan kalo masih ada sangkutan dengan entri..betul tak?


Yann Mazian

kalo ko terkedu sekejap..aku lama terkedu..kena pulak berfikir untuk masukkan balik komen tu kedalam topik...

Along Tapa said...

BSI-BSR-VIVIAN

haha..sik..kmk org johor..lalala...

good point there vivian..komen yg terlalu pendek pun memberi masalah gak utk kita respon..sbb tu aku suka pengomen kat HHD dan GB..korang sangat bijak~


Dark Half

yup..kalo setakat komen singgah sini..buat apa..read the writings, komen the entry and leave your link there...tu kelihatan lebih ikhlas kan?

aku faham apa ko makudkan tu..tak pening pun on dgn off tu..huhu

Along Tapa said...

De Mois

mekasih de mois..entry ko pun menarik perhatian gak..
aku pelik cemna ko kaitkan komen berantai denga surat berantai tu..kudos, unik dan original betul perumpamaan tu...huhu

echah mashuri

aku pun sama gak echah..tapi untuk komen tak salah kalo kita kopi,modifai dan pes isi dia kan??hehe~

Ieqa Swetluv said...

kadang2 bukan setakat entry je aku baca, dengan komen2nya aku baca sekali, giler rajin tak aku?? hoho..


tak boleh nak kontrol orang tu nak komen apa, tapi alang-alang aku dah terbace ni, next time nak komen entry ko kena lebih berwaspada huhauhaua..

Along Tapa said...

ieQa Swetluv

ahaks...cenggitu ek...baikk cikgu~~~ :p

ANATI SOKI said...

wakakakak... anat suka yg first tuh! sbb anat penah jadik cmtuh dulu.. wakakakak... tobat malu.. lepas2 tuh. nk komen apa pun kena baca entry smpai habis dulu.muahahahaaha

Along Tapa said...

ANATI SOKI

kita mana pernah start2 terus terer jek...slow2 lelama ambik pengalaman..baru la jadik bertambah pro..kan?

nabilah_2908 said...

kalau kt blog ni..rasanya..baca habis...n komen dgn setulus hati.. ;)

tp kalau blog2 lain...selalu juga amalkan point no 2...terutama time busy...nk menghargai mereka sbb mereka dtg n tinggalkan komen t blog kita..

kita pun perlu la buat perkara yang sama...sekali n3...adui...terpaksa buat point no 2 tu.. ;)

satu lagi tips...kalau blogger ada buat pertanyaan ke...ha..jawab je..dh dpt komen... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
ENTRI MAKAN-MAKAN

Along Tapa said...

nabilah

yup..tula tujuan letak soalan kat akhir entri biasanya..tapi ada gak yang lebih suka komen benda yg menarik perhatian dorg..tu still dikira sebagai komen yg baik..just yg komen out of topic tu, taktaula nak kategori cemana~~