Thursday, January 27, 2011

Tips untuk dapat idea buat entri..

Alkisah

First and for all, aku nak mintak mahap kat korang sebab aku tak dapat nak update GB dengan HHD secara regular..bukan apa...aku perlukan hari untuk aku relax kan otak aku yang dah penuh...lagipun aku dah nak dekat start sem tak lama lagi..so kena la save space untuk sem yang nightmare nanti..sebab mungkin akan penuh dengan subjek menghafal..dah la aku bab menghafal ni memang lembab....

jadik, kita berbalik pada topik..sebelum ni ada jek aku bagi hint pada sesetengah blogger macam mana nak dapat kan idea untuk buat entri...jadik, aku rangkumkan semua dan letak kat dalam ni termasuk ada satu bonus tambahan yang korang akan dapat kalo buat stail ni....

  1. cara yang pertama, aku pernah bagi kat Yann Mazian cara ni..baca, baca dan baca....tak kisahla apa jenis bacaan yang korang baca...sokkabor, novel(aku tak layan novel chenta...aku layan novel fikyen jek banyak), majalah, buku pasal info macam social network ke, history of google ke, comparison of quran, old testament and new testament ke...baca jek semua...sebab setiap dari bacaan korang tu akan gain knowledge korang..dan secara otomatik, korang takla keluorkan teori yang bodoh-bodoh kalo buat entri...takde la termalu sebab salah bagi info nanti...kan??
  2. rajinkan berfikir secara kritis dan kreatif pasal satu-satu peristiwa...contohnya macam arini korang terkena berak dengan cicak....jadik, korang cuba berfikir secara kreatif apa bentuk taik cicak tu..adakah berbentuk shushi atau apa....tak pun korang cuba relatekan kejadian kena berak cicak tu dengan kejadian menarik korang sebelum ni...macam ada terdengor bunyik yang sayup-sayup, berdiri bulu roma...bukan ke cerita tu akan lebih menarik nanti??
  3. rajin-rajinkan diri jadik kak nam(mami jarum bagi sesetengah tempat) supaya korang dapat cerita hot..tak kisahla pasal apa pun...sebab kengkadang, cerita yang biasa-biasa pun boleh jadik hot kalo korang pandai olah...tak caya ko tanya wartawan...cerita YB kawen lagi pun boleh jadik berita hangit hari ini...
  4. buat satu isu yang ada possibility untuk jadik havoc lepas tu take note reaksi setiap orang yang korang bagitau pasal isu tu...contoh macam take note apa orang kata bila korang cakap "aku rasa aku nak kawen la"...ataupun "aku dapat tau Mark Zuckenberg tu mak dia orang melayu la.."...lepas tu korang tengok reaksi diorang dan letak dalam entri korang nanti..
  5. ni kalo tengah blank langsung takde idea....korang tengok sebelah kiri korang...lepas tu buat entri pasal tu..macam kat sebelah aku ada dinding...jadik aku tulis dinding...dan cuba kembangkan idea tu...buat sajak ke, buat cerita ke, buat luahan perasaan ke...sebab stail buat entri ni, bila kita dah start tulis, kita terus ada idea nak goreng apa...
  6. aku percaya ramai yang ada akaun nuffnang kan??korang p tengok keyword tu...kengkadang, keyword dari pencarik-pencarik yang kreatif ni membantu nak buat entri yang best...tak percaya??aku kan pernah buat dulu...pasal tips rampas tunang...hihi...
  7. zaman sekarang ni, ada kemudahan yang best gak...contoh macak tali besen, tali pun, porem, blog...dari situ jek kita boleh collect banyak idea untuk entri kita..takkan nak copy paste kot...baca, hadam dan olah ikut stail kita...barula mantop..kan??jap..apsal ejaan equipment tu semua aku eja cenggitu..gasak r..korang faham-faham la sendiri...
  8. orabg keliling pun boleh dikirakan sebagai penyumbang idea terbaik gak...setiap perkataan yang diorang cakap, setiap perbuatan diorang, perasaan diorang, peristiwa korang dengan diorang, semua tu boleh jadik satu entri yang sangat best..sebab tu la, kita kena berkawan....jangan jadik macam entri kat HHD tu...
cukup la lapan...kalo nak dikirakan, melambak-lambak punca idea yang kita boleh guna untuk buat entri...bak kata sorang blogger yang selalu bagi aku nasihat, "each things around you have a potential to be an interesting entry...its depends on how you interprets it..."..jadik, untuk korang, rajin-rajinkan berfikir secara kreatif untuk semua benda...jadik, korang akan dapat source of entry yang melambak-lambak nanti..lagipun kalo kita selalu buat otak kita bekerja, pemikiran kita pun makin tajam kan??just jangan overdo...tampoi dengan tanjung rambutan tak banyak space dah....

p/s: sebab tu aku selalu cakap idea aku banyak melambak-lambak...kalo korang, dari mana biasanya dapat idea...jom r kongsi-kongsi...
 

47 comments:

cik dibadeebut said...

macam tau2 jer dib tgh kering idea.. huhu..thnks.. info baguih..

cik dibadeebut said...

macam tau2 jer dib tgh kering idea.. huhu..thnks.. info baguih..

Along Tapa said...

cik dibadeebut

tu tandanya ada jodoh kot...haha...

De Mois said...

Hmm..1 idea dah boleh berkembang jadi macam2 idea lain. Just kena tahu camne nak guna je. Kalau aku cari idea kat jamban la. haha

Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

Along Tapa said...

De Mois

tula..yang penting cara gunakan idea tu jek..

kalo idea kat jamban, cerita pasal berak, taik, kentut...banyak tu..

Gorengbaek - Tips untuk dapat idea buat entri..

Hangit Habis dah - Entri jiwang versi Along..cuba korang tafsirkan...

bighagenjo said...

thnks 4 da tips

Along Tapa said...

bighagenjo

sesama...

gigi rongak said...

aku tgh kekeringan idea weh..apa mcm mau buat.baca la mcm ne pun aku ttp xleh nak buat entri..masalah2.. huhu..pasni aku try ar tips ko ni..

psttt..apa kes byk2 binatang cicak jgk ko sbt T__T

Along Tapa said...

gigi rongak

haha...guna tips no.5...tak pun buat cam entri baru HHD..hihi..

hihi..knp cicak??sebab aku nak buat ko geli geleman..haha...

Gorengbaek - Tips untuk dapat idea buat entri..

Hangit Habis dah - Entri jiwang versi Along..cuba korang tafsirkan...

d_tieah said...

Aku paling suka bila aku kebosanan dan agak sedikit tension..
Ko tau kenapa?
Sebab aku boleh buat entry dgn cepat dan tgn aku mula menaip laju..
Macam entry putus cinta dan gay semalam..
Kalo aku buat entry yg tersusun rapi je dgn gmbr edit ke ape kan mesti amik masa tau..
Bila aku buat entry yg ade sikit kelawakan dan kaji selidik dr otak aku yg tgh tak tahu nak buat apa aku rasa itu lagi lah terbaek..
Hahaha..

Khairul Antasha said...

kalo mcm sy dpt idea tulis entry pun dr apa yg sy bc & lihat & mungkin juga sy alami sendiri..goreng baekkk punye..hehehe...

VIVIAN said...

kalau aku takde idea..senang jer..aku buka balik folder lama2..gmbr ker..tazkirah zmn skolah dulu ker..email ker..apa yg menarik..aku post..

klu ada yg copy paste tu..aku takde idea la mksdnyer..hehhe

iwan_dextrous said...

ana raffali nk kawen ngan ak..

nabilah_2908 said...

macak tali besen...

dua tiga kali juga la ulang baca...nk memaham kan ape kebenda la ni...TV kan..? hehehe...

sy selalu amalkan point no 8.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
SAKIT GIGI

Yann Mazian said...

tang nuffnang tuh memang setuju sangat. sebab bila dah kering sangat dah idea mmg keywords kat nuffnang tu lah yang menjadik idea untuk dibuat entri.
kalo takde keywords yang hot2 tuh, takdelah gamaknya entri nak ditulis. hehe.
apa2 pon, membaca mmg banyak bagi idea untuk menulis. dok mengumpat ngan adik pon bleh bagi idea kat yann untuk update entri. ahahaha.
dasar nak mengumpat jek keje. hahaha. :D

Abang Jonni said...

aku kalu buat entri... main belasah saja bro... kdg2 bila aku baca balik... rasa geli pon ada... huhuhu...


mmg aku tak berbakat jd blogger laa... aku rasa bakat aku lebih pd bidang nyanyian...

Along Tapa said...

d tieah

hihi...aku kalo tensen cenggitu tieah, idea nak update HHD lagi banyak daripada GB...sekali nafas jek siap satu entry yang panjang berjela..hihi..


Khairul Antasha

hehe...pandai ko guna tagline nama kepala blog ni ek...

Along Tapa said...

VIVIAN

hihi...tu pun dikira idea gak vivian...idea cedok..


iwan dextrous

wahh...tahniah..ko tak galat ke dapat bini tua??hahaha...

Along Tapa said...

nabilah

hihi..ko memang akal panjang..

nak buat point no.8 tu memang kena ada kepekaan yang tinggi..kan nabilah??



Yann Mazian

tula..nak2 blog genre umum macam ko...senang betul nak dapat idea...jeles sungguh aku...

Along Tapa said...

Abang Jonni

haha...tapi entri belasah ko tula yang power...kengkadang terkekeh-kekeh aku baca...

h A n Y S said...

aku dpt idea kdg2 dr things happened surrounding aku..
tp kdg2 tgh dlm toilet pon idea blh 'timbul' gak,
hahaha
=p

epaa chenta said...

nice info (:

Ujang9897 said...

bgus entri nie..salah satu idea lg utk org typo mcm kau...kat no 8 tue orang jadi orabg....so aku dh print skrin..tggu2 kumpul2..jadi la entri..hahahahahah


nak banyak idea kene jadi sengal..hihi

Along Tapa said...

hAnYS

hihi...ntah idea apa la ek yang timbul kat dalam bilik termenung tu...


epaa chenta

apa aku nak reply ko ni ek...owh...mekasih..hihi...

Along Tapa said...

Ujang

aku terperasan gak..tapi malas nak edit..bio jek la...

nak jadik kreatif pun kenala rajin buat typo..haha...

ANATI SOKI said...

lagi satu tips!!
kena kerap tido!!
pastu mimpi best2.. passtu wat citer mimpi tuh dlm entry.. wakakaka

Along Tapa said...

ANATI SOKI

hihi..tu just berkesan untuk ko jek..kalo kat aku tak berkesan pun anat...

YanaMIB said...

utk yg nk kejar traffic kena selalu alert and update brita terkini dan sensasi..kompem melonjak SEO dlm blog..cth mcm ms suzuki cup tu..ramai kut search psl khairul fahmi, safee sali..so buat entry psl dorg..br masyukkk traffic ^_^

nora said...

aku dapat idea dari ko ar

ko sumber ilham ku (wah tetiba la pulak)

psttt: ko pun mangsa typo Ujang gak ek,

ENTRY HOT : Malaysia Boleh!

Along Tapa said...

Yana MIB

hihi..betul...buat entri tips untuk blogging pun mahsyuk trafik...tapi kalo nak buat entri pasal isu hangat ni, kena pantas dalam mengupdate..barula boleh lead...



nora

ecewah...mengambik hati aku ek...takpe..aku syg ko lebih...haha...


p/s: a'ah...tp bagus r...nnt orang dtg nk tgk typo aku yg byk ni..hihi

echah mashuri said...

aku rase dh xde idea,sebab tuh ak rase mcm xnak update,kalau ade idea pn rase tak ghairah nak update.HAHA..

mekasih long bg tips..:)

nas said...

aku kadang2 based on ape yg terjadi pada hari ni dan baca blog2 org baru dpt idea.. mmg susah la nk dapat idea nih.. hehehe

f_aRa_aINa989 said...

pergh...idea mantappp....

hehe...

yad'z said...

hoho... rajen ko memrah otak tok bagi tips..... bagus2

Along Tapa said...

echah mashuri

hehe...tapi sekali ko update, macam baca novel..bahasa tu memang takleh blah...hihi..


nas

memang susah nak dapat idea nas..nak2 kalo minda tak clear...idea best datang bergolek pun takleh buat entri...

Along Tapa said...

fara aina

hehe...ko nak cedok ke??buat le..tapi letak kredit... :p


yad'z

selama ni aku buat tips semua aku perah otak yad'z..kat HHD jek tak...

shizuka said...

wah banyaknya tips kat sini.banyak smpai perlu mengodek2 lagi.hehhehe

Along Tapa said...

shizuka

hehe...jadik, apa lagi..bacala..

Dark Half said...

aku takde tips pun sebab entry2 aku sendiri busan tahap cicak mengawan. tapi mmg ada a few blogs yg aku takkan miss baca sbb info yg aku dpt dr sana tak penah aku dpt kat tempat lain atau dgn bahasa mudah, info yg rare n at the same time knowlegeable

btw, idea aku selalu jugak dipengaruhi novel fiksyen dan siri tv cam Dexter, Fringe n Criminal Minds

Along Tapa said...

Dark Half

haha..ada gak bestnya blog ko...ada perasaan dark yang mendalam...

wooo...citer2 tu best dowh...

Anonymous said...

sempat lagi ko ngutuk bahasa ak ye long.kalau ak xbuka balik komen nih xtau dah.




ko tak suka kan komen meleret camnih.sory tpksa komen.;p


echah anak mashuri

Trah Wann said...

Perghh dasyatttttt ! Aku selalu dpt idea dari mimpi -_-

Along Tapa said...

cik Peah a.k.a echah mashuri

haaha..okla tu bahasa ko...kalo ko kecek kelate tu...mapoh doh aku dok pehe...hihi..

Trah Wann

ye...ko masih ada imaginasi yg tinggi athirah...hihi...

YOUsoF said...

Kawan kak nam : Gorengan ko memang sentiasa hangit dan hangat la long.. ;D

Yb baru beljanje aku makan tengahari tadi..

Along Tapa said...

YOUsoF

YB yang boros ke apa tu yousof??

Irwan said...

eh...satu lagi kau lupa:


baca blog dan cari pasal di: aderberani.blogspot.com

Along Tapa said...

Irwan

a'ah ek bro...aku ttinggal lak part tu...tapi rasa tu ko jek yang terer buat..hehe...