Monday, January 24, 2011

Along nak pecah rekod...buat entri bunga-bunga

Alkisah

hari ni aku memang rasa amat terganggu..jadik, aku terpaksa buat keputusan nak buat entri yang penuh dengan bunga..jadik, bagi korang yang tak pernah baca aku buat entri bunga-bunga, korang bacala...tapi pastikan yang korang bersedia dengan besen, mangkuk, termasuk kentong masak nasik dengan pantas supaya korang dapat buat aksi yang seterusnya...ok...macam tak bersedia lak...

aku rasa aku taknak buat entri cenggini panjang-panjang..korang kena la faham....aku memang tak reti buat entri bunga-bunga...yang aku reti, entri maki-maki macam kat HHD dengan entri teori-teori twisted aku kat sini...jadik, bila aku cuba nak pecah rekod buat entri bunga-bunga ni, korang kena la support aku..manala tau aku dapat semangat nak tulis entri yang berbunga-bunga lagi lepas ni...ok tak??jadik, aku dah bersedia..bacala entri bunga-bunga ni....


  1.  bunga taik ayam, bunga mawar, bunga cempaka, bunga kemboja, bunga tanjong, bunga lavender dan bunga rafflesia adalah jenis-jenis bunga yang mempunyai bau yang cukup unik...kita boleh tau bunga tu bunga apa hanya dengan baunya saje...
  2. selain tu, bunga raya merupakan bunga kebangsaan Malaysia...pada 28 julai 1960, bunga raya telah diisytiharkan sebagai bunga kebangsaan..
  3. bunga tayar, bunga api dan bunga-bunga cinta tak la dikategorikan sebagai jenis tumbuhan yang boleh ditanam walaupun diorang ada pangkal nama bunga kat depan...
  4. penyanyi maya telah mempopularkan lagu bunga matahari...bunga tanjong pulak telah dipopularkan oleh ramai artis termasuk Dato Sharifah Aini. Dato Siti Nurhaliza, Dato Yusni Hamid...tapi aku taktau apa kaitan bunga tanjong dengan dato-dato ni..
  5. pokok bunga sundal malam takla dikaitkan dengan pontianak macam dalam filem Shuhaimi Baba tu..sebab biasanya bunga yang berkaitan dengan pontianak adalah bunga kemboja dan tanjong sebab biasanya ditanam dikawasan kubur....tapi kalo korang nak tau, bunga sundal malam tu digunakan oleh orang India sebagai penaik mood sebelum ber"ehem ehem"...
  6. antara bunga yang boleh dibuat makan atau boleh dijadik rencah nak masak ialah bunga kantan, bunga lawang, bunga cengkih dan korang tambah la sendiri kalo korang tau..tapi jangan sekali-kali confuse sebab bunga matahari, kita tak makan bunganya...tapi kita makan bijik pada bunganya nak dijadikkan kuaci...
  7. bunga jugak boleh dikategorikan sebagai perkataan yang lucah...nak-nak bila korang berada dalam komuniti anak-anak dan komuniti kampung yang bercakap berlapik...jadik, berhati-hati jika menyebut perkataan bunga...dan pastikan korang tak tercakap ayat double meaning macam "tadi saya tengok bunga awak....cantik la..."...
  8. bunga citra lestari adalah isteri kepada ashraff sinclair...aku pun tak ikut sangat perkembangan sinetron jadik aku taktau...sekian...
jadik, cukupla aku cerita bunga-bunga...bagi korang yang dah bersedia dengan alat-alat yang aku suruh sediakan pada awal entri tadi, sila gunakan untuk mencepuk kepala aku secara beritma...mana tau aku bertobat tak buat entri yang mengada-ngada cenggini...ahaks...

p/s: orang selalu cakap...orang pompuan suka bunga...orang jantan mana ada yang suka bunga...korang akan rasa silap lepas baca entri ni...kan??hahaa...hentak aku lagi...

 

40 comments:

fiezah91 said...

ahahaha long!
terima kasih.. sedikit sebanyak ko membantu aku utk senyum balik dgn entri ko ni..wakaka.. sengal! berbunga btl entri ko

Along Tapa said...

fiezah91

hehe..sesama..aku pun buat entri ni saje nak bagi aku tergelak gak...sebab dah sakit ati tadi..

memang berbunga kan??

iwan_dextrous said...

tau r ad org COD bunga kt ko td kn..hahahha..

Along Tapa said...

iwan dextrous

hah??ada ke??i tak perasan pula...hahaha

mie said...

wow!!
bunga2 cinta dah terbit ni..
ehehehee

lionteen said...

meh sini aku nyanyi sikit.tuk ko yg berhati bunge.

'bunga2 cinta, layu di pusara'
hahaha

d_tieah said...

Siot ko long..
Penat aku amik mood sedih ko leh buat lawak..
Huahuahua..

Abang Jonni said...

hidupmu sungguh berbunga-bunga la bro...

ada bakat jadi tokey kedai bunga.... huhuhu...

Along Tapa said...

mie

haha..dalam banyak2 tu yang ko perasan ek...


lionteen

aku berharap hari ni cerah jek lepas ko nyanyi tu...ahaks

Along Tapa said...

d tieah

hehe..laughter is the best medicine ek..nama HHD tu macam taboo ek..mesti orang terpikir cerita emo...haha..


Abang Jonni

part yang tokey bunga tu ko dah buat aku berotak kuning dah abang jonni..tak sanggup aku...hahaha

YanaMIB said...

cis aku ingt bunga² cinta..haha..bunga betul ghopenye =P


aku xsuka bunga..sbb bunga cpt layu..so jgn bg adiah bunga kt aku..mmg xgheti nk jg..hohoho~

нαηιмQαтяυηηα∂α said...

chait!! punya la beria nak baca kisah 'bunga-bunga'.. sekaliiii...........heheheh..

Along Tapa said...

Yana MIB

kalo bunga plastik tak layu...takpe kan??haha..
kalo ko, belanja makan sure dah buat ko rasa macam heaven dah...gourmet.


Hanim Qatrunnada

haha..a decisive battle...apsal orang harap sangat aku tulis cerita cintan cintun ni??

VIVIAN said...

hampeh ko along..aku ingt ko akn ungkit kesah cinta ko yg lama2 tu..cit..

Along Tapa said...

VIVIAN

aik??mengharap nampak...haha...

Yann Mazian said...

wahh. manyak nyer bunga kat entri nih. mmg berbunga-bunga entri along nih. haha.
nak mejin sat. bagaimana agaknya rupa entri along yang ala-ala jiwang yek? haha.
psstt. yann tak suka bunga pon.. haha.

nabilah_2908 said...

haha...lama dah rasanya tak buat n3 merapu mcm ni...

kire ok juga la..adik2 yg tk tau pasal bunga..dpt juga pengetahuan sikit... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
NATURE CALLS

Muhd Aizie said...

masuk blog sana marah-marah . blog sini pulak, aku ingt kau nak berjiwang, last-last.. bikin perut aku pecah jee . HAHA

ntah paper laa kau ni long .

h A n Y S said...

aku rasa nak tembak kau.
sekian.




(punya lah aku ingat kau nak cite jiwang2 ke~~~!!! ishhh!kau ni memang lah alonggg!!
;p

echah mashuri said...

entri ko paling keji di abad ini.aku sexsited nak baca tadi wehhhhh!













ko dah memainkan perasaan bloger cm akuh;p

yad'z said...

perghh, berbunga giler lah seyh... berbunga-bunga hati aku nieh nak maki ko... hohohohoho...

Along Tapa said...

Yann Mazian

aku pun tak dapat bayangkan cemana aku buat entri jiwang2...hihi...
ko tak suka bunga??ehem...memangla sepatutnya...hihi...


nabilah

hihi..tula..sesekali jadik nakal...

kalo diikutkan fakta pasal bunga tu semua betul apa..aku tak tipu...

Along Tapa said...

Muhd Aizie

aku ambik tu sebagai compliment...tula nama dia..double-faced writing..hihi...


hAnYS

tembak le...pastikan headshot...baru jelita cenggitu..

ko pikir aku reti nak berjiwang2 ni??hahaa..

Along Tapa said...

echah mashuri

aku memang tunggu ko datang dan sound aku...haha....
kalo pikir balik..aku, jiwang..macam takde chemistry..hihi...


yad'z

silala maki wahai cik yad'z...buat entri sekali pun takpe..hhahaha...

Woofer Storm said...

no 5 dan 7 tu power bro..hehee layan je la bunga kat sni^^heeee

echah mashuri said...

aahha..long!kate blogger tegar.entri kena pelbagai laa..kdg2 kena gak berjiwang.aku nak baca jugak.HAHAHAH..

eleh.orang laki!konon tak jiwang.duk sorang2 meleleh jugak=_=

Along Tapa said...

Woofer Storm

haha..aku tau jantan2 memang tertarik dengan no.5 dengan 7 tu...


echah mashuri

hihi...aku tak buat entri jiwang pun nak emo..nak jiwang2 tunggu la aku ada bini nanti..hihi...tu pun kalo aku nak share~~

Ujang9897 said...

ko tue mat bunga tanak mengaku....

nas said...

waaa....
along tapa mat bunge..
hjehehehe...
bunga yang paling comel itu bunga citra..cuma da kawen ngan acap sinclair..isk32

si pembawa sinar said...

aku rasa terharu sgt ngn bungaan mu...memang menangis habis aku,.,,huhuhu

ANATI SOKI said...

ahahah.. ceh anat bajet ayat ko nk bunga2 dah td.. cooooih

Ieqa Swetluv said...

wahh along tapa mat bunga, konfom hati ko sokmo dalam taman kan haha

Along Tapa said...

Ujang

haha...aku mat bunga dengan endut jek..tapi skang endut dah takde, tak mat bunga r....


nas

takpe la nas...kita carik bunga lain..hihi...

Along Tapa said...

si pembawa sinar

akhirnya ko sorang jek berperasaan lain..sedangkan orang lain sume nak hentam aku...hihuhu...

ANATI SOKI

lorh..tak cukup bunga ke dalam ayat aku semua tu..haha,,,

Along Tapa said...

iewa Swetluv

takde la sokmo....lagipun aku tak bubuh hati aku dalam taman..kalo tak macam mana aku nak menghadam makanan dengan baik.. :p

YOUsoF said...

Aku hentak bahu kau ngan sejambak bunga lavender!!!

Memang sungguh berbunga ayat² ko Long.. ;D

De Mois said...

Mati2 aku ingat kau nak ubah pendirian long. Meh sini aku dah ready dengan besen ni

Merevolusikan hidup dengan SuaraSendiri

Along Tapa said...

YOUsof

haha..berani nempuk r aku~~~

De Mois

cepat r...aku dah standby ni...

faizura rahman said...

migrain migrain!! ni along ke?! hahaha

Along Tapa said...

faizura rahman

hihi..apsal??ko takleh terima aku cerita bunga??hehe...yang takleh cerita lovey duwey jek...

Gorengbaek - "Orang ni jam banyak yang gila"..Meon kata..Kenapa ek??

Hangit Habis dah - Haih....