Sunday, January 16, 2011

Tebiat manusia kan??

Alkisah

Pernah tak kalo korang berjalan-jalan kat tengah-tengah tempat yang sunyi, lepas tu korang terjumpa satu wallet atau purse bergelimpangan kat tengah jalan??korang tengok kiri kanan, clear beb...takde sape...korang jek...jadik korang pun dengan penuh yakin pegi kat wallet atau purse tu, dan korang tengok kat dalam wallet tu, ada la cash dalam 200, 300...jadik, kita kaji keadaan ni dan fikir apa yang korang bakal buat...just cebisan kehidupan....agak-agak korang apa yang korang akan buat??sini aku listkan apa yang bakal korang buat dan apa yang aku boleh describe dari tindakan korang tu....

  1. Pulangkan wallet atau purse dengan duit-duit sekali tak kira la kat owner atau kat balai polis...tindakan ni memang amat dipuji..jujur bak kata orang...tapi pada aku, sayangnya....bukan senang nak dapat peluang tu...tapi nak buat cemana..mana tau ada luck kalo korang pulangkan tu dapat reward...tapi macam tak faham lak kat zaman moden ni....KALAU hanyalah kalau...
  2. Bior jek wallet atau purse tu...buat-buat tak nampak...apakah neraka...bukankah bongok tindakan tu...dahla bongok, dah tu sombong lak tu...cuba korang bayangkan kalo wallet korang yang hilang masa tu...tak pun mana tau purse tu artis punya...mana tau korang pulang balik lepas tu dapat kapel dengan artis tu kan??haha..tuah ayam nampak dikaki...tuah korang mana tau nampak di wallet atau purse tu...kan??
  3. ambik duit dan pulangkan wallet atau purse tu...wahahau...ni satu tindakan yang bijak...kalo aku mungkin aku akan buat ni kot...(secara tak sengaja aku dah mendedahkan betapa kuningnya otak aku...)...dahla dapat duit..mungkin dapat reward lagi...lepas tu kalo terkena artis lak dapat kapel pulak dengan artis...haha...tapi satu jek kesimpulan...haloba punya manusia...memang padanla duduk kat akhir zaman ni...
  4. ni memang cara yang paling terbaik..tapi maybe aku tak buat la kot...ambik duit dengan wallet-wallet(atau purse-purse) sekali....wahhh...memang aku puji betul kalo korang buat cara ni...memang stail penjenayah terancang betulla...dahla ambik duit...siap lupuskan bukti lagi...aku tak salahkan diorang...setiap orang ada stail sendiri...tapi just nak cukup korang memang cukup berani dan hati keringla...
eh??macam sikit jek pointform aku arini...cukupla takat tu jek...sebab aku takleh nak fikir dalam keadaan otak bermukus ni...layankan jekla...

p/s: kalo korang ambik choice yang mana??aku dah cakap tadi aku ambik choice nombol 3....sape nak join otak kuning macam aku??hihi...
 

44 comments:

echah mashuri said...

try.adekah ak 1st.lepas ni baru nak komen

echah mashuri said...

perghhh!

echah mashuri said...

aku pernah jmpa duit orang,tapi aku pulangkan balik.ratus jugak.adekah aku terlalu bodoh=_=

Along Tapa said...

echah mashuri

haha...ko yang 1st, 2nd dan 3rd...haha...ko tak bongok..cuma ko jujur...haha....naif...kata aku sambil berbisik...

Woofer Storm said...

heheee menkutkan ni along.hehee tpi rasa nak buat je la no4 tu,hahaaaa

Along Tapa said...

Woofer Storm

haha..ko memang dipuji la...stail penjenayah terancang...tahniah..tahniah..hihi...

Abang Jonni said...

aku pilih no 4.... tapi mana tau ada rasa serba salah... aku pilih no 3. huhuhu...


tapi kalu tgk gambo kat wallet tu gadis cantik.... pulangkan teruslaaaaaaaa.....

Along Tapa said...

Abang Jonni

haha..ko memang berfikiran sama dengan aku...adakah kita dari kategori manusia yang sama??hihi

Lulu caldina said...

tak pernah lagi jumpa duit, tapi pernah jumpa cincin emas...berat woo..dan aku pulangkan balik..adakah aku rugi?eheh

lionteen said...

klau aku no.2 kot.wakakaka

Along Tapa said...

Lulu caldina

lorh..ko patut ikut cerita bujang lapok la..carik yang tiruan kat kedai souvenir lepas tu pajak kan cincin betul tu...pastu ko pulang la cincin souvenir tu..eh??aku ajor ko jadik jahat lak..


lionteen

hihi..aku taktau nak cakap apa..are u stupid or ignorance??ahaks...

Ujang9897 said...

buat ke semuanya...amcm tgk situasi..

Along Tapa said...

Ujang

haha..tu nak kira ko jenis cemana ek..sesumpah??

VIVIAN said...

klu jumpa wallet..ceh..tak best..nak tak nak terpaksa pulangkan ke balai polis..tp aku adah mejin2 ckit klu terjumpa segolong duit ratus2 diikat dgn getah kt tepi jln raya..fuyooo...
ITU..AKU MEMANG AMBIK!! JUJUR!

Along Tapa said...

VIVIAN

aku selalu jumpa duit gulung2 cenggitu kat tepi jalan vivian..bukan ratus-ratus..ribu-riban..tapi aku bior jek..duit cina buat smayang tu..

Yann Mazian said...

yann budak baik. nak buat yang no. 1 tuh. haha. =))
erk. tak pernah lagik jumpa situasi gini, kalau lah yann jumpa wallet yang berkepuk2 duit tuh, yg no. 3 mungkin akan menjadik pilihan hati untuk dibuat. hahahaha. :D
akal jahat sungguh. haha. =))

Along Tapa said...

Yann Mazian

haha..budak baik ek..tapi ko still takleh nak lawan diri dari jadik no.3 tu..hihi..

iwan_dextrous said...

law mcm ak yg x pki wallet nie sape nk amek ek..hahahhah

Along Tapa said...

iwan dextrous

haha...kalo ko, benda yang selalu tercicir handphone jek...haha..

nabilah_2908 said...

kalau takut jumpa note seringgit kt tepi jalan tu pernah la..hehe...

bak kata seorang kawan..

" duit yg ko jumpa tu...jgn ko bawak makan....ko pi belaja bnda2 lain.."


jom ke APA KATA HATI pulak,
DENDA

VIVIAN said...

hahaha duit buat org cina smyang tu ape guna along..bagi free seguni pun aku tak nak ambik!! takut pocong kejar kang..haha

Along Tapa said...

nabilah

haha...yang pegi makan duit tu bakpe...buat la pegi main tikam2 ke, beli topup ke, beli kelab bola sepak antarabanga ke...hihi...

VIVIAN

laa...kalo pocong kejor apsal nak takut..lari la...takkan tadah jek kot..hihi...

De Mois said...

Hmm..ustaz aku cakap kalau jumpa barang, kena ishtihar selama seminggu...kalau takde juga baru ambil. Kira kita kena duduk kat situ smpai seminggu la ye. Haha..

Terbaru di SuaraSendiri
Utama : Wikileaks - Laporan Ananda untuk PDRM

нαηιмQαтяυηηα∂α said...

biasa jumpa duit wat no.2 (bongokkah aku?) tapi setakat ni paling banyak pernah jumpa 5 ke 10 inggit ntah.. biar je, takut nak amik.. tapi kalau beratus-ratus tu.....err..erm....no komen hahaha..

ANATI SOKI said...

hp 3310 tetinggl dlm toilet pun org kebas.. nih plak nk bg balik 200 300.. hahahaha... haruuuih daaah

fiezah91 said...

haha..aku nak point no 3 tu.kalo aku jumpa aku buat bodo je..kah kah.buat tak nampak.gila jahat aku weh.. haha.. hari tu aku jumpa duit berjuta, gitu la aku buat.aku buat tak nampak je.. hahahaha! :P

Along Tapa said...

De Mois

haha..tapi kalo ko pikir balik, ko nak ke tunggu seminggu tu??

Hanim Qatrunnada

kalo aku, singgit pun aku amik gak...rezeki tu...ahaks..

Along Tapa said...

ANATI SOKI

hey hey...now there's a girl thinking like me..


fiezah91

kira ko tahap tulus la ni ek...huhu..takpe2..orang tulus ni memang aku letak dalam senarai calon bini..haha

d_tieah said...

Aku selalu gak angan2 jumpa wallet n dlm tu duit ribu riban tp takdenye bai..
Habuk tul..
Niat tak baik memang tak dptlah..

nora said...

kakak aku dulu penah hilang wallet,

pastu ada 2 org mamat ni siap anta kan kat rumah lagi (wallet kakak aku tu diorg jumpa ar)

Dark Half said...

aku x nak pilih mana2 option sbb aku penah jd mangsa. wallet hilang time aku btol2 perlukan duit. time tu baru bukak semester baru. ada la RM500+. last2 ada org pos balik wallet tp as expected duit lesap

masukkan diri anda ke dalam kasut mereka..

Irwan said...

pergh bro...

perghh...


http://aderberani.blogspot.com/2011/01/komen-kepada-along-tapa.html

mira ellyna said...

yang akhir tu tabiat ko kot ta nkngaku la tu haha

Along Tapa said...

d tieah

ko takleh bayangkan tieah..dapat peluang, rembat jek terus..benda tu kena buat tanpa berfikir...ahaks

nora

waaahhh...tapi persoalannya kan noa, duit dia dapat balik tak??hihi...

Along Tapa said...

Dark Half

takyah susah2..aku memang dalam kasut tu...hihi...

Irwan

hihi..kudos bai..lu lagi gempak...

Along Tapa said...

mira ellyna

ko jangan r bukak rahsia...kesian aku...

ANATI SOKI said...

kehkehkeh.. high5 along!!! hehehehe..

Along Tapa said...

ANATI SOKI

banyak2 benda, roti yg ko excited..apakah...

epaa chenta said...

haha. stuju ngan anat.
3310 pun org xkasi balik. neh apatah lagi 200 300 :)

Along Tapa said...

epaa chenta

tau takpe..kalo ic ttinggal pun bangla amik...haha..

yad'z said...

aku tak penah jumpe... pokcik aku penah... jumpe briefcase... dalam uh ade 2000... pokcik aku bawak gi balai... pastu upenyer beg orang kaye... teros dapat keje kat syarikat die... hohoho....

Along Tapa said...

yad'z

hummm..tu best tu..dapat kije terus...tapi dia dapat kije kuli ke bos??

h A n Y S said...

memandangkan aku ni sorang yg berhati mulia belia, aku pilih no. 1!
*ehem-ehem!*
;p

Along Tapa said...

hAnys

cehh...nsk join skali masuk list aku ke??haha