Tuesday, January 4, 2011

Pesan cikgu kat sekolah adik aku aritu..bijak2~~

Alkisah

aku tau aku dah terlambat beberapa hari nak cerita pasal ni..tapi bila aku fikir-fikir balik, aku kongsikan la cerita ni...berapa ari bulan ntah aritu aku pegi ikut makbapak aku daftarkan adik kecik aku masuk darjah 1...dan sekaligus aku dapat gak imbau balik kenangan kat sekolah tu dulu..tapi al-malangnya sekolah tu betul-betul dah lain..tak macam sekolah aku dulu..biasala zaman berubah..eh??apsal aku nak tulis macam cerita diari lak ni..takpela..gasakkan...ikutkan jela flow idea ni...

lepas tu dah sudah proses mendaftar tu semua, ada la taklimat untuk makbapak..untuk makbapak ek...bukan abang akak..apsal tak cakap taklimat untuk orang dewasa jek??kan tak bersifat perumuran gitu...tak kisah la.jadik aku dengan muka tak malunya pegila join sekali dan dengor pesanan yang diberikan oleh guru besor dan guru disiplin sekolah....aku rasakan ucapan diorang tu sangat unik.jadik aku kongsikan dalam bentuk pointform kat sini...

  1. bagi ibu bapa sekalian...di sekolah ni kita menggalakkan anak-anak semua bekerja secara berkumpulan..supaya mereka tak bersifat individu..seperti stail pemain bola kebangsaan yang bermain secara berkumpulan dan tak penting diri..akhirnya kita menang piala suzuki...sampai semalam pun bini saya yang tak pernah tengok bola pun duduk sekali tengok..sampai dia pun join sekali saya bersilat-silat meraikan kemenangan team malaysia..menarik betul penerangan dia..baru aku tau mana datang kreatifnya aku dan Meon dulu...haha
  2. bagi ibu bapa yang ada anak perempuan, kita tak galakkan anak-anak ni pakai skirt..kita tak galakkan anak-anak ni pakai sepit kaler-kaler...dan kita juga tak galakkan anak ni pakai cekak rambut yang berwarna terang...termasuk juga dengan barang perhiasan macam rantai dan anting-anting...sebab kita taknak mereka ni menarik perhatian pelajar lelaki..takut-takut pelajar lelaki tak boleh nak tumpu perhatian kat pelajaran..sibuk tengok pelajar pompuan...boleh pulak...lu rock la cikgu...
  3. sepanjang masa persekolahan nanti, kami tak nak makbapak ada dikawasan sekolah...sebab kitorang nak ajor anak-anak ni berdisplin dan berdikari...lagipun kitorang tak nak membiasakan anak-anak ni mengupah bodyguard supaya lari dari masalah..tapi kita nak ajor anak-anak ni belajar settle kan masalah sendiri...barula diorang jadik manusia berguna satu hari nanti...again cikgu..ungkapan yang jujur dan rock..macam ni barula takde kes saman-menyaman...
  4. ini juga peringatan untuk ibu bapa..jika ada sebarang urusan untuk ke pejabat atau ingin mendapatkan pelepasan untuk anak-anak jika terdapat kecemasan, sila ambil tag pelawat di pondok jaga...harap maaf mungkin cara ini agak melecehkan tetapi kami berusaha untuk mengelakkan berlaku kekeliruan diantara pelajar dan ibu bapa...lagipun tuan-tuan dan puan-puan tak mahu jika dipaksa masuk semula ke dalam kelas kerana merayap tanpa izin guru kan??sarkastik sungguh...tapi ada double meaning tu...
  5. dan ini juga peringatan untuk ibu bapa...sila pastikan anak-anak anda menyiapkan segala kerja rumah dan ulangkaji secukupnya dirumah...kerana para guru memberikan kerja rumah untuk dihabiskan dirumah...bukannya disekolah...tumpuan yang penuh kepada prestasi pelajar amat diperlukan oleh ibu bapa kerana kami dari pihak sekolah mengaku kadang kala kami terlepas pandang tentang prestasi pelajaran anak anda..jika tuan-tuan dan puan-puan terperasan berlaku kemerosotan, sila kemukakan pada kami dan kami berjanji akan melakukan tindakan yang sewajarnya...baru la nampak nada serius disitu..
tu jek la petikan ucapan yang aku rasa betul-betul menarik masa dengor taklimat tu aritu...bagi mak bapak yang bijak, mesti dapat tangkap apa yang guru besor tu cuba sampaikan..kan??

p/s: kengkadang ucapan yang macam mengarut tu isi dia lagi bermakna dari ucapan yang macam buku teks...kudos untuk guru besor sekolah tu~
 

28 comments:

iwan_dextrous said...

mesti comel kn ckgu tu..hahaha

ak rase mase ko utk kahwin dh sampai wei...nnt ko kempunan lak nk anta anak g skolah..

Dextrous cyber life

Along Tapa said...

iwan dextrous


cikgu jantan...nak comel bendanya...buat penat jek aku bersemangat g skolah tu..haha

belum boleh lagi..carikla aku jodoh yg bersesuaian...haha~

yad'z said...

wah, bagus kaw.... seorang abang yang perihatin gitu.. ngeh3x... ko nak buku bi second hand tajuk ape... lau yang jenis lame punye ade ar... tapi bukan online ar.. kat kedai buku kat muo nieh.... ngeh3x..


ko nak polish bi ko ke ape?

fiezah91 said...

haha..ko teman adik ko g sekolah long? baik ar ko..wakaka..
pstt.. serius aku suka lak apa guru besar tu ckp.. huhu

Along Tapa said...

yad'z

tak kisah r..yang penting buku tu aku tak baca lagik..kedai mana dowh yang ada??

fiezah91

tu kira baik ke??
best kan??menyesal aku tak pernah dengor apa guru besor aku cakap dulu..haha

YanaMIB said...

cikgu skola mana bg ucapan ni?nk otograf cikgu tu la..huhu~

budak skrg manja..aku dlu relek je gi skola pn jln kaki..1st day je parents aku anta..bkn tggu smpi balik pn..30 minit je kut pehtu dorg blah a blk rmh..xde keje nk intai aku dlm klas kn..hohoho~ =P

ceceplos suhaimi said...

along!! aku adik ko jugak~ hahaha!

pekabo kat uma derr??

Along Tapa said...

yana mib

mana boleh bagitau sekolah mana..kang tetiba popular sekolah tu..sampai semua wartawan nak datang tengok..haha

biasala..lagipun makbapak makin lama kasih sayang makin tinggi..masa aku dulu pun sama jek macam ko...aku rasa la..mana2 budak yg balik jln kaki, dah besor dia jadik blogger la..haha

ceceplos suhaimi

aku tau la..kabor kat umah cam biasa lerr..mak jek rindu kat ko sebab takde org nyakat dia...talipon la...

aku nak pegi kluang jp lg..jgn jeles~

nabilah_2908 said...

thumbs up la tuk cikgu beso tu..jarang nk jumpa cikgu2 mcm ni.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
TUESDAY NIGHT

Along Tapa said...

nabilah

haha..speech dia tu mmg power sbb buat aku speechless

ANATI SOKI said...

weyh.. ucpan ni walaupun caranya tak formal kan.. maksud ant cra susunan ayat thu tak bapa nk formal..tapi input manyak kot.. anat prefer ucapan cmni lg drp ucapan teks yg org lain reka.. nice one

BSI-BSR-VIVIAN said...

ucapan sempoi tapi power lah..tp betol la letak anak macam badut pulak..colorful sgt! hahahah

xleh blah punya statement double meaning tu...klu ada parent yg terbuat benda tu, memang merah padam!

Along Tapa said...

ANATI SOKI

tula anat..lagipun orang lagi masuk kalo kena syarah dengan ayat cenggini dari membebel ikut teks..barula penyampaian yang berkesan...kan??

BSI-BSR-VIVIAN

huhu..tula..ko bayangkan ko kena syarah cenggini..mesti best..

double meaning rox..tahniah untuk guru besor tu...haha

Yann Mazian said...

hahahaha. memang power gilos guru besar tuh bagi speech. rasa2nya mak bapak yg dengar speech tuh rasa syok ke rasa nak cekik2 jek guru besar tuh ye? hohohoho.
sungguh nih along, yann pun speechless nak bagi komen. hahahaha.

echah mashuri said...

nanti aku jadi cikgu aku nk bagi ucapan cmtuh jugak ah.ehhehe...layak tak aku jadi cikgu?*tibo2.aahah

Along Tapa said...

Yann Mazian

haha..rasanya mak bapak rasa macam nak ulang tayang ucapan tu kot..haha...
tula..dasat betul speech tu..kan??

echah mashuri

hoho..aku sokong..tapi bila ko cakap mesti ada extension tambahan..ko kan pakar membebel...haha..

Dark Half said...

sempoy ar pengetua skolah adik ko.aku rasa kalau ko jadi pengetua kat situ pun, mesti ucapan kau death metal habes cam ko tulis blog ni..haha

kdg tu, kita x bleh nak skema sgt, life jadi busan dan org yg dgr ucapan pun sure x amik peduli. sarcastic works better sometime

nora said...

uiks cool ar cikgu tu

ni yg tetiba nk jadi cikgu kat sekolah cikgu tu.....ko faham tak ni =p

d_tieah said...

Yg no 5 tu terpuji ek..
Kalo anak2 merosot boleh plak adu kat sklh..
Huahuahua..
Kdg2 sbnrnye student yg mmg mls..

Along Tapa said...

Dark Half

haha..ayat ko tu memang best..ucapan Death Metal ek..

yup..aku setuju dengan ko..cuba ko bygkan aku guna bahasa skema dalam GB dgn HHD...tak ke korang rasa menyampah??haha


nora

uiks..kejap jek ko menuntut ilmu bahasa berbelit ni ek...melawan tok guru nampak..haha..
kalo kepala ketotol cam ko jadik cikgu, campur lak dengan bebudak tergejal masing2...abis ketontang satu sekolah...haha...faham?? :p

Along Tapa said...

d tieah

yg no.5 tu boleh dianggap terpuji kalo direct..tapi kalo ikutkan sarkastik peringkat gila babeng tu...bagi makbapak yg perasan, mesti terasa r...

ko tak perasan ke tieah??sungguh tulus dan luhur hatimu itu..haha

nas said...

teringin gak aku nak dapat cikgu camtu time aku sekolah rendah...tp nk wat cmne da...aku da tue da... :P

h A n Y S said...

no.2 tu cool! aku tringat masa aku kecik2 dulu bertukar dr skolah perempuan ke skolah campor, pakai skirt, aku kena intai dr bwh ngan budak laki yg agak sewel gak lah. balik umah je trus aku paksa mak aku pakaikan aku baju kurung je.
ahaha~

niesz said...

aritu tgk brita, ade bdk darjah 1 ni, g skola pkai tudung arini yg keras tu..hikhikhik..rase2 ade yg terpikat x..
ye la..tudung tu kan kalau pkai nmpk cntik jew..

Along Tapa said...

nas

tak kisahla kalo tak dapat...kita cuba untuk lahirkan generasi cikgu yg cool lak kan??

hanYS

haha..tu kira kejadian yg sadis tu..tapi aku faham perasaan budak2 yg buat tu..sifat ingin tau diorang tinggi...haha

Along Tapa said...

niesz

haha..tak kisah la...aku teringat adik aku kena tegur sebab tak pakai tudung..dia boleh jawab..kalo pakai tudung kan telinga kena ttup...cemana nak dengar cikgu cakap??adehh...budak skang...

faizura rahman said...

haha..ucapan mcmtu, mst buat org jd tak mengantuk mendengarnya..bravo cikgu besar!! :D

Along Tapa said...

faizura rahman

jangankan kata mengantuk..typical mind yang kata speech is boring pun bertukor secara tetiba...