Tuesday, January 11, 2011

Perkara yang typical dalam drama melayu

Alkisah

korang mesti pernah tengok drama atau filem melayu kan??membohongla korang tak pernah tengok melainkan kalo korang ni memang tempat asal kat Planet Zargus...jadik, meh kita tengok perkara yang typical kat dalam drama melayu sampai kalo tengok jek mesti rasa macam cerita yang sama jek semua...orait??takde muqadimah panjang...pendek jek...


  1. asal kalo cerita pasal sakit teruk jek, mesti barah...tak pernah ke buat sakit lain...buatla cerita sakit kencing manis ke, darah tinggi ke, angin ahmar ke...jadik sedikit kreatif dalam penulisan...contohnya, hero tu sakit jantung..salah satu tiub dia tersumbat..jadik dia bakal mati...boleh kan??
  2. asal cerita pasal bisnes jek, mesti cerita pasal bisnes besor-besor, syarikat juta-juta, kereta standard mewah tak hengat punya...cubala buat cerita pasal bisnes kedai runcit ke, bisnes jual kerepek ala-ala industri kecil dan sederhana ke...barula penonton drama melayu yang duduk kampung takde duit banyak ni terinspired dari cerita tu...ni ko buat cerita orang yang dah memang kaya...kitorang pun naik jelak la...
  3. ni pulak typical minded...asal kalo nak kata orang tu jahat jek, mesti kaki minum, lepak disko, panas baran...cuba buat satu watak jahat yang tak bersikap kafir cenggitu...cam contoh watak penjenayah yang just buat jenayah dari hasutan jek...dia tak buat jenayah tapi pengaruh orang buat jenayah...menarik kan??
  4. ni pulak satu lagi typical...asal cerita melayu jek, mesti ada babak cintan cintun...habis-habis pun cerita hantu pun sempat lagi buat hubungan lovey duwey tu...adoi...aku taula rakyat malaysia ni kasih sayang tinggi...takyah la sampai semua cerita nak buat tu...cuba buat satu cerita yang tak letak cintan cintun..nak idea gak ke??buatla cerita budak nak jadik wakil Harimau Malaya ke..lepas tu cerita pasal susah payah dia, sokongan member-member dia...sesuai kan??
  5. sku teringin sangat nak tengok satu drama atau filem yang tak happy ending...hero mati, orang jahat menang...agak korang ada tak filem atau drama melayu cenggitu??
  6. ni satu lagi yang agak typical...bila cerita orang alim jek, mesti pakai jubah, berjanggut, pakai kopiah...agak kitorang yang tak pakai kopiah tak alim la ek...nak gak aku tengok satu cerita pasal agama..watak budak alim dia pakai jaket kulit, seluor jeans, pakai spek hitam..boot Dr. Martin...barula datang semangat nak jadik alim tak semestinya kena berjubah...rock pun boleh alim..betul tak??dah tu perangai yang alim mesti lurus jek..tak salahkan kalo sorang yang alim berotak licik??jangan la terpengaruh sangat dengan sinetron Indonesia...
  7. Yang ni lak kalo buat drama atau filem sejarah jek, mesti pasal kemerdekaan Malaysia, lawan komunis, lawan jepun...tak pun diorang buat cerita pasal Hang Tuah...apa la..aku cabor la pengarah filem atau drama melayu...sape berani buat filem pasal Laksamana Bentan ke...tak pun buat pasal Perjuangan Si Bongkok ke(kalo orang johor taktau sape dia ni memang buat malu jek ngaku orang johor)...ada berani???ke tak berani sebab diorang ni rebel??
  8. ni pasal drama melayu...filem aku tak perasan sangat...apsal suka buat lagu tema guna lagu sixth sense atau lagu-lagu meleweh ni??bernanah la telinga aku dengor...taknak try letak lagu metalasia ke, tak pun kalo nak stail tenang, bubuh lagu jong jong inai ke lagu rakyat ke jadik lagu tema macam filem dulu-dulu sampai tahun 80an..barula ada kelainan dan menarik perhatian...ni bubuh lagu lemah cenggitu...aku pun jadik lemah nak tengok...laju jek tangan aku tekan channel lain..
  9. ni lak typical cerita hantu...asal cerita hantu jek, mesti hantu dia pompuan, pakai jubah putih, rambut panjang...laaa...terpengaruh drama siam dengan korea ni...ke pengarah ni nak tunjuk yang orang pompuan ni banyak hantu dalam badan??(ehem...gurau...jangan offense lak)...cuba aku guna imaginasi...hantu lelaki, pakai kain pelekat takde baju, perut boroi..rambut putih...tu lagi menakutkan bai...tak caya??guna Bob Kuman sebagai hantu...macam hantu dua muka tu..muka atas yang kecik..muka bawah yang besor...
  10. ni pun satu lagi typical...kalo kita buat filem adaptasi dari novel, mesti ambik novel cinta ek...takde ke orang nak buat adaptasi dari novel yang tak bersifat cinta?salah satu contoh, buat drama atau filem pasal siri bercakap dengan jin ke...bagi diorang-diorang yang pernah baca siri ni mesti teruja kan??lagipun bagus apa siri tu...selain dari pasal jin, ada nasihat pasal cara elak sihir, pasal adab melayu, pasal pantang larang melayu...takde pengarah yang berani buat ke??ataupun siri tu memang ada jin sampai diorang kena buang ancak nak buat filem atau drama tu???
rasa cukupla ek...kalo nak dikirakan banyak lagi...tapi aku bagi can kat korang lak kongsi kat aku..apa lagi typical filem dan drama melayu yang korang perasan??kalo ada drama atau filem melayu cenggini korang excited tak nak tengok dan follow?

p/s: adik terbaru GB dengan HHD tengah design...tapi aku taktau nak isi genre apa dalam tu pulak...terpaksa pending kan dulu...haha..

32 comments:

lionteen said...

betul ape yg ko cakap tu.
aku pun pernah tertnye la nape cerita melayu ni klau sakit msti barah.then nape suke gune lagu 6ith sense.
agaknye tu cara nak promote lg 6ith sense kot.

miya said...

haha... sokong! sikit2 cerita pasal sakit barah, org kaya2, happy ending, hampeh!!

nora said...

alaaa ko ni, pembuat film tu memenuhi impian aku je,

aku mmg suka tgk cite2 yg ada ciri2 yg ko senaraikan kat atas tu, lalallala ;p

YanaMIB said...

yg no 4 tu best..hehe..bkn psl cintan cintun tu..tp psl buat movie harimau malaya..mesti seronok glerr kn cite sejarah bola sepak mesia..hehu~ ^_^

Along Tapa said...

lionteen

tula pasal..pasal lagi 6ixth sense tu lagi takleh blah...kalo setakat nak promote, artis lain nak gak promotion dari tv...

miya

haha...sokongan ko amat valid miya..sebab ko memang pakar rancangan tv...

Along Tapa said...

nora

hehe...rebel...tapi dalam nada rebel ko dengan entri aku ni, terselit sinis untuk pengarah drama tu.. :p

yana mib

hoh...yup..tapi aku lagi suka kalo cerita tu takde cintan cintun...tumpu pada cerita usaha dan bola sepak...barula gempak...

nabilah_2908 said...

etuju dgn point no 8...dh jadi trend kot..mn2 drama sure letak lagu meleret mcm tu...

tp drama2 melayu ada juga la peningkatannya...dh kurang dh cite2 org2 berprotokol..dh kurang guna hero2 tua..

cuma cerita2 hantu yg ada sekarang ni...perlu di hentikan...

jom ke APA KATA HATI pulak,
KEBAYA BIRU

Along Tapa said...

nabilah

sebab tula kena pecahkan trend tu..baru jadik variety..

hmm...pada aku cerita hantu tak jadik salah kot..melainkan kalo balance dengan genre lain...takde la orang tgk. laaa...citer hantu lagi..kan?

Yann Mazian said...

hahaha. sokong sangat-sangat semua kat atas tuh. kebanyakan drama kat tv skrg nih, guna lagu sixth sense jek untuk dibuat lagu tema. hoho. yg lain2 tuh, memang semuanya agak terserlah di dlm drama melayu sekarang nih. dah gayanya gitu kot dari dulu? susah lah kot nak diubah segala perkara yang typical tuh. hoho

fiezah91 said...

wakaka..aku suka point no9 ko.. apa kes kalo hantu jek mesti ppuan pakai jubah putih n rambut panjang.kepelikan aku..

weh aku x leh bygkan bobkuman tu jadik hantu.. wakakaka..

Ujang9897 said...

aku aku belakon semua nie takder..hehehe

echah mashuri said...

erkk.ak no kmen lah tp nak komen jugak.macam hape tah.tap ak suka r cite cintan cintun.hek2.;p

eh.nak buat blog baru lagiiii?rajin la abanggggg.*hahahha..ko xsuka kan org pnggil abng kan abangg.

bofoyengfeng said...

hahah...so true....kalau sakit, mesti kena sakit otak. kihkihkih...

De Mois said...

Haha..pelik2. Macam mana kau boleh terpikir nak bagi idea ni gak. Aku memang nak post da pagi tadi, tetiba nampak tajuk kau camni. Takpe kita sama tak serupa. Tak caya tengok ni :
Babak standard dalam drama

Aku backlink kau, long..hehe

Mr. Swift said...

Haha, sumpah betul!

Psst : Bloggis Comel Buat Perkara Tak Patut Jangan Tiru!

Along Tapa said...

Yann Mazian

tula..memang susah nak diubah...ok la aku dah bagi kelonggaran tak salah copy dan improvise citer luor..at least ada gak perubahan trend..tapi tetap tersama gak...takleh blah..


fiezah91

kan??tapi kalo bob kuman jadik hantu mesti menakutkan..banyak jek yang boleh digunakan kalo kreatif..betul tak??

Along Tapa said...

Ujang

memangla takde..ko berlakon drama kanak2...heee~

echah mashuri

tak salah nak buat cerita cintan cintun kalo memang khas genre dia...ni habis2 citer hantu pun nak ada cintan cintun apa kes..

berani ko sebut perkataan tu...aku diskaunkan umur kaoooo

Along Tapa said...

bofoyengfeng

tula pasal..maybe tu sakit paling teruk kot yang sempat terfikir...pastu tak nampak sangat kot...lame~

De Mois

ntah..maybe kita tersampai kat persimpangan dilema yang sama kot..haha..

oo..mekasih2..

Along Tapa said...

Mr. Swift

kahkah...a'ah ek...cuba buat cerita pasal sumpah..best gak..

Bob Merley said...

Tu pasal aku x tengok drama melayu and movie melayu. tertengok tu ade la time makan sebab kat dapor ade tv. Aku tgk cerita streaming kat internet je.

Along Tapa said...

Bob Merley

haha..tapi dari gaya pun mmg ko malas layan drama melayu ek...

Dark Half said...

drama melayu yg tak typical ada sebenarnya tapi tv tak nak siarkan sbb takut penonton lari ke channel lain. contoh drama melayu yg best, arahan namron dalam slot Festival NTV7, tapi skrg dah takde.aku lupa tajuknya tapi last2 hero mati..haha..x hepi ending langsung

Along Tapa said...

Dark Half

tula..diorang silap...yang best2 tu kengkadang tayang timing tak kena...sape jek nak tengok...

DIA said...

no 4 tu...cite omputih pun ada banyak drama2 cinta gak..siap pontianak lagi bercinta...haru je


no 5, kalau letak hero@ heroin mati,dan penjahat menang.. konfem lah sy jadi sentap sampai ke pagi esok nya...terbawa-bawa kata orang..mana boleh yg jahat menang..tak adil...haha


no 8, macam tak sesuai lak drama2 "cinta" melayu letak lagu jong2 inai..walaupun lagu tu sangat lah sedap..hehe

Along Tapa said...

DIA

haha..reasoning ko amat bagus..tergelak aku..

utk no.4,kata kita nak kalahkan omptuih...so takyahla ikut diorang...

utk no.5, tak salah kot kalo cenggitu..sesekali buat kita berpijak kat bumi nyata..kan?

no.8, eh~ sesuai la..orang2 dulu lagu ulek mayang pun boleh buat cerita cinta...hehe

p/s: tapi aku suka view ko...

Namie Xa'adea said...

Suka point yg kau cakap org jahat je mesti kaki minum , kaki disko. Padahal kat Malaysia ni ramai gile yg wajah alim xbersalah langsung tapi jadi lelaki hidung belang yg kerjanya menipu wanita2 di laman web social. Kan mulanya derang baik kan???? Nampak suci je kan???? Yang pompuan pun sama je. Baik tapi PHD tinggi giler

Along Tapa said...

Namie Xa'adea

sedap nama saadiah tu.hehe..

yup...kita nak create satu trend buat cerita berdasarkan kenyataan yang ada kat dunia ni..asyik-asyik cerita plastik bersulamkan cerita cantik...letih aku..

нαηιмQαтяυηηα∂α said...

nak share 1.. kalau scene salah faham@salah sangka mesti terkial-kial nak terangkan perkara sebenar. dialog standard: "sebenarnya...." (org lain potong cakap) atau "tapi saya....." (org lain potong cakap jugak) etc etc. sangat annoying!

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

haha..nice...aku tak perasan benda tu..mekasih sebab tambah..

cuba diorang buat stail lain lak...orang tu tengah explain gila babi, pastu habis, lepas tu dia cakap..eh??apa tadi??sama jek efek dia kan??

нαηιмQαтяυηηα∂α said...

haha.. welcome.. sgt susah la nk jmpe skrip camtu kn. hujung2 cite akibat scene tu, "kenapa tak cakap@gtau sebelum ni?" yg tu super anoyying!

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

huhu..tau takpe..we need a revo for malay film~

ayue said...
This comment has been removed by the author.