Saturday, January 22, 2011

Tips nak nampak lebih muda...psychologically...

Alkisah


memula sekali aku nak mintak mahap sebab dah berapa hari aku tak dapat buat blogwalking secara ikhlas dan jugak tak dapat nak mengupdate dua-dua blog aku ni...bukannya aku malas(memang pun kalo nak dikirakan) atau takde idea(aku tau idea melambak), tapi aku just tak boleh nak on9 sebab bilik aku tetiba bocor malam semalam...ntah cemana tangki air boleh melimpah lak air sampai menjijis-jijis air kena kat tenggiling...nasib baik dia tak cedera...kalo tak cemana aku nak on9 lagi...betul tak??

berbalik pada tajuk...sape yang taknak jadik lebih muda betul tak??nak-nak umur kita makin meningkat hari ke hari..even aku pun semenjak masuk 20an dulu dah mula naik resah sebab dah makin dekat dengan 30...nak tau umur aku??korang check sendiri..bakpe aku nak bagitau...kan ada kat profile aku tu...so meh sini aku nak kongsi cemana cara nak buat orang nampak korang lebih muda walaupun secara hakikatnya korang dah mencapai umur dewasa...Iwan Dextrous, ko takyah sibuk-sibuk nak cakap aku tua...aku just tua bape tahun jek dari ko..ngahahaha....

  1. korang mesti biasa kalo orang tanya korang umur bape kan??even hari tu pun echah ada tanya kat chatbox aritu berapa umur aku...ok.ni trick dia...bila orang tanya umur korang berapa, korang mark up jawapan korangdari umur sebenor...contohnya umur korang 25tahun...korang cakap jek umur korang 30tahun...then korang mesti nampak reaksi..."bior betul...nampak macam muda jek..."pastu korang tanya la diorang bajet umur korang berapa...mesti diorang akan bajet umur korang dalam 24 atau 23...percaya la...ianya berkesan setiap kali...tapi ingat..jangan letak range jarak tu jauh sangat...letak dalam range 5-10tahun lagi tua...sure korang akan dapat kurangkan 2,3 tahun lebih muda dari umur korang...ada orang bajet umur aku 18 dulu..gila ko...jauh tu...
  2. ni satu lagi trick...banyak kan senyum...sebab kalo korang buat muka masam, automatically umur korang akan jadik 2 tahun lebih tua...tapi bila korang senyum, korang akan dapat menyorokkan semua kedutan-kedutan tua tu...jadik, sentiasa la senyum secara rela...kompem nampak lagi muda dan bergaya...
  3. ni tak berapa berkesan tapi orait apa kalo nak try...rajinkan bergurau...bukan gurau-gurau yang melampau nowh...tapi setakat gurau manja-manja...bila korang rajin bergurau dan nampak macam jenis manusia pemelor, orang akan bajet korang ni jenis manusia yang remaja jek...kalo korang sentiasa berlagak matang, korang memang akan nampak ada kelas tapi korang dah kehilangan sifat fun tu...it's ok to be fun isn't it??
  4. ni tips aku personally...sentiasa elakkan beberapa equipment yang boleh buat aku nampak lebih tua..contoh macam cermin mata, rokok(kalo gian pun, elakkan hisap kat tempat yang ramai orang..lagipun tu kan lebih beradab..), bulu-bulu muka(kalo nak bela misai ke janggut pun, trim it to be smart la kan??)...pastu korang maybe akan nampak lebih muda...
  5. ni satu lagi tips..jangan sombong dengan bebudak yang lagi muda...layan jek diorang sume...yang sebaya pun layan....yang muda pun layan, yang tua pun layan...sebab kita layan yang tua nak dapat pengalaman...layan yang sebaya nak bincang pendapat dan layan yang muda untuk keluorkan sifat kanak-kanak kita...bila semuanya balance, korang akan dapat rasa korang lebih muda...orang pun akan nampak korang macam sebaya dengan member-member yang lebih muda, korang akan nampak muda dari geng-geng sebaya dan dengan geng yang lagi tua tu takyah cakapla ek...faham sendiri..
  6. dan tips yang terakhir...try buat gaya yang lebih santai dalam kehidupan..takyah la sibuk-sibuk nak jadik stylo...takyahla sibuk-sibuk nak jadik skema, takyahla sibuk-sibuk nak jadik orang lain...jadik stail korang yang korang selesa dan happy with it...bila korang selesa dan tak sibuk fikir apa orang cakap, korang takkan stress dan nampak lebih muda dari sepatutnya kan??
cukupla 6 tips...semua tips ni tak semestinya tepat tapi boleh diamalkan kan??kalo tak berkesan pun, sekurang-kurangnya korang akan dapat hidup yang hepi dan tenang jek..bukan ke tu lebih baik dari berhabis duit beribu-riban semata-mata nak nampak lagi muda dari umur korang yang sebenor...betul tak??orait..cukup parat tu jek...korang ada tips yang lagi best tak??mehla kongsi...

p/s: kalo muka jek nampak muda tapi dalam hati macam tok nenek umur 80an bakpe...baik kekalkan keremajaan hati tu...walaupun dah umur 40 lebih, tapi orang tetap akan pandang "seronoknya tengok hidup dia...hepi jek"...betul tak??

40 comments:

Muhd Aizie said...

sokong statement yg no 2 tu . senyum tu sedekah . memang boleh kasi muka jadi awet muda .. kau tengok muka aku ... senyummmmmm je. memang muda . haha

Along Tapa said...

Muhd Aizie

aku nak tengok tapi asyik nampak pokok jek...terlupa lak kena pegi blog ko..haha

yup..kalo senyum barula nampak comellll jek..kan??

HZQH said...

along tapa, aku ade pepatah, 'biar tua pada umur, tapi muda pada wajah' hahaha

ade orang cakap aku muka budak sekolah lagi.padahal aku nak 20 dahh =__=

нαηιмQαтяυηηα∂α said...

*senyum.. tak perlu kata apa-apa* =)))

VIVIAN said...

eh..aku pakai cemrin mata lah! tua ker? ish..tp aku memang tua pun..hahaaha takper lah..aku suka umur smakin mentua ni along..

tp paling tak best..bila berjalan dgn kakak..mesti aku ni yg nmpk kakak..tak best tol!!

YanaMIB said...

kecantikan bermula dari dalaman..eh! hahaha~

aku ni xyah sebut umo org mmg ingt aku bdk skola..siap ty lg, "form brape eh skrg?" dem! =__='

aku assume ko lahir thn 82/83 lah long..weehuu~ =P

echah mashuri said...

perghh..betul la semua tuh.ak sokong.ak sokong.tapi yg 1st tuh ak xsetuju.kalau kite 20 cakap r baru 18.baru nmpk lebih muda gitueee..

long ak rase ko 27 kan?ak raselahhh..sebab koo..sebab....ok.biarlah rahsia.heheh

d_tieah said...

Suka no5..
Aku mmg suka layan org dan buat org tu cm lama kenal..
Hehehe..
Selain itu, senyum..
Tak perlu kata apa2..
Sebab tu aku suka lagu senyum dr najwa dan malique tu..

iwan_dextrous said...

nie sebenarnya saje nk sedap kn ati ko ke ap..hahaha..

ak tau ko x tua lg..bru 27..mde lg tu..ahhahahahh

ANATI SOKI said...

yg banyak senyum tuh anat setuju sgt2.. heheheheh

nabilah_2908 said...

suka point no 5...

ms study sampai sekarang...dok kt tgh2...bercampur dgn budak2 ada..yg tua2 pun ada...

bila dok dgn budak2..mmg org tkkn perasan...org akan ingt kita ni sebaya.. ;)

yad'z said...

aku selalu jujur jek ngan umur aku.. hehehe


part senyum uh, time aku senyum kat bando, orang uh tak balas balik un,... maybe die anggap aku ni bit crazy kot... hahaha

Along Tapa said...

HZQH

ko baru nak 20 ek...budak lagi tu..hehe

bagusla kalo orang bajet ko lagi muda...ingat senang ke nak dapat orang bagi pujian cenggitu..huhu...


Hanim Qatrunnada

haha..boleh pulak ko keluorkan lagu tu....

Along Tapa said...

VIVIAN

nasib ko sama jek cam cecep adik aku...sebab kalo dia berjalan dengan aku, mesti orang ingat dia abang..just sebab dia pakai spek dan muka dia lagi ketat..haha...


YanaMIB

haha..ko form bape ek skang??hahaha..

tahun 82??mangaih...apsal ko tak bajet aku lahir tahun 62 jek terus Yana oi..

Along Tapa said...

echah mashuri

sebab tu orang selalu cakap dengan ko bila ko bagitau umur cover ko tu,"alaa...blah r ko..dah 30 taknak ngaku"...kan??haha...

haha..bapak r melencong 27..taula aku selalu membohong guna umur tu bila orang tanya...haha...

d tieah

sebab tu ko special case...
lagu najwa dengan malique tu macam ada yang tak kena jek..ko perasan tak??hihi..

Along Tapa said...

iwan dextrous

haha..aku bagi nasihat sebab ko dah macam baya2 aku dah kalo orang tgk..

siot ko..nasib kat GB...


ANATI SOKI

aku tau ko mesti setuju...sebab ko banyak senyum..kan??

Along Tapa said...

nabilah

kan??sebab tu orang tak pernah tau umur sebenor kita...sampai ada beberapa orang diatas asyik tersalah bajet umur aku...haha....

yad'z

ko kena jujur dengan umur ko...kalo tak orang ingat ko tak cukup umur lagi yad'z..

skill nak senyum orang balas balik tu kena ada yad'z...tanya orang yang lebih pakar...hihi..

Dark Half said...

lelaki,makin tua makin naik saham. so, chill2 sudey

Along Tapa said...

Dark Half

haha...tu aku tau dark...aku just bagi tips kat mereka-mereka yang makin tua saham jatuh tu... :p

echah mashuri said...

ko boleh ah wat contest bertajuk : teka berapakah umo along tapa.?perghhh..mst ramai join weh.heee

Along Tapa said...

echah mashuri

kalo aku buat contest cenggitu, mana aku nak cekau duit bagi hadiah..hee~

fiezah91 said...

rasanya tips no 3 tu bkesan utk aku.haha..

psttt..aku cuba serius tp sgt x blh weh.. ada tips utk serius x?wakakaka

h A n Y S said...

no. 4 tu betol! elakkan equipment yg blh nmpak tua,
mcm adik aku, dia specky,aku tak, kadang2 bila jln berdua, org ckp dia kakak, tp bila kami jln berdua time dia tak pakai spek, org kata kami kawan..
tu pasal aku taknak rabun!haha
even ada contactlens pon, tp leceh kot nak guna..
n sentiasa ceria!
hehee..
;D

Yann Mazian said...

tips no. 4 & 6 sangat betul dan saling berkaitan. no. 4 tuh mmg ramai yang buat kot. sama gak ngan no. 6 tuh.
ingatkan dah tua, rupanya muda lagik. itulah bahananya bergaya ala ala mak datin dan datuk. hahaha.
bergaya seadanya sudahlah kan. janganlah nk over-over pulak.

soalan bonus untuk komen en3 nih :
how old r u incik along? hikhikhik. :D

Along Tapa said...

fiezah91

percayala...dah bertahun2 aku try tapi takleh..huhu...


hAnYS

tau takpe...ataupun maybe sang akak atau abang ni biasanya lebih babyface dari adik2 kot...haha...

Along Tapa said...

Yann Mazian

tula..sebab tula bila ada yang buat stail ala-ala korean ke, jepang ke, aku tersingai sambil otak berfikir kuning....

umur aku berapa??find it out la...haha..

Abang Jonni said...

hoho.. tapi kalu asyik senyum sorang2.... nanti org kata sewel la plak.... huhuhu...

Ieqa Swetluv said...

setuju dengan segala point2 ko kat atas ni. lagi satu, jangan selalu dok kerut2 muka tu bila tengah tensi, konfom kalo ari2 buat camtu leyh tua sebelum usia..

Along Tapa said...

Abang Jonni

bagus la sewel..kalo tak sewel, takdela orang gila nakkan ko..betul tak abang jonni??

ieqa Swetluv

yup..pandai ieqa tambah satu lagi ek...memang bakal cikgu yang mengekalkan keremajaan muda rumaja gitu la...

Muhd Aizie said...

adoi long . aku private blog sebab blog aku kena hack la. jadi double posting . entah la pasal apa .. ni dah okey daaa . hehe .

dah oke,so tak reti-reti lagi nak masok ke?

Along Tapa said...

Muhd Aizie

hehe...aku masuk...just kengkadang kalo entri tu terlampau kejiwangan, aku jadik silent reader jek...

faizura rahman said...

ha btol la tu..sy sokong 101%..sbb amalkan petua2 yg tertera tu la, sy nmpk lagi muda dari umo sbnr! hahaha

makdara TERdiva said...

MDT takyah ikot tips tu pun dah memang sentiasa awet muda...haha! :P

Along Tapa said...

faizura rahman

hihi...terasa macam testimonial MLM la pulak...


makdara TERdiva

MDT lain...sbb MDT boleh dikategorikan sebagai awet muda secara semulajadik....hihih

De Mois said...

Apa lagi pakai susuk lah. Memang sentiasa muda sampai mampus pun susah. Sebab tak tua2..haha.

Betul along, aku ingat kau tadika lagi..muda dowh..haha

Jom singgah ke : SuaraSendiri

Along Tapa said...

De Mois

kalo pakai susuk tak best...sebab kena cucuk..sakit ko kena cucuk..

ko silap tu...mesti ko terkompius aku dengan adik kecik aku ni...

YOUsoF said...

Bagi aku biar luar nampak muda sikit janji dalam lebih tua/ matang kan..

aku taip sambil tersenyum. ;)

pape pun hidup mesti kena happy walopun ade masalah keliling pinggang.... kan..

Along Tapa said...

YOUsof

tau takpe...barula nampak muda sentiasa...

fatihah yaacob said...

Betul tu, kalau kita berkawan golongan lebih muda, automatic kita nmpk macam sebaya dorang je.. hihi..tapi kena tgk juga la brp umur kite kan..

Kalau nak awet muda secara sihat dan semulajadi, pun boleh cuba Vivix Shaklee. Sebabnya kandungan antioksidannya yang super tinggi baik utk bdn kite.

Jemputlah singgah ke blog ye :)

Hafiz syamil said...

Setuju sngat ngan no 1..