Wednesday, January 12, 2011

Kenapa orang skang banyak "kawen" awal

Alkisah

Buat pengetahuan korang la ek...istilah "kawen" yang aku guna ni ialah kawen dan bukan nikah ek...tapi kawen yang "tu" tu...sebelum ni aku pernah cerita pasal masalah sosial kat Malaysia ni...so sekarang macam biasala..perbincangan aku dan Meon, yada yada yada..kitorang dapat memikirkan sebab kenapa dah makin ramai orang yang "kawen" awal ni...oh...sebelum terlupa...bagi adik-adik yang dibawah 18tahun, sila baca sambil tutup mata dan bawak sekali pengawasan ibu bapak kat sebelah..sebab entri ni bernada 18+...terima kasih...

  1. reason yang biasa orang sebut...kurang didikan agama..ni nak salahkan sape ni ek...tu salah mak bapak kot sebab tak dapat didik anak dengan baik...salah kerajaan sebab buat makbapak sibuk tak sempat nak didik anak, salah Jabatan Agama Islam sebab letak syllabus agama tu tak se"detail" zaman-zaman sebelum aku, salah TV sebab letak cerita bukan-bukan...senang kata nak carik salah orang memang senang..tapi sebenornya yang salah ialah diri sendiri...alang lebai pun kengkadang terlepas jugak...jadik, semuanya start dengan self control...benda pertama kena ingat, "Boleh pandang-pandang, jangan pegang-pegang"...ok??jangan setakat dengor jek lagu tu hari-hari...
  2. selain tu, aku cuba memahami pemikiran diorang yang buat benda ni...mungkin diorang rasa dunia ni dah nak kiamat...jadik diorang takut lambat-lambat nanti tak sempat ada waris...so, langkah bijak(dungu?) yang diorang buat ialah, buat anak dulu...mana tau tak sempat...kalo dah sempat nanti nikah la...kepala hotak korang...haha
  3. yang ni pulak sebab tak dapat nak kawal perasaan chenta yang membuak-buak dalam jiwa...sampai sanggup berlebih-lebihan kononnya sebab chenta dan macam kompem, sanggupla lepaskan segala-galanya...cehh...pepandai jek ko..chenta konon...meh sini aku bagitau...sebenornya tak kemana pun rasa chenta tu...mainan perasaan jek...tak percaya??kalo la endut korang yang korang chenta tu tetiba menjadik tua...tak pun kalo korang baru tau rupanya yang nampak macam barang baek tapi rupanya dia angkat lemak perut dia bubuh kat bra diorang supaya nampak gempak...ada ko rasa perasaan chenta membuak-buak korang??aku berani kerat jari ayam la korang blah punya...kan??
  4. biasanya terkawen awal ni sebab bermula dengan cuba try test dulu selalunya...cuba kita try test comolot...cuba kita try test pegang-pegang..cuba kita try test muat tak muat...memula cuba try test..lelama dah jadik tak buat tak best...betul tak??jadik bagi cik kak-cik kak, encik abang-encik abang sekalian, bila tetiba pasangan korang nak menggunakan ayat test drive, korang cakap la cenggini..."Awak, saya bukan macam kereta boleh test drive...tapi saya ni macam rumah...tengok, berkenan..bayor deposit, daftar milik, lepas tu baru awak boleh buat sesuka hati awak..kalo ada yang tak kena, terbocor ke, terkurang ke, atas tanggungjawab awakla kena perbaiki...kalo awak bior, awak gak kena bahana...tapi janganla awak pegi "sewakan" saya kat orang lain...sebab saya kan milik awak nanti..."...hehe...boleh ke cenggini??
  5. yang ni pulak pasal sumbang mahram...yang ni payah sikit...kalo yang bapak-bapak, mungkin terkompius anak dengan bini sebab dah lama sangat tak nampak muka anak...kalo adik beradik mungkin sebab gila bayang tengok muka adik macam muka endut...ntahla...tapi secara kesimpulannya, diorang-diorang ni masa cenggini dah tak berpikir guna kepala otak lagi dah...diorang berpikir guna kepala butuh bawah jek...so cemana nak elak dari terkena ni??mintak mahap la sesangat...aku tak dapat pikirkan cara nak elak ni...yang boleh, kalo rasa tak kena, cepat-cepatla blah...pegi rumah tok ke, pegi tinggal asrama ke...
  6. ni pun salah satu gak sebab orang kawen awal ni...banyak orang kata sebab internet...banyak dah 3gp yang terer-terer otai-otai diorang tu buat...sampai kat berita pun kengkadang ada gak tunjuk berita pasal 3gp ni...kat tv pun kengkadang terlepas adegan-adegan ni...biasala nak carik sebab memang banyak...tindakan kerajaan potong atau block semua benda ni buat kan bebudak ni makin nak tau dan last-last diorang explore sendiri benda tu...live...jadik cemana nak setel??kerajaan buatla counter-attack clip 3gp versi makcik-makcik kedut atau 3gp versi awek comel macam syanie..dan letak tajuk nama yang hot gila babeng...lepas tu kita tengok diorang berani ke tak buat cenggitu??haha..spoof ek...kalo diorang buat betul-betul, tepuk dahi aku...
tu je la kot...sebab bila difikir balik, benda ni bukan laughing matters...dalam kita sador tak sador, makin ramai budak yang makin berani dan sanggup berkawen awal...jadik, harap-harap la kita atau keturunan kita tak terjebak sekali...

p/s: susah-susah sangat, jadik macam zaman omptuih dulu-dulu la...pakai cawat besi..kunci tu simpan..dah jadik bini baru boleh bagi...kalo ada gak terlepas, kita taula salah sape tu...

38 comments:

iwan_dextrous said...

hahaha..ko ni dh cte psl kawen msti ko dh kne pakse kawen kn.hahahahhaa

Along Tapa said...

iwan dextrous

haha..punggung mu...aku teringat ko tadi...sebab tu tetiba ilham kawen tu datang...

De Mois said...

Haha..rumah tak boleh test dulu ke long. Duduk semalam..esok baru bayar. Hehe..setuju pendapat hang..

Cuba ini di SuaraSendiri :
Utama : Berhadapan situasi lawak tak menjadi
Segmen Santai : Peribahasamu Peribahasaku-tidak terperi

echah mashuri said...

aku pling suka quotes yg macam rumah tu :)

yelah weh.kawan aku mase sekolah dlu pun ade yg terrkawin.tapi xpelah.skrg dia dah sedar n ade khdupan yg baik.ak tmpang gembira je utk dia:)

eh kenapa ak xpenah jadi yg 1st kat siniiii?grrrrr...

Along Tapa said...

De Mois

mana ada orang pernah test rumah dulu...kalo ada, aku terpaksa carik bidalan lain la kot..


echah mashuri

tau takpe...merisokan jantan-jantan macam aku jek nak carik bini...kang tak masal aku jadik bujang lapok lak...ko tak pernah jadik 1st?cuba ko tanya iwan cemana dia selalu jadik 1st..huhu

echah mashuri said...

tadi ak dah semangat weh nak jadi 1st bila ak tgk komen kosong tadi.tibe2..kawan aku tertarik wayar laptop..grrrr....shutdown teruihh...haha.ehs.banyak lagi la dara2 weh.jgn kerana nila setitik rosak susu sebelangggggaa.;p

Along Tapa said...

echah mashuri

haha..takpe...cuba lagi...mana tau lepas ni aku baru tekan post ko dah terus komen ek...

baik cik echah...jangan sampai jantan2 ni terdesak jadik macam entri janda dulu tu ek..hehea

masturah idrus said...

cmne ko bulih terpikir reason2 ni? experience? hehe

Along Tapa said...

masturah idrus

haha..nak experience mendanya..tula sebab kena bercampur sume orang..uhuhu

Abang Jonni said...

harharhar... tapi zaman skrg benda camni dah jadi normal... siap boleh bangga2 lagi....


kena panah petir baru tau....

Along Tapa said...

Abang Jonni

budak skang mana takut kena panah petir abang jonni..diorang lagi takut kena tutup akaun facebook..huhu

нαηιмQαтяυηηα∂α said...

cam best je jwpn rumah tu, blh jd panduan utk elak jd mangsa ni.. hehe..

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

haha...lepas ni nak tengok ada tak drama yang cedok ayat tu nanti..haha

Dark Half said...

aku krg setuju sket kalau ckp mak bapak x asuh. x dinafikan biasanya mak bapak yg 'cair' fahaman agama jadi penyumbang. kdg tu, ada je yg terjebak kes 'kawen xpress' ni dtg dr keluarga yg bapaknya imam, ustaz dan x kurang remaja yg dulunya dtg dr background skolah agama. sume ni lebih pada pengaruh kawan2 dan iman sendiri yg x teguh

ijatnuar87 said...

isk,bagusnyer...nice entri deh...memang ader btolnyer setiap yang diucapkan tu....

Along Tapa said...

Dark Half

aku pun tak setuju gak..tapi sebab tu reason yang popular..sebab tu aku tulis..tapi boleh nampak ketaksetujuan aku kat huraian tu kan dark??

ijatnuar87

mekasih.setiap yang diucapkan tu memang ada betulnya...tapi yang merisokan ni, pelaksanaan tu...kengkadang ke laut peginya~

lionteen said...

haha..
nak men try2 test pulak.
kang aku pelangkung kang org mcm tu..
hahaha

ayue said...

teringin nak kawen awal tapi takde calon ? tsskkk =='

Yann Mazian said...

macam molek jek reason yang ke-4 tuh. suke! ekeke.
takleh jugak nak salahkan orang lain kalo bab-bab "kawen" awal nih. lebih molek salahkan diri sendiri. iyalah kan. dah diri sendiri tuh agak kurang kukuh iman kat hati. betol tak?? hehe. :D

ANATI SOKI said...

wakakakaka.. lepas tercemolot lepas tuh mula teromen.. wakakakakakkaak...

nabilah_2908 said...

suka point no 4...bagus di jadikan panduan.. :)

bagi yg dh terjebak...segera la kembali ke jalan yg benar...sebelum terlambat..



jom ke APA KATA HATI pulak,
HAPPY 55TH BIRTHDAY!!

Along Tapa said...

lionteen

haha...garang sungguh cik lionteen ni ek...

ayue

gila babeng ko...kawen awal ke nikah awal??aku dah mula terkompius dah ni...

Along Tapa said...

Yann Mazian

yup...betul..hehe..apsal berkenan kat no.4 tuh??ada yang guna betul2 gak nanti..huhu

ANATI SOKI

haha..ko memang sangat jujur...aku suka..aku suka...

Along Tapa said...

nabilah

yup..harap2la..bahaya kalo dibiarkan...kan??

saiful said...

khawin dulu nikah kemudian?hmm pendapat aku, kita terlalu taksub dgn dunia hiburan,nak hurai mmg panjang.kurang didikan agama?zaman skrg yg sekolah agama pun lbh teruk sikapnya.Jadi, semuanya terletak pada diri sendiri.

nas said...

tp elok la kalau kawen awal2..daripada buat maksiat time muda2 xkawen nih...xelok..hu3...aku kalau boleh lepas habes degree 1 thn baru aku nk kawen :PPP

d_tieah said...

Cool long..
Paling aku suka no4 tu..
Hahaha..
Benci aku dgr ayat org bercinta "segalanya utk awk" "sy milik awk" "sy hanya utk awk" "sy serahkan segalanya utk awk" dan yg sewaktu dgnnya..
Yg menjurus kpd perkara2 yang haram lah long..
Haha.. *Ko fhm sgt mksud aku kan..

YanaMIB said...

aku pn suka gak point no. 4..huhu~

yg penting sbnrnya didikan dlm rmh...aku br tgk oprah semlm psl tips utk bg anak berjaya dlm hidup..

bila ank² nk membesar, dorg lbh perlukan ibu bapa di sisi dorg..moral support gitu..aku ingt bila dh ada ank sok nk jd lecturer je lah...huhu~ atau apa² keje yg boleh aku lepak kt rmh lbh lama ^_^

tp klu yg TERkawen tu xyah la blame parents atau takdir...dorg yg tolol pi letak otak kt lutut sape soh...parents xpernah suruh pun dorg menggatal dgn jantan...kannnn~ ko penah dgr x dorg yg kantoi TERkawen awl tu slhkan diri sendiri..mesti xpenah kn..asek slhkan parents lah, takdir lah..vongoks! =__=

nora said...

aku vote no4

OooOoo ok tak yah vote ek
ok da babai

~syuQ said...

haha..mmg tergelak la ak bace reason2 ko ni along oiii

░♥si lampu neon♥░ said...

cuba try test yang tak boleh blah tu lawakkk =p


Check it out Entri Paling Best !
# Isteri Mengidam Makan Babi !#
# Cara Buang Windows Genuine Notification#
# Awek Leggings Ketat Seksi #

faizura rahman said...

ni penyakit masyarakat..mentaliti manusia susah kita nak ubah..tunjuk ajar dan nasihat, semua org boleh bagi..yang penting diri sendiri..selagi tak susah, selagi tu manusia tak kisah..cuba try test? lepas cuba yang 'sedap'2, lepas tu mula la nak try test flush 'hasil' tu dlm toilet bowl pulak kan?! dunia dunia~

mintak dijauhkan semua ni~

Along Tapa said...

saiful

yup...tapi yang takleh blah tu, dia tak salahkan diri sendiri...dia salahkan setan lak...macam2..

nas

haha..yang ko cakap elok tu nikah awal nas..yang jadik salah ni, kawen awal..ataupun bahasa kasornya seks luar nikah...

Along Tapa said...

d tieah

haha...mekasih..ko ingat ko sorang jek benci??aku lagi panas dengor..sume sebab pantun lama la ni..

nasi lemak buah bidara,
daun selasih hamba lurutkan;
buang emak buang saudara,
kerana kasih hamba turutkan.

kan?


YanaMIB

ahaks..bukan anak jek gembira ko ada kat rumah selalu..Ujang lagi gembira...hihi...yang pasal kawen awal tu, aku setuju dengan ko...hehe..

Along Tapa said...

nora

haha...ko nak vote pun takpe...


syuQ

heehe...dalam gelak ada makna ek..

Along Tapa said...

si lampu neon

hehe..mekasih2..tapi kalo baca tengah serius, sape ada kegunaan gak tu...

faizura rahman

hoho...perumpamaan ko tu memang sangat mendalam..aku suka..aku suka...

Ujang9897 said...

kawen tue sunah nabi..so bgus kawen awl nie..kurang dosa...hahaha...,

wei 3gp tue apa..mcm mane...apa mksud kau dgn 3gp..

Along Tapa said...

Ujang

haha...google is your friend..tgk apa yg paling banyak ko jumpa..