Friday, April 1, 2011

Kenapa orang pompuan rajin dapat eksiden

Alkisah

selepas aku buat entri pasal blogosphere kat KS dan entri panas macam biasa kat HHD, aku macam was-was lak nak buat entri cenggini kat sini...takut terpengaruh dengan stail dua lagi blog tu...tapi takpela...kita jalan terus jek ek kat tajuk tu...tujuan entri ni bukan nak kondem orang pompuan tak reti bawak keta atau apa-apa ek...ramai jek aku jumpa orang pompuan yang bawak keta lagi expert dari orang jantan...siap main drift lagi...tapi selalunya kalo kita terbaca mana-mana berita atau terdengor apa-apa cerita, kadar orang pompuan nak dapat eksiden yang tahap bodoh-bodoh tu lagi tinggi...kenapa ek...takpe...aku cakap secara umum...ni bukan orang pompuan jek...orang jantan pun ada gak yang jenis cenggini dan selalu terlibat dengan kemalangan bodoh-bodoh...jadik, jom kita tengok  apsal diorang-diorang ni rajin betul dapat eksiden cenggini jom...macam biasala...pointform...

  1. ni salah satu reason yang agak boleh pakai...kebanyakan orang pompuan ni lagi rendah dari jantan...memangla kan...tapi apa kena mengena dengan eksiden??kebanyakan keta, orang design untuk ketinggian jantan...so view untuk orang pompuan ni agak limited masa bawak keta...kengkadang tu terlindung...disebabkan tu, orang pompuan ni bawak keta ikut agak-agak dan gerak hati jek...nak-nak jarak antara kereta tu...tu yang kengkadang terlebih bajet sampai habis dia rodoknya bontot keta orang tu kan?
  2. kebiasaannya, orang pompuan ni bersifat lebih teliti dari jantan...ni memang satu fakta...jadik, untuk membuat satu-satu keputusan tu, kengkadang orang pompuan ni lebih pada fikir dulu sebelum buat tindakan...tak macam jantan...refleks, pastu baru fikir tindakan diorang...disebabkan nature diorang ni, bila dalam situasi 10%VS90% nak eksiden tu, orang pompuan akan sibuk nak fikir apa solution yang diorang kena buat...sebab tu kengkadang tak sempat dapat conclusion, dia dah berlanggor dulu...kalo jantan, terus jek diorang tekan brek...pastu baru diorang pikir...apsal dia tak buat cenggini cenggitu...kan??
  3. buat pengetahuan korang, orang pompuan ni memang ada sifat concern yang tinggi...so, kengkadang bila ada masalah, diorang akan duduk fikir masalah tu selagi tak setel...ingat ek...bila memandu, kita kena ada fokus yang penuh...bila otak dah menerawang ntah kemana-mana, memikirkan masalah yang banyak dalam kepala, kengkadang kita akan jadik lost in moment...sador-sador jek keta depan berhenti...tak sempat buat tindakan, dah berlanggor...jadik, bagi orang pompuan, bila korang dalam emosi yang tak betul atau dalam masalah yang banyak, elakkan driving ek...mintak tolongla sape-sape tolong bawakkan keta tu...
  4. semua orang tau yang orang pompuan ni memang sangat matang dalam berfikir...kan??jadik, mereka ni akan jadik lebih cenderung untuk mengikut peraturan yang ditetapkan..tak macam jantan yang redah ikut sukati mak bapak jek...jadik, bila sorang pompuan tu memandu kat dalam kawasan speed limit 90km/j, diorang akan bawak 90km/j...dan bila termasuk kat kawasan yang had dia 30km/j, diorang akan cepat-cepat tekan brek sebab taknak melanggor peraturan...almaklumla...sape nak bayor saman diorang kalo tak diorang sendiri kan??nak dijadikan cerita, ada lak mamat bawak keta 90km/j kat belakang dia...disebabkan orang jantan ni memang pe'el dia tak ikut sangat peraturan, bila pompuan tu tekan brek nak kurangkan laju, jantan ni pun sauk la belakang keta pompuan tu...jadik, sape yang salah sebenornya??sama jek...
  5. kebanyakan orang jantan ni memang sukakan perhatian...jadik, mungkin dengan membuat eksiden dengan orang pompuan, diorang boleh dapat peluang...bukan aje dapat bercakap dengan pompuan tu...siap boleh mintak nombol talipon lagi...dengan alasan nak contact supaya dapat gantirugi kerosakan keta tu...ingat senang ke nak dapat peluang terbuka cenggitu...
  6. dalam keadaan genting nak eksiden, biasanya orang jantan dapat selamatkan keadaan sebab diorang boleh terbang...tak macam orang pompuan...kenapa??sebab jantan ada burung...pompuan takde...
sebelum aku meraban makin jauh, baik aku stop kat sini jek..jadik, pada fikiran aku yang empang-empang alang ni, ni semua sebab-sebab kenapa orang pompuan rajin dapat eksiden dari jantan...kalo korang setuju tak?

p/s: orang jantan yang rajin eksiden tu, mungkin dia orang ada semua masalah tu kot...haha...apa lagi sebab korang rasa orang pompuan ni rajin eksiden dari jantan?meh kongsi...jangan lak korang terasa provoke lak ek...

41 comments:

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Ceh.. Aku ingat camne pulak laki boleh terbang.. Hampeh.. Pompuan ni terlalu berhati-hati.. Terlalu berhati-hati tu yang akan jadi kesilapan nanti.

*ko ada psikik power eh? Aku baru nak buat entry pasal eksiden kejap lagi =.=")*

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Eh aku first? *muka tak caye..* hahaha mengong tol aku ni..

d_tieah said...

Nasib baik aku tak pandai driving.. Kahkahkah.. Aku bawa motor jek.. Dan rasa cam minah rempit pun ade.. Tapi aku selalu cakap camni.. Alaaaaaa,, Erra Fazira bawa motor besar lagi tau.. Kau mampu??? Haaaaammbeeekkkk kau.. Beza aku dengan Erra cuma ketinggian je pun.. Yang lain sama.. Dan lagi satu, dia boleh bawa motor besar.. Aku tak boleh sebab ketinggian tak seberapa.. Jadi kalau bawa motor tu mmg dr jauh dah cam Erra tapi bila dekat cam Fara Fauzana plak.. Lagi dekat dah macam Linda Onn.. Ngee :) Ape2 pun ketinggian aku jugak yang kalah.. Tapi lebih kurang sama level dgn Fara Fauzana kot.. Erra dan Linda tak boleh lawanlah.. Hahahaha..

YanaMIB said...

rajin eksiden?? gilo! hahaha~

org pompuan eksiden light² je..laki kalau eksiden trus kena selimut putih..lalalala~ siapa setuju sila angkat tangan macam hussin! =P

littleBig said...

xde apa nak kongsi nie pakcik.
hahaha. ada juga alasan yg x msuk di akal..

nora said...

YanaMIB : setuju setuju, tapi tak padai ar nak angkat tangan cam hussin, ni dikira ke tak nih

ENTRY HOT : Nak Merajuk

bofoyengfeng said...

gua bangkangg!! eheh...

~syuQ said...

sbb plg utama adalah "minyak gas".hakhak..lembap, lambat menyambar.. x macam org jenis petrol..cerdas, critical thinking, rigap!!

org jenis minyak gas ni mmg salu menyusahkan x kire la kt mane pon die berada..++ kt atas jln raye, laaggiiiii la menyusahkan.. mcm yg ko kate la long..lambat wat kptsn,lambt BERTINDAK... duk dlm dunie sendiri je..layaaann

CINTA JARAK JAUH..OPINION

Liey Yatiey said...

HAHA . best pulak entry ni ;D

nabilah_2908 said...

yg benarnya...mmg betul pun...tp bab kelajuan tu...tk semua la ikut rasanya..huhu

kalau had laju kat situ 30..mau 40...50 had laju.. :)

lelaki patutnya bersifat pelindung...

tp...bila org perempun buat salah di jalan...sewenang2nya pemandu lelaki ni nak marah2...yg menakutkn pun ada..

kdg2...bila nmpk org perempun bawa kete laju sikit dr dia...mula tak puas hati...dia pun nak laju gak..

kdg2 sengaja drive lambat2 bila dia tau kt belakang dia perempuan..yg ni bertepatan la gaknye tuk point no 5

macam2 kan..? (^_^)

berhati2 lah di jalan raya...ingt lah org tersayang..hehehe.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
JOM UJI MINDA

RozSyah said...

along..akak xtau lelaki ke pempuan yang sondol kete akak kt parking..sgt sakit hati weiii..!

kebanyakan yg memandu secara merbahaya spt cilok mencilok adalah pemandu lelaki..pempuan xberani nk buat..itu yg byk mengundang accident!

alhamdulillah setakat ni akak belum lagi terlanggar orang..

YOUsoF said...

Betul point² ko tu Long... baru semalam aku bace komen pembaca kat paper.. dia penah eksiden dalam 7 kali kat jalan raya.. 5 kali tu sume ngan pompuan... aku rase betul lah ade pompuan yang rase sangat tak konfiden bila drive, nak² jalan ngah sesak ngan kereta, lori besar² lagi... kan.




Mungkin gak tu kekurangan pompuan nak banding ngan laki yang boleh terbang... ;D

Along Tapa said...

HanimQatrunnada

mana aku ada kuasa psikik...mungkin aku dapat alamat kot...huhu...

sudah2la tak percaya tu...kang aku jadik pengomen pertama setiap entri aku kang..baru ko tau..haha

Along Tapa said...

d tieah

eleh...ko nak tinggi, pakaila kasut tampal papan 3,4 inci...kompem lagi tinggi...hihi...


YanaMIB

a'ah ek...jap..bukan dorang masuk plastik hitam dulu ke??

angkat tangan macam usop la Yana....bukan Usin...

Along Tapa said...

littleBig

haha...tula...lain kali amik lesen dulu...nanti ko paham ek...


nora

hooo...ko nak bersekongkol dengan Yana ek...tunggu ko aku ngorat nanti...haha...

Along Tapa said...

bofoyengfeng

aiseh..lu pehal lak nak bangkang bai...dah ok dah tulisan aku?ke silau lagi?


~syuQ

tau takpe syuq..ntah kemana dia dah pegi aku pun taktau...badan jek ada kat dalam keta..hihi...

Along Tapa said...

Liey Yatie

ni pun kira best ek...haha..


nabilah

tula..kan best kalo kita ramai2 naik basikal...boleh aku buat scene Samdol tahan Cik Salmah macam dalam cerita Seniman Bujang Lapok tu hari2...hihi...

Along Tapa said...

RozSyah

tula kak...tapi biasanya aku andaikan orang yang rajin mencilok2 ni just orang yang dah tak tahan nak berak jek..sebab tu tak menyabor2...

aku tau salah satu ciri orang yang sondol keta ko kak...orang mesti tak cekap bawak keta..kan??


YOUsoF

kan??sebab tu kalo jalan jam, orang laki rilek jek...sebab diorang tau diorang boleh terbang...orang pompuan selalunya tensen...

tapi kenapa pemandu teksi masa jam diorang asyik memekak tekan hon?sebab kebanyakannya pakcik2..burung dah tak larat nak terbang...opppssss...

i am S!L4H.. said...

eh no 1,2,3 4 mmg btol la. kehkeh

no 6 tu?? erkkkkk~ wat de hell,,,o?? muahaha

no 5? bese dah. haha

Along Tapa said...

i am S!L4H

hihi...adakah ko bersetuju secara sepenuhnya ek silah??huhu

ainzoo said...

Aku setuju beno ngan statement ko tu..(even aku pempuan jugak)...

Aku kolo gohet keta, mmg slalu tau sapa yg gohet keta kat depan aku...pempuan ni, kolo x terlalu slow, mesti dia akan terlalu laju..pempuan ramai yang jenis xpandai nk bajet (tak pandai okeh..bukan tak reti..ehe). Aku kekadang `cucuk` dr belakang kolo dia bawak slow. Kolo pempuan tu bawak laju2, pepandai dia ar.Tak kose aku nk kejor.

Aku? eheh..bab parking je yang kdg2 kantol (tapi, xkaco keta2 org lain).bab drive kt jlnraya, xde hal...so far, alhamdulilah...aku pemandu berhemah (xlanggo undang2 JPJ, cuma rajen cucuk keta2 yg slow eheh)...calar balar kat keta aku seme sebab pempuan lain..huhuhuhu (xpe lah..asalkan bayo duit cat & ketuk badan keta...isk isk isk..)

by the way, yang wat aku hangin lg satu adalah pak aji..punya la retro pak aji2 ni drive..membuak jugak nk marah tu,tp sabo je la.

Along Tapa said...

Ainzoo

lorh...kolo ko tau pak aji tu bawak ketaretro nak mampos, pehal jek ko tak potong jek keta pakcik tu..nak gak ko mengekor jek dia...haha

Dark Half said...

point yg last tu terbaekk..kah3
aku pelik pompuan kl drive nmpak fokus tapi selalu mkn jalan esp kat corner

Along Tapa said...

Dark Half

tu dah kira termasuk reason yang first la tu dark...design keta tu tak dibuat untuk pompuan..huhu...

Woofer Storm said...

no 6 tu bro tak blh nak blah...hahaaaa

mahfudzah said...

nak eksident Allah bagi je kat sape sape.xkire jantina pon..hehe..eh..aku muo..ko ledang kn? xsame xsame.haha

nas said...

setuju gak.. yelah.. prempuan slalu dikaitkan ngan exciden.. sbb diorg ade sesetengahnya bwak cermat sgt n then kurg mahir... tp bkn smua la... kadang2 cara diorg bawak moto pun kelakar gak.. tangan diorang tegak jerk.. hehehe


latest entri:

kenapa ramai orang ade lebih dari 1 handphone/sim kad?

Along Tapa said...

Woofer Storm

haha..pehal lak??bukan ke tu memang kita punya superpower??


mahfudzah

tapi Allah takkan bagi benda tu kalo takde sebab dengan musabab kan??hehe..

aaahhh...dulik apa aku...kat IC aku tulis Muor...tu semua dakyah politik tu...cesss...

Along Tapa said...

nas

ada sebab nape pompuan bawak motor tangan tegak jek nas...orang jantan percaya kalo nak amik konar, bergantung pada kesendengan motor tu...tambah dengan balancing dari badan bagi motor tu stabil..tapi pompuan percaya, motor boleh amik konar dengan pusingan handle..sebab tu dia pegang handle tu macam pegang steering...tegak jek...haha

iwan_dextrous said...

bodoh ko.hahahaha

Along Tapa said...

iwan dextrous

haha...pehal lak??

Anonymous said...

hahahahaha..no 5 kira ok kot...tu sesuai gan ko along...ko nk berendut sgt an...heheehehe

Along Tapa said...

Cik Anon atau Tuan Meon

aku ada gak terasa nak buat cenggitu...tapi apakan daya..aku takde keta nak buat eksiden...apakan lagi beskal...takkan aku nak langgor awek masa jalan kaki lak ek..hihi

Skeldeck Siddik said...

ape sial...no6 cam cilake..hahahahah

Along Tapa said...

Skeldeck Siddik

lorh...pe nama ko mencarut kat sini...bukan ke tu kelebihan ko gak..ke, burung ko takleh terbang??ahahaha

h A n Y S said...

point 1: eyh, rendah2 ni sensetip ea,haha,btw, aku ikot jarak yg slamat, tu pasal xpnah merodok atau dirodok,haha! *bukan lucah ok!* ;p

poin 4, xde maknenyee..aku bantai je bawak kdg2 sampai 140, kalau kat skola tu, plahan gak lah sbb jalur2 cat kuning kat jalan tu blh merosakkan spot rim ok. haha! =p

poin 5, bes jgk poin ni! harap2 aku nnt kne langgor ngan mamat hensem-giler yg naik kete-mantap-giler! pergh! tak tido malam aku! bhahaha!

poin 6, errr..adakah ni poin lucah? *muka confuse* haha!

Along Tapa said...

hAnYS

point 1..ok apa awek rendah...cute..haha..aku keluor tajuk...

point 4...aku faham kenapa ko bawak lelaju...kengkadang ko tak perasan kan signboard tu..nak bantal??hihi..

point 5..elokla kalo dia nak ngorat..kalo dia nak pow ko sampai ko kering?hihi..

point 6..ni berdasarkan mentaliti korang....haha...

Jeely jelly said...

hadoiii.. no 5 ngn 6 mmg x leh blah ! haha..
org pompuan nie sgt berhati2... tu yg jd cmtu :)

Along Tapa said...

Jeely jelly

hihi..sekali sekala ek bergurau2 manja...takkan tokleh kot...

YOUsoF said...

Ops.... biase la Long, sape² pun bila dah berumur nak rehat sikit kot..




tak tau la yang jenis tak sedo diri.. ;DD

Along Tapa said...

YOUsoF

huhu...mungkin jenis2 yang tak puas aktif la yang jadik merenyam sangat tu kot...ahaks...