Saturday, April 16, 2011

Sebagai jantan, aku memang pantang kalo pompuan...

Alkisah

lama dah aku tak bercerita pasal hubungan jantan dengan pompuan ek..arini aku nak cerita pasal pantang-pantang jantan kalo pompuan-pompuan berkelakuan cenggini...aku boleh katakan entri ni berkaitan dengan entri yang V karang kat blog dia dulu..tapi aku lebihkan pada pendapat aku secara individu sebagai seorang jantan yang berwibawa...ok..sebagai jantan, memang pantang betul aku kalo aku berdepan dengan pompuan-pompuan yang...

  1. berlagak manja tapi jadik mengada-ngada - macam yang V pernah cerita...jantan memang suka pompuan yang manja...sebab kitorang rasa macam kitorang ni hero pada korang awek-awek ni...tapi bila dah sampai tahap mengada-ngada...sampai nak berak pun mintak cebokkan...kalo bunyik suara dengan bunyik tikus tersepit pun dah lebih kurang, memang la otomatik jek rasa nak menampor...pakkal la jantan ni sabornya tinggi...kitorang boleh senyum kelat jek..paling dahsyat pun angkat tangan dan goodbye la ek...
  2. amik berat tapi jadik mengongkong - ingatla ek wahai pompuan-pompuan semua...kitorang jantan-jantan ni memang suka buat benda-benda yang mencabor..sebab apa??sebab kitorang suka bila ada orang amik berat...suka bila orang tanya "u ok tak??boleh tahan tak ni??"..tapi bila dah sampai tahap nak pergi berak pun nak kena report, makan nasik berapa butir pun nak kena bagitau, alang sampai nak berbual dengan makbapak pun kena mintak izin...tu memang alamatnya bye bye baby la ek...tu dah mengongkong ek...ingat ek..jantan ni macam kucing...nak dimanja memang dia nak..tapi bila korang dah asyik nak bergumpal jek, sahlemat kena cakor muka tu nanti...
  3. bersolek-solek sikit jadik macam wayang pekji - jantan mana yang tak suka tengok pompuan tak bersolek?maksud bersolek ni bukanla macam artis yang bersolek sampai bedak tu tebal macam dinding...setakat pakai bedak nipis, lip balm dengan sikit celak pun dah ok...nampak la menarik...ni kalo dah bedak tu kalo boleh satu botol nak ditepeknya, gincu satu kapsul tu nak diseletnya...celak habis satu botol ditaramnya...dah muka pun jadik macam kertas lukisan..habis diconteng-conteng sampai dah takde rupa asal, baik takyahla cik kak oi...maunya kitorang pikir..."ni pompuan betul ke, sedara mara Mendiang Paul ni do'oh?tu nak angkat muka tu mau kena sewa kren tu...berat jek aku tengok.." ya tak?
  4. berwangi-wangi sampai bau jadik pekung - biasala jantan...kitorang memang suka mengendeng-ngendeng dengan pompuan sebab diorang memang rajin berwangi-wangi...kalo setakat bau yang mild jek, boleh lak blah...ni sampai tahap duduk sebelah pun dah rasa macam duduk kat dalam kontena penuh minyak wangi tu...adoyai...dah macam tahap kena tembak dengan scud storm la...terganggu dek gas beracun...ingatla ek...kitorang ni, walaupun jantan, tapi sama gak macam korang...bernafas perlukan oksigen...bukannya esther..jadik, kalo nak berwangi-wangi tu, tolongla berikan kitorang sikit ruang untuk bernafas....dahla jantan makin kurang....kang makin bertambah kurang lak sebab ramai yang mati sebab terlebih sedut bau minyak wangi daripada sedut oksigen nanti...
  5. jujur jadik jubor ayam - kalo korang pernah berendut, korang mesti selalu dengor orang kata jujur..jujur...tapi selalu orang salah faham...memangla kita kena jujur..tapi biorla jujur tu berotak..janganla jadik bontot ayam...cakap semua nak lazer macam Azwan Ali...tu dah menunjukkan ati busuk melantong ek....formula dia simple jek...cakap dengan jujur tapi terhormat...contohnya kalo korang tak suka sebab endut korang tu bau bacin semacam...janganla cakap "i tak suka la u ni..bacin.." dahla dah sakitkan hati...mengeji lagi...tak elok tu...paling pun cakapla "u, jom kita pergi carik perfume ke deodorant ke...i rasa yang ni tak sesuai dengan bau u la..kita carik yang lebih match..." kan tak terasa tu...jadikla sorang pompuan yang bijak dan berbudi bahasa..baru saham naik bai..
  6. berhati-hati jadik melemban - semua jantan memang perlukan sorang pompuan yang berhati-hati..sebab kitorang memang kengkadang tak fikir dengan teliti kalo buat sesuatu action..tak macam pompuan..kebanyakannya memang teliti...tapi, ada hadnya gak ek kalo nak teliti tu...ni sampai kengkadang lukis bibir pun tersenget sikit pastu nak touch up tu sampai dekat setengah jam...memang pantang tok nenek moyang umbut la...kita boleh jadik berhati-hati...tapi jangan sampai terhegeh-hegeh sangat...jantan kalo pompuan melemban ni memang pantang betul dia rasa...penat nal tunggu...
  7. berani jadik gedik - ni satu lagi hal....jantan memang suka pompuan yang berani...sebab ada masanya jantan tak dapat nak membantu pasangan diorang untuk defend diri....selain tu, sikap berani pompuan tu menunjukkan semangat srikandi diorang...paham-paham la ek...jantan-jantan ni semua perwira-perwira belaka...mestila nak endut yang bersifat berani gak...tapi bila dah berani terlampau tu, mula la jadik gedik...duk kat sana. terkirai-kirai...duk kat sini terkirai-kirai...mula la kang rasa macam nak buat combo Tekken kang...pakkal la memikirkan self control....jadik, kitorang mula la bertindak menjauhkan diri...
  8. tegas jadik bengkeng - sifat tegas ni bagus ek...tu menunjukkan yang korang ni bersifat istiqamah...lagi satu kalo ada anak-anak, takdela korang duk manjakan nowh bebudah tu...barula anak-anak tu jadik manusia yang bijak dan alert...tapi kalo dah buat keras nowh sampai jadik bengkeng tu, memang sakit jiwa gak la ek nengok...sikit-sikit nak meloncat...sikit-sikit nak tunjuk darah panas....mula la jantan-jantan semua hilang sabor...kalo kena darah jawa mungkin diorang blah jek..tapi kalo kena darah bugis macam aku...mau taknya berentap kat situ??mula la kang ada yang mental koyak nak kije pun tak boleh...berhati-hati dengan orang bugis...jangan buat diorang ni naik darah...
jadik aku rasa cukup takat tu jek benda yang jantan-jantan terutamanya aku pantang pada pompuan ni...aku tau tak semua pompuan cenggini..tapi bila aku tengok keliling, dah makin ramai yang jadik cenggitu...tu la yang merisokan tu...lagi satu, aku ni bukan jenis percaya statement "Dah kawen nanti hilangla.."..mananya...benda dah jadik darah daging, sampai ke mati la jugak dibawaknya kalo tak diri sendiri nak cuba hilangkan..ye tak??

p/s: apa pendapat korang pasal ni...setuju ke tak??ada tak apa-apa lagi nak tambah??aku rasa macam ada jek lagi yang aku tertinggal ni....

29 comments:

echah mashuri said...

eleh.mcmlah kite (pompuan) xpantang ngan laki.ade je weh.kang ak bagi serangan balas baru tau.hahaha.


*nasib baik ak puasa blog.kalau idakkkk.

Along Tapa said...

echah mashuri

tau...tapi aku kena gak tulis...kang kalo aku rajin, aku tulis lak versi pompuan lak...hihi..

f_aRa_aINa989 said...

apa yg awak x suka semua tu sy pun x suka!

ainzoo said...

pape yan gko tak suke tu, aku pun nyampah gak..even aku ni pempuan, rasa cam nk bg plempang je kolo pempuan tu dh lelebih sangat...

Along Tapa said...

fara aina

aku ingat jantan jek meluat...pompuan pun sama ek...tapi apsal ada gak lagi yang buat ek...

ainzoo

baik nowh ko nak bagi penampor jek...apsal tak sertakan sekali dengan peluku, penggetol dan penyagat kepala diorang???huhu....

HZQH said...

perempuan memang banyak songeh lah.itu yang kene paham tu.by the way, along kau rasa aku ni perempuan camne ek?hahahahaha

aku dah balas komen kau kat entry yang aku siap promote blog kau tu.sudi ler singgah.ngehhhhhhhhhhh

nas said...

bagi aku.. aku amat meluat ngan perempuan yg gedik2 then bersuara kuat2..
bkn ape.. tengok2 macam diorg ni nk tarik perhatian lelaki jerk..
aku suke gadis yg sopan :)

Along Tapa said...

HZQH

ko seorang pompuan yang cute...kira masuk tak??hahhaa....


nas

aku lak suka tak bape minat pompuan yang sopan sangat...sebab nanti nampak cam aku lak yang menggedik...hahaha

Abang Jonni said...

jujur jadik jubor ayam?....

harhrharhar...

gila statement...
Jom kita cari endut yg berwibawa...

Along Tapa said...

Abang Jonni

jom...tapi ko kena pastikan endut yang kita carik tu bukan orang yang sama...kang aje bergasak kang...

iwan_dextrous said...

aku nk bekap pompuan lak r..

ko igt korg org laki je boleh pantang ngan pompuan..kita org pun boleh lah.haahahaha

awek aku tdi kol smpi hbis bteri aku x angkt..ahhaha

Along Tapa said...

iwan dextrous

padanla ko nak backup pompuan ek...haha...apesal komen ko sama dengan echah??lalalalal~

ainzoo said...

kolo pes taim aku jumpe, mmg aku bagi pelajaran Bab 1: Penampor Sulong Nabi Sulaiman .

Jumpe kali kedua, Bab 2: Penampor + Penjotosan Maksima

Jumpa kali ketiga, Bab 3: Penampor + Penjotosan Maksima + Penghagolan Jumjumatun

Jumpa kali ke-empat, Bab 4: Ngko le yang nyudahkan Tapa ooiii.. ;)

Along Tapa said...

ainzoo

apa barang penampor seleman..bagi penampor bugis jek...baru dia tau sopo lanun...hahhaaha

h A n Y S said...

poin 1: aku sndri nyampah ngan pompuan ngada nih, tu pasal aku x pnah ngn ex aku(tak habis2 ngn ex ko kan?! heh!) dlu, xpnah? errr..jap2, ada lah skettt manjaanyaaa..tp not all the time!

2:dia yg lbh ambik brat, bkn aku (haha) so, not all girls are that way lah kan..heh heh..

3:hahaha! sengal doww ayat kau part ni! aku tak suka pakai bedak, sbb rs rimas! then peloh, pergh! rasa thousands of rimas lah! haha. kalau skadar eyeliner n lipstik/lipbalm/lipgloss tu ok kooootttttttt~

4:confirm aku blh pengsan kalo dok sblh org yg bau pakai over wangi ni! poning weh~!

6: stengah jam ok lg beb! ada yg 1 jam tau! naik kematu kaki aku mnunggu, haihhhh

7:errr..terkirai-kirai tu mende??

8: ok, aku tak nak buat kau naik darah. scary ah ko ni! hehhh~*menyeringai*
;p

suzie rahman said...

hihi..k k kalu versi pompuan cne lk.haish xpuas aty ni

Along Tapa said...

hAnYS

haha...aku jawab yang nombol 7 tu dulu..terkirai-kirai tu macam terghela-ghela la bak kata orang utara...hihi...reti??


suzie rahman

adoyai...nak kena buat gak ke??nanti2 la aku amik mood...ek??ek??

RozSyah said...

along..nasib baik akak xde perangai2 yg ko sebut tu kecuali no 8..tegas tp tidak garang tau..hihi..

Along Tapa said...

RozSyah

hihi...tula kak...beruntung MSA...ahakss...

Asni Amni said...

jadilah wanita yang bijak...jangan merendahkan harga diri dan maruah..

wanita dimuliakan Rasulullah..tapi kalau elemen2 yg seperti Along Tapa cakap ni wujud dalam diri setiap hawa itu sendiri...hmmm....kesian lah..

tak pasal2 martabat kewanitaan itu sendiri terasa seperti diinjak2...kan A.T.? :)

Along Tapa said...

Asni Amni

hihi..bila ko datang jek, aku dah riso dah topik ni jadik entri panas...

yup...memang betul..kita kalo boleh nak menaikkan martabat pompuan..tapi yang tak bestnya, diorang lak sibuk nak jatuhkan maruah sendiri...kesian2...

nabilah_2908 said...

hmm...kalau sy pun nympah tgk spesis sy berperangai mcm ni..huhu..

myb perempuan cm ni..sedang mencari identity sendiri...haha..enth la...

"wayang pekji"...hahaha...lama nya tak dgr org sebut perkataan ni.. ;)

Along Tapa said...

nabilah

hihi...aku selalu dengor aku sebut...tapi pastu mesti ada orang tanya..."ha?wayang pekji tu apa long?"..adesss....

RozSyah said...

MSA xpernah heran pun..kalau dia rasa beruntung..sethn lps dia dh masuk meminang..hahaha...

Along Tapa said...

RozSyah

huh..apa da MSA....cakap dengan dia, aku sampaikan lagu "Jangan tunggu lama2" kat dia...hahaha....

poket penuh said...

oh.aku pun bugis jugak.

Along Tapa said...

poket penuh

adeh...awek bugis...aku kena pakai helmet sebelum ngorat ni...haha...

fiezah91 said...

bahahaha! bkn takat laki x suka gini..aku sebagai pompuan pun naik menyampah kalo tgk pompuan gini weh.hahaha..

tapikan.. yang bengkeng tu ada dalam diri aku.kehkehkeh

Along Tapa said...

fiezah91

makin ko meningkat tua, bengkengan tu akan berkurangan cik fiezah...ahaks..