Friday, April 8, 2011

Kegilaan orang Malaysia dari dulu...ada satu persamaan...(this is parody)

Alkisah

Aku rasa benda ni kalo diikutkan dah jadik fenomena lama dah...tapi aku tak heran....sebab untuk perkara yang satu ni, rakyat Malaysia memang ada konsistensi dalam menyukai satu watak tu...dah lepas beberapa hari aku duduk berfikir dan memerhati, akhirnya aku dapat buat satu kesimpulan kalo korang nak tarik perhatian rakyat Malaysia...nak-nak kalo dalam media...korang kena masukkan unsur ni dalam produk korang....barula rakyat Malaysia jadik suka dan encore untuk beberapa lama....apa benda yang jadik fenomena tu ek??simple...USOP...tak percaya??jom kita tengok kenapa...

takde kena mengena pun dengan USOP ni...
  1. masa pertengahan 90an, industri media negara memang gempak gila dengan kemunculan Usop yang pertama ni... diorang membawak budaya budak kampung kat Johor dengan budaya yang kampung yang pekat...ala-ala Upin Ipin tapi lebih banyak konflik...sape tak ingat masa cerita ni ditayangkan kat TV, ramai bebudak terpesona dengan cerita Usop ni....walaupun bila aku tengok balik, apakah lobangnya aku tengok kartun standard powerpoint ni??tak kisahla tu...jadik, ni la salah satu Usop yang menggempakkan dunia hiburan Malaysia dulu...
  2. USOP SONTORIAN
  3.  lepas tu kita dah takde lagi dah produk Malaysia yang bernama Usop..tapi orang Jepun mengambik peluang ni nak naikkan saham anime diorang...so diorang buat satu watak yang rupa pun ada sikit-sikit macam Usop Sontorian ni lepas tu dia cuba try market anime ni kat Malaysia...memang penerimaan dia agak gempak...dan aku rasa boleh tahan gak lagi yang sibuk tengok lagi anime dia yang tak habis-habis sampai sekarang..tu pun sebab ada nama Usop ni gak...walaupun kita semua lebih kenal pada watak dalam Dragonball, tapi watak dalam anime ni pun tak kurang hebatnya dari watak dalam Dragonball tu kan??so ni ha watak Usop yang digunakan oleh mangaka dari Jepun...

    USOPP
  4. yang ni pulak fenomena terbaru kat Malaysia...dan makin aku tak faham...memang orang Malaysia ni sangat mudah excited dengan nama Usop ni....even sampai ke ABPBH pun bila dia datang, dia dah macam penyelamat majlis...disambut dengan sorakan yang maha dahsyat dan setiap patah perkataan yang dia sebut tu sanggup diikut oleh setiap orang...sampai ada yang terbawak-bawak dalam mimpi..."tekepi...tekepi.."katanya...tak pun.."kita datang sini bukan nak poco-poco...tapi nak bakor..."...kan??sape yang tak kenal dengan Usop kat bawah ni kan??aku rasa semua rakyat Malaysia dah terlebih kenal dah dia ni...
  5. tu tak dikira lagi Usop yang pernah menggegarkan dunia seni barat...dia yang dulu dikenali sebagai Cat Stevens memeluk Islam dan menggunakan nama yang buat Orang Islam kat Malaysia ni tergila kejap dengan nasyid..even Maher Zain pun kalah masa tu...sape lagi kalo bukan Usop Islam(orait..nama dia Yusuf Islam)..nasib orang tak confuse dia dengan Osama Laden ek walaupun muka dia lebih kurang jek...ingat lagi lirik ni??"Who's next, your mother..who's next, your mother...who's next, your mother...and then your father..."...
    Yusuf Islam
jadik, aku nasihatkan la kepada parti-parti yang nak bertanding pilihanraya nanti, letakla calon korang yang bernama Usop....sebanyak yang boleh...barula rakyat Malaysia sokong tanpa ragu-ragu...sebab rakyat Malaysia memang gila dengan orang bernama Usop ni...tak percaya??tengok jek bukti kat atas ni..haha....

p/s: cuba korang bayangkan semua letak nama anak diorang Usop pasni...haha...cam siot...ada lagi watak femes yang nama Usop yang korang ingat lagi sampai sekarang??jom kongsi...

22 comments:

littleBig said...

lepas nie saya mo pggil pakcik usop la spya pakcik popular. kah3

Along Tapa said...

littleBig

haha...hotak ko...panggil aku Abang Naim...haha...butthurt tak??lalala~~

aque said...

hehehhe usop santorian....
minat kot dulu... siap wat stail beg mcm die.. hahahhaha

Along Tapa said...

aque

haha...ko memang mentel...

Zuewairy said...

usop ape eh? fikir2....

3Hari 2Malam Lawatan sambil belajar ke Kuching dan KK

Along Tapa said...

Zuewairy

ntah..kalo aku ada idea tadi lagi aku dah tambah...haha

nas said...

nice2.. hehhee.. ade plak manga jepun yg nama usop.. tp muka macam watak usop sontorian yg punjabi tuh.. hehehhee.. usop mmg jadi fenomena laa.. tp lagi bagus kalau 'usop Islam' ni dijadikan rolemodel

http://nash121.blogspot.com/2011/04/perlukah-kita-kaya-raya-dengan-berniaga.html

jurnal murahan said...

ahhaha ada kaitan rasional di situ. Part hujung2 tiba2 ada usop islam tak boleh blah ahahah


usop wilca jadi fenomena kalah dr. rozmi

Along Tapa said...

nas

tau takpe..aku tunggu gak bila kita nak ada pemimpin nama usop lak..tak masal jadik negara diktator lak kita ek..huhu


jurnal murahan

Dr. Romzi tak dapat kalahkan usop wicha sebab dia arah jek filem dua alam..tapi dia tak dapat selami keadaan dua alam tu..huhu..

i am S!L4H.. said...

rndu kt katon usop sontorian. anak2 sidek.....heee'kampung boy?? oh semue peberet. kihkih

Along Tapa said...

i am S!L4H

agak2 ada tak orang nak remake jadik versi yg tak powerpoint ek..huhu

i am S!L4H.. said...

ntah la. sape la yg nk buat tu? nk gak tgk. hee

Along Tapa said...

i am S!L4H

hah!!apa lagi..mana bebudak animation ni?huhu...

iwan_dextrous said...

aku x kenal pun...name iwan lg sedap

Along Tapa said...

iwan dextrous

sebab tu ko tak popular..haha...

ainzoo said...

sebut pasal Usop ni, mmg aku suke ngan Usop Sontorian.

Bagos ko carik persamaan nama even lain2 citer.

Usop wilcha tu yg jdkan Shy8 glemer. Dedulu biasa2 je dia nyanyi.aku pun ingat2 lupa

ko lupa satu lagi Usop ar..

Usop Taiiyoob...hahahhahahahahaha ..(ke ko nk tunggu bulan posa baru nak sebut nama ni? ehehe)

Along Tapa said...

ainzoo

haha...ko memang palat...cemana aku boleh terlupa usop taiyoob....

mana tak lupa..bulan puasa aku makan kurma subsidi kat mesjid jek..takde letak jenama...

nabilah_2908 said...

ha'ah kan...dah jadi fenomena dah nama Usop ni..

sok lusa...ramai kot bayi2 lelaki yg baru lahir di namakan Usop... ;)

nabilah_2908 said...

eh..dulu ada 1 drama bersiri tajuk nya Yusof..popular gak cite tu..

si ashraf muslim berlakon...see....Usop lagik...hehehe.. ;)

Along Tapa said...

nabilah

haha...cekap2..aku suka...lagipun benda tu memang aku taktau...aku skip kot tengok drama melayu time tu...sibuk online...hihi...

YOUsoF said...

Nasib baik orang tak peraasn name aku... so tak la aku jadi femes sangt kan Long.. ;DD

Aku paling teruja time Usop ngan kawan² dia mandi sungai.. dalam lagi jernih siot.. aku siap sempat berangan nak masuk kampung diorang lagi.... m dulu la. ;D


Aku paling respek Usop Islam!!

Along Tapa said...

YOUsoF

aku perasan...tapi aku tak dan nak tulis...kang ko punya tahap perasan melampaui alam semesta nanti..