Sunday, August 29, 2010

Cerita rumah baru lagi...

Alkisah

Aku ingat lagik kot entri baru2 ni tak sampai beberapa bulan lepas aku cerita pasal masuk rumah baru....ni aku post lagik cerita rumah baru....pehal lak???bukan citer apa...siyes dowh aku pindah rumah baru...area dekat-dekat...blok jek lain...sebabnya?ni la nak cerita sebabnya...bagi sape2 yang terasa tu..no offense..ni pendapat aku sendirik kot...

cerita cenggini....masa kitorang masuk kat rumah dulu tu....dalam beberapa bulan yang lepas, excited la jugak...yela ek...untuk first time aku duduk rumah sewa dengan member-member...masa aku belajor kat Nottingham University dulu, ada gak duduk rumah sewa...tapi serumah dengan brader-brader foreigner...hambik kao...speaking omptuih kat rumah....dah tu tiap-tiap hujung minggu, mesti ada terdengor bunyik diorang tengok cerita satu kaler...mangaih...tak ke malu...nak-nak kalo makbapak ke, ehem ehem aku talipon....satu hari suntuk aku cabut lari tak masuk-masuk rumah...dah nak tido baru masuk rumah...

tu citer dulu...yang cerita ni jam, budak-budak semua dah elok dah...sekali tuan rumah lak macam syiallllllls buat taik...korang bayangkanla...tak masuk lagik deposit dah mintak sampai 1000...kata nak repair rumah la....bayor air api...perggghhh...cerita memang gempak satu malaysia....ayat ni no offense...melayu kot...kitorang pun suka nak duduk rumah tu sebab semangat nak tolong melayu sekali kan...walaupun sewa dia agak mahal gak...550 sebulan...tak termasuk air api....rumah kosong...dah la flat....tapi kitorang pegang pada janji tuan rumah syialllllll tu....masuk-masuk jek rumah, macam tempat pembuangan sampah...aku dah citer ek...sampah bersepah-sepah...rumah macam rumah tinggal....giler buruk ko....takpe la...kitorang redha...dah bayor 1550 kan.....duit tu....dah tu tak sampai berapa minggu duduk, duit api pun sampai...notis merah....api lak sampai 250....tak termasuk denda...bayangkanla...talipon tuan rumah, dia dah mula buat cerita keling...kata deposit tak termasuk api air la....apa la...so kitorang kena bayor sendiri...mana tak bengang...nak biorkan aje, kang bergelap pulak...aku nak online pun, tenggiling aku ni baterinya dah flat....nak taknak kena pakai karen.....pegila jugak bayor,,,berpusing-pusing kat bandor hilir...carik TNB kat mana....nasib jumpa...tu dah melayang berapa banyak tu....lepas tu ingat masalah tu dah setel...tengok-tengok, tetiba rumah jadik banjir!!!haaa......misteri nusantara ek...kalo aku rumah kat tingkat 1, banjir boleh blah lagik...ni dah kat tingkat 4 kot...banjir...talipon penjaga blok...tanya...mana tau dia terlupa kot tuan rumah ada suruh maintain apa-apa kat rumah tu ek...sekali tengok takde gak....hiyeeeerrrrrr.....sangat bambi betul.....melayang lagik 50 bayor maintainance...(kat dalam lobang air siap ada tutup pringles...macam mana boleh masuk kat situ, sampai hari ni jadik misteri)....

lepas dah satu masalah...tapi elaun dah habis dah kot.....tup tup, bil air sampai ko....mampos...3,4 bulan tak bayor....dalam 78..80 laaa senang kira...kalo korang terkedu tak???aku masa tu dalam kocek tinggal 50 dah...dah tu baru awal bulan...kan sangat la elok perangainya tu...yang kitorang lak dah tahap bengang sampai hilang segala kecomelan...dahla elaun setakat 550 jek sebulan...ingat kitorang tak makan ke duit tu....rasa kalo jumpa macam nak bagi kombo terajang siam+penampor bugis+kunci kelantan jek kat tuan rumah tu kalo jumpa...duit sewa masuk nak pepat...tapi kebajikan tak jaga...awal-awal janji bukan main lagi tu ni nak buat....jadik kitorang pun carikla rumah baru sambil mengguna sehabis-habisnya karen dengan air yang kitorang dah bayor tu...

lepas tu, dapat la sebijik rumah kat situ gak...blok sebelah...tapi tuan rumah dia cina...aku bukan nak puji cina ni lebih-lebih...tetap tak dapat kurang gak sewa...tapi cara dia jaga tu memuaskan hati giler...sewa agak tinggi gak...dalam 600+(dulu 550) tapi rumah fully furnished....lantai tile, bilik beor, bilik air 2...senang kata kalo kitorang duduk rumah kosong kat sini pun dah selesa dah..ni dah ada perabot...lagi bertambah selesa...pastu api air dah setel dah...tuan rumah tu siap dah bayorkan sume sebelum kitorang masuk...air api bayor start dari meter sekarang...lagi puas hati...dah tu sebelum kitorang masuk dia dah siap ganti semua jadik baru...sampaikan langsir pun dia nak tukor baru(sebelum ni langsir kitorang bawak sendiri)...deposit pun tak menekan sangat macam tuan rumah dulu mintak...selepuk 1000 dia nak...yang kali ni deposit dia mintak lebih sikit...fahamla rumah mahal kan...tapi bayor peringkat-peringkat...dah tu tak bebankan sangat kitorang nak bayor sewa rumah....secara kesimpulan aku selesa dengan keadaan rumah baru ni...dah kepada tuan rumah syiallll tu....lantakla apa nak jadik kat rumah ko tu...aku gerenti takde sape hingin nak masuk rumah ko dah pasni...taik~~~

p/s: niat murni kitorang nak tolong melayu akhirnya dicalorkan dengan perangai "mulia" tuan rumah tu...bukan reti nak appreciate...last-last kitorang kena terpaksa duduk rumah sewa dengan cina...tolong orang cina lak jadik kaya...lepas ni jangan nak bising-bising kata orang melayu sendiri taknak tolong orang melayu...aku marah giler dengan keadaan tu....

25 comments:

intaneqashut said...

hehe...sabar long sabar...hehe...

byk 'cekadak' gak ek owner melayu rumah tu...pergh...sabOr ajela =)...

p/s: aweks22 kt blok baru ni ramai x?....ble usha2 n senang nampak x?....heee=)...

~xdala korng naek/turun lift bersama aweks2 lgi~...hehe..

SAYA MAHU MENJADI HAMBA YANG BERSYUKUR..MUDAH-MUDAHAN ( AMEEN=) )

fiezah91 said...

sabar long sabar.. ngeee..
ko dlm bengang ngn tuan rumah tu pun blh tulis kecomelan lagi ye..haisss

Along Tapa said...

intan

ada dowh awek...depan rumah gak...tapi budak sekolej...tak best...hehe...lagipun blok ni tak ramai org duduk~~~ T_T

fiezah

haha....marah pun, kecomelan tu mesti diteruskan gak...

nabilah_2908 said...

baiknya kamu tlg bayarkn bil2 tertunggak tu...

kalau sy...awal2 dh kelaur kot...

kalau mcm ni..mcm mana la org melayu nk maju kan..? hrumm....

NonoiOrange said...

hahahaha.
bila pak cik marah2 kelakar pula.
baru la comel.
hik3 :p

masturah idrus said...

mara bebeno ang ni long... sabar na...


ang da samak belum rumah tu sebelum tinggal kat situ? mne la tau kan...

iwan_dextrous said...

f*** lah the M** C** W**!!!!!!!!!!!!!!!!...

yesss..kurg pahala ak..hahaha

ieQa sWetLuv said...

ok cop cop cop mula2 nak gelak guling2 dulu hahahaha..



okies bersambung balik.. hurmm itulah dia agak sadis bunyiknye kisah rumah sewa along ni ek.. x pe banyakkan bersabo di bulan yg mulia ni kikiki..


dun 4get kuar wet untuk angpau raya kite gak nty ya hahahhaa ;p

nizam omar said...

macam ni lah pemilik rumah orang melayu..cukup beradab.Memang lumrah, niat hati nak tolong bangsa sendiri..tapi diri sendiri yang makan hati..sabor lah long..poso ni..

luya.لويا.:) said...

hohoh . tuan rumah yg tersangat lar baek hatii . duet sewa nk on time . tp keadaan uma cm kondo mewah berratus2 ribu . tatau lar ape die pikir . cm org giler kehilangan akalnyee . hohohohohoh :))

d_tieah said...

Pjg gle cte ko..
Naik haus plak aku nak hbskan..
Kang lps berbuka aku smbg bc lg boleh?
Haha..

Along Tapa said...

nabilah

kitorang bukan apa...sebab mengenangkan melayu dengan melayu...sebab tu sanggup..habis kalo dah melebih nowh...blah jek la...tunggu apa...

nonoi

aku takleh marah selalu2 la,...nanti cepat tua...kurang kecomelan aku...

Along Tapa said...

mashi lalala~~~

marah la dowh..elaun aku terbang cenggitu jek...jap..kulit mana nak disamak nya ni...sertu la...salah istilah tu...sebelum ni rumah ni rumah awek melayu....hahaha..

iwan

ko lak marah lebih2...hahaha

Along Tapa said...

ieqa

tgh sabor la ni wei...ko nak duit raya??adehh...aku bg ko rm27.50 jek la....haha...ko paham kan??? :p


nizam

haha...sabor tu dah takde dah..sebab tu kitorang pindah...sebelum bulan depan kena kitai lagi~~~

Along Tapa said...

luya

dia pikir duit dia jek dowh...taktau la budak sebelum kita dulu apa cerita dia ek~~

d tieah

boleh...ko nak berbuka skang pastu sambung baca pun boleh~~haha~

Kimie Hashim said...

d tieah..haaha, kamu ni biarlah along cerita panjang-panjang..hehe..long aku lum rasa lagi cam ko, pengalaman ko kasi aku kesedaran..

Along Tapa said...

Kimie

tieah tu bagi can la tu...sebab dia sendiri buat entri 4 serangkai...huhu...ada pengajaran ek...jangan biorkan anda diperbongokkan orang tak guna cenggitu...

ainz said...

Betul ckp nabilah tu..kalau ain,awal2 lagi ain da blah..sempat lg kamu bayar sume2 bil yg merah2 tu..

alhamdulillah..kamu dah dpt rmh yang lebih baik..mahal sikit xpe..janji hati xsakit + boleh maintain comel..hik3

Along Tapa said...

ainz

tu bayor pun paksa rela wei...kalo tak mati gak la duduk bergelap, takde air....betul tak???

muor76 said...

ko dah cabut tingkap/paip/ kipas dll umah owner melayu tu sebelum keluo?
heheheheh

Along Tapa said...

muor76

tu takyah diajor bro...memang kitorang terus buat tak pikir apa dah....dah bayor tak dapat balas ek~~~

y@n@ M!B said...

skrg ni klu nk berurusan dgn org mesti ada hitam putih beb...mtk je surat perjanjian sume..ada sign 2-2 pihak..klu dia ingkar, heret msk court..haaa time tu ko tgk la brani ke tak dia nk wat ayat keling..hohoho~

melayu ke non melayu ke, janji tetap janji..aku cukup pantang orang yg ckp tak serupa bikin ni...ko dah hancurkn blom rmh lama tu??hahaha *gler kejam idea aku* \/(^_^)

Along Tapa said...

yana mib

idea ko tak kijam pun...sebab tu la yg kitorang buat sebelum blah...uuupppssss~~~

iwan_dextrous said...

hohohohohohohoho

Along Tapa said...

iwab dextrous

oit!!! belum krismas ngok~~~