Tuesday, August 24, 2010

Cerita berbuka puasa

Alkisah


Kat hari yang keberapa ntah puasa ni...serius aku tak ingat hari ke berapa puasa ko...aku bantai puasa jek...kitorang serumah dah tak sangat berbuka kat luor...almaklumlah reti-reti dah hujung bulan....poket sedang senak seperti burung di dalam sangkar yang diterajang siam tanpa warning...masing-masing dah tak berduit sangat...jadik siapa yang agak terlebih mampu tu, ke bazar la beli makanan untuk berbuka puasa....gile ko sedih...lantakla aku taknak cerita pasal kesedihan tu....dan aktiviti aku setiap malam berchattingla(terang-terang kantoi tak pegu terawih) dengan seorang awex cun...ehem ehem....ex aku sebenornya...lama tak bertegur sapa ko....dekat 6tahun..ni baru bertegur balik...dah seminggu dah...lepas ni dia dah masuk kije balik....taklehla kontek lagi ebab dia dah ada di awan dania....biorkan....bukan tu sebenornya aku nak cerita....

sebenornya aku nak cerita pasal time kitorang berbuka tu...dudukla ramai-ramai kat hall depan...makan-makan sambil bergurau mesra (kitorang memang rajin bergurau..sebab tu bahagia jek masing-masing)....sambil-sambil duduk makan, berkongsi makanan yang ada...dalam tengah-tengah makan tu, masing-masing duduk bersila secara bulatan mengelilingi makanan, tetiba aku teringat satu cerita yang pernah aku terbaca dari blog mana ntah dulu dulu dulu...lama dah...aku sendirik pun tak ingat bile...cerita pasal duduk makan beramai-ramai ni...

maka tersebutlah cerita aku namakan orang ni Meon....dia takla alim sangat...tapi rajin ikut sunnah nabi..duduk makan beramai-ramai sambil bertawa ria...tiba-tiba Meon ni kena tegur..."Wei Meon....ape pasal ko duduk macam orang tak sopan tu...cuba la duduk sopan sikit depan makanan..."..buat pengetahuan, Meon ni duduk ala-ala orang nak berlumba lari...sebelah lutut diangkat rapat kat badan..dan kaki sebelah lagi bertinggung kat punggung dia...tapi Meon just kata dia mengikut sunnah nabi katanya...duduk macam gitu..bukan apa...kalo duduk cenggitu, makanan lebih cepat dihadam...lagipun takde tempat yang lemak akan terkumpul....

lepas tu masa nak makan, lepas acara baca doa secara berjemaah, Meon ditegur lagik.."Wei Meon...apesal ko makan guna tiga jari jek...kan lagi cepat dan senang kalo ko guna lima jari.."...Meon pun kata aku ngikut sunnah nabi...nabi makan guna tangan...menggunakan tiga jari jek...jari ibu,jari telunjuk dengan jari tengah...untung kita nabi makan guna tangan...kita kena ikut...nasib nabi tak makan guna sudu garfu..kalo tak, kita kena lak tau nabi pakai sudu besi jenis apa...stainless steel ke, forged metal ke...dan nasib nabi makan atas tanah...kalo atas meja, kena lak amik tau meja cemana ikut sunnah..yang bulat ke, yang empat segi ke, kayu jati ke, kayu getah ke....sungguh macam-macam orang punya bunyik kat Meon...tapi pada pertengahan makan, Meon tengok flow mencekut lauk tu bertambah laju, dia pun terpaksa tukor makan guna lima jari...takdela kuat sangat iman Meon ni ek....

Dalam tengah keenakan menjamu selera tu, tetiba Meon dikejutkan dengan bunyik yang pelik..."eeeekkkk....ehek ehek...ehem..ehek ehek.."..rupa-rupanya mak si Meon ni tercekik tulang ikan...tula akibat kalo makan gelojoh nowh...tak ikut sunnah nabi...kalo kunyah 40 kali, tak mustahil kita boleh perasan tulang tu ada....lagipun tulang kalo kena kunya 40kali pun, lunyai gak akhirnya....bebel Meon...lepas tu adik beradik Meon pun mula memandang slack kat Meon sebab tak masal-masal buat ceramah agama kat situ....masa tu macam-macam la cara adik beradik Meon ni bagi nak bagi mak dia ni lega dari tercekik tulang tu.....ada yang suruh telan nasik kepal la...ada yang suruh minum air satu shot la...ada yang ajor minum pakai senduk la....tapi semua tak jadik...

lepas tu adik si Meon ni pun cakap la kat Meon..."Oi Meon...ko takde cara yang ikut sunnah nabi ke cemana nak legakan tercekik tulang ni?!" lepas tu Meon pun termenung kejap..memikirkan dalil agaknya....dan lepas tu dia pun cakap..."Ada....mula-mula, mak kena angkat dua-dua tangan tinggi-tinggi.."...mak dia pun buatla....korang bayangkanla...seorang makcik separuh umur, berbadan gempal,duduk bersila dengan baju kurung satin, angkat tangan tinggi-tinggi...dengan tangan masih penuh bernasik dan lengan yang sarat dengan barang kemas sebebat....lepas tu Meon pun kata...tinggi mak...tinggi lagi..tak cukup tu....pastu makcik ni pun beria-ia la angkat tangan....dan dengan selamba dan kuat serta jelasnya Meon cakap..."SUPERMAN RETURN!!!!!!!".....serentak dengan tu satu rumah tu ketawa...dengan mak dia sekali sampai tersedak-sedak keluor tulang tu....Alhamdulillah loyar buruk Meon menjadik....

p/s: cara Meon tu takde dalam sunnah....tu mengikut kreativiti dia sendiri di saat terdesak...bagi korang-korang ni, satu jek pesan...jangan gelojoh sangat makan tu....nanti tercekik tulang....hehe..

20 comments:

azmihamin said...

kalu makan ati cmana ubatnya long? nak kene tersedak jgk ke? hahah

d_tieah said...

Ntah2 meon tu ko kan Along..
~ngeeeeeeeee..

y@n@ M!B said...

kreatip ah meon..huhu~

biasanya klu aku mkn ramai², mesti kwn² aku soh aku mkn dlu sbb utk abeskn mknn je aku amek ms dlm 30mnt..

HOH! mmg btol ikut sunnah kn...sbb tu aku TAK gemok..*motif* lalala~ =p

Along Tapa said...

azmi

huiiisshhh...kalo makan ati...walaupun perit kutelan jua.....hahaha~~~


d tieah

nama penuh Meon tu = Anumeonimus(susah nak eja Anonymous)...hehe...amik nama singkatan jek la... ^_^

Along Tapa said...

yana mib

lama gak ko makan...ko betul ngunyah 40kali ke atau ko takde gigi so kena mamah pelan2~~~ hehe...geguro pagi2 ek cik yana...
ko kalo makan atas meja pun duduk cenggitu ke sampai takde babat??? :p

nabilah_2908 said...

haha...mcm2 hal si meon ni..
ari tu tahan kentut...kali ni ikut sunah nabi pula yer...? ;)


jom ke APA KATA HATI pulak,
KAD RAYA

Trah Wann said...

ecewahh meon , banyak bebeno sunnah nabi kauuu ekot .

along , tanak jadik mcm si meon ke ? hihi :P

makdara TERDIVA said...

hahahahaha..

tumpang gelak :)

Along Tapa said...

Nabilah

mungkin sang Meon tu dah belajor agama tinggi-tinggi kot...hehe

Trah

hah??patutnya Meon tu jadik macam aku..bersederhana dan comel...ehem ehem..

makdara TERDIVA

ko gelak jek...kawasan komen ni mmg kawasan korang2 bermaharajalela....hihi

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

zaman kat u dulu selalu kering nak ke kampung tak sanggup aku jauh beratus kilo

fiezah91 said...

wakakaka along..
aku suka!! haha.. tergelak jap aku..ilang gak stress aku blja ni.. ngeee

Along Tapa said...

brutalsolo(apesal la ko jauh2kan nama ko)

huhu..kan??tu menunjukkan apa??student mmg fail mengurus kewangan~~~ :p

fiezah

haha...nasib ko tak tercekik skali~~~

ayue said...

meon ouh meon !

Along Tapa said...

ayue

apsal??ko tergoda dengan dia ek...hahaha

ayue said...

kagum aku sume na ikot sunnah nabi.
hee (:

Along Tapa said...

ayue

tula..tapi aku lagi kaum dgn kekreatifan beliau...hehe...

Afzainizam said...

.•'´(_¸.•'´*♥♥*`'•.¸_)`'•.
----==--Kami Mengucapkan---==----
Selamat Hari Kemerdekaan ke 53
'•.¸(¯`'•.¸*♥♥*¸.•'´¯)¸.•'
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com


Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

adooiii gilerrr lahhhh gelojoh sesangat ni mesti tak sempat baca doa

Along Tapa said...

Afzainizam

huhu...mungkin kot..naib dia tak lupa cedok dalam pinggan ek...

p/s:nanti2 aku melawat ke sana pulak ek~~~

masturah idrus said...

bongek la meon ni... senak perut aku gelak... haha

Along Tapa said...

mashi lalalalala~~~

Meon tu tak berdosa....dia cuma terlebih kreatif jek wei~~~