Tuesday, July 6, 2010

batu apa??

Alkisah..

Arini datang kepala ketotol aku mengembor kat dapur rumah...sebab nak carik material...taktau la apesal...ni jam pantang tgk benda yg rasa cam best jek, aku terus rasa nak amik gambor... lepastu aku pun menonggeng la kat gobok sinki mak aku...dan terjumpa satu alat yang memang jarang-jarang orang pakai lagi dah ni jam...


batu lagan(giling) bersama-sama dengan batu lesung..mak aku yg letak batu lesung tu..sebab nak cover part yang karat tu..nampak nowh lama tak pakai...



batu lagan secara solo..nampakkan bahagian yg karat tu???haha...


benda tu ialah batu lagan...ataupun lebih dikenali sebagai batu giling...haha...ada gak mak aku simpan lagi mendalah ni...kalo ikut asalnya batu lagan ni takde kat rumah aku pun...tapi ntah cemana, masa mak aku ngandungkan adik aku yg kecik skali tu, bapak aku mengidam(haha...terbalik kan??) nak makan sambal giling...pulok dah...berposah la nak carik batu lagan...dahla payah nak jumpa...dapat sebijik...berat nya mak aih..bukan main...tapi disebabkan yang tukang giling pun amatur2 belaka, ladanya tak la hancur cam blender...kasor2 gak..cuma rasanya jek yang amat ketara perbezaannya...nak tau kenapa??

  1. sebab terasa jerih payah orang yang menggiling tu...penuh rasa kasih sayang nak giling sikit-sikit, menggunakan tenaga yang banyak hanya semata-mata nak buat sambal secoreng...
  2. ada sentuhan air tangan masa mencedok sambal tu kat dalam piring...kalo blender, masuk lada, tambah air sikit, picit suis, tuang terus...takde magik air tangan tu..
  3. aku taktau la sebab aku bukan tukang masak profesional..tapi mak aku kata kalo giling tu, kita tak rasa besi2 macam time blender...dapat mengeluarkan sepenuhnya rasa lada tu...
p/s: belakang aku sakit lagi sebab aku pegi gatal-gatal angkat batu lagan bawak ke atas...hambik kao...ingat cam batu lesung ke beratnya...padan muka aku...

7 comments:

jaytea abdul said...

haha. :))

eh, si anak dara kt rumah tu xmembantu ke?

confirm tak. ya. haha:))

Along Tapa said...

jaytea

anak dara mana ni??kalo yg si comel tu, nak bantu mendanya..kalo yg satu lg tu, dah lama dah dia merantau balik ke johor...tggl aku sorg2 menghabiskan cuti kat muor ni~~~

muor76 said...

anak batu tu... ko wat cam dumbell pon ok gak... jgn buang batu nih... simpan... akan dtg ade value dia...

jaytea abdul said...

yang merantau tula.. haha.

ta pa.. teruskan di dapur.

go go! haha

Along Tapa said...

muor76

a'ah ek..sebab tu aku simpan lg bai..mana tau ada org nak beli harga 30,40riban..haha..aku tgh cega jam bandul kat rumah tok aku...antik tu~~~

jaytea

takpe...skurang2nya kalo dia balik, da rajin turun ke dapur dah...persediaan nak merantau jauh pasni...

luya.لويا.:) said...

hahak . org lama..simpan naik harge uh

Along Tapa said...

luya

haha..ko budak lagi...dah tua2 nnt ko akan menghargai bnda2 cmtu...nak2 bila ko perasan benda2 keliling ko sume da berubah....