Sunday, May 1, 2011

Apsal orang ni jam lagi mudah dapat penyakit?

Alkisah

benda ni dah lama dah aku fikirkan...tapi lepas aku berbincang dengan Meon, akhirnya kitorang dapat gak kata sepakat....lagipun, kalo korang perhatikan, dah ramai sangat dah ni jam meninggal sebab penyakit yang agak dahsyat-dahsyat...ada yang mati sebab kanser la, ada yang mati tapi sebelum tu dah siap kena potong kaki la....kan??jadik, kita kena tau gak apa sebab yang membuatkan kita ni makin senang nak dapat penyakit la ni....

  1. antara sebab utama, semakin maju kita ni, semakin banyak chemical product yang kita telan...macam orang dulu-dulu, nak tenaga lebih, sanggup masuk hutan, carik tongkat ali ke misai kucing ke....apa-apa la ek....tapi bila dah masuk zaman la ni, dah takde dah diorang ni nak masuk hutan....diorang dapatkan ekstrak tumbuhan tu dan kaji chemical apa yang boleh diorang campursuaikan sampai jadik benda yang ala-ala lebih kurang....tu tak dikira lagi dalam makanan yang kita makan bercampur dengan pewarna tiruan, ada yang letak "added DHA" dalam susu...semua itu chemical product....dan aku tak kata chemical produk tu tak bagus...just ianya bahan kajian manusia dan kita taktau sama ada hasil campursuai diorang tu ada kesan sampingan ke tak....bukan macam barang natural...kan?
  2. orang-orang ni jam terlampau takut dengan bakteria...terlampau pembersih tu kengkadang tak sihat untuk tubuh badan kalo kita fikirkan balik...nak tau kenapa??bila kita hapuskan semua bakteria, badan kita susahla nak bina antibodi untuk overcome bakteria tu...cuba kita perhatikan orang dulu-dulu....sumber air utama diorang ialah sungai....kat sungai tu jugak la diorang mandi, kat situ jugakla diorang minum, kat situ jugakla diorang berak....cuba korang bayangkan korang telan benda yang korang berak..nak-nak masa mandi sungai...haha....kijam aku....dan disebabkan tu, badan diorang ada antibodi yang dahsyat...dan disebabkan berkat telan air sungai tula diorang susah dapat penyakit...
  3. orang-orang dulu hidup diorang memang aktif...keluor masuk hutan, duduk berjemur tengah panas, kengkadang duduk kat baroh sambil betul-betulkan jala...bangun pagi-pagi buta menoreh....pendek kata kehidupan sentiasa mengeluarkan peluh....kalo ikutkan istilah peniaga ubat tepi jalan kata lemak-lemak dan toksin-toksin tu selalu dikeluorkan...tapi bila dah masuk zaman moden ni, keluor pagi-pagi, duduk dalam keta...bukak air-cond...tak bergerak-gerak sebab jam...sampai tempat kije, carik parking paling dekat, jalan dua tiga langkah, masuk ofis...air cond lagi...nak naik tingkat dua pun, naik lif....tak gerak lagi...jalan sampai meja kije, dudukla dari 9 sampai lunch....keluor makan jap, masuk balik, duduk lagi...ntah bila dapat keluor peluh tu taktau....makin berkumpul la penyakit jadiknya....
  4. orang ni jam dah banyak nowh buat kajian...bila dah ada banyak kajian, habis semua benda jadik buruk...kengkadang sampai semua benda jadik marabahaya...nak-nak berita yang aku terbaca kat sokkabor beberapa hari lepas...durian mengandungi kandungan gula yang amat tinggi dan berpotensi menjadik penyumbang kencing manis....padahal orang dulu-dulu menghadap durian tiga empat bakul...steady jek...takde pulak cerita sakit kena potong kaki...mati pun sebab apa??sakit tua....jadik aku boleh katakan yang kajian-kajian ni semua memang mengganggu dari segi psikologi....korang bayangkan kalo korang taktau yang korang ada penyakit....korang boleh jek buat kehidupan normal...tapi bila korang terkantoi dapat tau ada sakit...apa jadik??secara tiba-tiba jek badan jadik tak larat nak menapak...time tula terus terlantor jek kat atas katil....betul tak?
  5. korang tau tak tebiat korang makan pil, kapsul tu semua pun membawak penyakit??kita ingat kita makan ubat-ubat yang doktor bagi banyak-banyak tu dapat sembuhkan sakit kita..tapi apa jadik??ubat-ubat tu just hold penyakit korang jek...lepas tu dia tambahkan satu lagi penyakit lak...kegagalan buah pinggang...sebab bila dah telan banyak sangat pil, buah pinggang korang terpaksa bekerja keras nak tapis bahan kumuh korang tu....last-last makin tua, jadik kije lak nak kena cuci buah pinggang dua minggu sekali...abis orang-orang tua dulu sakit teruk-teruk cemana diorang ubat?pakai bomoh ke??kepala hotak...bomoh tu medium jek...secret dia kat makanan harian diorang...diorang telan empoyang, diorang telan tenggek burung, diorang telan lengkuas....diorang berani makan belada pahit...dalam sador tak sador, benda tu boleh jadik herba penawar untuk kawal kadar darah, kawal kadar metabolisme, kawal macam-macamla....kan?
  6. kita ni diracun sikit demi sikit tanpa kita perasan...pokok-pokok yang kijenya untuk purified dan tapis segala macam benda-benda bukan-bukan ni ditebangnya atas nama kemajuan....kereta-kereta ditambah atas nama kemudahan....minyak-minyak dah dicampur dengan entah apa-apa sampai asap yang keluor pun bukan setakat NO2, CO dengan CO2 jek atas nama prestasi....barang-barang makan dicampur dengan bahan kimia apa-apa ntah atas nama keperluan zat dan keuntungan...lepas tu kita didedahkan dengan benda-benda pelik macam klorin dalam air, DHA dalam susu, air cond dengan teknologi inverter....dalam tak sador, semua benda tu masuk dalam badan kita...jadik chemical waste yang sistem biologi kita pun jadik bengong nak fikirkan cemana dia nak huraikan bendalah-bendalah ni....tapi mungkin satu hari nanti kita akan evolve jadik manusia yang bergantung hidup hanya dengan plastik jek kot...sape tau...
  7. orang zaman ni jam ni senang sangat stress...orang zaman dulu ada gak masalah...tapi diorang punya masalah tak seteruk zaman ni..kalo ada cerita-cerita buruk pun, dapat tau dari kak nam yang selalunya tau nak tutup mulut kalo laki balik dari kije...tapi zaman ni jam??kita ada kak nam terbesor di dunia...lepas tu kak nam ni ada pulak syarikat....dah ada syarikat, ada pulak medium penghantaran cerita yang boleh dikatakan hampir setiap rumah ada....tu dah satu hal...dah tu dia tak pedulik la kalo laki ada kat rumah ke takde...diorang akan tetap sampaikan cerita diorang dengan penuh khusyuk dan tawaduk...sampaikan semua orang jadik stress memikirkan bahana kak nam ni....hari-hari dengor cerita kata negara untung meningkat...pastu gaji tak naik...harga barang naik...pastu kak nam ni pun tak habis-habis bukan cerita orang tu mengongkek dengan orang ni, orang tu tikam orang ni....kurang ajor betul kak nam yang bernama televisyen ni...tak makan saman...
rasa macam panjang jek aku membebel ni...rerasanya cukupla ek sebab-sebab yang aku boleh bagi yang membuatkan orang ni jam ni makin mudah dapat penyakit...tu antara benda-benda yang dapat aku bincang dengan Meon....aku tak boleh nak bincang benda ni dengan John sebab dia tu terlampau sarkastik....kalo benda kat HHD bolehla mintak khidmat nasihat dia...kan??

p.s: korang rasa ada tak sebab lain orang ni jam ni senang dapat penyakit? jom kongsi-kongsi....

20 comments:

Anati Soki said...

org dulu hodup sehat.. tak stress pikiaq pasai duit.. org la.. hidup terlebih sehat.. letih pkiaq pasai duit.. org dulu makanan rempah, kopi smua depa giling.. org la.. smua kopi rempah paket.. smua chemical ada..

Along Tapa said...

Anati Soki

ho la....tapi orang dulu pkiaq duit gak...tapi tak macam orang la ni...abih pakat2 nak keluaq rumah pun pakai duit gak...

tetiba lak aku cakap utagha...hahaha...

Abang Jonni said...

remaja skrg pon rajin gak masuk utan.... sip bwak awek...

cri kayu api kot... tak pun paku pakis..

Along Tapa said...

Abang Jonni

hahaha....kepala hotak ko la abang jonni...

iwan_dextrous said...

abis yg perut buncit mcm ko uw mcm mane lak ea?haahhahaha

Along Tapa said...

iwan dextrous

kalo perut buncit tu tandanya banyak orang sayang..semua sibuk nak santau...hahaha...

ainzoo said...

Faktor gaye idup yang jadi sebab utama.Jumlah kalori yang diambil lebih banyak berbanding jumlah kalori yang digunakan.
Orang dulu2, byk wat kja berat, kja kebun, mancah sana, mancah sini, bukak tanah sana, bukak tanah sini. Takdehal kolo pagi2 dorang sarap pizza stuff crust pun.

Kolo nk bandingkan ngan org nijam. Banyak yang kja opis (tak kira la samada gomen@swasta), duk kat dlm ekon, naip repot sana, miting projek sini. Even, kolo kja kat kelang pun, kjanya ngadap satu2 benda, xbyk sgt anggota yang nak digerakkan. So, kolo dah sarap pizza super supreme, pastu lum tghri dh g ngeteh pulak, pastu malas nk senam, alamatnye nempah katil kat sepital, nempah ubat kat farmasi, nempah MC ngan Dokte, silap hb, nempah asrama dua tiang.

Utk org2 nijam mcm kita ni, ada baiknya kita kawal makan, amalkan pemakanan sihat. Lagi bagus kolo amalkan puasa sunat senin kamis, Insya Allah pahala dapat, badan pun sihat :)

eMy ManS said...

akku dapat penyakit bukan salah aku tapi salah pihak universiti yang buat bendol pastu xde sign board n bendol tu x diwarnekan....hasilnye, berlobang r kaki aku akibat dilanggar lari kat bendol tersebot~

Along Tapa said...

ainzoo

tu dia...sekali ain bagi ceramah...

tau takpe ain...orang ni jam takut nowh penat...takdenya mati pun kalo terpenat..paling pun mengah jek...lagipun kita boleh minum 6gelas air sehari...ek??


emy mans

tu ko yang carik penyakit...dah tau pakai lesen agong, gohedla basikal...menggatal nak bawak moto...

ayah cakap apa kat ko?

nas said...

best jd org dulu2
xde la makan makanan yg ade kandungan kimia..
xde fast food cm mekdi,kepsi,eaendabelyou,izzahat,
merribraun...
skrang.. sume melantak :P

latest entri:

bukan Artis malaysia je yang meniru k-pop..

Along Tapa said...

nas

tapi orang2 dulu mesti rasa terliur punya kalo tengok dabelcisbeger kan??hahaha

h A n Y S said...

point 1- bhn kimia byk, stuju!

p.2-asal ko bg imaginasi yg agak jijik ha? kan aku dah terbayang! cit!*menggelupor kegelian* . sungai skang pon ada bakteria what..?! sampah menyampah byk2 yg buat perhimpunan haram kat sungai tu mende.

p.3- diorang ada reason tu kot buat smua tu.. yelah, kalau dah tmpat keje kalau jaohnya dr slangor ke border pahang, takkan nak jln kaki kot.. a-cond tu, kalau dah waktu ujan, kalau x bukak, kan nanti berwap..cermin kete..kan ssh nak drive..parking plak, kalo dah situuu je space yg tinggal, nak buat mcm mn..part naik lif plak, dah tangga xde, lif je ada, nak naik mcm mn kalau x guna lif... (ngiaaahaha! =p)

p.4- bkn sbb kajian kot, sbb org dl2 dah mmg sihat, tu pasal main bedal 5, 6 bakol doyan (pergh! best gila!), beberapa ayat terakhir utk point tu x semestinya.. cth mak aku, dia sakit gak, tp gagah je nak cr rezeki.. org yg pmalas nak koje je bg alasan sakit smpai telantooo..(kecuali sakit yg btl2 kena terlanto la eh..) ;D

p.5- tu btl! jgn lah 100% begantung ngan pil sepital, mostly byk drug,eh, bukan ke mmg ada drugs?(ah, lantak lah) mmg akan efek ke buah pinggang..

p.6- yup. ;)

p.7- aku hingat oghanggg, ghupa2 nya tb?! cit~ haha

ok, dah pnjg komen, asyik dtg sni, komen pnjg, asyik dtg sni, pnjang komen. penat aku aih! blh x ko bg entri pendek skit, blh aku pendekkan komen aku.

haha
;D

Along Tapa said...

hAnYS

haha...aku selalu cuba buat entri pendek...tapi dia terpanjang gak...nak buat cemana...meh aku jawab yang ko tak setuju tu...

p.2-saje nak bagi ko geli2...sungai memang banyak bakteria..tapi ko telan air sungai ke air yang dah bubuh klorin?huhu...

p.3-so kesimpulannya memang kelisa..hehe...

p.4- tu masalah psikologi la tu...otak dah jadik malas...

p.7 - lorh...aku ingat ko perasan...haha...

echah mashuri said...

hahaha....tgelak ak bc komen iwan. nampaknya ko kena buat entri kenapa org ini jam perut buncit,;p

weh!ko neh buat entri gini pulak.ak b aru nak telan ubat kurus dr rozmey tahu!=_-

nabilah_2908 said...

setuju dgn point2 dalam n3 ni.. :)

paling terasa point no 3 tu la..huhu..sngt la benar.... ;)

satu lagi bab pil...bila x tak tahan sakit kt kepala ni..telan gak pil thn sakit 2 biji..huhu..

jom ke APA KATA HATI pulak ;
HOMEMADE PIZZA

Along Tapa said...

echah mashuri

huish..aje ko jadik dua alam kang kalo telan ubat dr romzey tu..haha...


nabilah

aku pun rajin gak sakit kepala nabilah....tapi ko nak tau apa aku buat?berguling-guling macam tenggiling...hehee

eMy ManS said...

along: ayah cakap..kesian anak aku ni..xpe2 t ayah ubat kan..alolo~ hahahhahahha!

Along Tapa said...

emy mans

hoh?aku baru talipon ayah siang tadi...cerita dia lain...ko nak ceret ek....

faizura rahman said...

nak tahu knp org skrg sng dpt penyakit? sbb dorg malas nak bace blog aku la tu..ade byk info pnykt kt situ..sape suh xnk bace..haha..

Along Tapa said...

faizura rahman

haaa...sebab tula kot...rugi sungguh...kan??kan??